Pozdrav! Posjedujem ovu matičnu ploču https://www.asus.com/us/Motherboards/P8B75M_LE/ i na njoj je stari BIOS. U njoj se trenutno nalazi i7 3770k. Zanima me postupak uploadanja BIOSA na nju. Gledao sam Hardware canucks i u principu trebam samo skinuti bios na usb i pri restartu pokrenuti uefi i u njemu naci tool za uprgrade biosa i paziti da struja ne nestane. Kakve mi jos savjete mozete dati? Da li bih na ploči trebao dobiti big improvements ako je recimo Bios na njoj iz 2012 a zadnji je iz 2014 ? Slike maticne su u prilogu da mozda netko baci oko i kaze da mozda nije ta ploča , jer sam nedavno stavljao win 7 i skidao driver za sm bus controler ili nesto takvo i uopce ga nije htio instalirati kaze da nije podrzano. https://imgur.com/a/6Ta6h
Flash BIOS-a sigurnost i koraci
- poruka: 14
- |
- čitano: 1.602
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Skinuo sam zip file i kada ga extractam dobijem cap file, da li to stavim na usb taj cap file i onda u biosu pokrenem to ?
Instalirao sam no kada je pisalo da je sve uspjelo gasila se 4 puta maticna i palila tj reset radila. Kako da provjerim da je sve ok? Sto trebam namjestiti u biosu ?
Instalirao sam no kada je pisalo da je sve uspjelo gasila se 4 puta maticna i palila tj reset radila. Kako da provjerim da je sve ok? Sto trebam namjestiti u biosu ?
Meh. Ako ti se probudila onda je vjerojatno sve u redu...
Sto da namjestis u BIOS-u ?!?! Pa zasto si ju isao flashati ?
Poslije ove verzije biosa izaslo je jos 9 komada pa sam tu najnoviju stavljao. Lik koji je prodavao rekao je da nije nista radio te da je moguce i da ce mi dici sa 3.6 na 3.9 procesor . Da li je lose inace ovako updateati bios?
.. Sto trebam namjestiti u biosu ?
-sve. Umjesto gledanja YT (bez razumijevaja), RTFM. Ako neki pojam nije jasan google. BIOS se podešava prema potrebama, kompatibilnost HW+SW. (OC s tim nema veze).
-poboljšanja? Nikad nije stvar da nešto time dobiješ, samo ispraviš bug ili dodaš opciju. Piše u changelogu za svaku pojedinu reviziju.. (najčešće samo podrška novijeg CPU i RAM, za 99% se može reći da nikad nije nužno flashati BIOS, možda poželjno).
Očito je onda za Ryzen druga priča gdje je bios svaki tjedan dolazio.
Poslije ove verzije biosa izaslo je jos 9 komada pa sam tu najnoviju stavljao. Lik koji je prodavao rekao je da nije nista radio te da je moguce i da ce mi dici sa 3.6 na 3.9 procesor . Da li je lose inace ovako updateati bios?
-naivan? :) naučit ćeš.. nadaj se bez 'cigle' (komada koji možeš baciti u smeće)..
- rečenica? .. kakve veze? Naravno, kad je nešto novo, kad ne postoji dan prije, dan poslje je potreban update-biosa.. to je normalan support (kojeg bi 'pristojni' proizvođači međusobno ranije riješili-planirali, ne ovako naglavačke.. to je samo zbog novo-otkrivenih problema, fixovi-bugova koji se kod novih stvari očekuju, suprotno od uobičajenih stabilnih BIOSa na koje možeš zaboraviti, rizik).
Problem kod Ryzena nije Ryzen vec sama memorija (prepoznavanje, latencije, brzina...).
.
.
slika 1 . Ne razumijem se dosta u PC ovo je prvi put da sam kupio pc prije sam na poklon dobijao i to amd ovo mi je prvi intel opcenito . Snalazim se tek i učim na vašim odgovorima. Puno toga ima tu sto prvi put vidim uefi je jedan od njih.
-jesi li svjestan mogućih problema-rizika? Pogrešan način, ali ako je tebi prihvatljiv rizik, ok.. sretno :)
kao par hintova-btw, prije nego nešto takvog napraviš-probaš, se informiraš o svemu, ne poslje. Ćorava koka nije poželjna metoda otkrivanja-učenja, statistički ćeš brže doći do problema nego pogoditi sve što je potrebno za normalan-stabilan rad, pogotovo kad kupuješ online/polovno i oslanjaš se na yt klipiće (koji mogu biti slični ali ne moraju imati nikakve veze s tvojom platformom-pc-mbo..).
ili, što je cilj, OC? Naučiti što? .. prvo smisli bar neki cilj, možda tad dođemo do njega.
- RAM se testira memtest86 i sl. (nema veze s OSom-win, ne treba disk itd..)
- memkontroler je dio CPUa
- BIOS je stvar opcija, kompatibilnosti, ciljanog OSa-softwarea pa tako i npr ide-legacy ili ahci mod rada ovise o tome što je cilj, ne onako na ćoravo pa što bude. Jednako za podizanje napona cpu-rama.. ili bilo kakvo prčkanje. Prije moraš znati posljedice-ponašanje-rezultat, zato se prije informiraš, googlaš svaki pojam ako ti nije jasan (npr opcija biosa, čemu služi i sl.).
-u pravilu, dok podešavaš, isprobavaš, testiraš, ili samo mijenjaš komponente-HW, iskljućuješ neke UEFI fičere, kao npr fastboot (važno za HW-detect), može i sve ostalo, može bez diska itd itd.. a ako je cilj imati upotrebljivo računalo, stabilno, tad .. ili što je pitanje? :)
edit: i kad se traži bios, slika koju si stavio, oko PCIex je brand-ASUS, ispod model.. + revizija, 2.00. To sve je važno (oznaka revizije-PCB.. jer su ugl stvari vezane za napon, konkretan HW koji podržavaju, razlika može biti kao s bilo kojom drugom MBO (model-chipset) a može biti isti bios.. flasha se jedino ako sve 100% odgovara nazivu-modelu-reviziji..) + to se ispisuje i u POSTu (paljenje, bios, poruke na ekranu), da bi bilo vidljivo, isključi se prikaz logo-reklame, može se i pauzirati.. piše u manualu pa opet, RTFM.
edit2.:
-generalno pravilo, vrijedi za većinu ali ne 100%.
-ako se neka komponenta mijenja, potrebno-poželjno je reset BIOSa/CLR_CMOS.. naravno, ako ne znaš koje postavke su bile, koje su potrebne, koja je razlika u ponašanju, što je cilj (npr xp-win7-10-linux, multiboot ili hackintosh), ako ne znaš razliku između pojedine opcije, tad ne možeš ni znati što/kako podesiti. Za 90% je dovoljno dobro učitati defautlt-automatika i ne dirati.. i svaki put provjeriti jel sve ostalo radi, npr lako se zbrljavi win-boot. Zato ako se mijenja HW ili flasha BIOS (oboje su jednako bitne stvari, jednak rezultat, pokvareno-pregoreno ili software greška, tek kad je oboje 100% ispravno radi, bez toga ne radi ili se ruši).
-bez OSa, drivera, postavki (i problema s npr gubljenjem aktivacije, zaštita..) bez diska, boota se s odgovarajućih boot-medija/alata kao hirens/ubcd/live.. pa i win-install (tj miniPE), ovisno što imaš. AKo želiš takve stvari raditi, moraš ih prije nabaviti.. kasnije kad gledaš crni ekran je kasno (ako nemaš drugo računalo pri ruci) i upoznati se sa svime, kako se boota, dali uopće boota i ako ne zašto itd.. bez alata (i soft je alat) ne možeš ništa osim zbljaviti, nećeš ni naučiti.. osim da se to ne radi.
edit3.
-sve je važno, svaka oznaka na MBO (osim reklame..) pa tako i npr boja usb porta nije bez razloga bijelo-plavo-žuto-crveno, kao i sata port i brojevi.. dimm utori a-b/1-2 i redosljed.
-fastboot opcija preskače detekciju HWa, znači, mora se isključiti ili se resetira bios kad se mijenja hw ili flasha bios (tad je to automatski-podrazumijevano).
-fastboot može onemogućavati neke druge stvari npr boot s drugog medija, prekakanje opcija.. prebrzo za stisnuti tipku itd. Može ga se uključit ikad je sve napravljeno-gotovo (ali sporedno, jer štedi par sec.). Koje su sve opcije važne, koji redosljed, npr neke uefi opcije su vidljive-nevidljive ili onemogućene izmjene dok ne promjenimo povezano drugu opciju, save&exit i ponovni ulazak u bios.. lančano/preduvijet-povezano.
itd..
Sad kad si već napravio upgrade biosa, logican korak je da na zadnjoj kartici kliknes da se bios podesi na defaultne postavke i nakon toga kliknes na save and exit. Ako tada sve dela, nediraj dalje. 😊