Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 810
|
čitano: 104.059
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 tjedna
Opća rasprava o procesorima (CPU)

Evo da se ja javim.. Procesor ryzen 7 3700x iz 2019 socket AM4. Prvo sam ga upario sa rtx 2070 i igralo se na full hd i bila je odlična u svoje vrijeme.. Prije 3-4 godine sam piknuo rx6800xt i imo sam full hd monitor sa 144hz i igre su letile na rx6800xt. Assasin creed valhalla 120 fps average itd.. Prije 1 tj sam uzeo AOC Agon/Agon Pro AG346UCD monitor, OLED, 34", 16:9/21:9, 3440x1440, 175 hz. Želim reči ako se hoće igrati fps mp igre sa niskom rezolucijom i visokim fps-om da treba prilagoditi periferiju tome.. Sa mojim monitorom mi ne pada na pamet spuštat rezoluciju i igrati igru koja liči na krš.. A igram se trenutno ovako na ultra cs2: https://ibb.co/qL8s5tkp 

https://ibb.co/QFF5j1gd
https://ibb.co/99NY6xhP
https://ibb.co/PzDRkthh
https://ibb.co/yckbqDgS

21:9, 3440x1440, 175 hz

Znači to je rezolucija 3440x1440 nema uskog grla itd i sa full hd monitorom nije bilo uskog grla a hardwer star nekoliko godina :P

Mogu reči da rdr2 100 fps na ultra, assasin creed vallhala 80-90 fps average, cod 100+ fps sve na ultra

Hoću reči da sa mojim starim 3700x se možeš trenutno u visokim rezolucijama jako dobro naigrati.. Ove esport stvari da igra liči na krš da bude hrpa fpsa+hz-a treba određena periferija.. Ja se radije igram sa svojim monitorom na ultra a ako treba postoji fmf kod suprotnog brenda dlss itd i igra se u visokom fpsu..

Graba
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2025 18:55 (Venaras).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)

Dobar post, dobrodosao na forum.

P.s. mini offtopic, al napisi molim neki dojam o tom monitoru, zanimljiv model, ali vrlo malo recenzija.

Lps

scion of the storm
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2025 19:41 (metallic).
2 tjedna

Graba
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2025 21:21 (Venaras).
2 tjedna

AOC AGON PRO AG346UCD – 34" QD-OLED zakrivljeni gaming monitor

AOC AGON PRO AG346UCD je 34-inčni ultraširoki zakrivljeni gaming monitor koji koristi Quantum Dot OLED (QD-OLED) tehnologiju kako bi pružio žive boje i dubok kontrast.

Ključne značajke:

• Rezolucija: 3440 x 1440 piksela (WQHD)
  • Omjer stranica: 21:9
  • Zakrivljenost: 1800R za imerzivno iskustvo
  • Brzina osvježavanja: 175Hz za glatku sliku bez zastoja
  • Vrijeme odziva: 0,03ms GtG – izuzetno brzo za gaming
  • Podrška za Adaptive Sync – eliminira kidanje slike i trzanje

Kvaliteta slike

AG346UCD pokriva širok raspon boja, pružajući žive i točne boje. HDR sadržaj u igrama izgleda impresivno, ali neki korisnici su primijetili da HDR u Windows okruženju ne izgleda idealno, vjerojatno zbog načina na koji Windows upravlja HDR-om.

Povezivost i ergonomija

Monitor dolazi s DisplayPort i HDMI priključcima, a podržava i ergonomske prilagodbe poput nagiba i zakretanja, što omogućava udobnost tijekom dugih gaming sesija.

Moji utisci: Usporedio sam ga starim va panelom i razlika je nebo i zemlja.. Slika je stvaro bezprekojna.

Odozada ima rgb i softwer preko kojeg mozes sve podesavati.. Rezoluciju, sliku i raznu periferiju.. 

Ima svaka 4 sata pixel refresh, zbog burn-ina.. Koji traje 3-4min.. Ako si u igri mozes ga odgoditi za sljedeca 4 sata.

Ja sam jako zadovoljan monitorom sa obizorom na cijenu koju sam platio. ;)

Graba
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2025 22:14 (Venaras).
3 godine

Uuu ... to je Quantum Dot OLED, to je neki bolji od OLED-a ?

A ima i Adaptive Sync –što eliminira kidanje slike i trzanje 

Svaka čast.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2025 23:02 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

U temi o procesorima se dolazi pričati o monitoru? Ajde razguli s ove teme s monitorom.

Taraba WoW
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 tjedna
Tvoj komentar je na razini srednjoškolca... Shvati to kako hoćeš.

Svaka čast.
Graba
9 godina

Nemam ništa protiv monitora ali ovo je tema o procesorima i ne želim tu čitati o monitoru. Imaš temu o tome pa tamo piši.

Taraba WoW
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2025 23:30 (Taraba).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Ovo je OPCA tema o procesorima, nije strogo iskljucivo CPU tema.

Jedan post koji opisuje monitor, na koji se moze nadovezat poruka o bottnecku i cpu sto kolega koristi ne vidim kao problem ili neugodu za ikog.

Jedna poruka se lako preskoci, nije to rasprava bila.

Kolega je nov, nisam ga htio odma saltat u drugu temu ili PM.

Vjerujem da se modovi ne ljute i slazu s time.

Nhf

scion of the storm
13 godina

Evo čemu smo piskarali zadnje 2-3 stranice.

Moj PC  
1 0 hvala 1
4 godine
MGloc kaže...

Evo čemu smo piskarali zadnje 2-3 stranice.

Neki yebeni procesori cim su grafe na 50% gpu usagea na 1080popasno

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
13 godina

Kako u kojoj igri ali jebiga ovo je isto ipak 1080p.

4 godine
MGloc kaže...

Kako u kojoj igri ali jebiga ovo je isto ipak 1080p.

A znam, jbga

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
11 godina

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ajde ako netko ima koga ili sam bi se riješio kakvog Ryzena 3600 neka javi, stavio sam i pod kupujem no neka i ovdje, možda bude sreće, kolegi bi nešto malo apgrejdao sa R 1200 na 3600.....hvala, uživajte 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

I moj kolega ima taj 1200 r3, mislio sam da je jedini u RH. Ocito ne!

Pazi, savjetovao sam mu isti cpu za upgrade al on zeli unistit stari komp radje...

scion of the storm
14 godina

Kolko bi vrijedio AMD rabljeni 3700x sa stock hladnjakom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Oko 70 do 80e rekao bi...novi R 3600 su od 73e pa na više, ima ih još u trgovinama ponegdje.

Može i R 3700 ili 3800 naravno. Kolega je bio kada se sastavljalo jako limitiran novčana a tako je i sada pa eto gledamo tu 3 generaciju.....

17 godina
metallic kaže...

I moj kolega ima taj 1200 r3, mislio sam da je jedini u RH. Ocito ne!

Pazi, savjetovao sam mu isti cpu za upgrade al on zeli unistit stari komp radje...

Sin i on voze samo Forzu i spremaju se za novu, a sa tim R 1200 i rx 570 4gb to nebude baš išlo, tako da sam u zadatak dobio nači bolji cpu i neku bolju Vga sa 8gb vram....mbo ima B450M tako da to bude ok, Asrock Hdv model osnovna, no poslužiti će

8 godina

Evo ti,sad pati Rambox. Ja pijanac,svašta. Za tu lovu top🤣

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 10:51 (BOOMboy).
15 godina
Wiz3m4n kaže...

Ajde ako netko ima koga ili sam bi se riješio kakvog Ryzena 3600 neka javi, stavio sam i pod kupujem no neka i ovdje, možda bude sreće, kolegi bi nešto malo apgrejdao sa R 1200 na 3600.....hvala, uživajte 

Ima Protis Ryzen 3 3100 za samo 30 €.

15 godina

A ima još nešto zanimljivo za 40 € - Ryzen 5 3500 sa 6 jezgri i isto toliko "threadova". 3500 i 3500X, s tim da je taj "X" dosta bolji u pogledu "cache" memorije.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

0 0 hvala 0
14 godina

https://mreza.bug.hr/biznis/tmsc-izgleda-okuplja-veliku-koaliciju-za-spas-intela-48214

1.) Ako se ovo dogodi, kako će se zvati novi procesor? Amdtel, Intemd?

2.) Oko čega ćemo se svađati ako se time prekine desetljećima dugotrajni rat između fanboja?

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Ne priča se o ujedinjenju sa Intelom, nego o kupovini njihovih fabrika, čime bi Intel postao fabless proizvođač čipova, kao što je to AMD (i Nvidia).

Nisam siguran koliko bi to AMD-u bilo atraktivno, oni su imali svoje pogone, pa su ih odavno izdvojili (Global Foundries). Teoretski bi im, kako stvari izgledaju poslednjih godina, moglo biti atraktivno imati udeo u nekom proizvođaču i možda određeni garant pri raspodeli kapaciteta, ali i tu ima gomila pitanja, na primer, ima li Intel atraktivan proizvodni proces i kakav bi im bio budući roadmap nakon što bi došli pod okrilje TSMCa. 

Za TSMC je motivacija relativno jasna, ostalo bi manje naprednih fabrika koje nisu pod njihovom kontrolom.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Ivan(4) kaže... 

Nisam siguran koliko bi to AMD-u bilo atraktivno, oni su imali svoje pogone, pa su ih odavno izdvojili (Global Foundries). Teoretski bi im, kako stvari izgledaju poslednjih godina, moglo biti atraktivno imati udeo u nekom proizvođaču i možda određeni garant pri raspodeli kapaciteta, ali i tu ima gomila pitanja, na primer, ima li Intel atraktivan proizvodni proces i kakav bi im bio budući roadmap nakon što bi došli pod okrilje TSMCa. 

ha čuj, amd je izgubio svoje tvornice u vrijeme kad je amerika doma poticala tešku industriju, a u tajvanu čipove

protiv tajvana, koji je pokrenuo industriju čipova državnim sredstvima i zemljištem, uz obilatu pomoć amerike, amd je nažalost izgubio bitku

danas je situacija drukčija, amerika je konačno shvatila važnost industrije čipova, amd je financijski ojačao i situacija je sad možda povoljna 

amd isto tako zna da iskrcavanjem kine na tajvan, intelove tvornice postaju osnova za proizvodnju čipova u americi, a amd kao i nevidija dolaze u problem

mislim, u takvom scenariju svi će biti u problemu, ali amd i nevidija bez tvornica u posebno velikom problemu

16 godina

Situacija oko Intela je slozenija, jer i politika pocinje imati svoje prste, a ne samo trzisni zakoni. Komadanje Intela bi vjerojatno znacio i zavrsetak egzodusa poluvodicke proizvodnje iz USA, sto bi znacilo da se, primjerice, americka vojska mora gotovo u potpunosti oslanjati na proizvodne kapacitete izvana, sto ima ozbiljne (i nezeljene) implikacije.

Puno toga ovisi o 18A proizvodnom procesu koji bi stvarno mogao zadati ozbiljne glavobolje TSMC-u i Samsungu zbog tri kljucne tehnologije:

- RibbonFET (bolja kontrola tranzistra, manje curenje struje => manja potrosnja, vece performanse)

- PowerVIA (dostava struje u cip sa donje, a ne gornje strane => veca gustoca elemenata, manja potrosnja, vece performanse i ucinkovitost)

- HighNA EUV (primjena zadnje generacije EUV procesa => slicna poboljsanja kao i PowerVIA + bolji yield cipova na vaferu)

Za one koje zanima vise o detaljima, kanal Asianometry ima zaista izvrstan niz videa o sva tri elementa iznad.

Moja procjena je da ako 18A proces bude komercijalno uspjesan, investitori bi mogli tolerirati jos neko vrijeme tranziciju. S druge strane, bude li flop, mislim da Intel odlazi u povijest, osim ako politika ne umijesa svoje prste.

Osobno, navijam da Intel uspije jer je konkurencija prijeko potrebna, a i ne bi bas bilo sjajno da se cipovi proizvode u Kini ili da su cjenovno stalno pod pritiskom kineske okupacije Tajvana.

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
Quantum kaže...

Situacija oko Intela je slozenija, jer i politika pocinje imati svoje prste, a ne samo trzisni zakoni. Komadanje Intela bi vjerojatno znacio i zavrsetak egzodusa poluvodicke proizvodnje iz USA, sto bi znacilo da se, primjerice, americka vojska mora gotovo u potpunosti oslanjati na proizvodne kapacitete izvana, sto ima ozbiljne (i nezeljene) implikacije.

Puno toga ovisi o 18A proizvodnom procesu koji bi stvarno mogao zadati ozbiljne glavobolje TSMC-u i Samsungu zbog tri kljucne tehnologije:

- RibbonFET (bolja kontrola tranzistra, manje curenje struje => manja potrosnja, vece performanse)

- PowerVIA (dostava struje u cip sa donje, a ne gornje strane => veca gustoca elemenata, manja potrosnja, vece performanse i ucinkovitost)

- HighNA EUV (primjena zadnje generacije EUV procesa => slicna poboljsanja kao i PowerVIA + bolji yield cipova na vaferu)

Za one koje zanima vise o detaljima, kanal Asianometry ima zaista izvrstan niz videa o sva tri elementa iznad.

Moja procjena je da ako 18A proces bude komercijalno uspjesan, investitori bi mogli tolerirati jos neko vrijeme tranziciju. S druge strane, bude li flop, mislim da Intel odlazi u povijest, osim ako politika ne umijesa svoje prste.

Osobno, navijam da Intel uspije jer je konkurencija prijeko potrebna, a i ne bi bas bilo sjajno da se cipovi proizvode u Kini ili da su cjenovno stalno pod pritiskom kineske okupacije Tajvana.

Da da tata Intel pegla trenutni proizvodni proces, ovo kaj su napravili s Ultra core i distribucijom napona je zacudujuce da se ne prica o mp perfomansama bez HT-a. Slazem se ako ovo bude flop mislim da su gotovi zauvijek sto se tice desktopa!
Iako mi pojma nemamo kaj oni smjeraju u zadnjih par godina toliko su love utukli u proizvodnju i tvornice da to nije normalno pa mi je zapravo cijela ta prica Intel/tsmc skroz cudna!

13 godina

Pregazili nas kinezi. 

Americki+port+u+Gazi Americki+port+u+Gazi
Godinu+dana+kasnije+Kina Godinu+dana+kasnije+Kina
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:43 (MGloc).
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
Quantum kaže...

https://www.igorslab.de/en/intel-panther-lake-18a-problems-force-postponement-market-launch-probably-not-until-2026/

navodno 20-30% ispravnih chipova po waferu, pa su po obićaju kao i zadnjih deset godina sve odgodili. Ovo za sad izgleda kao katastrofa, ali super ako uspiju.

Ak ne uspiju eto 50% porast AMD cijena.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice