Promijenio sam nedavno maticnu plocu,ubacio sam na nju sve sa starog racunara (HDD,RAM,GRAFICKU,PROCESOR..) uradio sam odma novi sistem i sve.Problem je u tome sto mi je racunar skroz spor i ocitava prvu brzinu procesora kao sto sam ubacio 2.8 ,a dole ispod ocitava 1.4 i izgleda da radi kao 1.4 jer je skroz spor ne mogu kako treba ni film gledati.Evo i slika pa molio bi sve koji se razumiju u ovo da mi pomognu.Hvala unaprijed.
Problem s procesorom
- poruka: 15
- |
- čitano: 2.108
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
na toj generaciji danas je sve sporo, jer se ostatak requirementsa mijenja, npr prema interenetu-flash, driveri, directx.. XP je mrtav kao i generacija hardwarea iz tog doba.
CPU ti je na 50%, vjerojatno treba podesiti u BIOSu. Prvo učitaš factory default, zatim ostale postavke prođeš.. npr sidestep spušta brzinu (ali to ne moraš dirati, pod opterećenjem brzina ide na normalnu). Za današnje npr filmove (ista stvar su i sve ostale aplikacije-igre) trebaš nove codece+funkcije/SIMD u HWu, koje stari HW nema. CPU-VGA vrlo slično. To je važnije nego MHz.
Vjerovatno multiplier to probaj promjenit na max u BIOS-u.. dogodilo se meni kada sam promjenio proc.
Ma ne,uvijek sam imao XP i nikad nije ovako.Ovo bas koci zato sto radi na 1.4.Npr. GTA-San andreas mi koci a nebi trebao s brzinom od 2.8 i ostalim Ramom i grafickom. Imam sve kodeke nove za video,mogu pokrenuti al koci pomalo slika sto mislim da je do ovog problema.Ako mi mozes samo objasniti kako da stavim da radi na 2.6 ili 2.8 GHz . Pozz
Mozes li mi samo korake navesti ? U BIOS udjem i sta dalje ? . pozz
ovisi kakva je ploča tj njene mogućnosti, može biti da ne podržava punu brzinu CPUa.
-uđeš u BIOS, resetiraš/podesiš.. idi redom po menijima, traži. Svi BIOSi su 'isti' ali nema generičke upute. Nepoznate stvari izgooglaš ili pročitaš manual (koji se s razlogom naziva RTFM). Pošto si nabavio polovnu MBO, provjeriš točnu oznaku (piše na samoj MBO + revizija/verzija, to može biti važno!) i tad probaš vidjeti sa str. proizvođača sve potrebno (npr manual, noviji BIOS i podržane CPU).
-ako je CPU podržan, tad ne može biti problem množitelj, jer su svi zaključani (osim extreme i novih K), pa postavka u BIOSu nema utjecaja.
-MHz su sporedni. Važni su driveri za MBO-chipset + VGA i ostalo. Nakon tog je važan software koji kosritiš + codeci... i sadržaj. Nije isto divx i mpeg4. Jednako kao da uspoređuješ stare i nove igre.
XP je mrtav, ako si pokupio neki MSov 'killswitch' tad on ždere vjerojatno 50-90% resursa.. Koristi bilo što, Win7-Ubuntu, Radit će, jedini bitan faktor je minimum 512MB RAMa, poželjno 1-2GB (više za konkretne potrebe). Problem će biti oko drivera ali možda imaš sreće, ovisi koji chipset, vga... može sve raditi iz prve.
-FSB bi trebao biti 200x4=800 da bi taj CPU radio na 2.8 (800x3.5 ili 200x14), ovako radi na polovici takta. Iz nekog razloga BIOS nije sam podigao FSB, dali ne podržava ili jumper. To ovisi o MBO (vidi model, google ili ući u BIOS i vidi..). Ako MBO ne podržava 800, možda može 533, to je malo bolje.. (to obično piše na MBO kao reklama.. gledaj brojeve 400-533-800).
Evo iHush objasnio..
Gledao sam po netu i MBO podrzava procesor cak se i preporucuje ovaj procesor je 2.8 Intel pentium 4 Nortwood evo na slici pise sve FSD rated 400 i ostalo.
U BIOS-u nemam opciju nikakvu da podesim na koliko Mhz da radi jel ima neki program preko kojeg mogu to sve podesiti.
- da, tvoja MBO podržava northwood jezgu (voltaža!) jer inače nebi ni upalio računalo ili bi pregorilo.
ali naziv (brand-model-verzija) je ono što do sad nisi nigdje naveo.. pa ?? čarobna kugla neće.
Uobičajeno je da ni ne možeš podešavati brzinu jer je CPU zaključan, samo FSB ili to odradi automatika. Možda je dovoljno resetirati BIOS... i prvi detect će podesiti. Naravno nakon tog u BIOSu podesiti ostalo ako je potrebno.
Upute (user manual) možeš pronaći (ako nemaš original ili CD) na str proizvođača (vjerojatno si već bio na tim str.). U uputama je (slikama) objašneno koja opcija čemu služi. Drugi način, uđeš u BIOS i ideš redom, nije to nuklearna fizika, kao žmigavac i dugo svjetlo u autu.. klikaj, nađeš, podesiš.
-podaci BIOSa se nakratko pojave i kod paljenja (POST) tu piše sve..
-ako otvoriš kućište vidiš oznake (i revizija-verzija je ponekad važna).
-cpu-id na str. matherboard.. ali tamo možda ne vidiš sve detaljno za model-reviziju..
A resetovao sam vec BIOS gledao sam upute o MBO , nema sta nisam radio sve da ovo napravim ali nista. :(
Model je p4v533-mx
A resetovao sam vec BIOS gledao sam upute o MBO , nema sta nisam radio sve da ovo napravim ali nista. :(
Model je p4v533-mx
-vidiš broj? pogledaj sad malo postove iznad.. neke brojeve.
To znači da je max FSB za tu MBO 533.. pogledaj kod istog proizvođača modele iza i vidjet ćeš upravo razliku npr 800..(ili 667). U BIOSu traži broj 100 i možeš promijeniti na 133. Ako dozvoljava overclock možda do 150 (ali tad će MBO biti nestabilna, možda radi).
edit: nastaviti u jednoj temi..
Mozes li vjerovati da nema nigdje broj 100 ili 133 ,ja stvarno ne mogu da vjerujem i ne znam vise sta da radim ccc .
Nema potrebe pisati u 2 teme!
http://www.bug.hr/forum/post/procesori-mbo/zamena-maticne-ploce/4490120.aspx