Evo u admu je stigo procesor http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=7446 ali dodje 2000 kn skuplji je od i7 920 sta mislite dal ce pojeftinit?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
I čim su se pojavili i7 860 i i5 750 odmah je cijena mojoj idućoj akviziciji, Phenomu II X4 945, pala stotinu i trinaest kuna. Jučer je koštao 1573, a danas 1460 kuna. Tako da - živjela konkurencija!
A za maticnu gigabyte ud4 dal ce ona doc u hr? zasad sam samo vidio ud3,5 i 6
Ima ploca u ADM-u koliko vidim... a da mene osobno pitaš jedini procesor za socket 1156 koji bi ja stavljao je i5. Sve ostalo se ne isplati, i za slične novce možeš dobit bolji "pravi" i7, sa x58 chipsetom koji će podržavat i9 procesore kad izađu... po meni investicija u P55 chipset danas, pod uvijetom da imaš AMD quadcore ili Intel quadcore se nikako ne isplati, osim ako vas ne žuljaju novci u novčaniku :D
zašto otvarate teme kad o i5 ima 5 temi aktivno u 24h
Ima ploca u ADM-u koliko vidim... a da mene osobno pitaš jedini procesor za socket 1156 koji bi ja stavljao je i5. Sve ostalo se ne isplati, i za slične novce možeš dobit bolji "pravi" i7, sa x58 chipsetom koji će podržavat i9 procesore kad izađu... po meni investicija u P55 chipset danas, pod uvijetom da imaš AMD quadcore ili Intel quadcore se nikako ne isplati, osim ako vas ne žuljaju novci u novčaniku :D
Po najavama bi Gulftown trebao biti u rangu QX.
Tko ima za taj proc može si priuštiti i novu matičnu.
A za maticnu gigabyte ud4 dal ce ona doc u hr? zasad sam samo vidio ud3,5 i 6
vjerojatno hoce al je sigurno velika potraznja za njom pa treba malo vremena da dode i kod nas,skuplja je od ud3 al nudi drugi pcie utor za crossfire ili Sli,ima u diskontu24 zanimljiva Asusica P7P55D za 1100kn koja ima kolko sam vidio hrpu opcija za overclock cak i previse to je alternativa ud4 dok ne dode,a vidjet cemo kolka ce biti i cijena.
Po najavama bi Gulftown trebao biti u rangu QX.
Tko ima za taj proc može si priuštiti i novu matičnu.
QX mislis na extreme edition Core arhitekture? to se ne može niti uspoređivat... mislim s obzirom da je jedan hrpu brži od drugog i ima 6 jezgri.
Mene osobno muči to što intel kaže da će radit sa X58 chipsetom, ali to nikad ne znaš... a ne da mi se kupovat dual socket ploču na X58 chipsetu da za 6 mjeseci izađe nešto drugo.
Ima uopće neki planirani razvoj na socketu 1156?
Ima, Core i5 u 32nm proizvodom procesu, kao i Core i7 u 32nm za 1366 (6 jezgri).
Nema me dva mijeseca i več revolucija u ponudi na tržištu.
No ove cijene novih intelovih procova su totalna pušiona.
Najači AMD ov PhenomII 955(Koji se može mijerit sa i7 920) je cjenom isti ili kojih stotinjak kuna skuplji od najeftinijeg(za sada jedinog)intelovog i5 procesora.
Kad ktome dodaš da za AMD ima dosta jeftinijih matičnih ploča onda taj i5 je totalno neisplativ proc.A o ovim novim i7 za s1156 ne treba niti pričat.
Ja sam do sada bio zagrižen intelovac.No izgleda da je intelova stara slava sa Core2 arhitekturom ošla u maglu.
Osobno još uvijek držim oko na i7920(x58),no oni koji ne misle davat 2000kn za proc+1500kn(matična) neka gledaju nove Phenom II ili pak stariju intelovu arhitekturu core2.
Samo molim Boga da se ove cijene novih intelovih procova snize na prihvatljivu razinu.
Sta mislite oce gigabyte ud4 doc oko 1200 kn posto ud3 dodje 850 kn a ud5 1500 kn?
Najači AMD ov PhenomII 955(Koji se može mijerit sa i7 920) je cjenom isti ili kojih stotinjak kuna skuplji od najeftinijeg(za sada jedinog)intelovog i5 procesora.
Kad ktome dodaš da za AMD ima dosta jeftinijih matičnih ploča onda taj i5 je totalno neisplativ proc.A o ovim novim i7 za s1156 ne treba niti pričat.
Ja sam do sada bio zagrižen intelovac.No izgleda da je intelova stara slava sa Core2 arhitekturom ošla u maglu.
Osobno još uvijek držim oko na i7920(x58),no oni koji ne misle davat 2000kn za proc+1500kn(matična) neka gledaju nove Phenom II ili pak stariju intelovu arhitekturu core2.
Samo molim Boga da se ove cijene novih intelovih procova snize na prihvatljivu razinu.
Ispravak netocnog navoda. Phenom II 955 se moze mjeriti samo s i5 (jos i5 ima bolje performanse), nikako sa i7.
Da sam znao da ce biti takve performanse i5 nebih uzimao i7. Sto je, tu je.
Nemoze nijedan Phenom II po sirovoj snazi prismrdit Nehalemu/Lynfieldu. Phenom II je klasa niže. On konkurira Core 2 arhitekturi.
Nemoze nijedan Phenom II po sirovoj snazi prismrdit Nehalemu/Lynfieldu. Phenom II je klasa niže. On konkurira Core 2 arhitekturi.
Nemoj bljazgat bedastoče.Phenom II 955+AM3 matična+1600Mhz DDR3(Dvo kanalni) je uz bok i7920.U nekim područjima(IGRE) i bolji.
Isto tako famozni i5 ima dvokanalni memorijski kontroler,što mu bitno spušta preformanse u odnosu na i7 920.
Sljedeča stvar je DMI(Ne QPI) sabirnica koja opet ima osijetno manju propusnost od QPI.
Zatim du je dosta niži takt od recimo PhenomII 955 koji radi na 3,2Ghz.Dok i5 ima radni takt od 2,66Ghz koji je u današnje doba ispod prosijeka.Pogotovo u zahtijevnim igrama i jačim garfičkim sustavima.
Jedina prednost tog i5 nad PhenomomII 955 je manje zagrijavanje,potrošnja,a i vijerojatno je bolji oc-er.
Nemoj bljazgat bedastoče.Phenom II 955+AM3 matična+1600Mhz DDR3(Dvo kanalni) je uz bok i7920.U nekim područjima(IGRE) i bolji.
Isto tako famozni i5 ima dvokanalni memorijski kontroler,što mu bitno spušta preformanse u odnosu na i7 920.
Sljedeča stvar je DMI(Ne QPI) sabirnica koja opet ima osijetno manju propusnost od QPI.
Zatim du je dosta niži takt od recimo PhenomII 955 koji radi na 3,2Ghz.Dok i5 ima radni takt od 2,66Ghz koji je u današnje doba ispod prosijeka.Pogotovo u zahtijevnim igrama i jačim garfičkim sustavima.
Jedina prednost tog i5 nad PhenomomII 955 je manje zagrijavanje,potrošnja,a i vijerojatno je bolji oc-er.
Nazalost, moram te ispraviti u dosta stvari. "Famozni" i5 ima dvokanalni memorijski kontroler, ali to NIJE veliki deficit u odnosu na trokanalni kod i7 9xx. Manju memorijsku propusnost i5 nadoknaduje podrskom za vece brzine, i tu je praktički u rangu s Core i7 9xx.
Sljedeca stvar je QPI vs DMI. Točno je da DMI pruza manju propusnost, ali veca nije ni potrebna. Pogledaj samo Core 2 Quad Q9550 koji ima FSB, koja je ubitačno spora, i još sporija i propušnošću manja od DMI, a procesor je vrlo solidan po perfomansama. Tako da DMI opet nije preveliki deficit.
Sljedeca stvar je takt. Problem je u tome što Intel ima procesore koji su puno, ali baš puno efikasnij od AMD-ovih na istom taktu. Takt od 2,66Ghz je sasvim dovoljan da u 90% slučajeva nadmasi Phenoma II X4 965.
Slazem se s tobom fabijan ipak je intel najbolji i uvijek ce bit zato amd fanovi prihvatite istinu.
Ne pričaj gluposti, jer očito nemaš pojma o čemu pričaš... memorijska propusnost nije "osjetno manja" nego je tu negdje. A i to ti puno ne znači kad je ta famozna sabirnica najviše opterećena od strane PCi-E kartica, za koje procesor ima integrirani kontroler, pa mu apsolutno to ne smeta. Pogledaj si malo ovdje, sviđa mi se sajt jer nema previše podataka, samo osnovno...
http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2009/09/08/intel-core-i5-and-i7-lynnfield-cpu-review/1
http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2009/09/14/lynnfield-pci-express-gaming-performance/1
Ajde nađi i test gdje PII 965 dođe blizu i5, a kamoli overclockanom i7 920. A to što si ti naveo kao prednost, tj nekih 500MHz veći clock... je u biti ogromni minus, jer mu treba toliko Mhz da bude sporiji, a ako dodaš neki mizerni OC na 3.8, 3.9 nije niti blizu Intelove ponude.
Vidim da si fanboy, pa nema smisla se svađat, ali očito je da nemaš blage kad na kraju navedeš da je "jedina prednost manje zagrijavanje, potrošnja, bolji OC", i da zaboravio si spomenut bolje performanse :D
U svakom slučaju nikad ne bi kupio općenito ništa na socketu 1156, jer mi se čini kao propali socket... ali bilo kome budem preporučao komponente u budget/mainstream segmentu u sljedećih godinu dana AMD neću ni spominjat.
Nazalost, moram te ispraviti u dosta stvari. "Famozni" i5 ima dvokanalni memorijski kontroler, ali to NIJE veliki deficit u odnosu na trokanalni kod i7 9xx. Manju memorijsku propusnost i5 nadoknaduje podrskom za vece brzine, i tu je praktički u rangu s Core i7 9xx.
Sljedeca stvar je QPI vs DMI. Točno je da DMI pruza manju propusnost, ali veca nije ni potrebna. Pogledaj samo Core 2 Quad Q9550 koji ima FSB, koja je ubitačno spora, i još sporija i propušnošću manja od DMI, a procesor je vrlo solidan po perfomansama. Tako da DMI opet nije preveliki deficit.
Sljedeca stvar je takt. Problem je u tome što Intel ima procesore koji su puno, ali baš puno efikasnij od AMD-ovih na istom taktu. Takt od 2,66Ghz je sasvim dovoljan da u 90% slučajeva nadmasi Phenoma II X4 965.
Sve je to točno, ali največa prednost i5 je turbo mod koji koo i5 750 povisuje takt jezgre, tako da ako igra koristi samo dvije jezgre i5 se overclockira na 3.2 GHz i zato ostvaruje tako veliku prednost naspram PII (takt za takt je intel brži pa amd mora radit na večoj frekvenciji) pa čak i i7.
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3634&p=5
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i7-870_6.html
Nazalost, moram te ispraviti u dosta stvari. "Famozni" i5 ima dvokanalni memorijski kontroler,1. ali to NIJE veliki deficit u odnosu na trokanalni kod i7 9xx. Manju memorijsku propusnost i5 nadoknaduje podrskom za vece brzine, i tu je praktički u rangu s Core i7 9xx.
2.Sljedeca stvar je QPI vs DMI. Točno je da DMI pruza manju propusnost, ali veca nije ni potrebna. Pogledaj samo Core 2 Quad Q9550 koji ima FSB, koja je ubitačno spora, i još sporija i propušnošću manja od DMI, a procesor je vrlo solidan po perfomansama. Tako da DMI opet nije preveliki deficit.
3.Sljedeca stvar je takt. Problem je u tome što Intel ima procesore koji su puno, ali baš puno efikasnij od AMD-ovih na istom taktu. Takt od 2,66Ghz je sasvim dovoljan da u 90% slučajeva nadmasi Phenoma II X4 965.
1. Nije u igrama,no u srverskom smislu je.
2.Opet u Igrama nije,no za servere je.Zato i je AMD do izlaska i7 imao veliku prednost u serverima naspram Core2.
3.Kad smo kod radnog takta.Dokazano je(Pogledaj malo testove),da AMD PhenomII 955 ima prednost nad i7 920 pa tako i sa i5 u IGRAMA.
Je i5 bolji od AMD-a u raznim dekodiranjima i obrađivanju pdataka.No jednostavno me frustrira što intel nema niti jednu novu seriju koja dođe ispod 1500kn.
1., 2.: Koga brigaju serveri? Ja pričam o desktop tržištu.
3. AMD Phenom II 955 nema predonsti u igrama ni nad jednim Core i, to sto je razlika 2-3FPS, to vise spada u ajmo rec programsku gresku, ti ta 3-4 FPS-a neces nikad osjetiti. Intel je sa novom serijom i5 i i7 definitivno bolji u svakom segmentu od Phenoma II, Phenom II nije dostojna konkurencija, i5 na 2,66Ghz nadmasuje Phenoma II na 3,4Ghz, sto dokazuje samo efikasnost te arhitekture na tom taktu.
Sa ovom, uvelike modificiranom K8 arhitekturom, AMD naprosto nema sanse da postigne bolje perfomanse. Treba radikalna promjena arhitekture, sto ce se i dogoditi iduce godine.
Ne pričaj gluposti, jer očito nemaš pojma o čemu pričaš... memorijska propusnost nije "osjetno manja" nego je tu negdje. A i to ti puno ne znači kad je ta famozna sabirnica najviše opterećena od strane PCi-E kartica, za koje procesor ima integrirani kontroler, pa mu apsolutno to ne smeta. Pogledaj si malo ovdje, sviđa mi se sajt jer nema previše podataka, samo osnovno...
http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2009/09/08/intel-core-i5-and-i7-lynnfield-cpu-review/1
http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2009/09/14/lynnfield-pci-express-gaming-performance/1
Ajde nađi i test gdje PII 965 dođe blizu i5, a kamoli overclockanom i7 920. A to što si ti naveo kao prednost, tj nekih 500MHz veći clock... je u biti ogromni minus, jer mu treba toliko Mhz da bude sporiji, a ako dodaš neki mizerni OC na 3.8, 3.9 nije niti blizu Intelove ponude.
Vidim da si fanboy, pa nema smisla se svađat, ali očito je da nemaš blage kad na kraju navedeš da je "jedina prednost manje zagrijavanje, potrošnja, bolji OC", i da zaboravio si spomenut bolje performanse :D
U svakom slučaju nikad ne bi kupio općenito ništa na socketu 1156, jer mi se čini kao propali socket... ali bilo kome budem preporučao komponente u budget/mainstream segmentu u sljedećih godinu dana AMD neću ni spominjat.
Vidim da ne čitaš baš pozorno.Ja nigdje nisam usporedio cijene i5 i PII 965.Več i5 i PII 955(kojeg bez beda nađeš za 1500kn.
I štoviše mogu slobodno reči da sam intelov Fanboy.Pošto u životu nisam kupio AMD-a.
Sve je to točno, ali največa prednost i5 je turbo mod koji koo i5 750 povisuje takt jezgre, tako da ako igra koristi samo dvije jezgre i5 se overclockira na 3.2 GHz i zato ostvaruje tako veliku prednost naspram PII (takt za takt je intel brži pa amd mora radit na večoj frekvenciji) pa čak i i7.
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3634&p=5
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i7-870_6.html
A i7 920 možda nema Turbo boost tehnologiju?
I evo ti test u igrama da se opamteis malo prije svojih izjava.
Phenom II X4 965 je nijansu sporij od Core i5, a osjetno skuplji (500KN).
1. Nije u igrama,no u srverskom smislu je.
2.Opet u Igrama nije,no za servere je.Zato i je AMD do izlaska i7 imao veliku prednost u serverima naspram Core2.
3.Kad smo kod radnog takta.Dokazano je(Pogledaj malo testove),da AMD PhenomII 955 ima prednost nad i7 920 pa tako i sa i5 u IGRAMA.
Je i5 bolji od AMD-a u raznim dekodiranjima i obrađivanju pdataka.No jednostavno me frustrira što intel nema niti jednu novu seriju koja dođe ispod 1500kn.
Ma kakve veze imaju serveri sa svim tim? i5 je mainstream/budget rješenje dok je i7 planiran kao high-end platforma. Serveri su nešto totalno drugo, iako su ista jezgra cijenovno ne možeš računat Xeone i odgovarajuće multi socket ploče niti sa klasičnim X58 pločama i odgovarajućim procesorima. I da, i7 je planiran u startu kao serverski chip. intel nikada nije spominjao igre u svemu tome, i da AMD trenutno kvalitetno puši na tom području i jedini spas mu je kapitalno spuštanje cijena. Znam jer sam trenutno na tržištu sa dual-socket X58 plocu, pa sam kopao po netu jako puno o svemu tome...
Evo, kako je tebi dokazano (po raznim znači testovima), probaj i meni to dokazat, tj. u svim tim testovima koje sam ja gledao je suprotan zaključak, a sad ako ti imaš neki poseban benchmark, možda na amd.com?? molim te proslijedi mi link da se sam uvjerim kako je eto najsporiji Phenom brži u IGRAMA od bilo čega iz intelovog tabora.
Vidim da ne čitaš baš pozorno.Ja nigdje nisam usporedio cijene i5 i PII 965.Več i5 i PII 955(kojeg bez beda nađeš za 1500kn.
I štoviše mogu slobodno reči da sam intelov Fanboy.Pošto u životu nisam kupio AMD-a.
Pa to i baš ne ide na ruku AMD-u? Jer je 965 brži od 955 je tako? mislim barem bi trebao bit... a ako je on sporiji od i5, onda bi logički i 955 trebao bit. A da ne govorim da je i5 bez beda cijenovno smješte oko 1400kn. Dodaj uz to kvalitetnije chipsete, i općenito matične... ne znam po čemu bi to trebao bit PII 955 bolji? po potrošnji možda.
Mene ne zanima da li se nešto zove Intel ili AMD, zanima me najviše dobivenog za uložene novce.
Bog svima.Prvi put se javljam na ovaj forum a povod ja taj da sam nedavno kupio novi procesor intel i7 860.Ukomponirao sam ga sa Gigabyte GA-P55-UD4 mat.plocom i G.Skill 2x2GB 2000MHz.Malo sam se igrao sa postavkama i za sada sam jako zadovoljan.Nisam isao za sad dalje sa clokiranjem jer nemam bolji hladnjak i nisam se igrao sa voltazom.U biosu sam stavio Turbo mode.Radio sam neke bencmark u Sandri i moram priznati da su rezultati impresivni.Siguran sam da iza ove konfiguracije stoji jos puno toga ali i za jednu 24/7 upotrebu ovo je stvarno kako dobro