Što je dovoljno znati za posao programera?

poruka: 10
|
čitano: 17.083
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran

Pozdrav svima, imam par pitanja. Možda ulijećem ko padobranac, izvinjavam se danas citav dan pod stresom i pod dojmom toga sto sam dobio poziv na razgovor u firmu bez ikakve veze. {#} Nisam mislio da je to u Hr moguće. {#}

Dakle ovako. Dobio sam poziv za razgovor za posao dotične firme koja se bavi isključivo izradom i razvojem mobilnih aplikacija i za Android,i iOS, i Symbian. E sad, pošto sam nedavno tek poceo uciti programirati nisam dosao daleko. Sad mene zanima, što je dovoljno s čim bi se mogao predstaviti tamo. Imam još par dana pa mogu još pohvatati neke osnove nečeg drugog. Dakle, znam HTML i CSS, jQuery sam počeo učiti nedavno.

No, pretpostavljam da to nije dovoljno za ozbiljnu aplikaciju

Googlao sam malo i naišao na podatak da je za mobilne aplikacije najbitniji HTML 5? Koliko se on i dali se bitno razlikuje od HTML-a?

Onda dalje sam naišao na one web stranica sa nekakvim online editorima,makerima i sranjima. To vjerujem ne dolazi u obzir.

Sta je sa AppEngine, Android SDK, Eclipse i slicnim programima?

Ugl, imam par dana i to vrijeme sto imam moram maksimalno iskoristit. Što mi preporučujete? U što da se predam tih par dana?

Hvala unaprijed svima na odgovorima. {#}

j*beš život bez rakije.
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.11.2014 1:09 (Zrinjski).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina

Mobilne aplikacije se mogu raditi nativno ili u htmlu(ili hybrid). Ako se radi u htmlu onda je to kao webpage u internom webbrowseru od aplikacije.

Prednost aplikacija napravljenih u htmlu je sto ih se ne treba posebno razvijati za svaku platformu, vec se vise manje isti kod(javascript, html,css...) koristi na svim platformama. Losa strana takvih aplikacija su performanse ali i nedostatak koristenja nativnih(pogotovo UI) komponenti.

Velika vecina aplikacija je napravljena nativno.

iOS development:
IDE: Xcode

Programski jezik: Objective-C, Swift(Novo, zamjena za objective-c)

Getting started

Android development:

IDE: Eclipse(ali moze i drugi)

Programski jezik: Java

Getting started

U tih par dana sto imas nemozes nauciti niti jednu od tih tehnologija naravno. Na razgovoru obicno bude jedan covjek(developer) koji ce ispitati tvoje tehnicko znanje i njega neces moci zavarati. Po meni, najbolje je da proucis mobile tehnologije opcenito i procitas mozda te tutorijale.

Ako imas nesto sto si prije radio, web ili bilo sta drugo povezano sa programiranjem, bilo bi vrlo korisno da im to prezentiras. Npr ja sam na svoj prvi razgovor ponio laptop i pokazao igrice sto sam radio na faksu iako to uopce nije bilo povezano sa poslom, ali njihova reakcija je bila vrlo pozitivna.

Ukoliko nemas puno iskustva sa programiranjem mozes pokusat i sa project managementom.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Da ma nista te u HTML-u to mi se uopće nesviđa niti bi se volio u to previše upuštat ako nije prijeko potrebno.

Znam da u tih par dana ništa nemogu savladati, to mi je jasno.

Daj mi jos samo reci molim te, dali je uopce moguce to sve savladati doma sam, samo uz pomoc tutoriala i knjiga?

I koji je po tebi development najlaksi, Android, iOS ili Symbian?

j*beš život bez rakije.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Android ako si do sada radio najviše s Javom, iOS ako si radio sa objective-C, Symbian ako si do sada radio sa C++/Qt.

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nemoj razbijat glavu, ako si noob reci da jesi. Vjerojatno trebaju takvog da ga oni isprogramiraju.

1 0 hvala 0
17 godina
Re: Što je dovoljno znati za posao programera?
Zrinjski kaže...

Da ma nista te u HTML-u to mi se uopće nesviđa niti bi se volio u to previše upuštat ako nije prijeko potrebno.

Znam da u tih par dana ništa nemogu savladati, to mi je jasno.

Daj mi jos samo reci molim te, dali je uopce moguce to sve savladati doma sam, samo uz pomoc tutoriala i knjiga?

I koji je po tebi development najlaksi, Android, iOS ili Symbian?

Moguce je doma savladati, ali je lakse raditi u timu ljudi i sa mentorom koji ce te usmjeravati u pravom smjeru. Team work je vazan dio developerskog posla i to doma nemozes sam nauciti.

Prvo uzmes neku dobru knjigu i procitas, nakon toga izmisli neki projekt, npr news reader ili nesto jednostavno i probaj to napravit, najlakse je ucit na primjeru tako. Ako lutas po tutorialima i pokusas nauciti sve, na kraju neces nista znati, znaci uci na prakticnom primjeru.

Ja radim iOS, windows i windows phone development tako da nemogu usporediti iOS i Android bas ali nekako mi se cini da je sve to isto. Java je daleko naprednija od objective-c. Na kraju krajeva razvoj mobilnih aplikacija nije neka raketna znanost i uz dovoljno truda to svatko moze, cak i doma sam.

Koliko znam, development za Symbian je puno tezi od ostalih. Takodjer Symbian nema puno korisnika i na kraju krajeva to je umiruca(mrtva) tehnologija, tako da mani se toga.

Znaci moj krajni savjet ti je da(ako ne dobijes ovaj posao) odaberes jednu tehnologiju i pokusas napraviti nesto sa cime ces se prezentirati na sljedecm razgovoru.

13 godina
protjeran

@alankish

Pa planirao sam se bacit na Javu nakon sto pohvatam jQuery. Još ništa ozbiljnije nisam radio s Javom,a još manje s ostala dva jezika.

@Glamdring

To iz nekog osobnog  iskustva ili? Znam da pa nemogu ih lagat nisu ludi. Ali opet nemogu doc bas da nemam pojma o pojmu.

@Svinja

Da znam,al trenutno nemam s kim radit a za neki tečaj isto nemam para jer ne radim jbg. Znam da bi to bila najbolja opcija.

Imaš neku literaturu da mi preporučiš? Krenut cu s Androidom.

j*beš život bez rakije.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Što je dovoljno znati za posao programera?
Zrinjski kaže...

Možda ulijećem ko padobranac, izvinjavam se danas citav dan pod stresom i pod dojmom toga sto sam dobio poziv na razgovor u firmu bez ikakve veze. {#} Nisam mislio da je to u Hr moguće. {#}

Sorry, ali moram ovo komentirati. Što se tiče naše struke (pod tim mislim na programere svih vrsta), usudio bih se reći da čak niti u Hrvatskoj zapošljavanja preko veze nema. Zanemarit ću pritom državne tvrtke jer su one oduvijek priča za sebe. Ne živimo u divnim uvjetima, ali kriviti zapošljavanje preko veze za neuspješan pronalazk posla u određenim situacijama je neozbiljno. U IT sektoru, posebice na developerskim pozicijama, izuzetno je bitno da su ljudi kompetentni. Inače si neisplativ.

Što se tiče tvog pitanja, nemaš dovoljno vremena za učenje novih tehnologija. Prouči razvoj za određenu platformu na nekakvoj teorijskoj razini čisto da pokažeš interes i poznavanje određenog područja, a što se praktičnih znanja tiče drži se onoga u čemu si dobar. Pokaži volju za razvijanjem u tom smjeru.

17 godina
neaktivan

Shvati da je platforma nebitna. Bitno je znanje programiranja. Tko zna što radi u BASICu kroz par tjedana može pohvatat bilo što drugo. Bitni su principi.

Moraš znati strukturirati kod. Hvatati greške, koristiti tuđi kod, librarije.

Uhvati se jave i deri. poslje ces lako izmijeniti sintaksu u nešto drugo.

Ako te pitaju ako bi nešto isprogramirao, samo ispljuni pseudo kod. Bitno je znati što treba, a kako se uvijek može naguglati.

očito trebaju početnika, osim ako vec nisi nasrao svašta u CV-u :)

HTML5 ti je isti kao html, samo ima još neke dodatne điđe kojima upravljaš pomoću javascripta.

Npr, ima canvas pa možeš na webstranici crtati šarene oblike, isprogramirati animaciju i tako to.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.11.2014 9:30 (Glamdring).

0 0 hvala 0
17 godina

Yebeno je kako vi to naucite jQuery, pa onda naucite Javu, pa onda naucite C++... pa vi ste san snova svakog poslodavca, ima vrhunskog programera, i to razlicitih PJ u jednoj osobi.

Rvat katolik!

8 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice