Sta mislite koliko ce past cijena Sandy Bridge-a?
Ivy bridge info
- poruka: 530
- |
- čitano: 77.363
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Neće uopće, Intel nezna za riječ pojeftinjenje. i5 760 i dalje imaš kod nas za 1500 kn.
Lošije se clocka od sandy-a, prvenstveno zato što nakon 1.1V temperatura počinje naglo rasti, znači neki sweet spot je oko 1.05V i 4.4GHz.
Meni se osobno jako sviđa to da mu za 3.9GHz na svim jezgrama treba samo 0.9V.
Gledajući clock per clock, Ivy je od Sandy-a brži tek nekih 4% u prosjeku, praktički ništa.
Intel je išao malo biti bezobrazan, pa sad Turbo diže još više takt kad su sve 4 jezgre aktivne, odnosno i7-3770K praktički radi na 3.7GHz, a ne na 3.5GHz kako ga potpisuju.
Iz tog razloga djeluje nešto brži od recimo i7-2700K, koji radi na 3.6GHz.
No dobro, ovaj put se intel u ovom TICK-u nije bazirao na povećanje CPU snage već GPU. Prisjetimo se TICK-a kod Penryn arhitekture, gdje je osim smanjenja proizvodnog procesa ubačeno još L3 cachea te je dodano par instrukcija što je rezultiralo povećanjem performansi u odnosu na 65nm Conroe.
Uglavnom, prelazak sa Sandya na Ivy se ne isplati kako god okrenuli..
Neće uopće, Intel nezna za riječ pojeftinjenje. i5 760 i dalje imaš kod nas za 1500 kn.
Koja dubrad,a ja se ponada da ce sad bit SB jeftiniji
Ma na strnu što peak OC nije bolji od SB(iako ovdje npr. nije loš OC, iako ja
osobno nebih silovao tim naponima), ali mislim da kad se pozbroji,
perofrmance per watt debelo vodi. Posebno u loadu - evo ovdje i7 3770k ima
128 watta u transkodiranju, manje i od i5, a pri tome je daleko bolji
u performansama. Ja ga vjerujem neću šarafit više od 4GHz, i tu bi trebao
raditi i ispod stock napona.
A čini mi se da ništa nije ostalo od onih glasina po sajtovima da
će biti fail loše se OCat, biti neisplativ prema Sandy Bridgeu i
vruć?
A kaj si ti to onda čital zapravo, uglavnom klokeri neče bit zadovoljni sigurno pogotovo na zraku to je več poznata priča koja se nemože preokrenut naopačke.Ovi dole na toj stranici su dobili, na 1.200V naponu 4.6ghz i pri tome 85 stupnjeva temperatura sa spomenutim hladnjakom pa sad ti vidi dalje.
Xbitlabs
"Unfortunately, practical experiments uncover a few unpleasant issues. We tested two different Ivy Bridge processors in our lab, but none of them managed to achieve stability at the frequencies reached by their previous-generation predecessors. Using NZXT Havik 140 processor cooler we managed to overclock our Core i7-3770K processor only to 4.6 GHz."
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i7-3770k-i5-3570k_9.html#sect0
Ma na strnu što peak OC nije bolji od SB, ali mislim da kad se pozbroji,
perofrmance per watt debelo vodi. Posebno u loadu - evo ovdje i7 3770k ima
128 watta u transkodiranju, manje i od i5, a pri tome je daleko bolji
u performansama. Ja ga vjerujem neću šarafit više od 4GHz, i tu bi trebao
raditi i ispod stock napona.
Naravno, def. napon je oko 1.08v i dovoljan je za oko 4.4GHz.
Za 4GHz je pak dovoljno tek 0.95V..
Naravno ovo sve iščitavam sa grafova danih na anandtechu.
Da, i ja naravno zasad samo čitam. Ali trošenje u loadu je po svemu sudeći super.
Evo npr.
The Core i7-3770K consumed 11% less power than the i7-2600K
in spite of carrying a faster clock speed and performing overall better.
i7-3770K configuration consumed 14% less power than the i7-3820,
37% less than the Phenom II X6 1100T,
and 42% less power than the FX-8150.
Sa ovim trošenjem gotovo da će im oni smiješni batrljci od stock kulera biti dovoljni,
maltene će bez posla ostaviti proizvođače performance hladnjaka:)
Uglavnom vrlo jadni rezultati, u praksi su od 12-21% bolje performanse ovisno o aplikaciji, bolji mu je clock per clock, ali se dosta slabije overclockira. Jest da donosi par novih điđa miđa, ali sa sandyja se apsolutno ne isplati prelazak, a sa drugih platformi bi se čak dvoumio između ivyja i sandyja.Možda je to tako samo dok su testirali engineering sampleove?
Evo jednog posteno napisanog reviewa... click
sve u svemu sto se tice OC na zraku/vodi jer temperature su ogromne... dok ovi sa LN2 slave jer nema CB...
posteno je na kraju navedeno da prelazak sa SB na IB trenutno nema smisla dok ne izadje neka druga revizija koja bi uspjela smanjiti temperature, ako je to uopce moguce...
Da, i ja naravno zasad samo čitam. Ali trošenje u loadu je po svemu sudeći super.
Evo npr.
The Core i7-3770K consumed 11% less power than the i7-2600K
in spite of carrying a faster clock speed and performing overall better.
i7-3770K configuration consumed 14% less power than the i7-3820,
37% less than the Phenom II X6 1100T,
and 42% less power than the FX-8150.
Sa ovim trošenjem gotovo da će im oni smiješni batrljci od stock kulera biti dovoljni,
U ovom slučaju potrošnja nema neke direktne veze sa zagrijavanjem. Ivy se općenito više zagrijava nego Sandy.
Ovaj i7-3770K uz 4GHz na 0.95V dolazi do nekih 55C full opterećen uz intelovo vodeno hlađenje, ono slično H50. Što će tek biti sa par cm debelim stockom, katastrofa.
Uglavnom vrlo jadni rezultati, u praksi su od 12-21% bolje performanse ovisno o aplikaciji, bolji mu je clock per clock, ali se dosta slabije overclockira. Sa jest da donosi par novih điđa miđa, ali sandyja se apsolutno ne isplati prelazak, a sa drugih platformi bi se čak dvoumio između ivyja i sandyja.Možda je to tako samo dok su testirali engineering sampleove?
Ne razumijem, kako jadni: taking 11% less power than the i7-2600K while performing on average 17% faster.
Što je tu jadno za tick generaciju?
Naravno u igrama sa dobrom grafom tipa gtx580/HD7950 i sl. nema nikakve razlike prems sb pa i starijim i7 procovima ili
bilo kojem high end AMD-u, a također i integrirana grafika je kao i obično kod intela, slabija od npr. AMD liano APUa, ali
pa to su svi znali, sve ovisi za što kome treba procesor i ta grafika. Meni osobno bit će super u render farmi gdje ne trebam
high end bučnu i gladnu grafiku a obožavam malo grijanje, tišinu i efikasnost.
U ovom slučaju potrošnja nema neke direktne veze sa zagrijavanjem. Ivy se općenito više zagrijava nego Sandy.
Ovaj i7-3770K uz 4GHz na 0.95V dolazi do nekih 55C full opterećen uz intelovo vodeno hlađenje, ono slično H50. Što će tek biti sa par cm debelim stockom, katastrofa.
Pa dobro, nije dobra kupovina kućnim OCerima i tu smo stavku apsolvirali:) Vjerujem da se više grije zbog zahtjevnije Grafike gore. Nemam drugog objašnjenja kako manje watta može više grijati. termodinamički nema smisla.
Osim ako neznam svi watti nisu fokusirani na nekom nezgodnom mjestu kod termo senzora.
Kad vidim na onom linku sta sam postao gore da lik hladi sa EK HF vodenim blokom i 3x120 radijatorom i da na 1.3V ima 85 u load to je prestrasno... ekvivalent na sandyiju na zracnom hladjenu bi bio oko 60 stupnjeva a na ovoj njegovoj vodi oko 45-50 stupnjeva na 1.3V to je 30 stupnjeva razlike sto je ogromna razlika..
Uglavnom covjek kaze da se i na highend vodi moze komotno zaboravit 5.0 cak i 4.8 da je u knap....zrak 4.4 ce bit plafon...
Ne razumijem, kako jadni: taking 11% less power than the i7-2600K while performing on average 17% faster.
Što je tu jadno za tick generaciju?
Naravno u igrama sa dobrom grafom tipa gtx580/HD7950 i sl. nema nikakve razlike prems sb pa i starijim i7 procovima ili
bilo kojem high end AMD-u, a također i integrirana grafika je kao i obično kod intela, slabija od npr. AMD liano APUa, ali
pa to su svi znali, sve ovisi za što kome treba procesor i ta grafika. Meni osobno bit će super u render farmi gdje ne trebam
high end bučnu i gladnu grafiku a obožavam malo grijanje, tišinu i efikasnost.
Pogledaj malo bolje reviewe. Clock per clock je brži 4% od Sandya, a grije se puno više, pogotovo clockan.
Da citiram:
To put this in perspective, with this same water loop, the 2600K at 1.330 V maxed out at 56 °C. As you can see, with less voltage and the same overclock, the 3770K tops out at a staggering 82 °C!
Kad vidim na onom linku sta sam postao gore da lik hladi sa EK HF vodenim blokom i 3x120 radijatorom i da na 1.3V ima 85 u load to je prestrasno... ekvivalent na sandyiju na zracnom hladjenu bi bio oko 60 stupnjeva a na ovoj njegovoj vodi oko 45-50 stupnjeva na 1.3V to je 30 stupnjeva razlike sto je ogromna razlika..
Uglavnom covjek kaze da se i na highend vodi moze komotno zaboravit 5.0 cak i 4.8 da je u knap....zrak 4.4 ce bit plafon...
Pa možda je do testera, možda do primjerka. Kako ovima ne predstavlja ova frekva problem, a ne spominju ni
nekakvo pregaranje hgladnjaka uslijed opterećenja?
Pa možda je do testera, možda do primjerka. Kako ovima ne predstavlja ova frekva problem, a ne spominju ni
nekakvo pregaranje hgladnjaka uslijed opterećenja?
Odakle tebi 17% povecanja performansi kad je max oko 6% vecinom oko 2-3%
Temperature gdje sam god naisao su ogromne, tih 1.52V sam vidio negdje su morali hladiti sa SS... na masu mjesta sam procitao da je granica 1.3V za highend zracne coolere...
guru3d je overclockao proc na 4.9 ghz uz 1.4V i navodi kako sa ivy dolazi veća overclockabilnost
guru3d je overclockao proc na 4.9 ghz uz 1.4V i navodi kako sa ivy dolazi veća overclockabilnost
hehe jest dolazi vec oveclockabilnost sa LN2 na obicnim hladjenjima ovdje po forumu necemo vidjeti preko 4.5 za 24/7 ako ne bude tako linkajte na ovaj post da se pospen pepelom..
Pa dobro, nije dobra kupovina kućnim OCerima i tu smo stavku apsolvirali:) Vjerujem da se više grije zbog zahtjevnije Grafike gore. Nemam drugog objašnjenja kako manje watta može više grijati. termodinamički nema smisla.
Osim ako neznam svi watti nisu fokusirani na nekom nezgodnom mjestu kod termo senzora.
Nema to veze s grafičkom karticom, na Ivy Bridge moš ju isključit i opet če bit isti rezultati kaj se tiče temperature samog CPU i to je več isprobano. A čuj manje W ali gdje zapravo, jer trebalo je bit 77W TDP-a a sad na kutijama koje idu u prodaju piše 95W a nije štamparska greška sigurno.
Pa dobro, 95W je opet malo. Meni tu nešto ne štima.
Nemože malo trošit i puno grijat. Termodinamički to ne funkcionira.
Ono, nisam sad advokat Intelu, ali nekim testerima se da dobro OCat, nekima neda,
nekima grije, neki ni riječi o tome. Ok svi su spomenuli da nije OCer za široke mase
koje si misle doma samo HWbootat i čmarkati, ali sistematski je efikasniji.
Kako i kome koliko, tko će ga znat.
Ja ću vidjeti kad mi stigne, pa ako je baš smeće prema i7 2600k, dobro.
Ostavit ću si AMD x6;)
@atigamer: ma joj ostavi se turčina, ovdje je čovjek na anandu ozbiljno testirao napone i frekve i činjenica je da
proc mora biti na niskim naponima, ali ovo je najbitnije:
Overclocking on Ivy Bridge needs to be methodical and done correctly so as to not introduce unnecessary heat into the system.
dakle očito je da su neki testeri OCali kao SB
"This conclusively proves that if you want the best overclock for your machine,
you cannot just choose a relative voltage and see how far it will go at that. "
Trigate očito treba niske napone i ponavljam, jasno je da (ovaj) nije OCer za hwboot pokazivanje.
Ostavit ću si AMD x6;)
Niko nije reko da je smece, ali svaki imalo bolji 2600k ce biti uz bok najboljem IB na zracnom hladjenju...
imas po netu zasto se IB grije ko blesav unatoc manjoj potrosnji.... nesto je vezano uz manju povrsinu itd...
Pa dobro, 95W je opet malo. Meni tu nešto ne štima.
Nemože malo trošit i puno grijat. Termodinamički to ne funkcionira.
Ono, nisam sad advokat Intelu, ali nekim testerima se da dobro OCat, nekima neda,
nekima grije, neki ni riječi o tome. Ok svi su spomenuli da nije OCer za široke mase
koje si misle doma samo HWbootat i čmarkati, ali sistematski je efikasniji.
Kako i kome koliko, tko će ga znat.
Ostavit ću si AMD x6;)
A ne znam nis ja inžinir za procove, no 22nm je znatno manja površina od 32nm a to je kod odvođenja topline problem a ostalo je več prije objasnil onaj OBR.
http://www.obr-hardware.com/2012/04/why-is-ivy-bridge-hot-power-hunger-and.html
dakle očito je da su neki testeri OCali kao SB
"This conclusively proves that if you want the best overclock for your machine,
you cannot just choose a relative voltage and see how far it will go at that. "
Trigate očito treba niske napone i ponavljam, jasno je da (ovaj) nije OCer za hwboot pokazivanje.
Ma imalo sposoban Overclocker zna kako izvuci max iz sistema i hladjenja...
prvo na stock frekvenciji nadjes maksimalan napon koji ti sistem moze izdrzati i onda dizes mnozitelj i vidis dokle ide... nema tu neke mudrolije...
vidim da guru3d ima neko hebacko hladjenje (koje barem ja nisam uspio vidit koje - nepise) kad mu je temp. ploce u idilu 31 a proca 20??? voda?? zrak nije sigurno...
Ma kužim, sa tim trigateom, ljudi još neznaju OCati.
Ultimately, Ivy Bridge hates voltage. Moving the CPU speed up is not so bad in the case of temperatures and system power draw.
What you need is the lowest voltage for the overclock you want. So when you overclock, be methodical.
I opet ponavljam a definitivno nije za one koji se sad sa SB imaju iber OCan i igraju igre, jer bude razočarenja.
No, ovo i tak nije tema OCanje Ivy bridgea, meni je bitnije ovo:
The good news is that at stock voltage, we have a cool quiet processor with a nice low power draw.
Svi se manje više slažu da mu je OC ponašanje drugačije, kod Ananda ima i grafika. Dakle, tko ima golden chip Sandyja, može smiren i sretan pričekati bar Haswell.
Sve mi se čini da će od Ivyja najviše profitirati Apple, Ivy podržava OpenCL (doduše, 1.1) i u CPU i u GPU dijelu, HD 4000 će biti odličan za Mac Air.
Meni je pak drago da sam mudro preskočio mobilni Nehalem i uskočio na Sandyja, a tko uskoči na Ivy, bit će još sretniji, tu su navodno performanse u Cinebenchu u rangu desktop i2600k.
Što se tiče zagrijavanja - Pentium 4 Prescott, anyone?
Sad je očigledno da ćemo za puno iskorištavanje 22nm proizvodnog procesa i 3D tranzistora trebati novu arhitekturu koja će sama po sebi raditi na puno nižim naponima.
Pa u biti, da, rečeno je da je ovaj trigate i 22nm u stvari idealno za prijenosnike i da se cijeli koncept
uglavnom oslanja na "mobile" ponudu za njih, evo i sad su u launchu krcati low voltage primjercima:
http://static.techspot.com/articles-info/523/images/Image_07T.jpg
Ko ima samo jednu konfu i ktome Sandy Bridge - nema što brinuti zbog pridošlice i skupljati novce za upgrade :)
Ma kužim, sa tim trigateom, ljudi još neznaju OCati.
Ultimately, Ivy Bridge hates voltage. Moving the CPU speed up is not so bad in the case of temperatures and system power draw.
What you need is the lowest voltage for the overclock you want. So when you overclock, be methodical.
I opet ponavljam a definitivno nije za one koji se sad sa SB imaju iber OCan i igraju igre, jer bude razočarenja.
No, ovo i tak nije tema OCanje Ivy bridgea, meni je bitnije ovo:
The good news is that at stock voltage, we have a cool quiet processor with a nice low power draw.
Kad neko kupi i7 3770K onda očekuje, da ga može stisnut do daske na zraku ali ne tako da se opeče ko na šparetu jel tu je poanta. Intel je obečaval veči klokerski potencijal, i niže temperature a ispalo je obrnuto krivac se zna 22nm proces koji je kako kažu upučeni naletio na manji Zid i ne mogu ga zaobič za sad nikako a dalje bumo videli.
Kad neko kupi i7 3770K onda očekuje, da ga može stisnut do daske na zraku ali ne tako da se opeče ko na šparetu jel tu je poanta. Intel je obečaval veči klokerski potencijal, i niže temperature a ispalo je obrnuto krivac se zna 22nm proces koji je kako kažu upučeni naletio na manji Zid i ne mogu ga zaobič za sad nikako a dalje bumo videli.
Intel nikad i nigdje nije obećavao veći OC potencijal za IB.