Intel i5 vs i7 u igrama

poruka: 58
|
čitano: 5.106
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Intel i5 vs i7 u igrama

Poštovanje,

molio bih odgovor (primarno onih fokusiranih na Intel procesore),

kako to da i7 u igrama ne postiže bolje rezultate od i5?

odnosno tamo gdje je i bolji, to se mjeri u zanemarivom postotku.

kako sam pregledavao na anandtechu neke gaming testove, uočio sam tu činjenicu,

http://www.anandtech.com/show/4083/the-sandy-bridge-review-intel-core-i7-2600k-i5-2500k-core-i3-2100-tested/20

ne namjeravam ni kupiti niti bilo što u tom kontekstu nego me jednostavno zanima,

jer sam mislio da je taj i7 bolji od i5 za nekih 30%

pa ako se nekome da konkretno i jezgrovito objasniti,

zahvaljujem se,

lp

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Intel i5 vs i7 u igrama

Radi se o potpuno istim procesorima i arhitekturi. Jedino i7 ima po defaultu nešto više taktove te hyperthreading (virtualno dijeljenje 1 fizičke u 2 logičke jezgre što omogućuje istovremeno obavljanje 2 procesa, a koje u igrama ne dolazi do izražaja s obzirom da ga ne znaju iskoristiti).

14 godina
Jednostavno razlike u igrama nema nikakve između i5 i i7
robimarko@gmail.com
15 godina
protjeran
Intel i5 vs i7 u igrama

Zato sta su oba 4 jezgreni procesori na slicnom taktu, a igre od hyperthreadinga na i7-ici i nemaju bas koristi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
iggy kaže...

Radi se o potpuno istim procesorima i arhitekturi. Jedino i7 ima po defaultu nešto više taktove te hyperthreading (virtualno dijeljenje 1 fizičke u 2 logičke jezgre što omogućuje istovremeno obavljanje 2 procesa, a koje u igrama ne dolazi do izražaja s obzirom da ga ne znaju iskoristiti).

Igre znaju koristiti HT.

robimarko kaže...

Ima razlike, I7 jest snazniji od I5, radi se o procesoru sa 4 fizicke i 8 logickih jezgara dok I5 ima 4 fizicke i 4 logicke.U igrama razlike prakticki i nema medu njih 2 osim ako nemas neki 3WAY CF ili SLI sa karticama tipa HD 7970 i GTX 680(a mislim da nitko ne igra sa takvim sustavima nego samo benca).Ukratko za gaming ti ne treba nista bolje od I5 2500K koji uredno ide na 4.5GHZ i vise.

clock2much
13 godina
Intel i5 vs i7 u igrama

i7 procesore koriste najčešće za render. Za gaming  i5 2500k* ti je Bog, netreba ti ništa jače.

EDIT:  profulao za jednu stoticu

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 15:38 (Cromaki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...
iggy kaže...

Igre znaju koristiti HT.

robimarko kaže...

Ima razlike, I7 jest snazniji od I5, radi se o procesoru sa 4 fizicke i 8 logickih jezgara dok I5 ima 4 fizicke i 4 logicke.U igrama razlike prakticki i nema medu njih 2 osim ako nemas neki 3WAY CF ili SLI sa karticama tipa HD 7970 i GTX 680(a mislim da nitko ne igra sa takvim sustavima nego samo benca).Ukratko za gaming ti ne treba nista bolje od I5 2500K koji uredno ide na 4.5GHZ i vise.

Ajde molim te navedi igru koja iskorištava hyperthreading u pravom smislu.

A i cijela tema je trollanje kako mi se čini {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 15:22 (iggy).
14 godina
Cromaki kaže...

i7 procesore koriste najčešće za render. Za gaming  i5 2400k ti je Bog, netreba ti ništa jače.

2400K ne postoji.

iggy kaže...

Evo pa gledaj, imas primjera tu, HT dize min FPS za nekih 5FPS max ali ipak pomaze.Naravno od igre do igre.{#}

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 15:23 (zoharbizo).
17 godina
Intel i5 vs i7 u igrama

i7 2600k za razliku od i5 2500k ima 100 MHz veći takt, hyperthreading (HT) te nešto više L3 cache memorije.

Dakle jedina prava arhitekturalna razlika je u količini L3 cache. HT je na i5 u biti disejblan (isključen), a 100 MHz je samo razlika u tvorničkom clocku.

Odtud u igrama slični rezultati. Inače, i7 2600k dođe ~500 Kn više nego i5 2500k što ga po mom mišljenju čini neisplativim.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Intel i5 vs i7 u igrama

U biti je to kod Intela, koliko sam shvatio, da ovi jači procesori su u biti

jači samo u "poslovnim" primjenama, dok su u igrama otprilike isti.

(naravno govorim o procesorima iste arhitekture, broja jezgri, radne frekvencije i sl.)

zahvaljujem na odgovorima,

pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...
Cromaki kaže...

i7 procesore koriste najčešće za render. Za gaming  i5 2400k ti je Bog, netreba ti ništa jače.

2400K ne postoji.

iggy kaže...

Evo pa gledaj, imas primjera tu, HT dize min FPS za nekih 5FPS max ali ipak pomaze.Naravno od igre do igre.{#}

Ako stvarno misliš da hyperthreading dolazi do izražaja u igrama na osnovu 5fps više koji se na 130 fps-a uopće ne primijete, onda je to tvoj problem...

Hyperthreading nije za igre nego  isključivo za obradu videa i slične profesionalne aplikacije gdje veći broj jezgri u ovom slučaju logičkih značajno diže performanse proca {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 15:31 (iggy).
14 godina
Intel i5 vs i7 u igrama

Rekao si da se ne koristi, ja sam ti dokazao da jest.Nije velika razlika ali je ima, svaki FPS je dobrodosao kad je u pitanju min FPS.Uostalom sam I7 zahvaljujuci HT-u sigurno bolje i vise iskoristi jake multigpu sustave od I5 2500K i zato je pozeljan ako imas sustav kao Cele i Jurky.I ne budi naporan, dobio si linkove, googlaj kad meni ne vjerujes.Rekao sam da je I5 sasvim dovoljan ako si normalan gamer sa recimo HD 7970.

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 15:30 (zoharbizo).

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Rekao si da se ne koristi, ja sam ti dokazao da jest.Nije velika razlika ali je ima, svaki FPS je dobrodosao kad je u pitanju min FPS.Uostalom sam I7 zahvaljujuci HT-u sigurno bolje i vise iskoristi jake multigpu sustave od I5 2500K i zato je pozeljan ako imas sustav kao Cele i Jurky.I ne budi naporan, dobio si linkove, googlaj kad meni ne vjerujes.Rekao sam da je I5 sasvim dovoljan ako si normalan gamer sa recimo HD 7970.

Prvo čitaj, nisam rekao da ga se ne koristi nego da ga ne znaju iskoristiti u pravom smislu kako to rade neke profesionalne aplikacije, nuff said

14 godina
iggy kaže...

iggy kaže...

Prvo čitaj, nisam rekao da ga se ne koristi nego da ga ne znaju iskoristiti u pravom smislu kako to rade neke profesionalne aplikacije, nuff said

Eto procitaj svoju izjavu, tvrdis da ga neznaju iskoristiti, dakle tvrdis da nema koristi od HT-a u igrama a ipak ima, iako nije velika korist.Saberi se :) LP

clock2much
17 godina
neaktivan

Ne znam na osnovu čega zaključuješ da premisa ne znaju iskoristiti znači da ga ne koriste, a tih tvojih 5fps je minorno povećanje performansi u odnosu na programe koji koriste hyperthreading kako je i zamišljeno.

No bolje da se saberem jer neki ne žele shvatiti {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 15:41 (iggy).
13 godina
neaktivan

A i cijela tema je trollanje kako mi se čini {#}

Gledao sam testove za amd 980 na netu, i uočio ono za što sam postavio upit,

nemam pojma o intelu jer nikad ne slažem komp baziran na intel procesoru, no svako malo

čujem, pročitam i sl. kako je intel vrhunski procesor a i7 gazi sve druge, pa mi je bilo čudno kako to da 

taj isti i7 ne pokazuje bolje rezultate od po nomenklaturi slabijeg procesora

ako me nešto zanima, ja pitam da mi se konkretno, sažeto i jasno odgovori a ne da provedem par sati 

na netu da bih došao do odgovora  (forumi tome i služe, kako u informatici tako i u drugim sferama života)

ako je to trolanje onda forumi ni ne trebaju po mojem mišljenju

ispričavam se svima koji moje zanimanje za nešto su okarakterizirali kao trolanje

lp

14 godina
iggy kaže...

Ne znam na osnovu čega zaključuješ da premisa ne znaju iskoristi znači da ga ne koriste, a tih tvoji 5fps je minorno povećanje performansi u odnosu na programe koji koriste hyperthreading kako je i zamišljeno

Prijatelju ne gnjavi me molim te :) Lijepo sam ti rekao da je I5 sasvim dovoljan za single GPU opciju i jaci CF ili SLI, za sve jace sustave od tih se koristi I7 sa HT-om kao i SB-E(moze i I7 970/980X/990X S1366) jer su jaci procesori, imaju HT i bolje guraju te sustave jer imaju vise jezgri i HT.I da, HT se mnogo bolje iskoristi u CPU bound programima, tipa encoding programi, tulis to ima 10 minuta a odavno to znam.LP

clock2much
17 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...
iggy kaže...

Igre znaju koristiti HT.

Pričamo o istom slažem se, ali se ne slažem s ovom izjavom. Evo nek forum kaže svoje

14 Igre znaju koristiti HT
15 Igre ne znaju koristit HT
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 15:49 (iggy).
14 godina
Intel i5 vs i7 u igrama

U redu, sve 5.Nema potrebe za daljnjim spamom, sve sam rekao.Igre koriste HT ali ne u toliko mjeri kao i CPU bound programi koji CPU koriste u potpunosti.Dakle za igre je dovoljan I5 2500K.

clock2much

5 0 hvala 1
16 godina
zoharbizo kaže...

Al opet, sto ce ti nebeski FPS s i7 i CF/SLI? bez obzira kakvu konfiguraciju imao, uvijek se moze dogoditi (sto softverski, sto hardverski) da dode do nekog "zastoja", koji ce imati utjecaja na performanse aka frame drop, freeze itd. Vecina monitora je na 60Hz, igranje u 60 FPS-a je vise nego dovoljno, igrati u 100+ FPS na takvim monitorima nema smisla, to ne samo da je, rekao bih preser*** vec se pojavljuje tearing, velika razlika izmedu min i max FPS-a sto se itekako osjeti ako se ne smanjuje postepeno itd.... ako ti je konfiguracija ionako vec preeejaka i imas mnogo vise od 60 FPS-a onda je bolje limitirati max FPS kako bi bio isti kao frekvencija osvjezavanja na monitoru. Time ne samo da sprijecavas tearing, sprijecavas i frame dropove odnosno igra ce se vrtiti u konstantno istom FPS-u, a zar to nije najbolje igranje?.... nije bezveze "stvoren" vsync.

Ne stavljajte ruku u ventilator dok ventilator radi. Upozorenje na klimatizacijskom uređaju
14 godina
Intel i5 vs i7 u igrama

Postoje ekrani sa visom frekvencijom osvjezavanja od 60HZ ako nisi cuo za to.Uglavnom pojasnio sam sve, necu ulaziti u daljnje rasprave, za takve sustave tipa 3WAYCF 7970 je malo i I7 3960K.Za slabije opcije je I5 dovoljan.

clock2much

1 0 hvala 1
16 godina
zoharbizo kaže...

Postoje ekrani sa visom frekvencijom osvjezavanja od 60HZ ako nisi cuo za to.Uglavnom pojasnio sam sve, necu ulaziti u daljnje rasprave, za takve sustave tipa 3WAYCF 7970 je malo i I7 3960K.Za slabije opcije je I5 dovoljan.

Jesam li ja igdje rekao da su samo takvi?... dosta ljudi ima one sa 60Hz (vecina), a brutalne komponente (sto je veca reza - to manje Hz). Takvi monitori s visokim Hz-om, a ujedno i viskomom rezolucijom nisu bas jeftini, svi mogu smanjiti rezu i dobit ce vise Hz, ima li to smisla?

Ne stavljajte ruku u ventilator dok ventilator radi. Upozorenje na klimatizacijskom uređaju
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 16:08 (lovac82).
15 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Ne igra HT nikakvu ulogu, taj min FPS ti je nakon kaj završi s loadanjem, u gameplayu nema nikakve razlike između i5 i i7.

Onu Classified mozes da koristis kao hladno uruzije, kao ciglu da ubijes nekog sa njom - Vlada011
15 godina
neaktivan
Intel i5 vs i7 u igrama

U ovom linku postoji screenshot koji pokazuje opterećenje procesora Intel Core i3 530 (2 jezgre i 4 thred-a). Slika pokazuje veće opterećenje sve 4 logičke jezgre u igri Bad Company2 što znači da igre ipak znaju koristiti HT.

http://forums.anandtech.com/showthread.php?p=29729277

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
ATiGamer kaže...

Ne igra HT nikakvu ulogu, taj min FPS ti je nakon kaj završi s loadanjem, u gameplayu nema nikakve razlike između i5 i i7.

BF BC2, 1024*768 sa GTX 580, I7 2600K sa samo 100MHZ visim taktom od I5 2500K daje 12FPS-ova vise?Ocito je da igra koristi i HT, iako ne u potpunosti.Eto jos jedan primjer.

clock2much
15 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

BF BC2, 1024*768 sa GTX 580, I7 2600K sa samo 100MHZ visim taktom od I5 2500K daje 12FPS-ova vise?Ocito je da igra koristi i HT, iako ne u potpunosti.Eto jos jedan primjer.

2500K na H67 ploči

Onu Classified mozes da koristis kao hladno uruzije, kao ciglu da ubijes nekog sa njom - Vlada011
14 godina

Odgovor je vrlo jednostavan. Razlike između i5 i i7 u igrama ( podrazumjeva se 1080p i maxed put detalje, jel tome svatko teži ) nema naprosto zato što i jedan i5 koristi grafu do kraja, što znači da ti je nebitno jel imaš još brži CPU kad je već i slabiji iskoristio grafu. i7 je nedvojbeno brži CPU od i5, ali igre nisu software koji bi tu razliku istaknuo. To se u igrama može vidjet ako imaš 3 GTX 680 grafe naprimjer, dakle extremni set-up gdje bi i7 davao više frameova od i5. Npr, jedna HD 6950 ili GTX 560 Ti je poptuno svejedno jel imaš i5 ili i7. Tek sa više najmoćnijih grafičkih kartica bi se osjetila razlika i to samo na papiru. Razlog je i to što gotovo ni jedna igra ne koristi efektivno više od 3 do 4 jezgre ili threada.

Dakle, poptupno je jasno zašto nema razlike među navedenim procesorima u regularnom gamingu {#}

17 godina

napokon normalan i konstruktivan odgovor u topicu ! {#}

13 godina
neaktivan
Intel i5 vs i7 u igrama

Za igre su ti bitni gigahertzi, a to ćeš dobit ako overclockiraš procesor.

Ako overclockiraš procesor, HT moraš ugasit. Zašto? (retoričko pitanje)

Zato jer se onda procesor grije ko' lud i nema hlađenja koje će ga rashladit.

Facit! Za igranje ti nije (nužno) potreban HT.

Uzmi što je jeftinije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Intel i5 vs i7 u igrama

ajmo jos pojednostavit sto vise ghz u cpu to vise fps-a u igrama jer se gpu finije hrani

npr na 4.5 ghz nego 3.6 ghz ,,,ali nekad je gpu sporiji od cpu -a ! pa nemora uvijek tako biti

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 20:19 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice