Phenom II X4 970 ili phenom X6 1055T?

poruka: 203
|
čitano: 23.124
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

athlon necu se spustat na tvoju razinu...kao prvo neznas pisat..kao drugo pojma nemas o hardweru...kao trece znas dat td a neznas ga prokomentirat...samo znas podrzat misljenja nekih iskusnijih forumasa bez da ih prokomentiras...takvi forumasi kao ti me ne zanimaju...bez uvrede...EDIT: ranko pojasni mi zasto se tezi sto manjem procesu...?da nije zato jer ce na chipu iste povrsine bit sve vise i vise tranzistora..potrosnja ce bit manja kao i zagrijavanje?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011 Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 17:52 (zoharbizo).

0 0 hvala 0
16 godina

Proizvodni proces od npr. 32nm znači da je jedan tranzistor veličine 32nm. Mislim da se zaključak nameće sam od sebe. Što manji proizvodni proces, to se na jedan komad silicija može natovariti veći broj tranzistora pa i sam procesor može imati više jezgri, više cachea ili nešto drugo. Ispravite me ako griješim. Također, što manji proizvodni proces nameće nižu potrošnju i zagrijavanje.

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
Re: Phenom II X4 970 ili phenom X6 1055T?
Enzo kaže...

Proizvodni proces od npr. 32nm znači da je jedan tranzistor veličine 32nm. Mislim da se zaključak nameće sam od sebe. Što manji proizvodni proces, to se na jedan komad silicija može natovariti veći broj tranzistora pa i sam procesor može imati više jezgri, više cachea ili nešto drugo. Ispravite me ako griješim. Također, što manji proizvodni proces nameće nižu potrošnju i zagrijavanje.

da li to indirektno dovodi do proizvodnje jaceg procesora?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011 Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

athlon necu se spustat na tvoju razinu...kao prvo neznas pisat..kao drugo pojma nemas o hardweru...kao trece znas dat td a neznas ga prokomentirat...samo znas podrzat misljenja nekih iskusnijih forumasa bez da ih prokomentiras...takvi forumasi kao ti me ne zanimaju...bez uvrede...EDIT: ranko pojasni mi zasto se tezi sto manjem procesu...?da nije zato jer ce na chipu iste povrsine bit sve vise i vise tranzistora..potrosnja ce bit manja kao i zagrijavanje?

A što da ti pojasnim? Vidim da nisi ni upoznati ni u osnove elektotehnike. Enzo ti je sve rekao. BTW i tebi je stil pisanja dosta loš kao i athlonu. Tri točke se ne smiju stavljati kao kraj rečenice, već označavaju neku nedorečenost. U prijevodu "I tako dalje".

Enzo kaže...

Još ću nadodati:

- Tranzistor ima 3 elementa: Baza, emiter, kolektor.

Za sada se predviđa da na siliciju nije moguće ostvariti proizvodni proces niži od 10nm.

PCEkspert kaže...
Smanjenje tranzistora je dobro zbog manjih troskova proizvodnje (jednom kad se instalira oprema koja poprilicno kosta), vece razine integracije, manje snage potrebne za preklapanje, ali javlja se problem curenja elektrona kroz djelove koji bi trebali sluziti kao izolatori jer im se debljina pocinje brojati u atomima. Intel je zbog toga silicijev dioksid koji se standardno koristi kao izolator zamijenio sa hafniumom kada je presao na 45nm proces. Hafnium se puno vise opire prolasku elektricnog polja (slabije se polarizira), zbog cega je moguce nanijeti deblji sloj tog izolatora bez poremecaja rada tranzistora. Deblji sloj - manje curenje elektrona - manje grijanje i veca pouzdanost sklopa. To se nije moglo sa silicijevim dioksidom jer podebljanjem izolatora smanjujes kapacitivnost gate-a (to je upravljacki dio tranzistora kojim odlucujes kada ce struja teci a kada ne), sto se kod hafniuma kompenzira visokom dielektricnom konstantom. Kapacitivnost gate-a nam je bitna jer povecava struju koja moze teci kroz tranzistor, odnosno manjim naponom upravljamo s vecim tokom struje. Dovodjenje velikih napona u tranzistor moze rezultirati probojem materijala, jer imas razliku potencijala od par volti na ~100 nanometara. Sve se zapravo svodi na balansiranje par formula uvrstavanjem svojstava raznih metala i trazenja ekonomicne kombinacije, jer je kompleksnost izrade tranzistora sa drugim izolatorom kao sto je hafnium puno veca. Silicijev dioksid dobijes tako da silicij ostavis na zraku, a hafnium treba posebno dodavati ALD procesom o kojem neznam nista (http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_layer_deposition).

Sve što sam napisao je moje osobno mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Zakona Republike Hrvatske koje jamči slobodu izražavanja misli i osjećaja.
14 godina

jos mi nisi odgovoria na pitanje?da li to indirektno dovodi do povecanja procesorske snage?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

jos mi nisi odgovoria na pitanje?da li to indirektno dovodi do povecanja procesorske snage?

Ne.

Sve što sam napisao je moje osobno mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Zakona Republike Hrvatske koje jamči slobodu izražavanja misli i osjećaja.
14 godina
Enzo kaže...

u redu ranko.ubuduce me ne uci pisanju jer ti znas o tome manje od mene.s osnovama elektrotehnike sam malo upoznat i to je istina.al i to ce se prominit tokom moga skolovanja.a ovo podebljano jest dokaz da procesori jacaju smanjenjem proizvodnog procesa.tvoja stvar sto ne zelis priznat.i btw imas i ti poprilicno gramatickih gresaka pa se pozabavi time prije nego nekome budes ubuduce ocitao bukvicu {#}

15 godina
zoharbizo kaže...

proizvodni proces obilježava velićinu tranzistora , npr moj phenom ima tranzistore od mislim 40nm , smanjivanjem proizvodnig procesora proc postaje efikasniji , dakle radi na manjim naponima , smanjuje se tdp itd.. pa se dobiva prostora za dodavanje još tranzistora , veće taktove itd.... da nebi bilo da neznam prokomentirat svoje td-ove , a ovo da neznaš što je proizvodni proces je sramota , samo ti to hoću reć.

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 18:06 (athlon64).
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

u redu ranko.ubuduce me ne uci pisanju jer ti znas o tome manje od mene.s osnovama elektrotehnike sam malo upoznat i to je istina.al i to ce se prominit tokom moga skolovanja.a ovo podebljano jest dokaz da procesori jacaju smanjenjem proizvodnog procesa.tvoja stvar sto ne zelis priznat.i btw imas i ti poprilicno gramatickih gresaka pa se pozabavi time prije nego nekome budes ubuduce ocitao bukvicu {#}

Joj daj molim te... Uzmi bolje kakvu knjigu u ruke da počmeš se učiti izražavanju.

I opet ti objasnim, ti ništa ne shvaćaš. Gle nemožeš ni shvatiti ako neznaš  što je tranzistor, što silicij, što uvjetuje perfomanse... A to može shvatiti svatko tko prati hardver zadnje 3-4 generacije. ATiGamer   je počeo pratiti tek 2-3 godine situaciju i puno pametnije stvari shvaća nego većina ovdje. Stoga, nažalost ovo će biti loše od mene što ću reći, ali zaista nemam volje ni truda da više objašnjavam jednu te istu stvar.

zoharbizo kaže...

U redu, Ranko. Ubuduće me ne uči pisanju, jer ti znaš o tome manje od mene. Sa osnovama elektotehnike sam malo upoznat i to je istina. Ali i to će se promjeniti tijekom moga školovanja. A ovo podebljano jest dokaz da procesori jačaju smanjenjem proizvodnog procesa. To je tvoja stvar što ne želiš prihvatiti. I usput rečeno imaš i ti poprilično gramatičkih grešaka, pa se pozabavi bolje s time nego da nekome ubuduće budeš držao lekciju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 18:08 (Ranko Kukumar).
17 godina

Jbt,ovdje kao da je dosao inžinjer elektromehanike u 4 razred osnovne škole i rekao "A danas dječice učimo o pravilima elektromagnetske indukcije i tehnologiji tranzistora". 6 je vece od 4,a manje je bolje.

A žohar i jakuševac dva najgluplja učenika u razredu ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
zoharbizo kaže...

ako se mene pita da , jer se automatski dobiva prostor za dizanje taktova  , dodavanje tranzistora....

14 godina

znam ja sto je prozvodni proces vrlo dobro.netreba me tome ucit forumas poput tebe.a i ono sta neznam lako naucim.

0 1 hvala 0
14 godina
Romano kaže...

Jbt,ovdje kao da je dosao inžinjer elektromehanike u 4 razred osnovne škole i rekao "A danas dječice učimo o pravilima elektromagnetske indukcije i tehnologiji tranzistora". 6 je vece od 4,a manje je bolje.

ti suti.ti svoj kvocijent inteligencije mos usporedit sa sobnom temperaturom.

15 godina
zoharbizo kaže...

znam ja sto je prozvodni proces vrlo dobro.netreba me tome ucit forumas poput tebe.a i ono sta neznam lako naucim.

ma ćudo jedno.

zoharbizo kaže...
Romano kaže...

bravo , glavno da ti znaš što se dobiva smanjenjem proizvodnog procesa.

17 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

proizvodni proces obilježava velićinu tranzistora , npr moj phenom ima tranzistore od mislim 40nm , smanjivanjem proizvodnig procesora proc postaje efikasniji , dakle radi na manjim naponima , smanjuje se tdp itd.. pa se dobiva prostora za dodavanje još tranzistora , veće taktove itd.... da nebi bilo da neznam prokomentirat svoje td-ove , a ovo da neznaš što je proizvodni proces je sramota , samo ti to hoću reć.

Postaje enegretski efikasniji, da nebi bilo zabune. I manji proces ne mora nužno značit i manji radni napon.

Evo ti prvi primjer: Athlon X4 640 i novi A8-3850. Oba rade na nekih ~1.36v a jedan je 45nm dok drugi 32nm.

14 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

ako se mene pita da , jer se automatski dobiva prostor za dizanje taktova   , dodavanje tranzistora....

Zapravo rekao bih da ne dovodi automatski: Laički rečeno, tranzistori zauzimaju manje površine, i samim time procesor postaje efikasniji kao što kažeš. Dobijemo manju površinu čipa i iste perfomanse. Ali manji tranzistor neće poboljšati perfomanse. Perfomanse poboljšava nešto drugo.

Manji proizvodni proces omogućava  proizvođaču da napravi nešto bolje i brže. Isto kao i DirectX u svijetu grafike; Omogućava, ali ne donosi automatski. Prebaci ti Phenom II X4 u 32nm i dobiti ćeš CPU sa istim perfomansama.

zoharbizo kaže...

Umjesto da se zahvališ postaješ bezobrazan.

14 godina

Ranko tvoji postovi nisu gramaticki ispravni kao sta nisu ni moji.U srednjoj skoli sam naucia o jeziku vise nego ti i znam kako trebam pisat.Nema potrebe da me ti to ucis,kao ni Athlon koji nemoze imat latinski 2 u 2 jezicnoj.

0 1 hvala 0
17 godina
zoharbizo kaže...
Romano kaže...

haha,pravi se javio. Ne znas ni osnovne pojmove informatike i elektrotehnike,a bitno je da znas da je 1055 bolji od x4 965 jer ti je mama tako rekla ;) Najjaca mi je izjava "Kad se igram onda koristim athlona x4,a kad hocu nesto ozbiljno da obavim,onda odem kod prijatelja jer on ima x6 1055 i razlika se itekak vidi".hahahahaha.Best of,majke mi :))))))

14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Ranko tvoji postovi nisu gramaticki ispravni kao sta nisu ni moji.U srednjoj skoli sam naucia o jeziku vise nego ti i znam kako trebam pisat.Nema potrebe da me ti to ucis,kao ni Athlon koji nemoze imat latinski 2 u 2 jezicnoj.

Ranko, tvoji postovi nisu gramatički ispravni baš kao što ni moji nisu. U srednjoj školi sam naučio o jeziku više nego ti i znam kako trebam pisati. Nema potrebe da me ti to učiš, kao ni "athlon" koji nemože imati dovoljnu ocjenu iz Latinskog jezika u 2. Gimnazijsko-Jezičnoj školi.

14 godina

Pitam se zasto se trudim.Ionako pola ovog foruma vise zna od mene.Za razliku od nekih nije me sram reci da neznam i da sam falia.I ako sam falia sada to je najmanje bitno.Ranko hvala na ukazanoj gresci jer stvarno znas.A ovaj ostatak miseva koji te prati nema pojma.Samo lupaju td i tu.

0 1 hvala 0
15 godina

Manji proizvodni proces omogućava  proizvođaču da napravi nešto bolje i brže. Isto kao i DirectX u svijetu grafike; Omogućava, ali ne donosi automatski. Prebaci ti Phenom II X4 u 32nm i dobiti ćeš CPU sa istim perfomansama.

e tako bi bilo pravilno izrazit se

zoharbizo kaže...

da , toliko će mi taj latinski trebat kasnije da jedva ćekam da ga imam više od 2 kod gospođe krvavice , sad mi još procjeni kvocjent inteligencije prema ocjenama u školi gospon proizvodni proces. btw latinski mi je bio masna dvojka ove godine , naletia sam prekjucer na krvavicu na matejušci i rekla mi je uživaj u ljetu zaslužia si.

16 godina
neaktivan

Netko treba instrukcije iz Osnova elektrotehnike i elektronike?

Bas sam sad u zaru ucenja za ispit, stoga navalite.

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Pitam se zasto se trudim.Ionako pola ovog foruma vise zna od mene.Za razliku od nekih nije me sram reci da neznam i da sam falia.I ako sam falia sada to je najmanje bitno.Ranko hvala na ukazanoj gresci jer stvarno znas.A ovaj ostatak miseva koji te prati nema pojma.Samo lupaju td i tu.

Nije bitno tko više zna od koga. Bitno je pomoći u neznanju drugima. Zato se ti trebaju zahvaliti što su nešto naučili, nikako se bahato ponašati.

Nije sramota ne znati, sramota je ne naučiti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 18:22 (Ranko Kukumar).
16 godina
protjeran

romano nemoj se ni ti pravit previse pametan 

malo prije si rekao da ne postoji aplikacija koja iskoristava svih 6 jezgri{#} 

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
athlon64 kaže...

e tako bi bilo pravilno izrazit se

zoharbizo kaže...

da , toliko će mi taj latinski trebat kasnije da jedva ćekam da ga imam više od 2 kod gospođe krvavice , sad mi još procjeni kvocjent inteligencije prema ocjenama u školi gospon proizvodni proces. btw latinski mi je bio masna dvojka ove godine , naletia sam prekjucer na krvavicu na matejušci i rekla mi je uživaj u ljetu zaslužia si.

Tvoje znanje nije bitno.Bitno je to da trebas naucit postovat ostale.A mene trenutno ne postujes.To se da vidit i iz ostatka tvojh ostalih postova koji su me naljutili.

15 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...
zoharbizo kaže...

Nije bitno tko više zna od koga. Bitno je pomoći u neznanju drugima. Zato se ti trebaju zahvaliti što su nešto naučili, nikako se bahato ponašati.

Nije sramota neznati, sramota je ne naučiti.

Nije sramota ne znati, sramota je neznati :D

@zoharbizo

Jesi ti ozbiljan? Ili imaš podijeljenu ličnost, ili dioptriju 25, ili stvarno ne vidiš što pišeš? Imam filing da sve tu zajeba*aš. Nebitno, prijava je poslana :)

Got a gun, in fact I've got two, that's okay man, cause I love God
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 18:22 (Slash 666).
17 godina
dedaa kaže...

Netko treba instrukcije iz Osnova elektrotehnike i elektronike?

Bas sam sad u zaru ucenja za ispit, stoga navalite.

Pa ako imas volje da decku objasnis sta za razvoj procesora znaci manji proizvodni proces,interna arhitektura,memorijska sabirnica,TDP,dodatne instrukcije,cache memorija,dodatne jezgre i tako.

15 godina

Tvoje znanje nije bitno.Bitno je to da trebas naucit postovat ostale.A mene trenutno ne postujes.To se da vidit i iz ostatka tvojh ostalih postova koji su me naljutili.

rekao sam samo da nisam mislio da imaš toliko malo znanja jer neznaš što se dobiva smanjenjem proizvodnog procesa  , da si lijepo ljubazno odgovorio i pitao da ti objasnim nema problema , ovako te pogotovo neću poštovat.

14 godina
neaktivan
Romano kaže...
zoharbizo kaže...
Romano kaže...

haha,pravi se javio. Ne znas ni osnovne pojmove informatike i elektrotehnike,a bitno je da znas da je 1055 bolji od x4 965 jer ti je mama tako rekla ;) Najjaca mi je izjava "Kad se igram onda koristim athlona x4,a kad hocu nesto ozbiljno da obavim,onda odem kod prijatelja jer on ima x6 1055 i razlika se itekak vidi".hahahahaha.Best of,majke mi :))))))

Neznam jel to meni išlo, ali moj 955 solidno obavlja renderiranje (phenom ne athlon), ALI 1055 JEST BRŽI UVJERIO SAM SE PREKONEKOLIKO PUTA. A igrice gotovo da ne igram pa ti tu ne mogu ništa reći.

There are no stupid questions, just stupid people
14 godina

Ranko to sad nije ni bitno vise.Sve mi je receno i jasno.Athlon je progugla proizvodni proces pa je faca.Gospodin sa kvocijentom inteligencije na razini sobne temperature uporno tvrdi da nema aplikacija koje koriste hexa core.Ja neznam definirat prozvodni proces pa sam budala {#}

0 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice