pa sa svakim programskim jezikom mozes napraviti svaki program (teoretski)... valjda...
c++ i java su OOP, C nije... visual je sranje...
i tako...
pa sa svakim programskim jezikom mozes napraviti svaki program (teoretski)... valjda...
c++ i java su OOP, C nije... visual je sranje...
i tako...
Član u razvoju
Počeo s QBasicom, sada isprobavam Virtual Basic
Evo zelio bih poceti malo programirati , ono uciti jednostavnije stvari i nadogradivati znanje kao i svatko . Sada bi me zanimalo sta da pocmem uciti , sto bi mi za daljni rad donijelo najvise prednosti ?
nije virutal vec visual... i nemoj to uciti... sranje...
mozes poceti sa C ili C++...
imas sta iskustva u programiranju
Ne , totalni sam pocetnik i zelio nih nauciti programirati za svoj gust a kasnije ( puno kasnije ) mozda i zaraditi nesto od toga :D
Da li bi mi ista pomoglo znanje qbasica
pa... on ti moze pomoci shvatiti logiku programiranja i takvo razmisljanje...
kreni sa C++... gore imas tutoriale od maxcpp-a...
a di da nadjem za skinuti c++ ,nigdje ne mogu naci link za download a primjetio sa da ima vise verzija (bloodshed ... ) koju da skinem za pocetak i sta ralzliciti nazivi verzija znace
c++ ti je programski jezik... bloodshed dev-c++ je compiler... i visual studio 2008 express je compiler...
ja preporucam dev-c++ jer je laksi za pocetnike i... manji (mb)
a di da nadjem za skinuti c++ ,nigdje ne mogu naci link za download a primjetio sa da ima vise verzija ,da li je dev-c++ dobar ?
da... skini zadnju verziju na bloodshed.com
i da... sta uopce zelis programirati?? web-programe, desktop programe, baze podataka...
recimo za pocetak neke desktop programe a kasnije mozda nesto drugo
ok , hvala puno na savjetima
Ne, BloodShed Dev C++ je IDE. Koja koristi C++ compiler drugacijeg imena...
Pa prvo me pukla ideja da napravim svoj browser based rpg..
Onda sam malo surfao i odlucio se za php, jezik je bio fantastičan. jednostavan i veoma upotrebljiv. I tako ja napravio Framework za taj rpg, ono osnovne stvari par mapa, 8 smjerova 30 monstera 30 itema, fightovi, inventory itd.. i onda sam mislio kak je bed sto se mora nakon svakog klika stranica ucitavat, i onda sam malo poceo sa JavaScriptom, te nakon tri mjeseca pisanja koda sam otkrio da to sto radim ljudi zovu AJAX.. :( . onda mi to dosadilo pa sam poceo c++ , bio mi kompliciran pa sam skocio na javu, java mi je bila skroz cudna npr iz jednog objekta pozovem repaint() drugog i radi, promijenim kod tako da se taj drugi sam repainta i vise ne radi, onda sam otkrio python, stvarno je odlican za radit prototipe. Sad kombiniram c+ i python :) ajme koliko pisem
Eh, moj prvi programski jezik je bio Visual Basic .NET u 6. razredu
Htio sam raditi web stranice pa sam počeo učiti HTML, pa ASP i VBScript zato jer se moglo koristiti Basic ili slično.
Onda sam skužio da je to sranje, pa sam naučio PHP i JavaScript.
Poslje sam probao C. Isprva sam mislio da je sranje jer je konzolni, ali me ubrzo fascinirao. Jedino u njemu od svega šta sam doonda naučio bilo je malo tipkanja, i jako puno razmišljanja. Onaj osječaj, kada te z** zadatak, problem ili nešto slično, pa ti uđe u kožu i jede mozak sve dok ga ne rješiš :) Počeo sam ozbiljno raditi svaki dan, učiti nove algoritme i rješavati neke probleme. Uskoro sam naučio C++ zbog OOP-a, polimorfizma i templates-a. Onda sam krenuo u 2. srednje gdje sam prisilno naučio Pascal i Logo (jer je jednom riknuo internet pa nisam imao kaj raditi). Od onda do danas usavršavam što znam i tu i tamo počnem učiti neš novog u nadi da će nadmočiti tehnologije koje koristim.
na sharpovom kalkulatoru tada s jednim kb memorije...
a kad mi dojade koncerni, korporacije, velika imena i male skracenice, deadlinei i rolloutovi...
ja se vratim staroj ljubavi...
http://www.pouet.net/prod.php?which=32210
al bojim se da je i ovdje jako malo onih koji govore moj jezik.
PASCAL
4. razred osnovne, Logo na Apple IIc računalu sa 9" (zelenim :) ) monokromatskim monitorom.
Nekakav BASIC na Amstradu.
nekakav?
to je bio jedan od ponajboljih basic-a na trzishtu u to doba ;)
Možda je bio najbolji, al tada sam bio premlad da bi mi to bilo bitno. Važno je jedino bilo da kad bih prepisao nešto iz neke knjigice i nešto pretisnio (pretpostavljam Enter) monitor bi počeo mjenjati boje. I to je bilo skroz Cool :-). Misliom da su te boje ostavile trajne posljedice na moj mozak :-))
Da malo osvježimo topic... Ima dost novih usera, dosta programera pa da čujemo kako ste počeli...
QBasic (8. razred, 1-3. srednje), sada Visual Basic (2008) i MS SQL 2005. Sve to rekreativno, idem u krivu školu (ekonomija)
QBasic -> VB -> C++ i Delphi (RAD Studio 2010)
Moja iskustva sa programskim jezicima. Oduvijek sam bio osoba koja se nije mogla zadržati samo na jednoj stvari. Volim eksperimentirati pa tako i ide ovaj popis:
krenuo s QBasicom kojeg i danas znam very well ako se može tako reći, puknuo na C++ nije išlo, C# isto tako, Python znam nešto sad će bolje zbog GameDev škole :), sad primarno radim u C++ gdje prevodim knjigu i pišem tutoriale, uživam u njegu i cilj mi ga je dobro naučiti, zato i idem polako :) . Kad završim s osnovama C++a planiram krenuti na SDL a možda za koju godinu (u srednjoj) na OpenGL (bio bi DirectX ali ću se valjda dok dobijem prijenosnik prebaciti na linux :) sad se nemogu prebaciti jer koristim bežični internet a to nikako nemogu uspostaviti na Linuxu
Osnovna škola-QBasic
Srednja škola--C
Ponekad PHP (za web stanice)