Intel i5 Club zaključana tema

poruka: 3.606
|
čitano: 611.793
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel Club (opća tema o procesorima)
15 godina
Re: Intel i5 Club
klinik kaže...

planiram uzet i5 6500 bez custom coolera. najrade bi 6600k al nemam para za njega i jos cooler. Mozda bi mogao protegnuti do i5 6600 ali me zanima jel on treba custom cooler posto vidim da je topliji od 6500? 

Ako uz njega cooler dolazi, onda s njim treba da radi.

12 godina
LogicusMPS kaže...
klinik kaže...

planiram uzet i5 6500 bez custom coolera. najrade bi 6600k al nemam para za njega i jos cooler. Mozda bi mogao protegnuti do i5 6600 ali me zanima jel on treba custom cooler posto vidim da je topliji od 6500? 

na tvorničkom taktu

neda mi se
15 godina
nicky.sl kaže...
LogicusMPS kaže...
klinik kaže...

na tvorničkom taktu

Al dočin čovik pita, ne virujen da će se upuštat u overclocking, pogotovo sa non-K verzijom.

12 godina

Volin naglasit da ne bude zabune

neda mi se
13 godina
Intel i5 Club

imam sandy i5 2500k  i u zadnje vrijeme mi proc ide to skoro 87 stupnjeva u igrama. idle je oko 37. jel ima smisla mijenjat termalnu pastu? cistim dosta komp od prasine al izgleda da je uvijek ima. proc je star cca 4 godine, redovito ciscen od prasine.

Ficolinjo
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Ficolinja kaže...

imam sandy i5 2500k  i u zadnje vrijeme mi proc ide to skoro 87 stupnjeva u igrama. idle je oko 37. jel ima smisla mijenjat termalnu pastu? cistim dosta komp od prasine al izgleda da je uvijek ima. proc je star cca 4 godine, redovito ciscen od prasine.

Koji hladnjak? Koliko dugo nije mijenjana pasta?

13 godina
LogicusMPS kaže...
Ficolinja kaže...

stock hladnjak. kupit cu vjerojatno sad neki da mi moze i5ica overklokana drzat gtx 970. termalnu pastu nisam mijenjao od kad sam kupio proc(ne znam jel glupo il ne)

Ficolinjo
15 godina
Ficolinja kaže...
LogicusMPS kaže...
Ficolinja kaže...

stock hladnjak. kupit cu vjerojatno sad neki da mi moze i5ica overklokana drzat gtx 970. termalnu pastu nisam mijenjao od kad sam kupio proc(ne znam jel glupo il ne)

Do toga je, izgubila je termovodljiva svojstva, moraš je zaminit, i pazi jer ti stockovi (tj oni klapne) znaju ispadat iz sjedišta kad se montira, s njima san uvik ima problema. Kupi CoolerMaster 212 i nećeš imat problema :)

13 godina
protjeran
Intel i5 Club

Zasto uzimati CM 212 kad je za 130kn jeftiniji i skoro nista losiji LC cc-120 za 170kn!

na taj hladni Sandy cak moze ici i LC cc-95!

no 120-tka je tisa i jaca za 70kn vise je van konkurencije a 2500k doticni drzi na 4,5ghz kao od šale!

naravno staviti i neku pastu barem MX-2! slobodno uzeti najmanje/najeftinije)pakiranje(30kn)!

za 200kn se rijesio svih briga a dobio na perfomansama!

edit. i dobra termalna pasta poput mx2+ ne gubi termovodljivost s vremenom!( valjda ne govorimo o 20-100g koristenju:)

LP

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.11.2016 18:23 (Stjepanj).
Moj PC  
3 0 hvala 1
15 godina
Stjepanj kaže...

Zasto uzimati CM 212 kad je za 130kn jeftiniji i skoro nista losiji LC cc-120 za 170kn!

no 120-tka je tisa i jaca za 70kn vise je van konkurencije a 2500k doticni drzi na 4,5ghz kao od šale!

naravno staviti i neku pastu barem MX-2! slobodno uzeti najmanje/najeftinije)pakiranje(30kn)!

edit. i dobra termalna pasta poput mx2+ ne gubi termovodljivost s vremenom!( valjda ne govorimo o 20-100g koristenju:)

LP

U pravu si maestro. Eto momče, poslušaj Stipu ipak. Al uzmi onda 120ku, ne 95, jedan 95 i k procesor nije baš neko kombo.

Šta se tiče pasti isto OK.

13 godina
LogicusMPS kaže...
Stjepanj kaže...

LP

U pravu si maestro. Eto momče, poslušaj Stipu ipak. Al uzmi onda 120ku, ne 95, jedan 95 i k procesor nije baš neko kombo.

hvala ekipa. valjda ce stat ti cooleri u moje odurno budget kucise 

Ficolinjo
15 godina
Ficolinja kaže...
LogicusMPS kaže...
Stjepanj kaže...

LP

hvala ekipa. valjda ce stat ti cooleri u moje odurno budget kucise 

A na to obrati pozornost, samo malo proguglaj.

9 godina
neaktivan
Intel i5 Club

sve preporuke za LC-120

najprodavaniji cooler u hrvatskoj uvjerljivo, doslovno se prodaje na lopate i ljudi ga hvale bilo kad i bilo gdje

to je jedan od onih proizvoda za koji covjek ne moze vjerovat da je tako jeftin s obzirom na performance 

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
X3M kaže...

sve preporuke za LC-120

S vremenom je dobro uložiti u kvalitetniji  ventilator, barem po meni.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
16 godina
Intel i5 Club

Pozdrav ekipa, oc-al sam svoj 6600k na 4.4 ghz i stavio sam fixnu voltazu od 1.224 i radi stabilno i nema nikakvih problema.

Moje pitanje je, može li fiksna voltaža oštetiti proc pošto je konstantno na 1.224 u idlu. Vidio sam da postoji i offset voltaža koja regulira voltazu s obzirom kolko je proc u load-u, ali se ne razumijem baš kako da to podesim da dobro radi pa najradije nebi dirao, jel ok da samo ostavim fixnu tako kako jest sada?

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ne bih bas drzao na fiksnoj, nece oštetiti proc, ali ce svakako imati utjecaja na životni vijek cpua i maticne. Također vece temperature ce biti cijelo vrijeme, vuci ce vise sturje, biti ce glasniji itd. Offset ti dodaje/oduzima od osnovne voltaže, dakle staviš + 0.02v na npr. osnovnih 1.12 i dobit ces 1.14v... No kod nekih ploca imas jaci i slabiji voltage droop, zato se podešava LLC, on regulira voltažu da bude što tocnija podešenoj. Svakako idi na offset

Battlelog: D3lBoy-00
13 godina
protjeran

To je stvarno mali napon i nece bit problema ako ga ostavis konstantno, speedstep ce ionako smanjivati frekvencije po potrebi pa temperature nece divljati. Nacitao sam se i raspitivao o tome dosta, al naravno da je uvijek bolje namjestit offset jer ce temp bit manje u idle i pri manjim naporima.

Stvar kod offseta je sto on zapravo regulira automatski napok koji ploca salje procesoru, prevedeno ako je tebi ta frekvencija stabilna na 1.224 trebao bi postaviti za pocetak offset -0.005 (obicno ploca automatski salje dosta vise napona nego sto je potrebno) i snizavat dok ne dodes do tih 1.224. Koliko sam citao regulacija offsetom nije bas linearna tj ako maticna daje automatski napon npr 1.25 i sad ti smanjis za -0.025 ne znaci da ce nakon toga u loadu napon bas biti 1.225, zato treba postepeno smanivati vidjet kako se stvari ponasaju.

Ja sam za pocetak isao namjestiti offset za 4.2 Ghz, kad bih stavio manualno napon na 1.235 u loadu bi nakon vdropa on pao na 1.164 i tako bi bilo stabilno, nakon toga sam spustao offset da dobijem taj priblizni napon u loadu, ali maksimalno sam postigao 1.212 pri offsetu -0.045, na -0.05 mi se nije htjelo bootat. 

Nakon toga sam istrazivao LLC postavke, koliko sam shvatio one sluze za prevenciju vdropa tj u trenucima velikog napora salju jos malo dodatnog napona procesoru. Isao sam logikom da ako postavim nize LLC postavke ce maticna slati malo manje napona nego automatski i da cu se u kombinaciji sa offsetom pribliziti tih 1.164v, ali moja maticna ima samo normal i high LLC postavke i cak kad postavim normal napon bude jos veci nego kad maticna automatski salje. Druge maticne imaju vise LLC levela (25%, 50%, 75%, 100% npr) pa ako tvoja ima tako nesto probaj stavit na 50% (ili neku srednju vrijednost) i vidjeti koliko ce ti u loadu biti napon i tada ga probaj korigirati offsetom da dobijes vrijednost na kojem ti je overclock stabilan.

16 godina
Intel i5 Club

Ne razumijem zašto treba offset stavljat u -

Ja sam sada u biosu stavio napon na Normal 1.195 koji je po defaultu i stavio sam offset na +0.030 tako i shvatio da bih onda trebao on raditi u loadu ukoliko bude potrebe 1.225 ? 

Upravo vrtim OCCT i stvar radi kako sam zamislio, ali napon previše oscilira, u testu ide 1.225, ali tu i tamo skoci cak i na 1.245. Kada ugasim occt i komp je u idlu napon iscilia između 0.4 - 0.8V. 

Također nakon negdje 5 min testa, load cpu-a padne na nekih 30% i nakon minutu natrag skoci na 100%. Mislim da cu ostaviti konstantnih 1.225 i gotovo, neda mi se muku muciti s time.

EDIT: da, temperature su bolje sa offsetom, u idlu oko 27C, sa konstantim su oko 31C, ali mislim da je to zanemariva razlika.

EDIT 2: sad testiram u OCCT sa konstantom voltazom, u idlu je 1.225, dok je kod 100% loada prilikom testiranja 1.170 ?! Nema mi logike jednostavno, također sam zaboravio napomenut da kada u biosu stavim manualni napon, opcija za offset mi je diseblana, moram staviti na Normal da mi dopusti offset..

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.12.2016 15:27 (Reedy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

To ti je to, mali je napon i nece biti neke razlike tako da ga mozes ostaviti konstantno.

To sto ti padne na 1.170 iako si stavio 1.225 je uzrok vdropa, postavljanjem viseg LLC levela taj drop bi se trebao smanjiti.

Jos mi je bilo cudno kako ti pri offset postavkama dopusta da jos stavis manualno voltazu, a prakticki imamo istu maticnu sad kad sam pogledao.

16 godina
Intel i5 Club

pozdrav ,jel se isplati uzeti 6600 u odnosu na 6400 , da si ne bi za 2,3 godine zbog 600mhz j*bao sve po spisku  

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Intel i5 Club

Ma dok pogledas da 6600 dodje skoro isto kao i 6600k onda bih radije uzeo 6600k, makar mislim da se ne isplati bas zbog toga sta nemas chipset na kojem mozes oc. Mislim da je bolje spremiti 500kn i uzeti 6400 i to je to.

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Razlika je 400kn, koji GPU imaš ? Ako je jaci isplati se.

Također imaš 6500 no on je 300MHz slabiji, a 150kn jeftiniji od 6600. Sve ovisi koji GPU imaš.

16 godina
rx 480 4gb nitro+
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Intel i5 Club

Ima rx 480 ali 6600 bez k se ne isplati nikako jer je razlika izmedu njega i k verzija 100kn. i5 6400 je po meni sasvim dovoljan za igre jer i sa 3.3ghz turbo taktom je jaci od fx na 4.7ghz tako da nebi trebao imati nikakvih problema, a kasnije ako ides na vecu rezoluciji od fhd onda ces imati jos manje opterecenje na cpu. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

200kn je razlika, također za 6600k treba skupu Z170 i dobar cooler, ako ga ne clocka onda je bacio 200kn vise jer oba rade na istom taktu. Ali da za 480 bi bio dovoljan 6400, ali tek dovoljan, ne znam za buducnost

17 godina
Intel i5 Club

i5 6600 1818kn uzishop, i5 6600k 1898kn, tako da nije niti 100kn razlike a kamoli 200kn.  

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Nisam gledao UZI, E. Digital i iPon vec ADM i ostale, ali dobro i dalje stoji sve ostalo, ako ce drzat na stocku u minusu je

17 godina
Intel i5 Club

I nije neki minus, to je cca 80kn razlike, ako kasnije pozeli oc, kupi z170 plocu i moze oc dok kod 6600 ne moze, a jos jedna stvar koja mu ide u prilog je to da ces pun klinac lakse prodati 6600k nego 6600. 6600 se po meni nikako ne isplati kupovati kad je toliko mala razlika a moze dobiti k procesor. Ili 6400 ili 6600k pa kasnije uzeti z170 plocu i oc dok mu zatrebaju dodatne perfomanse. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Intel i5 Club

Odem na intelovu stranicu,skinem drivere za cpu i5 6500 i pise mi da nemam minimum req za taj program a kad sam skido na i7 radilo je sve.

Neko imo slican problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
karlo125 kaže...

Odem na intelovu stranicu,skinem drivere za cpu i5 6500 i pise mi da nemam minimum req za taj program a kad sam skido na i7 radilo je sve.

Neko imo slican problem?

A šta će ti driveri za cpu ???

neda mi se
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel Club (opća tema o procesorima)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice