U kojem okruženju napraviti aplikaciju za više OS

poruka: 27
|
čitano: 7.669
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Lijepi pozdrav svima koliko vas ima.

Imam jedno pitanje za vas, zapravo, više njih, ali krenimo redom. Zanima me da li postoji jedno razvojno okruženje koje omogućava da se bez modifikacija (ili sa što manje njih) pišu programi (sa grafičkim sučeljem) za više različitih operativnih sistema,  ako postoji, koje je to razvojno okruženje... i u kojim programskim jezicima mogu da pišem takve aplikacije?

Hvala unaprijed...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: U kojem okruženju napraviti aplikaciju za više
Boky Milanovic kaže...

Lijepi pozdrav svima koliko vas ima.

Imam jedno pitanje za vas, zapravo, više njih, ali krenimo redom. Zanima me da li postoji jedno razvojno okruženje koje omogućava da se bez modifikacija (ili sa što manje njih) pišu programi (sa grafičkim sučeljem) za više različitih operativnih sistema,  ako postoji, koje je to razvojno okruženje... i u kojim programskim jezicima mogu da pišem takve aplikacije?

Hvala unaprijed...

QT Creator.

Googlaj, kažu "Code less do more", pa probaj, besplatan je a imaš Windows, Linux i Mac OS X verziju ;)

Ako ti je netko pomogao klikni HVALA (ispod potpisa)
14 godina
neaktivan

Hvala, probat ću...

16 godina
neaktivan

A postoji ti Java - programi u Javi se vrti na svim operativnim sustavima bez izmjene u kodu a možeš razvijati u Eclipseu, Netbeans...

17 godina
neaktivan

Java???? Jaoo, kloni se toga za desktop aplikacije.

[url=http://profile.mygamercard.net/IgorFastGun][img]http://card.mygamercard.net/gelsig/IgorFastGun.png[/img][/url]
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

Ja bih ti preporučio Mono, to je u biti portani C# tako da podržava Windows, Linux i Mac OS. Ako znaš programirat u C# u Visual Studiu znat ćeš i ovdje.

http://www.mono-project.com

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Radio sam u Visual Studiu i imam jako lijepa iskustva sa njim, da li taj Mono ima u svoj IDE ugrađene predloške formi i drugih kontrola kao što ima VS...?

0 0 hvala 0
16 godina

E to ti neznam, potraži na stranici od Mono-a. Ja ga osobno nisam nikad koristio, radio sam samo u Visual studiu, ali znam da postoji i možda ga budem koristio u budućim projektima. Mislim da ima veliku podršku korisnika jer skoro sve što radi u Visual studiu radi i u Mono-u. Vjerujem da ima podrška za forme jer je to nešto skoro pa esencijalno.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Provjerit ću, za sada znam da pruža podršku za net jezike (vbnet c#), možda ga se može kombinovati sa VS-om, u svakom slučaju bit će od pomoći, hvala na informaciji...

0 1 hvala 0
16 godina

Na stranicama Mono-a imaš program MonoDevelop to je njegovo programsko okruženje za razvoj aplikacija kao npr Visual studio, a imaš i add-on koji se instalira u Visual studio. Aplikaciju programiraš u Visual studiu i onda samo napraviš eksport applikacije u Mono koja radi na linuxu ili Mac OS-u.

Edit:

Ja mislim da je to odlično rješenje za razvoj aplikacije, jer imaš brzinu razvoja Visual studia, kao i kompatibiost koda s njim, a aplikacije rade na svi operacijskim sustavima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2011 20:19 (Moth).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Primjetio sam taj dodatak, evo upravo ga skidam pa ću probati... {#}

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ako ti je poznat Pascal, onda možeš koristiti Lazarus. On radi pod Windowsima, Linuxom i Mac OS X-om.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lazarus_(IDE)

0 0 hvala 0
16 godina
mbaksa kaže...

Ako ti je poznat Pascal, onda možeš koristiti Lazarus. On radi pod Windowsima, Linuxom i Mac OS X-om.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lazarus_(IDE)

Lazarus-IDE. (napokon) {#}

- ili Python.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Imaš i wxWidgetse.

http://www.wxwidgets.org/

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Moth kaže...

Na stranicama Mono-a imaš program MonoDevelop to je njegovo programsko okruženje za razvoj aplikacija kao npr Visual studio, a imaš i add-on koji se instalira u Visual studio. Aplikaciju programiraš u Visual studiu i onda samo napraviš eksport applikacije u Mono koja radi na linuxu ili Mac OS-u.

Edit:

Ja mislim da je to odlično rješenje za razvoj aplikacije, jer imaš brzinu razvoja Visual studia, kao i kompatibiost koda s njim, a aplikacije rade na svi operacijskim sustavima.

Što se tiče tog dodatka koji VS projekte pretvara u Mono, nemam nekih ugodnih iskustava s njim, čak mislim da je neupotrebljiv kod većih aplikacija koji za rad zahtijevaju interakciju s bazom podataka.

Btw.

Niste napomenuli RealBasic, on je najjednostavniji od svih gore nabrojanih, jer mu je sintaksa slična onoj VB 6.0.

14 godina
neaktivan

Da li je netko od vas radio ovakvu aplikaciju, i ako jeste u kojem alatu...? Jer kao što sam primjetio postoji velik izbor alata na kojima se može realizovati ovakva aplikacija, ali me zanima na kojem je takvo nešto najbrže i najlakše ostvarivo...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Boky Milanovic kaže...

Da li je netko od vas radio ovakvu aplikaciju, i ako jeste u kojem alatu...? Jer kao što sam primjetio postoji velik izbor alata na kojima se može realizovati ovakva aplikacija, ali me zanima na kojem je takvo nešto najbrže i najlakše ostvarivo...

Svakako Mono.

14 godina
neaktivan

Pošto nikad nisam radio na ovakvoj aplikaciji (što se vjerovatno vidi iz priloženog) zanima me da li Mono ili nekakav drugi program omogućava kreiranje GUI-a koji će biti podržan od strane različitih operativnih sistema, a da pri tom imam nekakve generisane predloške (kao npr. u VS)...?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Boky Milanovic kaže...

Pošto nikad nisam radio na ovakvoj aplikaciji (što se vjerovatno vidi iz priloženog) zanima me da li Mono ili nekakav drugi program omogućava kreiranje GUI-a koji će biti podržan od strane različitih operativnih sistema, a da pri tom imam nekakve generisane predloške (kao npr. u VS)...?

Mono to omogućava, princip je isti kao kod VS-a, imaš toolboox, i samo dovlačiš kontrole na formu.

14 godina
neaktivan

Onda je to ono što trebam, hvala ti na informacijama.{#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Al svi nešto vole Mono....Baš me zanima jel netko od vas ikad nešto ozbiljno radio u njemu ili ga samo preporučate jer ima neke sličnosti s VS-om?

Ja bi preporučio C++/Qt kombinaciju što je uostalom netko već prije predložio. Qt je super dokumentiran, imaš odličan cross platform IDE Qt Creator, super podrška za unicode (QString), multithreading, signals and slots, 2d grafiku, OpenGl i još hrpu korisnih biblioteka.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
matej885 kaže...

Al svi nešto vole Mono....Baš me zanima jel netko od vas ikad nešto ozbiljno radio u njemu ili ga samo preporučate jer ima neke sličnosti s VS-om?

Ja bi preporučio C++/Qt kombinaciju što je uostalom netko već prije predložio. Qt je super dokumentiran, imaš odličan cross platform IDE Qt Creator, super podrška za unicode (QString), multithreading, signals and slots, 2d grafiku, OpenGl i još hrpu korisnih biblioteka.

Mono je daleko jednostavniji i sličan je VS-u, a pokretač teme je naveo kako je prije radio u VS-u i da treba jednostavan IDE.

Mono je daleko ispod VS-a, QT-a ili wxWidgets-a ali nije loš za jednostavnije stvari.

15 godina
neaktivan
U vidu multiplatform aplikacije, ja osobno bih izabrao Javu.
I'm from Hollywood

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Prije svega hvala svima koji su se uključili u ovu temu sa svojim za mene vrlo korisnim razmišljanjima i prijedlozima.

Primjetio sam da moj problem ima više rješenja. Ja ću vjerovatno koristiti Mono jer u njemu mogu realizovati ono što mi je potrebno, a i IDE mi odgovara (zbog sličnosti sa VS u kojem sam ranije radio) tako da proces prilagodbe neće dugo trajati. Kasnije ću se upoznati sa nekakvim boljim rješenjima u ovoj oblasti npr. QT, ali trenutno za to nemam vremena.

Volio bih da ova tema ne završi na tome, jer smatram da će aplikacije koje mogu da se izvode na više različitih operativnih sistema u bliskoj budućnosti (ako to nisu već sada) postati standard za devlopere. Iz tog razloga moj prijedlog je da malo proširimo temu, tako da ako imate iskustava ovdje možete da pišete i o izradi GUI-a za takvu vrstu aplikacija (eventualnim posebnim alatima za ovaj dio posla), kao i o nekakvim ograničenjima vezanim uz različite operativne sisteme (ako postoje) koji bi mogli biti važni za razvoj takvih aplikacija. Jednom riječju sve ono što mislite da bi moglo biti bitno nekom ko tek počinje da razvija ovakvu vrstu aplikacija, naravno linkovi, preporuke vezane uz literaturu u ovoj oblasti su dobrodošli. 

Moje mišljenje na temelju onog što sam do sada saznao jeste da je QT ozbiljan razvojni alat koji koristi jedan od najmoćnijih jezika (c++) dok je Mono za jednostavnije aplikacije, ali ako neko zna može da opiše neka njegova eventualna ograničenja i mane... 

Kao što ste primjetili nisam baš previše upoznat sa razvojem ovakvih aplikacija tako da vjetovatno u tekstu ima nekakvih ne baš preciznih izraza ali pretpostavljam da znate šta želim reći...

{#}

1 0 hvala 0
17 godina

Kao netko tko je radio za više platforma, evo mojeg iskustva:

Mono:

• Dobar za brzu izradu GUI sučelja, osobito ako si upoznat sa VS điđimiđijima. Bolje koristiti MonoDevelop, nego VS sa pluginovima, prešparaš si dosta "muke" sa kompliciranijim projektima. Isto tako ako voliš C# definitivno preporuka
  • Linux-aši ga baš ne vole, a niti sam linux(kao sustav). Kod svojeg prvog projekta na Linux Mint-u mi je trebalo 2 dana (googlanja i googlanja) samo da sam uspio pokrenuti aplikaciju koju sam ranije napravio na WIN (sa Mono), a da ne govorim o mukama sa instalacijom MonoDevelop-a na Mint (i da radi kako spada)

Java:

• Eclipse, NetBeans su definitivno miljama u GUI dizajnu/implementaciji iza VS/Mono kombinacije, ali puno lakše se "distribuiraju" Java aplikacije. Većina njih će raditi OUT OF THE BOX sa dobro definiranim classpathom itd. Svi ti IDE-ovi imaju neki plugin s kojim možeš napraviti "veliku jar arhivu" naboksati sve lib-ove u jedan jar, zajedno i sa manifestom i radi ko urica. Nedostatak da imaš veliku arhivu koju moraš kao takvu distribuirati.
  • Imaš još i Intellij IDE koji je "tata mata" za GUI (Swing) razvoj. Definitivno preporuka. U njemu su neke stvari čak i lakše nego sa C#-om.
  • Nedostatak Jave, jest malo sporiji rad, veće zauzeće memorije, duže "pokretanje" aplikacije itd. Ako radiš ne-GUI aplikaciju, tada nećeš vidjeti razliku naspram nekog drugog programskog jezika

QT:

• Razvoj je malo sporiji od Java/C# rješenja, ako si naučeni na OOP Jave i C#-a, malo se teže priviknuti na QT (ipak je to C++), malo nedorađeni i bugovit IDE, ali inače nema baš puno razloga "protiv", iako su VS/Eclipse/Intelli/NetBeans po meni puno "bogatiji" IDE-ovi
  • Plus da je aplikacija brža od Mono i Java aplikacije.

Sam odluči, samo znaj da Mono (pa čak i Java) možda neće biti tako dobro prihvaćen od Linux zajednice, kao QT

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 16:12 (dado2202).

2 0 hvala 3
15 godina
neaktivan

@ Dado odlično napisano, ali naravno da npr Java i QT neće biti jednako razvijani. QT je pod vlasništvom Nokie, te sastavni dio KDE Desktop Enviromenta (grafički dio sustava pod Linuxom). Problem je što je Nokia nedavno prešla na WM7 pa se ne zna što se biti s QT-om odnosno hoće li se razvijati kao prije, iako iz Nokie tvrde da hoće. Isto tako, JAVA je odlično podržana  pod Linuxom, pa se ne bih baš složio s tim na Linuxu. Prije bih rekao da C# nije dovoljno dobro podržan Linu <-- Windows. 

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

@ Dado odlično napisano, ali naravno da npr Java i QT neće biti jednako razvijani. QT je pod vlasništvom Nokie, te sastavni dio KDE Desktop Enviromenta (grafički dio sustava pod Linuxom). Problem je što je Nokia nedavno prešla na WM7 pa se ne zna što se biti s QT-om odnosno hoće li se razvijati kao prije, iako iz Nokie tvrde da hoće. Isto tako, JAVA je odlično podržana  pod Linuxom, pa se ne bih baš složio s tim na Linuxu. Prije bih rekao da C# nije dovoljno dobro podržan Linu <-- Windows. 

Komercijalna verzija Qt-a će se sigurno razvijat i njena budućnost nije upitna. Što se open source verzije tiče, ako Digia/Nokia počnu pravit probleme, uvijek netko može forkat Qt (KDE zajednica npr.) i nastavit razvoj neovisno od Nokie.

http://blog.qt.nokia.com/2011/02/12/nokia-new-strategic-direction-what-is-the-future-for-qt/

http://blog.qt.nokia.com/2011/03/17/digia-to-expand-use-of-qt-in-the-desktop-and-embedded-environments/

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice