Flashanje BIOS-a izdvojena tema

poruka: 600
|
čitano: 496.595
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

da ne otvaram novu temu pitam ovdje jer ima bar donekle veze sa temom.

acer laptop,napravio sam update biosa sa njihove stranice i sad mi u biosu pokazuje video memory 64 mb a sa starim biosom je bilo 128 mb. u windosima mi čak piše 32 mb a isto je bilo 128 mb.ne vidim nikakvu razliku u ponašanju laptopa,čak i hd filmovi idu ok,igre ne igram ali me ipak zanima jesam li što izgubio ovim postupkom.u biosu nema mogućnosti namještanja memorije,kad pokušam vratiti stariju verziju biosa ne dopušta mi.grafička integrirana intel hd,rama 4 gb.  i da :) znam da se to inače ne dira ako sve radi ok ali hebga sad .

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.2.2014 9:27 (arkod).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Flashanje BIOS-a
eagle05 kaže...
..

Sve ukupno me izaslo 280kn, sto nije lose za procesor koji je u rangu Intel-a Q9550.

Postupak:

...

-super.

Prijedlog, ako ti se da, napravi temu howto, javi adminu..

arkod kaže...

...znam da se to inače ne dira ako sve radi ok ali hebga sad .

-nevažno, intel driver dinamički alocira memoriju ili ovisno o opciji u BIOSu mogu biti fix ili dvm.. ovisno o generaciji. Pravilo je primjenjivo u ovom slučaju, radi-ne diraj :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a
Ja sam kupia novu matičnu - Asrock AOD790GX/128m, polovnu naravno. I tek sad vidim da moj procesor podržava tek od novije verzije BIOS-a, dakle moram flashat.

E sad kako to, ja sam radia flashanje ali sa programom u Windowsima, a sad nemogu tako nego prvo moram flashat.
Kako to da napravim, preko kojeg medija uopće? Nemam drive za disketu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a
E sa starim procom, ali neman nikoji stari samo ovaj.

Triba bi to u bootu (najvjerojatnije preko sticka) flashat, ali neznam mogu li s ovim procesorom jer ga sad ne podržava.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Prvo sry za dupli post, nisam moga editirat na mobitelu.

Evo čovik koji mi je proda matičnu kaže da misli da je na ploči najnoviji BIOS. Šta ako ipak nije, nebi trebalo ništa bi u bootu dok provjeravam verziju BIOS-a?
13 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

Kako mogu da flasham bios sa usba na maticnoj asus p5nd2 se. U biosu pod boot devices nemam usb ima samo cdrom, hard disk i removeable(floppy). Pokuso sam formatirat usb na fat32 i idem bootat nece.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Flashanje BIOS-a

Iskustvo sa ECS Z77H2-A3, mučila me dva dana dok se nisam sjetio potražiti odgovor na netu, a sam nisam došao do ideje.

Izvadim 7970, ubacim R9 280X, nema slike, spojim onboard video out, radi i ulazi u vindoze, prebacim na R9 opet ništa. ???

Resetiram bios, isto, reinstaliram vindoze, isto, ???

Uguglam tip ploče i problem opišem kao u manualu ploče "boot no video" i prvi odgovor daje odgovor - novi bios.

Fakat, ploča je iz 2012, iako kupljena ove godine, imala je verziju 1.0.x.x. biosa i preporuka je staviti noviji...1.1.x.x.

Debilan mi je 2.korak  i umetanje nekog jumpera na ME UNLOCK, a taj jumper naravno nije priložen pa sam ga tražio po svuda doma dok snisam pronašao na optičkom uređaju. Osim toga u manualu je grafika kojom je prikazan normalan i reset položaj biosa najnejasniji ikad, a imao sam desetak ploča u životu....možda je ovo neki novi trend, jeasm li ja otišao u lijepi ili ? Mislim, čovjek počne sumnjati što dalje, a ovo nije ziher jasno, pa eto....otud frustracija...

Sva sreća upgrade iz win je prošao bezbolno i efikasno, grafa je sada radila !!! Koje muke oko pokretanja, to je valda ECS, al 300kn nova Z77 sa 36mj garancije svejedno vrijedi svake lipe da mu ne znam što...eto

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2014 11:24 (Asta).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

Imam neku prastaru maticnu plocu ASUS A7N8X (soc. 462), ali je izgleda neko flashao bios verzijom od drugog modela maticne ASUS A7N8X-X. To sam zakljucio po trenutnoj verziji bios-a na maticnoj (za moj model maticne ne postoji ta verzija biosa, tj. 1011). Taj bios je dosta problematican, pa sam odlucio da ubacim originalni bios od ove maticne, koji sam skinuo sa oficijelnog sajta. Kada pokusam da flashujem sa diskete (pomocu AWDFLASH) izbaci mi poruku "The program file's BIOS Lock string does not match with your system!". Kako da promijenim bios jer nakon ove poruke nece dalje ? Da li bi neki drugi program za flashanje biosa rijesio ovaj problem ?

0 0 hvala 0
14 godina

goran1601 kaže...

Imam neku prastaru maticnu plocu ASUS A7N8X (soc. 462), ali je izgleda neko flashao bios verzijom od drugog modela maticne ASUS A7N8X-X. To sam zakljucio po trenutnoj verziji bios-a na maticnoj (za moj model maticne ne postoji ta verzija biosa, tj. 1011). Taj bios je dosta problematican, pa sam odlucio da ubacim originalni bios od ove maticne, koji sam skinuo sa oficijelnog sajta. Kada pokusam da flashujem sa diskete (pomocu AWDFLASH) izbaci mi poruku "The program file's BIOS Lock string does not match with your system!". Kako da promijenim bios jer nakon ove poruke nece dalje ? Da li bi neki drugi program za flashanje biosa rijesio ovaj problem ?

http://support.asus.com/Troubleshooting/detail.aspx?SLanguage=en&p=1&m=A7N8X&s=10&hashedid=Uz3L1ioFuZkCI0VO&os=&no=939

Ovdje ti je sve objašnjeno.

15 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

Evo jedno jednostavno pitanje. Gledam CPU support list nekih Gigabyteovih matičnih i uz svaki procesor piše od koje verzije BIOS-a ga podržava ali kako da ja znam jeli to BIOS koji matična ima na sebi? S kojim od tih BIOS-a matična dolazi da znam oću trebat flashat? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
tajo1960 kaže...

kod dizanja sustava klikni na pauzu na tipkovnici i pročitaj koju verziju bios-a ima ploča (obično piše u dnu ekrana). ako ne uspiješ, pogledaj sa aida ili neki sličnim software-om (napraviš pregled kompa i imaš i verziju bios-a očitanu).

Nemam ploču u sebe, neki lik me pita da mu savjetujem koju ploču da kupi, mislim se između neke tri, npr GA-MA785GM-US2H, za Athlon X4 620 piše since BIOS Version: F8. Jeli to stock BIOS ili nije, kako da znan?

evo cili support list

http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3447

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Flashanje BIOS-a

pozz. mislim promijeniti par komponenti u racunalu (procesor i ram). zanima me hocu li morati flashati bios? takoder koji su konkretni razlozi flashanja biosa? koja je razlika izmedu flashanja i updatenja biosa (ako je uopce ima) i zanima me kako napravit backup bios (na cd) u slucaju da se danas sutra nesto pokvari. hvala puno lijep pozdrav

Only easy day was yesterday!
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Flashanje BIOS-a

Pa prvo utakni procesor i memoriju,pa probaj jel radi,ako radi,čemu flashanje??Prije svega dobro provjeri plocu jel podrzava konkretnu memoriju,pa sve do ispravnog umetanja,tako isto i sa procesorom..Svrha BIOS-a,odnosno flashanja,je iskoristavanje dodatnih mogucnosti hardware-a,no tu ne treba ocekivati woooov..!! rezultate..Dakle,prvo napravi sve preko OS-a,naravno ako se pri promjeni hardwarea sustav dize,prije toga,kontrola dal je sve fiziski dobro namjesteno i kompatibilno..tek ako nis drugo ne pali,onda se ide na flashanje..flashanje je zadnja stvar koja se radi..

0 0 hvala 0
16 godina
BagyGamer kaže...

.. koja je razlika izmedu flashanja i updatenja biosa (ako je uopce ima) ..

-ako stavljaš noviju verziju tad se može nazvati update Ako stavljaš stariju tad bi to bio pogrešan naziv, dok flashanje može uvijek kao naziv-termin i nema zabune.. (ali je svejedno).

-prvo pravilo, ne diraj, ne popravljaj ono što radi. Bez konkretnog razloga nema korisit.

-u novijim ver. postoji 'nešto' changelog, npr support za CPU/RAM/VGA.. najvažnije su voltaže, tj da komponenta ne pregori..

-tvornička ver. je najtestiranija pa time i najpouzdanija. Dugo nema nekih incidenata, pa se može relativno pouzdano reči da novije ver. nisu rizik... ali rizik uvijek postoji, ako flash ne prođe možeš završiti s 'ciglom'. VAŽNO TAD NIKAKO NE GASITI... ako je moguće.

-svaki flash utils nudi i save-backup, to je file.. kojeg možeš snimiti ako želiš, ali je beskoristan (lako dobavljiv na netu itd) niti sam CD kao boot medij nije nešto, jer se sve može iz BIOSa pa nije potreban. Jedina ograničenja su FS tj svi uređaji podržavaj unpr FAT32, ostalo ne.. kao i pristup CDu iz BIOSa jer tad nema drivera za CD.. Može kao backup kojeg po porebi snimiš na flashdisk, disketu, hdd.. bilo što samo da je čitljivo za utils ili bios.

-jedino kad je potrebno PROVJERITI, prije ugradnje novog CPU/RAM/VGA pa možda i HDDa kad se probija kapacitet preko starih granica.. tad može biti potrebno i to se pročita u changelogu na str. proizvođača ili pod support npr CPUa itd..

za spašavanje.. može razni alati (opet multipraktik kao Hirens..) neki boot medij (može spomenuti CD..) i razni flash alati npr uniflash, ali s time radiš samo ako znaš i moraš/spašavaš.. nije za 'hackere' kojima to izgleda cool, jer ne može ništa pametno, samo štetno..

edit: ovisno što neki BIOS dozvoljava, npr notebook/winflash.. često isključivo flash na noviju ver. Zato se ne stavlja ako je sve OK, tj tek kad je nužno i rješava neki problem. U slučaju kad bi noviji BIOS možda bio iz nekog razloga problem, ako se ne može na stariju ver. .. zato takvo pravilo. Inače može, pa čak  i za učenje-testiranje.. 99% da se ništa neće lošeg desiti... (ali što ako se desi).

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.11.2014 20:07 (ihush).
14 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

posto imam 64 bitni sistem imam 8gb rama pise da je iskoristivo samo 4 ne znam zasto u bios postavkama nisam mogao da nadjem tu postavku za ram da li trebam updateati bios da bi dobio tu postavku ili sta ? Ako vec moze koristit 8gb ne znam zasto koristi samo 4 -.-

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Rizi kaže...

posto imam 64 bitni sistem imam 8gb rama pise da je iskoristivo samo 4 ne znam zasto u bios postavkama nisam mogao da nadjem tu postavku za ram da li trebam updateati bios da bi dobio tu postavku ili sta ? Ako vec moze koristit 8gb ne znam zasto koristi samo 4 -.-

Napisi koja konfiguracija je ju pitanju, ako imas 32-bitni OS onda je to razlog. Postoji mogucnost da novija verzija BIOS-a donosi i podrsku zta neke nove memoriske module. Ukoliko imas mogucnost nadji identican modul ili uparene module tek tada pokusaj problem rijesiti nadodgradnjom BIOS-a.

14 godina
neaktivan
Hardwhelper!!! kaže...
Rizi kaže...

Napisi koja konfiguracija je ju pitanju, ako imas 32-bitni OS onda je to razlog. Postoji mogucnost da novija verzija BIOS-a donosi i podrsku zta neke nove memoriske module. Ukoliko imas mogucnost nadji identican modul ili uparene module tek tada pokusaj problem rijesiti nadodgradnjom BIOS-a.

amd phenom 965 be,ati radeon hd 6950 ,MSI 760gm-p21 (FX) 64 bitni je ultimate service pack 1

16 godina

@rizi

provjeri u biosu npr mem remap. Ako je dodavan ram tad smo treba save biosa. Ako win ogranicava msconfig ili imas losu ver win. Boot s nekog live kao linux ili hirens ili memtest i odmah znas dali je bios ili win problem.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2014 14:03 (ihush).
14 godina
neaktivan

mjenjao sam dijelove sve skoro unutra maticnu cpu hdd i ram ah kad bi ja znao to drugo sto si rekao haha

16 godina
Rizi kaže...

mjenjao sam dijelove sve skoro unutra maticnu cpu hdd i ram ah kad bi ja znao to drugo sto si rekao haha

{#}.. užas. Kraće, preporučljiv je clean install nakon podešavanja BIOSa, po želji backup, dirveri i sl. prije tog.

btw, prvo se nešto (ne)zna, pa se onda radi. U suprotnom se prvo uči/googla.. ili APP jer je brži način. Sretno.

14 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

Ako u biosu nadjem mem remap to sto si rekao tu postoji neka opcija sta se onda dalje treba da uradi? Jer sam trazio bas nesto za memory jos prije i nisam uspio naci nista

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2014 19:13 (Rizi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Flashanje BIOS-a

S obzirom da mi naknadno ugrađena USB 3.0 pci e kartica ne radi kako treba, planirao sam flashati bios,skinuo sam odgovarajući bios i prebacio ga na USB stick,međutim kad dođem do samog flashanja,nema mi opcije za usb stick,kako da izvršim flashanje a imam matičnu          ASUS P5QPL-AM,provjeravao sam stanje biosa sadašnja verzija je čak iz 2009.godine.Moim pomoć.                                    

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.11.2014 0:21 (soniman).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
soniman kaže...

S obzirom da mi naknadno ugrađena USB 3.0 pci e kartica ne radi kako treba, planirao sam flashati bios,skinuo sam odgovarajući bios i prebacio ga na USB stick,međuti5 dođem do samog flashanja,nema mi opcije za usb stick,kako da izvršim flashanje a imam matičnu          ASUS P5QPL-AM,provjeravao sam stanje biosa sadašnja verzija je čak iz 2009.godine.Moim pomoć.                                    

Flashanje BIOS-a:

Vidiš li USB medij u BIOS-u  (sada prije flashanja?), ako da pogledaj boot sekvence, postavke za mass storage...

Valjda si dobro upisao naredbu i putanju za "bupdater"... Asusov utility "bupdater" daje mogučnost da ROM file povučeš i sa nekog drugog medija...

Asus daje još dva utilitya zu flashanje; EZupdate i EZflash ako ti ti je "lakše" odradi istim.,.

Asusovi alati za flashanjhe ispolirani su i pregledni..  na službenim stranicama proizvođača sve je "nacrtano" (video-tutorijali) ALI ukoliko nisi siguran, iskusan nikako se ne upuštaj jer radnja je visokorizična i možeš trajno ošteti MB!

Odgovor:

Problem nećeš riješiti nadogradnjom BIOS-a JER PCI Express x1 sučelje ima propusnost od 2,5Gb/s dok USB 3.0 sučelje traži propusnost od 5Gb/s što omogučuje tek PCI Express x4... daklke na navedenoj ploči to omogučuje PCI Express x16 slot, ukoliko ne koristiš diskretnu VGA adapter ugradi ondje!

15 godina
odjavljen

Po ovome možda bi USB 3.0 kartica radila normalno,samo otprilike kao usb 2.0,ali je kod mene problem što USB 3.0 kartica zablokira i jednostavno nestane priključeni USB 3.0 uređaj iz "Moje računalo".

13 godina
neaktivan
soniman kaže...

Po ovome možda bi USB 3.0 kartica radila normalno,samo otprilike kao usb 2.0,ali je kod mene problem što USB 3.0 kartica zablokira i jednostavno nestane priključeni USB 3.0 uređaj iz "Moje računalo".

Gore u postu sve je rečeno, navedeni adapter na navedenoj ploči radit će jedino na PCI Express x16 slotu! 

Ukoliko želiš stabilnost ugradi PCI-USB 2.0 karticu, da ploča ima e-SATA sučelje, još jedan PCI slot veće propusnosti... ovako nema mogučnost nadogradnje USB 3.0 sučeljem! Pri kupnji savjetum dobro se informirati o mogučnostima i potrebama za nadogradnjom jer pri kupnji uglavnom je presudni faktor cijena... npr. sve kvalitetno nabrijan CPU, GPU, bežična tipkovnica... pa gdje ostaje štedjeti nego na temelju svake konfiguracije matičnoj ploči.

Model ploče okvirno 10-15% skuplji zasigurno bi imao feature kojim bi ovakva nadogradnja bila moguća, ovako (ili u sličnim) situacijama korisnik je primoran na zamjenu kompletne konfiguracije.... dakako nekome to itekako ide u prilog .. prije kupnje kvalitetno se informirajte!

16 godina
soniman kaže...

..planirao sam flashati bios,skinuo sam odgovarajući bios i prebacio ga na USB stick,međutim kad dođem do samog flashanja,nema mi opcije za usb stick,kako da izvršim flashanje a imam matičnu..

pravila (za flash temu/dodatni USB i sl.):

- svejdno koji OS, BIOS.. mora podržavati FS na mediju da bi ga mogao čitati, ugl je FAT/FAT32 podržan, ostali 'možda' (NTFS, ext..). npr možda ga treba preformatirati u fat. Za 'DOSovske' potrebe treba računati i s drugim ograničenjima npr folderi i nazivi fileova (lakše je skratiti, pogotovo ako se ručno tipka u CMDu flash+ver.biosa i koristiti bez foldera). Neki čak ne razmišljaju npr o .zip-u... treba raspakirati (i tamo je obično i readme, util za flash itd.. mada ako se može iz BIOSa nije potreban). Takve sitnice probati/eliminirati.. kao i sjetiti se nekih ograničenja koja mogu biti za FAT kao veličina diska, bilo bi poćeljno imati neki stari-mali stikić za takve potrebe. Ako je veći, lako se kasnije opet preformatira u neki 'jači' FS.

- flashanje ima smisla kad znamo da može pomoći, inače je možda nepotreban rizik (ali i možda poželjna nadogradnja). Možda i sreća su faktori koji se ponekad izjalove.. ali recimo da većinom problema nema, pa go for it (na svoju odgovornost).

- ovaj primjer (razlog) vjerojatno nema veze s ver.BIOSa. Fora je u jeftikaner kontroleru i MBO tj broju linija za kontroler (pa je često ograničenje 2.5 umjesto teoretskog 5.0 GB). Dodatno pitanje (hipotetsko) je čemu uopće dodatni kontroler.. (ali svatko može imati svoj razlog).

... poželjno je i spojiti dodatno napajanje ako ima priključak (molex, fdd.. ili usb..). Teoretski to nebi imalo tujecaja, ali na jeftikaner chipsetu (a to ovaj je) su naponi koje osigurava MBO slabašni, nisu predviđeni za stvarno opterećenje. .. slični problemi se dešavaju i s jačim VGA i takvim kombinacijama, isti razlog, nije predviđeno i zato niej dovoljno stabilno. Ponekad je i napajanje u igri. .. pa do problema da bilo što izazove pad napona i sl problem što može zblentati 3.0 koji se tad ne može prebaciti na 2.0 ili 1.1 koji nisu tako osjetljivi itd. itd.. (sve može biti problem, usb je sa svime povezan). Poneki juzeri korsite za npr punjače, jasno je da to neće dugo trajati... ili ako je nativni kontroler crko/problematičan tad radi probleme ostatku. itd.

- dodatni kontroler ne može npr bootati, supportan je samo nativni kontroler (u chipsetu, kontroliran od BIOSa, vidljiv u QBM-BBS..). Ako je flashanje pokušavano s ovakvog dodatnog kontrolera, tad je normalno da ne radi, radi tek u OSu s instaliranim driverom.

14 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

Da li je dobra ideja da se prije update biosa iskopca sav hardware koji nije nužan i da se prebaci na integriranu grafiku? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Flashanje BIOS-a

Pozdrav,

korisnik sam laptopa HP 6710B imam verziju biosa f.11 najnovija je f.20 to sam saznao ovjde;  http://h30434.www3.hp.com/t5/Other-Notebook-PC-Questions/HP-6710b-Updating-BIOS-to-version-F-20-Help/td-p/2653757 .
Niti jedan link za skidanje bilo koje od verzija ne radi.Ima netko možda da zna di se može skinuti da verzija f.20? Našo sam f.16 ali to se ne preporuča kolko sam uspio saznati.
Dal je moguće da je HP ukino podršku za te modele jer model laptopa je iz 2007.

0 0 hvala 0
12 godina
Flashanje BIOS-a

Pozz forumaši!Kako ću napraviti uptade biosa za matičnu ASUS M3A78! Radio sam već uptade biosa na dva laptopa i na jednom kompjuteru i sve je prošlo super bez problema. >Ja sam skinuo najnoviji bios za ovu matičnu na službenoj stranici ali je ne mogu otvoriti u Windowsu!! Molim pomoć! 

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.1.2015 18:01 (CPU).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
CPU kaže...

Pozz ljudi.Nemogu uptejdati bios na Asus m3a78! Nemogu uopće otvoriti datoteku koju sam skinuo za bios!! Molim pomoć!

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice