U MIOC- u sam radio u turbopascalu i to je jedinio čega se sjećam.
Kako ste počeli s programiranjem?
- poruka: 181
- |
- čitano: 41.834
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Srednja škola, IMSAI 8080, prekidači i LED-ice.
Kasnije je stigao terminal i čitač bušene trake :)
Nažalost nije bilo i pisača za dotične trake, pa smo bili osuđeni da program "traje" koliko je računalo uključeno
Tu
možete vidjet i sliku dotičnog
Prvi susret sa programiranjem je bio u osnovnoj i srednjoj sa Basic-om i Pascal-om ali tad nista nisam kontao dok me nije PHP zainteresovao i tad sam naucio programirat, vec 5-6 god. sam i dalje na PHP-u uz par izgleta u Javu, Ruby, Python, C# i aktivno ucenje C++ na faksu...
Kod mene je to išlo ovako: LogoMation na macu pa HTML pa VBA i VB pa Vbscript i javascript pa c++ pa Qbasic pa pascal scripting i povray.
Imam 10 godina i nisam isprogramirao nista velikoga, LogoMation je bio na macu, Imao sam Mac II sa sistemom 7.5.5.
Tako sam počeo. Imam malu sklonost programerskim newsgroupovima ali, ovo mi je prvi forum o programiranju na kojem sudjelujem
Srednja škola, IMSAI 8080, prekidači i LED-ice.
Kasnije je stigao terminal i čitač bušene trake :)
Nažalost nije bilo i pisača za dotične trake, pa smo bili osuđeni da program "traje" koliko je računalo uključeno
Tu
možete vidjet i sliku dotičnog

C64 Basic zatim C64 sa Simon's basic modulom, Qbasic, Pascal, VB... tu sam stao i prestao... eh... Uspješno sam transformiran u krajnjeg korisnika! :)
Sad nešt malo znam oko weba... html+php-a (jaaako malo doduše, ali dovoljno)...
Basic, i onda presao na C++. Sada koristim C++ i PHP. Razmisljam da radim i sa C#, ali mi se ne da poceti :S ...

Jel' rano poceti uciti neki programski jezik sa 13 god.To me jako zanima.Kada bih krenuo bio bih totalni pocetnik.Molim vas za savjete.
Jel' rano poceti uciti neki programski jezik sa 13 god.To me jako zanima.Kada bih krenuo bio bih totalni pocetnik.Molim vas za savjete.
Nikad nije previše rano niti previše kasno...imaš ovdje na podforumima i linkove na tutorijale i na engl i na hrvatskom o C++-u..a vjerojatno i za druge jezike...odi na programiranje i tamo pod C programiranje ili Dev c++ nađi linkove pa gledaj....
počeo sam programirati prije nekih 5 godina tj. sa 12. prvi jezik mi je bio HTML pošto sam uživao otkrivati načine kako je netko nešto napravio na web-u pa sam ja to ponavljao. zatim sam počeo sa nekim jednostavnijim jezicima ali u kojima stvarno možeš nešto isprogramirati. i na kraju prije nekih 5 mj. sam počeo proučavati python i c i mogu vam reći da su vrlo komplicirani znate li za neki dobar tutorial.
Ja ne znam da li vi to namjerno ili...?
Assembler je program, a ne jezik.
---------------------------------------
Q: Koji programski jezik znaš?
A: C compiler!
Q: WTF?
Assembly je jezik.
Assembly je jezik.
Assembly je jezik.
An assembly language is a low-level language for programming computers. It implements a symbolic representation of the numeric machine codes and other constants needed to program a particular CPU architecture. T....................................
.................A utility program called an assembler is used to translate assembly language statements into the target computer's machine code. The assembler performs a more or less isomorphic translation .... A compiler, analogous to an assembler, is used to translate high-level language statements into machine code; or an interpreter executes statements directly.)
Odlazite u offtopic... prebacite se u novu temu.
Odlazite u offtopic... prebacite se u novu temu.

Svi programeri koje poznam kažu assembler, a ne assembly. Doduše, ja sam malo starija generacija, možda je sad drugačije.
Slično kao što smo nekada govorili "programiram u strojnom jeziku", a novije generacije uglavnom čujem "programiram u mašincu"
QBasic učio pola mjeseca, ako ne i manje... I od 11 godine bubam C++... I mogu reći da se isplatilo... Stvarno smatram da nema veze s kojim programskim jezikom kreneš... Sve je u programskoj logici, a i treba imati nekog smisla za to ( ne kažem da sam ja sad tamo neki, ali to je činjenica)

al neam koga
Logo>malo malo malo Q-a>C++>OpenGL se ucim sada do kraja ljeta cu zavrsiti se nadam
inace pogledajte koliko god imam ;)
Počeci i igrarije: Basic, Turbo Pascal, C++,
Ozbiljno programiranje: Cobol, ColdFusion (ne preoizbiljno), JavaScript, Perl, JScript (ASP), PHP, C# i opet JavaScript
Trenutno: PHP, C# i JavaScript
Počeo sam pred godinu dana sa HTML/CSS-om a sad sam se bacio na C++
1. QBasic (Commodore 128)
2. VisualBasic ja mislim 6 ili nesto tako
3. Borland Delphi (Maturalni rad, upravljanje sa racunalima preko mreze, koristan programcic onda...)
4. ASP + HTML
5. Danas Asp.Net + my/MS SQL + AJAX = placaju racune :)
Iako sam zavrsija elektrotehnicku skolu i dio FESB-a (jos se skolujem) bilo je tu i Assmeblera, bascomLT, C#, C... Web development mi se pokaza kao najisplativiji.
pozdrav,
jel mi može netko malo pojasnit kad treba napravit neku aplikaciju kako znat u kojem programu radit, i u kojim trenucima se koji program koristi.
ja znam neke osnove C-a i Jave(koja me uz SQL najviše zanima-valjda jer djeluje tako jednostavno:) ) ali recimo čujem da se stalno spominje python, perl, ruby itd.. pa šta se znači može s tim jezicima a da se ne može s c-om ili javom i obrnuto? Tnx
pa sa svakim programskim jezikom mozes napraviti svaki program (teoretski)... valjda...
c++ i java su OOP, C nije... visual je sranje...
i tako...