Termalne paste - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 1.420
|
čitano: 479.315
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Termalne paste - pitanja i odgovori
godo kaže...

Probaj sa HW Monitor-om, njega možeš pustiti pokrenutog u pozadini dok igraš!

ON TOPIC: Koju pastu s obzirom na sadašnju ponudu u Linksu odabrati?

Kakva je Zalman ZM-STG2?

ja sam tia tu zalman, pa sam vidia da u chipoteci imau artick mx2, i uzea jednu :D

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
bjede kaže...

Al kako se ne gasi onda za vrijeme testa?

Možda je malo previše, iako je ovo laptop verzija procesora, a oni se uvijek više griju. Očito će trebat na servis.

Grije se i memorija. Za vrijeme testa sa HWMonitorom pod oterećenjem je memorija išla do 85 a procesor do 78!

Nešto ne štima sa hlađanjem. Pravac servis. Al nažalost servis nije blizu...{#}

EDIT:

Otvorio sam kučište pa sam kistom i pincetom izvadio prašinu iz i oko ventilatora te oko hladnjaka i otvora za ispuh. I bilo je prilično.{#} Nažalost, da bi se izvadio ventilator, potrebno je totalno rastavit laptop, povaditi sve komponente, odvojiti ekran... Prilično konplicirano, tako da to nisam htio raditi. To ću ostaviti za servis, kao i zamjenu paste, ubrzo ću valjda odnijet do njih da budem miran. Tako da je sigurno i ostalo nešto prašine.
Ova moja rabota dala je rezultata i, koliko vidim, teperatura se smanjila nekih 15-ak stupnjeva, pod full opterećenjem i više.{#} U igri koja mi se ranije rušila (gdje je išlo do 80), sad je bilo max 63.
Nisam očekivao da će jedno djelomično čišćenje toliko pomoći.{#}

Ako netko zna gdje ima za uzeti podlogu CoolerMaster Dual-sided, nek javi na PP. Hvala!
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.2.2012 1:35 (bjede).
15 godina
neaktivan
Imam pitanje, skinuh vent s grafe da promjenim termalnu(stara grafa 3-4 god, a primjetio sam da se počela malo više pregrijavat a prašinu čistim redovito tako da to nije to) ugl da li da stavim isto zrno riže ili manje/više paste?
15 godina
Termalne paste - pitanja i odgovori

Pa stavi zrno rize , a mozes i razmazat .Na procu sam isprobao obadvije metode i dok sam razmazao pastu dobio sam nize temp. !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Haf932 kaže...

Pa stavi zrno rize , a mozes i razmazat .Na procu sam isprobao obadvije metode i dok sam razmazao pastu dobio sam nize temp. !

Meni baš suprotno :S

15 godina
neaktivan
Stavio zrno riže, sve prošlo u najboljem redu, malo sam nesiguran oko tih stvari, ak sj*bem nešto neće bit para za drugo :D
15 godina
neaktivan

Za rođaka sam  kupio i nanio sljedecu pastu: http://www.hgshop.hr/shop.aspx?q=&pid=68699

Neznam da li je ta pasta dobra ili loša, no to je jedina koju sam našao u gradu. Temperatura na procesoru (intel stock cooler) je ista kao i sa prijašnjoj pastom. Na grafičkoj je također ista, čak bi reka da je 1 stupanj viša od prijašnje. Nikad prije nisam mjenja paste, znači bile su one tvorničke. Temperature su iste, pa me zanima jeli ova pasta smeće ili?

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
mp93 kaže...

Za rođaka sam  kupio i nanio sljedecu pastu: http://www.hgshop.hr/shop.aspx?q=&pid=68699

Neznam da li je ta pasta dobra ili loša, no to je jedina koju sam našao u gradu. Temperatura na procesoru (intel stock cooler) je ista kao i sa prijašnjoj pastom. Na grafičkoj je također ista, čak bi reka da je 1 stupanj viša od prijašnje. Nikad prije nisam mjenja paste, znači bile su one tvorničke. Temperature su iste, pa me zanima jeli ova pasta smeće ili?

Solidna je pasta. Nemaš razloga za brigu, samo jeli dobro nanesena?

14 godina
protjeran

Ma meni je bila dobra ona sto je bila na H70 kada sam ga kupio.

Tu bi uzeo kada bi nasao da vidim mislim da je to Shin-Etsu G751.

Inace dok nju ne nadjem i Frostbite odlicna mi je i Noctua NT-H1.

Zgodna vrlo i nije skupa. Ma nebitno je ima 5 pasti koje su ono totalno nebitno bilo koju da stavis.

http://www.evga.com/articles/00645/
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.3.2012 1:30 (Vlada011).
15 godina
neaktivan
MARKOZD15 kaže...

Da, nanio sam je prema uputama. Stavio veličine zrna riže (na sredinu cpu), razmazao prstom jer prvi put hladnjak nije dobro razvukao. Znači ovo je već drugi put da sam je nanio, a temperature u idle-u i u full loadu su iste. Čudi me kad ljudi reportiraju da su im temperature pale za 2-3 ili čak i više stupnjeva, u mene druga priča {#}

13 godina
protjeran
Avira+FPF+TF+SAS+Sendori
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
mp93 kaže...

. Čudi me kad ljudi reportiraju da su im temperature pale za 2-3 ili čak i više stupnjeva, u mene druga priča {#}

ma to ti je urbana legenda...  možda ako dobiju 1° manje...odn, očito je prije nanošenja paste nije bilo ničega pa su se temp ipak smanjile, ali ako ja nikad nisam stavljao novu pasu i nisam imao problema sa temp. onda ovdje neko priča "lovačke priče"...a mnogi povjeruju.

Roosvelt1991 - veliki muljator u trgovinama HWa
17 godina
mp93 kaže...
MARKOZD15 kaže...

Da, nanio sam je prema uputama. Stavio veličine zrna riže (na sredinu cpu), razmazao prstom jer prvi put hladnjak nije dobro razvukao. Znači ovo je već drugi put da sam je nanio, a temperature u idle-u i u full loadu su iste. Čudi me kad ljudi reportiraju da su im temperature pale za 2-3 ili čak i više stupnjeva, u mene druga priča {#}

A da nisi možda stavio pastu, stavio hladnjak pa podigao hladnjak da vidiš kako se pasta rasporedila (i onda vratio hladnjak)?

Ako jesi mogu ti reći da si failao. Ako se nakon nanošenja paste i stavljanja hladnjaka podiže hladnjak, pasta se mora zamijeniti (a ne samo vratiti hladnjak).

U protivnom temperature budu veće jer se u pasti stvore mjehurići zraka (koji je izolator).

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
15 godina
neaktivan
191x7 kaže...

A da nisi možda stavio pastu, stavio hladnjak pa podigao hladnjak da vidiš kako se pasta rasporedila (i onda vratio hladnjak)?

Ako jesi mogu ti reći da si failao. Ako se nakon nanošenja paste i stavljanja hladnjaka podiže hladnjak, pasta se mora zamijeniti (a ne samo vratiti hladnjak).

U protivnom temperature budu veće jer se u pasti stvore mjehurići zraka (koji je izolator).

Ne, nisam tako radio. Nakon šta sam prvi put stavio pastu, na everestu su mi temperature bile kao i prije. Pa sam mislio da mi hladnjak nije dobro razvukao ( i nije). Kad sam skinio hladnjak, neznam ni sam našta je to ličilo ali nije bilo dobro razvučeno. Nakon toga sam nanio pastu (veličine riže) i sa prstom razvukao da ravnomjerno prekrije procesor. Onda stavim hladnjak, upalim komp te opet vidim da su temperature iste. 1 cpu jezgra 39°, 2 jezgra 37° a tako mi je bilo i prije no što sam mjenja paste. Sa grafičkom ista priča. Neznam stvarno... Prije nego što opet budem stavlja, da pitam da li  se nakon nanošenja može odma uključit pc ili se to mora malo ostavit? Sry na ovakvom noob pitanju...

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.3.2012 15:25 (mp93).
15 godina
mp93 kaže...

Neznam stvarno... Prije nego što opet budem stavlja, da pitam da li nakon nanošenja može  odma uključit pc ili se to mora malo ostavit? Sry na ovakvom noob...

Mozes odmah ukljucit pc, nemoras nista cekat !

Music As A Weapon !!
17 godina

Mp93, ako su ti temperature bile uredne nije imalo smisla promijeniti pastu.

Što se tiće razlike temperatura s raznim pastama, ja sam imao ogromnu razliku između Spire BlueFrost i Arctic Cooling MX-2 na laptopu.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Evo malo za one koji nemaju baš novaca u ve-milu zagreb artic cooling mx2/1gram 6kn. Dovoljno za jedno nanošenje na procesor u vrečici je pakiranje tako da ima i za grafičku ako ostane nemožete je spremiti jer je otvorena ali ako se dobro ponovo zaljepi možda je možete i spremiti za idući puta.

Lp.

Sve se nema.Možeš mislit.
Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Stavljena pasta Artic Cooling mx-2 na procesor sa stock cooler i ovo su trenutne temperature. Idle temp.

Da li je temperatura ok ? Molim vas ako može odgovor.

Hvala i lijep pozdrav !!!

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.3.2012 18:14 (Fero).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Fero kaže...

Stavljena pasta Artic Cooling mx-2 na procesor sa stock cooler i ovo su trenutne temperature. Idle temp.

Vide ti se samo temperature jezgri procesora ali ne i temperatura samog procesora. Trebao si staviti i screenshoot gornjeg dijela (naponi, temperatura matične/čipseta, temperatura procesora) a ne samo doljnjeg.

15 godina
Fero kaže...

Mislim da su temp.OK s obzirom da imas stock hladnjak !

Music As A Weapon !!
15 godina
neaktivan
cassini kaže...

ma to ti je urbana legenda...  možda ako dobiju 1° manje...odn, očito je prije nanošenja paste nije bilo ničega pa su se temp ipak smanjile, ali ako ja nikad nisam stavljao novu pasu i nisam imao problema sa temp. onda ovdje neko priča "lovačke priče"...a mnogi povjeruju.

Nisi u pravu. 

Ima velike razlike u pastama, a to da na nekoj recimo GPU nisu u tvornici stavili bar onu "zvakacu", e to je vec "lovacka prica".

Nemas bezveze tako velike razlike u cijenama pasti pa tako nema ni bezveze testova koji pokazuju koja je kakva pasta.

Evo ja osobno tvrdim da mi se nikada nije dogodilo da nakon stavljanja nove paste temperature ostanu iste...uvijek su isle na nize, uvijek.

U ovih 15-ak godina koliko kopam po kompovima sam vidio svakakve gluposti na GPU ili CPU te su temperature uvijek pale nakon mjenjanja paste.

Isto tako hoces reci da svi testovi i ljudi koji testiraju izmedu ostaloga i paste lazu?

Ok, evo bar jedan test koji je stavljen na pocetnoj stranici i najvazniji dio u njemu pa mi reci dali su to "lovacke price"? 

http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/thermal-interface-roundup-1_12.html

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
15 godina
neaktivan

U Links je nedavno stigla Arctic Silver 5!

Po meni jedna od najboljih. Nije je bilo neko vrijeme i iskreno nisam znao što drugo kupiti, a bome ni gdje!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
godo kaže...

U Links je nedavno stigla Arctic Silver 5!

Po meni jedna od najboljih. Nije je bilo neko vrijeme i iskreno nisam znao što drugo kupiti, a bome ni gdje!

Odlicna pasta, budem se zaletio posto je vrijeme da ja svoje promjenim a imam samo neko smee kod kuce koje mi sluzi za "zlu ne trebalo". {#}

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
13 godina
neaktivan

kako bi riješili ovaj "problem" http://oi41.tinypic.com/30tglzm.jpg na heatsinku laptopa.
Dakle imam milimetar ove "plastelinske" mase koja stoji između bakrene pločice (zalemljene na bakrenu cijev) i  grafičkog procesora.
Dali da je ponovo zgužvam u masu i zalijepim  tako da fino legne nazad (jer sad je ostao otisak grafičkog proca i bojim se da će ostat neki razmak i da neće dobro prenijet toplinu ako je ostavim onako kako je bila) ili da namažem bakar pastom pa onda još jedan bakreni komadić na njega , pa pasta i onda na grafički proc.

čisto me zanima kako to rješava ekipa u servisu ...
nije da će se nešto overklokirat performanse , niti da je grafička u srednjem rangu onih koje idu na lap ... al eto što bi bilo bolje...

i koju bi izabrali od ove dvije paste :
Artic Cooling MX-2 http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=8073440118
Aritic Silver 5 http://www.links.hr/?naziv=termalna-pasta-arctic-silver-5&option=artikl&id_kategorija=05091215&id_artikl=050.912.007

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 18:36 (veselipastir).

0 0 hvala 0
17 godina
veselipastir kaže...

kako bi riješili ovaj "problem" http://oi41.tinypic.com/30tglzm.jpg na heatsinku laptopa.
Dakle imam milimetar ove "plastelinske" mase koja stoji između bakrene pločice (zalemljene na bakrenu cijev) i  grafičkog procesora.
Dali da je ponovo zgužvam u masu i zalijepim  tako da fino legne nazad (jer sad je ostao otisak grafičkog proca i bojim se da će ostat neki razmak i da neće dobro prenijet toplinu ako je ostavim onako kako je bila) ili da namažem bakar pastom pa onda još jedan bakreni komadić na njega , pa pasta i onda na grafički proc.

nije da će se nešto overklokirat performanse , niti da je grafička u srednjem rangu onih koje idu na lap ... al eto što bi bilo bolje...

Sličan problem imam i ja s svojim laptopom, ima termal-padove između gpu-a i hladnjaka jer je velik razmak.

Ovo bi ti moglo biti baš ono što tražiš: http://www.links.hr/?naziv=metalna-podloga-za-gpu-coollaboratory-liquid-metal-pad-zamjenjuje-termalnu-pastu&option=artikl&id_kategorija=05091215&id_artikl=050.912.093

13 godina
neaktivan

A baš gledam , pa neznam jel itko to koristio i kakva su iskustva ...
Ispada da ću iskeširat 100 kn samo za termalna sredstva , šta mi baš i nije namjera , al ako je to jedini način , što je tu je :)

13 godina
neaktivan
191x7 kaže...
veselipastir kaže...

Sličan problem imam i ja s svojim laptopom, ima termal-padove između gpu-a i hladnjaka jer je velik razmak.

Ovo bi ti moglo biti baš ono što tražiš: http://www.links.hr/?naziv=metalna-podloga-za-gpu-coollaboratory-liquid-metal-pad-zamjenjuje-termalnu-pastu&option=artikl&id_kategorija=05091215&id_artikl=050.912.093

Zaboravi na te "pad"-ove , ispada da se to čudo topi na radnoj temperaturi , a usput je 100% od metala , pa da mi se to razlije ... hahaha
dakle  pitanje ostaje koju bi izabrali od ove dvije paste :
Artic Cooling MX-2 http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=8073440118
Aritic Silver 5 http://www.links.hr/?naziv=termalna-pasta-arctic-silver-5&option=artikl&id_kategorija=05091215&id_artikl=050.912.007

>>
The Coollaboratory Liquid MetalPad consists of metals only and no not-metallic additives. The state of the Liquid MetalPad change (melting) at approximately 58°C from solid to liquid.

Quote :

Alternative installations

Beside the presented varieties of installation there are many other possibilities, to melt the Liquid MetalPad between for example the processor and the cooler. Very effective is the short-term application of hot-air pistols / standard hair-dryer, which heat the cooler precise. Please note that you regulate this according to the capacity of the unit and that you only heat precise the cooling element. This method works especially at air cooler with fins / heat-pipe function. A short-term heating of the cooler up to approx. 60°C leads to the wanted result. Please note that it is rather advise against the usage of hot-air units with water cooler. Alternative methods like you were presented are at one`s own risk.

and my favorite

Quote :

Removing of the Liquid MetalPad

If you want to remove the Liquid MetalPad, you can peel it off the contact area carefully. It depends on the structure of the surface if the peel off is very easy and leave only small residues or not. You can remove these fast and simple with a metal grinding pad. In the set which Coollaboratory sells is a high-quality metal grinding pad included.

Please note that you doens’t exert to much pressure with the metal grinding pad to avoid a warranty deficit!

But you can also leave the residues in the depressions on the contact areas, because they rather improve the cooling

<<

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 19:04 (veselipastir).
17 godina

Onda nabavi baš thermal-pad koji. S nekakvog stock/box hladnjaka neke grafičke ili iz nekog napajanja...

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&amp;amp;jumpto=2529211&amp;amp;sort=asc&amp;amp;view=flat
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Otišao dupli post ali artic cooling mx2 je jako dobra pasta.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.3.2012 22:04 (Fero).
13 godina
neaktivan
veselipastir kaže...
191x7 kaže...
veselipastir kaže...

Zaboravi na te "pad"-ove , ispada da se to čudo topi na radnoj temperaturi , a usput je 100% od metala , pa da mi se to razlije ... hahaha
dakle  pitanje ostaje koju bi izabrali od ove dvije paste :

>>
The Coollaboratory Liquid MetalPad consists of metals only and no not-metallic additives. The state of the Liquid MetalPad change (melting) at approximately 58°C from solid to liquid.

Quote :

Alternative installations

Beside the presented varieties of installation there are many other possibilities, to melt the Liquid MetalPad between for example the processor and the cooler. Very effective is the short-term application of hot-air pistols / standard hair-dryer, which heat the cooler precise. Please note that you regulate this according to the capacity of the unit and that you only heat precise the cooling element. This method works especially at air cooler with fins / heat-pipe function. A short-term heating of the cooler up to approx. 60°C leads to the wanted result. Please note that it is rather advise against the usage of hot-air units with water cooler. Alternative methods like you were presented are at one`s own risk.

and my favorite

Quote :

Removing of the Liquid MetalPad

If you want to remove the Liquid MetalPad, you can peel it off the contact area carefully. It depends on the structure of the surface if the peel off is very easy and leave only small residues or not. You can remove these fast and simple with a metal grinding pad. In the set which Coollaboratory sells is a high-quality metal grinding pad included.

Please note that you doens’t exert to much pressure with the metal grinding pad to avoid a warranty deficit!

But you can also leave the residues in the depressions on the contact areas, because they rather improve the cooling

<< Stavi onu prvu mx2 artic cooling.  Lp.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice