Zamjena CPU-a (AM5 platforma)

poruka: 5
|
čitano: 726
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
Zamjena CPU-a (AMD AM5 platforma)

Pozdrav ekipa,

Kroz par dana radim zamjenu CPU-a na ploči Asrock B-650E Taichi Lite.

Ryzen 7600 na 7800X3D.

Provjerio sam BIOS. Verzija je 2.03 (7800X3D je podržan od 1.26 nadalje tako da bi to trebalo biti ok)

https://www.asrock.com/mb/AMD/B650E%20Taichi%20Lite/Specification.asp#CPU

CPU Cooler koji ću koristit je:

Peerless Assassin 120 SE

S njim dolazi termalna pasta, međutim kupio sam ARCTIC MX-6 te nju planiram koristiti.

Kroz život sam složio možda 5 do 6 konfinguracija za sebe privatno i najbliže ali sve u rasponu kroz nekoliko godina pa ipak tražim savjet stručnjaka.

1. Da li je dovoljno samo fizički zamjeniti CPU ili je potrebno nešto dalje konfigurirati u BIOS-u/Windowsu ?

2. Kažu da bi bilo dobro ostaviti komp da radi, da se termalna pasta zagrije, pa odmah nakon isključivanja skidati COOLER sa CPU-a, da li se slažete ?

3. AM5 ima te famozne pinove na matičnoj te ih nipošto ne želim posavijati prilikom mijenjanja CPU-a. Ima li netko nekakav savjet na što posebno trebam pripaziti da izbjegnem isto ?

4. Ako netko ima preporuku za CPU FAN CURVE koji bi mogao namjestiti u BIOS-u za Ryzen 7800X3D bio bih zahvalan ?

Svaki savjet je dobrodošao.

Unaprijed zahvaljujem,
Bruno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Zamjena CPU-a (AMD AM5 platforma)

Samo ga pažljivo izvadi i stavi novi bez da ti ispadne na pinove, pali komp i uživaj 

4 godine
Domus74 kaže...

Pozdrav ekipa,

Kroz par dana radim zamjenu CPU-a na ploči Asrock B-650E Taichi Lite.

Ryzen 7600 na 7800X3D.

Provjerio sam BIOS. Verzija je 2.03 (7800X3D je podržan od 1.26 nadalje tako da bi to trebalo biti ok)

https://www.asrock.com/mb/AMD/B650E%20Taichi%20Lite/Specification.asp#CPU

CPU Cooler koji ću koristit je:

Peerless Assassin 120 SE

S njim dolazi termalna pasta, međutim kupio sam ARCTIC MX-6 te nju planiram koristiti.

Kroz život sam složio možda 5 do 6 konfinguracija za sebe privatno i najbliže ali sve u rasponu kroz nekoliko godina pa ipak tražim savjet stručnjaka.

1. Da li je dovoljno samo fizički zamjeniti CPU ili je potrebno nešto dalje konfigurirati u BIOS-u/Windowsu ?

2. Kažu da bi bilo dobro ostaviti komp da radi, da se termalna pasta zagrije, pa odmah nakon isključivanja skidati COOLER sa CPU-a, da li se slažete ?

3. AM5 ima te famozne pinove na matičnoj te ih nipošto ne želim posavijati prilikom mijenjanja CPU-a. Ima li netko nekakav savjet na što posebno trebam pripaziti da izbjegnem isto ?

4. Ako netko ima preporuku za CPU FAN CURVE koji bi mogao namjestiti u BIOS-u za Ryzen 7800X3D bio bih zahvalan ?

Svaki savjet je dobrodošao.

Unaprijed zahvaljujem,
Bruno.

stavis sve default u biosu, izvadis stari i stavis novi i to je to :)! Kaj se tice pinova nemas kaj paziti nije to am4 koji ima pinove na procesoru pa da ga mozes prstom spigati pa onda imas 100 problema! Socket na ploci se ne dira pa niti mozes kaj lose napraviti!
Ne moras nista zagrijavati to se moralo u doba Fx-a!
Za fan curve na ploci ima vise nacina rada samo ih postavi kako ti pase od silent do perf. pa do svakog individalno i da prate odredene parametre, od mbo, cpu pa prema tome dizu okretaje itd itd.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 16:48 (Boris grozni).
17 godina
Zamjena CPU-a (AM5 platforma)

Nakon zamjene prvo ćeš imat crni ekran duže nego normalni bios boot time, nemoj ga prekidat, zatim će ti bios prepoznat novi cpu installed i pitat će te da li želiš resetirat tpm, ti reci yes ili sa Y ili sa Z, bios će se resetirat i bootat default postavke

Moj PC  
3 0 hvala 0
4 godine
Domus74 kaže...

u biosu je tesko fino podesiti fan curve,

najbolje je to raditi sa desktop aplikacijom za upravljanje ventilatorima (argus monitor, ima ih jos), upaliti procesor na 100% (cpuz, occt) i onda naci konsenzus max sebi prihvatljive temperature uz max sebi prihvatljivu cujnost ventilatora

kod mene je cpuz 95c @1300rpm a sve do 70c ventilator je na minimalnim okretajima (300rpm):

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice