Ekstremno pregrijavaje procesora

poruka: 29
|
čitano: 3.851
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Ekstremno pregrijavaje procesora (POMOC!!)

imam procesor amd x2 4400+

problem se poceo pojavljivat prije nekih tjedan dana

dogada se sljedece:

kod pokretanja windowsa cuje se zvuk upozorenja sto znaci da je procesor presao 90C (postavljeno u BIOS-u)

kada sam u nekoj igri temperatura prode 120C nakon 5min te nakon sto izadem iz igre za 5 sec se temp spusti na 70C te se tako drzi dalje...

ako ne izadem komp jednostavno CRKNE!!!

kupio sam novi hladnjak, ali ni to nije pomoglo....

kaj bi to moglo biti, molim pomoc...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Ekstremno pregrijavaje procesora (POMOC!!)

Jesi li siguran da ti temperatura skače do 120 stupnjeva pri igranju? Ti procesori ne bi trebali biti dizajnirani za takve temperature, tj. računalo bi se samo trebalo ugasiti. Govorim napamet, no tih 90 stupnjeva koje navodiš već je puno previše da bi se Windowsi uopće digli, a kamoli da bi još pokretao igru... Otvori kućište, pa provjeri koliko se sam hladnjak grije, možda ti je ploča jednostavno počela krivo očitavati temperaturu.

Također, premda si hladnjak već promijenio, pogledaj u BIOS-u kako ti je podešen napon procesora. Trebao bi biti nekih 1.20 - 1.40 V, napamet govorim jer ovisi i o točnom primjerku (generaciji) procesora.

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
15 godina
neaktivan

pogeldaj koji ti je napon na procu, ako ti je postavljen na auto možda mu ploče daje previše pa se zato pregrijava

16 godina

Možda si krivo stavio novi hladnjak i pastu, možda ti je temperaturna dioda na cpu ili mbo riknila

Taj procesor se inace dosta zagrijava, recimo idle oko 50 a u loadu 60-70°C

Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

gle, radio je normalno do proslog tjedna, a toliki spec nisam da bi naopacke okrenul hladnjak xD...

nije clockan, bios sam i resetiral, nista ne pomaze, paste ima na procu nije to problem, juce sam je stavio s hladnjakom....

a ak je dioda riknula, kak da to rijesim???

postoji koji nacin jer bum poludel kroz praznike....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

evo slike kako se ponasa procesor u 4 min igranja

slika uzeta s SPEED FAN-a

SS igranja Guitar Hero3 4 min te minimiziranje igre i pad temp... SS igranja Guitar Hero3 4 min te minimiziranje igre i pad temp...
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2010 15:37 (Vranoxxx).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Bitno je i kako si ju stavio. Previše paste i loše stavljanje ti mogu uzrokovati probleme.

Ali ako sam dobro shvatio, temperature su počele divljati i prije promjene hladnjaka?

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2010 15:38 (Vash).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Prašina, krivo postavljen hladnjak, pokvaren hladnjak, pokvaren senzor u matičnoj, sve su to mogućnosti.

Moj OC-ani 4400 kad sam ga imao, radio je na 50 stupnjeva, na 55 je njegova kritična temperatura. Taj proc nebi smio ići iznad 55-60 stupnjeva nikako i nikada.
When i get sad i stop being sad, and be awesome instead... TRUE STORY!
16 godina
neaktivan

da, dobro si shvatio, prije novog hladnjaka je sve to pocelo....

do tada je sve normalno radilo...

odjedamput je komp samo krepao i poslije se to dogada....

neznam kaj bi moglo biti...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A jesi probao sa prstom koliko se zagrijava?

Netko je napisao da ako možeš izdurati samo oko 2, 3 sekunde da je temperatura vjerojatno viša od 70, 80 stupnjeva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

prst stavim na hladnjak i mogu ga drzati dugo....

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da ti je temperatura stvarno 70 stupnjeva i viša definitivno bi osjetio tu toplinu, i nebi mogao dugo izdurati. Možda je stvarno otišao senzor, pa matična misli da se proc pregrijava i gasi komp.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
RE: Ekstremno pregrijavaje procesora

Ako možeš držati prst dugo, pa i kad pokreneš Guitar Hero, onda je najvjerojatnije otišao senzor na matičnoj ploči. Izbacije li ti Speedfan ili Everest Core 0 temperaturu (sa senzora na samom procesoru)? Je li to Socket 939 ili AM2 varijanta procesora? Moj s939 FX60, recimo, na standardnoj frekvenciji i naponu ide od kakvih 45 stupnjeva u idleu, do 65 pri punom opterećenju, s tim da se temperatura koju izbacuje matična i procesor (Core) znatno razlikuju, tj. temperatura koju izbacuje matična redovito je veća za kojih 5 - 10 stupnjeva. Provjeri također, kako ti ljudi preporučuju, još jednom leži li hladnjak dobro te na koji je napon procesor postavljen u BIOS-u.

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2010 16:02 (Leprechaun).
16 godina
odjavljen

Ako mozes dugo drzati prst, onda ti mozda cooler nije sjeo.

Skini ga, ocisti pastu, nanesi novu i to malo i stavi cooler gore.

Ne vjerujem da je senzor otisao, jer onda ne bi bio takav grafikon temperature.

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pasta se postavlja metodom zrno graška na sredinu procesora, bez razmazivanja.

Imaš na yotubu test kada je lik isprobavao sve metode stavljanja paste, tako da je pritisnuo stakalce na proc umjesto coolera, pa se točno vidi koliko zraka ostaje zarobljeno.

Metoda razmazivanja se pokazala kao najgora.

A i previše paste je također jako loše, jer predebeli sloj onemogućuje dobar prijenos topline na cooler.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

I to zrno graška na sredini će se uslijed sile kojom je hladnjak zakačen i temperature rasporediti na cijelu površinu procesora samo od sebe?

Za početak uvijek je dobro eksperimentirati sa naponom procesora i smanjiti ga do razine kada sve i dalje radi bez problema.

Ako netko u tvojoj blizini ima onaj beskontaktnit mjerač temperature, to će ti dati najtočniji odgovor ako je temp sonda otišla. Ako sonda i jest otišla neke ploče imaju mogućnost da upikneš novu sondu pa ju postaviš kod procesora i u speedfanu pratiš nju. Dakako onda u BIOSu isključiš one temp restrikcije.

Jel netko zna gdje je u stvari ta CPU temp sonda? Jel to integrirano u procesor ili negdje na matičnoj?

0 0 hvala 0
17 godina
Chaos kaže...

Jel netko zna gdje je u stvari ta CPU temp sonda? Jel to integrirano u procesor ili negdje na matičnoj?

Obično je, koliko ja znam, jedna na matičnoj ploči, ispod socketa, a noviji procesori, uključujući i taj Athlon 64, imaju i svoju sondu (to su one Core 0, 1... temperature prikazane u Speedfanu).

15 godina
neaktivan

Da. Možeš cooler (nakon što ga staviš na proc i prije nego stisneš kopču skroz dolje) malo pomaknuti po procu (rotacija za 1, 2 stupnja) ono minimalno, ali u biti nema potrebe ni za tim.

Ja sam tako napravio i sada mi Zalman na 800 - 900 rpm-a fino drži proc na 35 stupnjeva, a sa stockom mi se temp kretala oko 46-47 stupnjeva u idleu, a sada mi nije tolika ni u loadu, 45 stupnjeva sam maksimalno postigao.

U biti točno kako je i specificirano.

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2010 17:00 (Vash).
15 godina
neaktivan

ja sam u prijasnjim postovima na temu montiranje hladnjaka na proc vidio da ekipa spominje zrno rize, ne zrno graska.

pa da momak ne stavi previse paste, jer si i sam rekao da predebeli sloj onemogucuje prijenos topline na cooler.

16 godina
neaktivan

uglavnom.... neznam kaj je bilo...

hladnjak sam nekoliko puta stavljao na proc ali nije pomoglo...

stavljam proc u drugu MBO i sve radi kako treba...

vratim proc na staru MBO i opet sve radi kako treba...

neznam kaj je bilo no sada nejdem nista vise dirat...

hvala svima na trudu!!!

;=))))

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Gremlini kažem ti!!!

http://www.gricni.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Lol, kupio si novi hladnjak, prvo koji si hladnjak kupio, pasta se razmaze nekom karticom u sloju tankom kao papir, 2 zrna paste su ti dovoljna za cijeli proc,prvo ovako,, jesi ocitao temperature direktno iz biosa jer speedfan vara cesto, moze ti bit senzor u k, ako stavis prst na hladnjak i nemozes dugo drzat to ti je nekih 70-80c, da je 120 smrdila bi ti plastika u sobi jbt, raspali neku igru, otvori kuciste i kaad ti se ugasi istekaj iz struje i opipaj hladnjak i okolinu proca, ako je ekstremno vruce negdi onda moze bit,

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Lol, kupio si novi hladnjak, prvo koji si hladnjak kupio, pasta se razmaze nekom karticom u sloju tankom kao papir, 2 zrna paste su ti dovoljna za cijeli proc,prvo ovako,, jesi ocitao temperature direktno iz biosa jer speedfan vara cesto, moze ti bit senzor u k, ako stavis prst na hladnjak i nemozes dugo drzat to ti je nekih 70-80c, da je 120 smrdila bi ti plastika u sobi jbt, raspali neku igru, otvori kuciste i kaad ti se ugasi istekaj iz struje i opipaj hladnjak i okolinu proca, ako je ekstremno vruce negdi onda moze bit,

lol, jel ti uopće čitaš postove po temama? Lijepo ti gore piše da je problem riješen

16 godina
odjavljen
mrog 33 kaže...

lol, jel ti uopće čitaš postove po temama? Lijepo ti gore piše da je problem riješen

Nije bitno citanje, bitno je sto vise pisati, jer to znaci vise potencijalnih TU-ov i zahvala Cool.

Takav je forum, tako da je tesko zamjeriti drugima kojima je to jedno od najbitnijih stvari u zivotu...

A sto se tice problema - iz aviona se vidi da je krivo bio stavljen cooler...

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2010 20:57 (Mrgud Veliki).
15 godina

oh shit, preskocio sam par postova, slucajno,sry :=)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Yoroshii Takeshi kaže...

ja sam u prijasnjim postovima na temu montiranje hladnjaka na proc vidio da ekipa spominje zrno rize, ne zrno graska.

pa da momak ne stavi previse paste, jer si i sam rekao da predebeli sloj onemogucuje prijenos topline na cooler.

To zrno graška se odnosi na oblik ne količinu. Da testirao je lik i zrno riže, skoro isti efekt kao i zrno graška. Probaj upisati u youtube how to apply termal paste ili tako nešto. Ne da mi se sada tražiti video, ali lako ćeš na njega naletiti.

Metoda razmazivanja je katastrofa, linija je ok, ali će ti vjerojatno pasta iscuriti izvan granica proca na stranama gdje su krajevi crte. X nije loš, zrno riže isto ok, ali zrno graška se najbolje rasporedi i bez zaostalih zračnih mjehurića.

Metoda 5 zrna isto nije baš nešto.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.6.2010 10:29 (Vash).
15 godina

istina u vezi razmazivanja, ja sam na svog athlona razmazao tanko ko papir pa kad sam skinuo hladnjak i iso provljerit kontakt, pasta je samo iscurila okolo, mozda bi bilo dobro razmazat ali 2mm od ruba ostavit prazno da se pasta rasiri.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Stvar je u tome što ne možeš sa ničime razmazati pastu da bude toliko savršeno glatka da ne ostanu uhvaćeni mjehurići zraka.

Kada samo pritisneš cooler gore, pasta se ravnomjerno širi od sredine prema van tjerajući zrak ispred sebe i popunjavajući praznine između coolera i procesora tako da ne ostaju mjehurići zraka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

OMG

gasi to cudo preko dana da ti kuca neizgori..

mislim da nije moguce bootat comp sa tolikom temperaturom,

ako doista je otvori jednu stranicu i probaj stavit prste sa strane od sivih pregrada oko kulera..

ako stvarno osjetis da je toliko vrelo, skini proc ocisti ventilator i provjeri pastu, bolje bi bilo da je promijenis..

ma sta ja pricam, pokreni neku igru, otvori stranicu i ja mislim da ces rukom osjetit tu toplinu, mislim 100 stupnjeva je dovoljno da se komp pocme pusit i da se plastika otopi sa strane, ako na dodir situacija nije kriticna onda je najvjerovatnije problem u senzorima :S
ovo jos nisam cuo :)

ja se brinem kad je komp na 50 stupnjeva, a tebi ide do 120, et imas temp ko 2 radijatora :S

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice