C# - Problemi i rješenja izdvojena tema

poruka: 2.151
|
čitano: 706.114
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
C# - Problemi i rješenja

Deklariraj ih ovako:

volatile string nekakavString = nekavrijednost;

Na taj način ćeš biti siguran da koristiš pravu (trenutnu) vrijednost varijable a ne nešto što .net drži u kešu. Ali to ti neće riješiti problem koji eventualno imaš zbog stvarnog setiranja tih vrijednosti u međuvremenu na neke koje ti ne pašu.

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.11.2012 1:08 (Friday).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

Pristup zajedničkim resursima više thredova u pravilu treba rješavati kritičnom sekcijom (lock).

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

Eh imam jedan problem pa bi svaka pomoć dobro došla, ustvari o čemu se radi. Išao sam isčitavanje iz baze podataka sa texbox_textChanged i sve je uredu, pozovem sve podatke iz baze ali kada trebam da popunim tim podacima texbox.text polja preko dataRow traži mi datarowbuilder, a to nikako da odradim , i može li se kako deklarirati programDataSource.ItemRow ili moram nekako drugačije. Ako ne kontate šta hoću da pitam evo mog texta. Hvala unaprijed...

private void txtIDSkener_TextChanged(object sender, EventArgs e)
        {

ITEMDSTableAdapters.ItemsTableAdapter RK = new ITEMDSTableAdapters.ItemsTableAdapter();
            DataTable DT = new DataTable();
            DT = RK.GetDataByItemID(txtItemIDSkener.Text);

if (DT.Rows.Count != 0)
            {
                btnAddItem.Enabled = true;

//ubačen text zbog foruma

// pokušao sam ovako

ITEMDS.ItemRow PK; - ali mi na textboxu izbaci moguće isčtavanje ali mi kaže da koristim nedeklarisanu varijablu PK

ITEMDS.ItemRow PK = new ITEMDS.ItemRow(); - ali mi ovdje traži datarowbuildera - to nisam toliko upućen

//izbrisati
                txtItemName.Text = PK.ItemName;
                txtItemDef.Text = PK.ItemDef;
            }
            else
            {
               // nije bitno
            }
        }

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.12.2012 21:36 (YoeBoy).

0 0 hvala 0
14 godina
C# - Problemi i rješenja

Pozdrav kolege.

Evo, samo kratko da pitam ako bi itko imao volje i želje utipkati ova dva programa, ako nije problem?!
Unaprijed hvala.

Samsung Galaxy SII crew.
Moj PC  
0 2 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: C# - Problemi i rješenja

Ne! Samo ti možemo pomoći, jbg. druže, potrudi se malo.

Prvi ti je lagan, sve je matematika, relacije za trougao, provjeravaš da li je ispravan ili ne, ako jeste ideš dalje, ako ne onda ispišeš u MessageBox-u poruku i resetuješ txt-ove.

Izlaz vršiš preko nekog buttona i click eventa na njega u čijem handleru napišeš, pošto je jedna forma:
this.Close();

Drugi je malo teži, ali ništa strašno, barataš txt datotkema, u .NET-u je lako raditi sa njima, odnosno dosta lakše nego u C-u preko fopen i fwrite...

U konstruktoru forme učitavaš iz txt datoteke u listu tipa Osoba ili tako nešto, čiji su članovi navedeni u zadatku.

Imaš, valjda, txt box za unos i pretragu.

Unos valjda znaš, pretragu možeš preko LINQ-a ili lambda, recimo

var rezultat = from r in lista
                      where r.Ime == txtPretraga.Text
                      select r;

Ili

var rezultat = lista.Where(r=>r.Ime==txtPretraga.Text).SingleOrDeefault();

Ako ne znaš kako raditi sa txt datotekama, eventi, OOP... Onda si zaglibio i nema ti druge nego udri, valjda imate neke materijale na fakultetu (FESB?).

U slučaju da nemaš te materijali javi mi se na PM dat ću ti neke knjige ili neki vs projekt sa sličnom temom.

14 godina
royalhero kaže...

Ako ne znaš kako raditi sa txt datotekama, eventi, OOP... Onda si zaglibio i nema ti druge nego udri, valjda imate neke materijale na fakultetu (FESB?).

U slučaju da nemaš te materijali javi mi se na PM dat ću ti neke knjige ili neki vs projekt sa sličnom temom.

Hvala, tako sam i očekivao.

Ovo će mi biti dosta, imamo materijale, ali ako imaš volje, pošalji mi u PP što imaš..
p.s. faks je ETF Osijek.

Pozdrav. 

Samsung Galaxy SII crew.
13 godina
neaktivan
sudy_freak kaže...

Hvala, tako sam i očekivao.

Ovo će mi biti dosta, imamo materijale, ali ako imaš volje, pošalji mi u PP što imaš..
p.s. faks je ETF Osijek.

Pozdrav. 

Šaljem ti jednu free knjigu o C#-u, malo je stara ali odlična, sveukupno 300 stranica, a super je.

Evo ti i malo korisnih linkova:

http://techtoggle.com/2009/09/how-to-read-a-text-file-in-c-windows-forms-application/

http://www.dotnetfunda.com/articles/article393-exporting-data-to-txt-file-using-csharp.aspx

Evo i knjiga koju sam mu poslao, ako još nekome treba:
http://sdrv.ms/VHY3IQ

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.12.2012 17:42 (royalhero).
15 godina
C# - Problemi i rješenja

Kako je dobar ovaj C#, evo pišem analizu za labos, moramo napraviti kalkulator i igru vješala.
P.S. I ja sam na ETFOS-u kao kolega sudy_freak 

Gotovo da i nema bugova. :D Gotovo da i nema bugova. :D
Winter is coming...
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 23:17 (kratos091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ako si to sam uspio sa znanjem sa fakulteta, čestitam. Da li sve radi sigurno?, kako "lomiš" izraze iz txt boxa za računanje...

15 godina

Ma dalo bi se tu još štogod srediti ali uglavnom sve radi, malo sam pretjerao sa onim da nema baš bugova, ali ništa što ne bih znao srediti.. 
Ne razumijem baš pitanje, ovo lomljenje...?

Winter is coming...
15 godina
kratos091 kaže...

Ma dalo bi se tu još štogod srediti ali uglavnom sve radi, malo sam pretjerao sa onim da nema baš bugova, ali ništa što ne bih znao srediti.. 
Ne razumijem baš pitanje, ovo lomljenje...?

Vjerovatno misli na parsiranje teksta iz text boxa, ali ako ti kalulator ne podrzava dugacke izraze onda to uopce i ne radis....

Off topic:
Koja si godina i koji smjer, pošto ja isto idem ETFOS...:D 

17 godina
odjavljen
C# - Problemi i rješenja

ETFOS je katastrofa što se tiče informatike...

Freak Show Inc.

1 0 hvala 0
15 godina

aha.. pa koristim za to double.Tryparse(...)...
Druga, računarstvo... Ti?

Winter is coming...
13 godina
neaktivan
slobo14 kaže...

Vjerovatno misli na parsiranje teksta iz text boxa, ali ako ti kalulator ne podrzava dugacke izraze onda to uopce i ne radis..

Pa ono je znanstveni kalkulator, vjerovatno podrzava. :D

Ja sam svojevremeno isao raditi svoj algoritam za takve stvari, bez try parse, split i ostalih, ali sam odustao, dosadilo mi. :)

Po meni uvjek je bolje klikom na neki od gumba dodavati u txt box i onda parsirati.

15 godina

Heh.. A znanstveni je jer ima ove logaritamske operacije.. ;)
Hm.. Pa unosim u textbox kao tekst, i kad se odabere neka operacija onda se taj tekst parsira u varijablu. 

Winter is coming...
13 godina
neaktivan

A što ako sam ja zločesti korisnik koji će u txt box upisati neki string prije operacije?

Nije da cjepidlačim, nego eto, čisto da vidiš što sve možeš sa takvim kalkulatororm dobiti.

15 godina
C# - Problemi i rješenja

Aha.. Pa vjerojatno se može nekako onemogućiti unos u textbox sa tipkovnice... Ili dozvoliti samo određenim tipkama, recimo brojevima.

Winter is coming...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
kratos091 kaže...

Aha.. Pa vjerojatno se može nekako onemogućiti unos u textbox sa tipkovnice... Ili dozvoliti samo određenim tipkama, recimo brojevima.

Ma samo u propertiesu tog txt boxa postavi ReadOnly atribt na true. Operacije ionako izvršavaš preko gumbova.

15 godina

Evo jesam, hvala.. :)

Winter is coming...
17 godina
odjavljen
royalhero kaže...
kratos091 kaže...

Ma samo u propertiesu tog txt boxa postavi ReadOnly atribt na true. Operacije ionako izvršavaš preko gumbova.

To je vrlo nepraktično jer ljudi vole koristiti numerički dio tipkovnice. Napravi da može primati samo brojeve, decimalnu točku i operatore. Ovo dolje ti je samo za brojeve pa izmjeni:

private void textBox1_KeyPress(object sender, KeyPressEventArgs e)
{
    if (!char.IsControl(e.KeyChar)
        && !char.IsDigit(e.KeyChar)
        && e.KeyChar != '.')
    {
        e.Handled = true;
    }

if (e.KeyChar == '.'
        && (sender as TextBox).Text.IndexOf('.') > -1)
    {
        e.Handled = true;
    }
}

Freak Show Inc.
13 godina
neaktivan
Friday kaže...
royalhero kaže...
kratos091 kaže...

To je vrlo nepraktično jer ljudi vole koristiti numerički dio tipkovnice. Napravi da može primati samo brojeve, decimalnu točku i operatore. Ovo dolje ti je samo za brojeve pa izmjeni:

private void textBox1_KeyPress(object sender, KeyPressEventArgs e)
{
    if (!char.IsControl(e.KeyChar)
        && !char.IsDigit(e.KeyChar)
        && e.KeyChar != '.')
    {
        e.Handled = true;
    }

if (e.KeyChar == '.'
        && (sender as TextBox).Text.IndexOf('.') > -1)
    {
        e.Handled = true;
    }
}

ovo i ja koristim kad ocu samo brojeve i operatore unosit skroz lako rješenje problema

vlastoručni potpis
13 godina
neaktivan

A dobro, to mu je već puno, a nisu to sigurno radili na fakultetu, pa mu je lakše zabraniti unos u txt box i ograničiti na gumbove, nego pisati taj kôd kada ga, vjerojatno, ne razumije.

17 godina
odjavljen
royalhero kaže...

A dobro, to mu je već puno, a nisu to sigurno radili na fakultetu, pa mu je lakše zabraniti unos u txt box i ograničiti na gumbove, nego pisati taj kôd kada ga, vjerojatno, ne razumije.

Ako ne razumije ovako jednostavan if onda bi trebao razmisliti o promjeni fakulteta. NHF ali de nemoj me... Dečko sigurno razumije to ako je uspio implementirati logiku za korištenje svih tih tipki koje se nalaze na formi!

Freak Show Inc.
15 godina

Sve smo do sada radili u C++, samo zadnji labos, 1/6 kolegija (objektno orijentirano programiranje) je C#. Hvala na savjetu iako sam već predao zadatak. Ali svejedno ću pokušati sada to implementirati.

Winter is coming...
13 godina
neaktivan
Friday kaže...
royalhero kaže...

Ako ne razumije ovako jednostavan if onda bi trebao razmisliti o promjeni fakulteta. NHF ali de nemoj me... Dečko sigurno razumije to ako je uspio implementirati logiku za korištenje svih tih tipki koje se nalaze na formi!

Nisam na to mislio, ali dobro, nema veze ako je sredio problem.

16 godina
C# - Problemi i rješenja

trebam pomoć oko normaliziranja podataka, odnosno denormaliziranja ili kako se vec zove obrnuti proces

naime, imam dvije vrijednosti min i max. konkretno min = 7.18, a max = 7.59

kod normaliziranja min poprimi vrijednost 0.1, a max 0.9

shodno tome 0.5 kod denormaliziranja ili kako vec, pošto je na polovici (od 0.1 do 0.9) vraća aritmetičku vrijednost min i max, pa iznosi 7.385

0.7 je na polovici između 0.5 i 0.9, pa vraća aritmetičku vrijednost tih dviju vrijednosti i iznosi 7.4875 itd

0.6 je na polovici između 0.5 i 0.7 pa vraća 7.43625 itd...

mene sad zanima kako od bilo kojeg normaliziranog broja dobit nenormalizirani? npr od 0.345?

edit:

riješeno!

našao sam u source-u dll-a formulu, pa sam je pretvorio kako meni treba

Atomska bubamara | edomovina.blog.hr
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.12.2012 1:29 (jurluk).

0 0 hvala 0
15 godina
kratos091 kaže...

aha.. pa koristim za to double.Tryparse(...)...
Druga, računarstvo... Ti?

Ja sam prva godina, računarstvo...

12 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

Pozdrav raja,

Imam jedno pitanje, učim c# već oko 1 godine, napravio sam par nekih običnih programčića sa podrškom baze podataka. Eh sad moj problem je u tome što sam u programu koristio bazu podataka iz Microsoft SQL server 2008, eh sad kad želim program da prebacim da radi na drugom računaru, kako da prebacim i bazu podataka, jer nemaju svi računari sql server, to je čisto rekreativno da znam kako funkcioniše program na drugom računaru. Mislim da sam postavio fino pitanje, znam da je glupo, ali eto sve što se ne zna red je da se pita.

Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Srednjoskolac2med kaže...

Pozdrav raja,

Imam jedno pitanje, učim c# već oko 1 godine, napravio sam par nekih običnih programčića sa podrškom baze podataka. Eh sad moj problem je u tome što sam u programu koristio bazu podataka iz Microsoft SQL server 2008, eh sad kad želim program da prebacim da radi na drugom računaru, kako da prebacim i bazu podataka, jer nemaju svi računari sql server, to je čisto rekreativno da znam kako funkcioniše program na drugom računaru. Mislim da sam postavio fino pitanje, znam da je glupo, ali eto sve što se ne zna red je da se pita.

Hvala unaprijed.

Ako hoćeš prebaciti bazu moraš instalirati i server na tom računalu. Ili omogući pristup na računalo na kojem se nalazi SQL server. Dakle aplikacija ti je na računalu A, SQL server je na računalu B.

Freak Show Inc.
12 godina
neaktivan
C# - Problemi i rješenja

Ok, a sad me interesuje ovo, računari nisu povezani tj. nisu u mreži a za konekciju sam koristio, a SQL Serer 2008 expres intaliran na mom home računaru, string strKonekcije = @"Data Source=MojServer;Initial Catalog=nestoDB;Integrated Security=True";

i ubacio u SqlConnection konekcija = new SqlConnection(strKonekcije);. Msm da nije glupo pitanje, ali kako će znati računar B, koji je računar A. Nemoj me sada napasti tek sam početnik, zato postavljam pitanja. Ili da korstim Access bazu podataka tako da program bude portable. Hvala

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.12.2012 9:09 (Srednjoskolac2med).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice