Corei7-isplati li se

poruka: 88
|
čitano: 7.791
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Corei7-isplati li se
Lightning kaže...

Ne kuzim, zasto extreme??

A za imat iste performanse kao DDR2 na 1.1Ghz, kako meni radi, efektivno trebas imat neki clockerski DDR3 koji radi barem na 1.4 pa na vise. A takav ram bas i nece pojeftinit tako brzo.

U svakom slucaju svatko 'ko cjeni svoj novac neće ga tako brzo i bezbrizno razbacivat na stvari koje ce za 4-5 mjeseci bit puno jeftinije. A i tek sa ovim novim Intelovim procesorom, pa kad AMD izbaci socket AM3 (ili kako ga oni zovu) ce DDR3 se malo popularizirat pa ce onda cijene padat.

Za sada se ne isplati, a ja cu kako sam i rekao, kad padne cijena Core i7 negdje 6 mj. - godine dana nakon sto izadje vjerojatno uzet novi komp. A do onda ce bit cisto dovoljan neki intelov quad (overclockiran najjeftiniji naravno)

Hoces onda cekat da 32 nm procesori pojeftine pa onda 22nm pojeftine itd...to nema smisla...uvijek ce izac nesto novo sto ce pojeftinit za par mjeseci
17 godina
neaktivan
ShadoW kaže...
 Hoces onda cekat da 32 nm procesori pojeftine pa onda 22nm pojeftine itd...to nema smisla...uvijek ce izac nesto novo sto ce pojeftinit za par mjeseci
 Pa naravno da necu, ali nisam ni takav choban da cim izadje Nehalem odem i zamlatim 9000kn samo za kombinaciju ploca-procesor-memorija.

A za 6 mjeseci nakon release cjene ce past poprilicno, i memorije i procesora, a izac ce i mainstream maticne. I jos jedno je sigurno. Unutar godine dana nece bit nikakve revizije Nehalema, tek krajem sljedece, pocetkom 2010. Znaci ima jos puno vremena za sacekat i kupit razumno.

A i nehalem je dosta veliki korak napred, tako da sumnjam da ce njegova revizija bit znacajno brza (isto kao i Penryn).
17 godina
neaktivan

khm...mislim da ipak ima smisla... jer on će dati manje love za istu stvar koju si ti platio više, a učinak je isti! To što on neće imati proc odma kad izađe i nije nešt loše (ako isti kupi za cca. 6 mj.), uštedit će i za razliku može uzet nešt drugo! Druga stvar je ako je njemu novi i brži proc neophodan aka da mu se isplati dati novce jer je potreban za npr. biznis koji će mu se u kratkom roku otplatiti i isplatiti....  Sve ovisi za šta ti treba i da li se isplati...

AMD Athlon x2 6400+ @ 3,2 // HD 3870 OC // 2 GB DDR2 OCZ 800 Mhz
17 godina
neaktivan
Edge kaže...

al ne izlaze svaki dan novi procesori(mislim cijela serija) i ne pojeftini svaki dan DDR3 memroija ^^

Vidim da nisi shvatio što sam ti htio reči prošlom porukom, ali nema veze.
17 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

A vi i vaši procesori. Kupi sad komp za 5 somova i bez problema će ti moći izdržati 2 godine. I onda ovaj prodaj i kupi novi sa tim procesorima i gotovo. A za game neće biti velika razlika jer procesor nema baš puno važnosti za igre.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Ivan36 kaže...

A vi i vaši procesori. Kupi sad komp za 5 somova i bez problema će ti moći izdržati 2 godine. I onda ovaj prodaj i kupi novi sa tim procesorima i gotovo. A za game neće biti velika razlika jer procesor nema baš puno važnosti za igre.

i to kaj nema -.-'
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.9.2008 19:19 (Edge).
17 godina
neaktivan
Ivan36 kaže...

Ovo bi donekle bila istina da nema krajsisa. Za krajsis nikad dosta gigaherca.
17 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

Pa nećeš samo crysis igrati. osim toga izašao je novi crysis koji radi bolje nego stari.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ivan36 kaže...

Za takvu izjavu bi ti preporucio da posjetis google, i procitas par recenzija. Razlike ima. i to poprilicno. Cak i u nekim igrama se vidi puno poboljsanja kad predjes sa Dual Core-a na Quad... a da ne govorim o razlikama AMD- Intel.

LJudi koji doma rade u wordu, i idu na net njima sigurno ne treba nehalem. Njima je dosta i celeron, ali ako nesto radis sto ti donosi zaradu, mozda ti se isplati tih pola sata manje kojih ce racunalo radit na necemu.

U svakom slucaju meni je najbitnije price/performance.
16 godina
neaktivan

@Lightning

Interesantno, za sad su samo 2 igre koje iskoristavaju cijelu jezgru dakle quad, a ti vec kazes da quad bolje gura nego dual cccc...

A to što se grije više, što loče struju i to što je namjenjen ljudima kojima treba a to su graficari, modelatori, ljudi koji se bave kodiranje/odkodiranjem medija, renderiranja itd itd...dok za igre je DUAL TRENUTNO BOLJA OPCIJA! I to je činjenica, a to što se neki tješe da mu motor od 10 konja i 4 takta ide bolje od motora 10 konja dva takta je malo debilno sorry!!! Cool

Carpe Diem
17 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

Pa igrice ne koriste 4 jezgre i quad nije bolji za igranje koliko ja znam.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

Koliko gluposti ste sposobni nadrobit, to je neviđeno. Quad je bolji u svakom slučaju, pitanje je samo može li ga se iskoristiti. Ako zanemarimo da se neki dual core bolje overclockaju (jer ne overclocka svatko, a i Q6600 G0 ide do 3.8GHz), quad može biti samo bolji od duala.

Ne treba igra koristiti sve četiri jezgre, dovoljno je da ih OS koristi i to je već napredak.

Liniću i Šukeru je nakon n-te svađe odbrosio: "Ko pit bulovi ste!" Na to mu je Šuker, prisno uzvratio: "Najveći pitbul si ti!", na što je Bago ne trepnuvši ispalio: "Ne, pokraj vas sam pudlica!"
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
supertovar kaže...

@Lightning

Interesantno, za sad su samo 2 igre koje iskoristavaju cijelu jezgru dakle quad, a ti vec kazes da quad bolje gura nego dual cccc...

A to što se grije više, što loče struju i to što je namjenjen ljudima kojima treba a to su graficari, modelatori, ljudi koji se bave kodiranje/odkodiranjem medija, renderiranja itd itd...dok za igre je DUAL TRENUTNO BOLJA OPCIJA! I to je činjenica, a to što se neki tješe da mu motor od 10 konja i 4 takta ide bolje od motora 10 konja dva takta je malo debilno sorry!!! Cool

Mislim da to imas smisla jedino ako gledas cijenu i frekvenciju procesora na "defaultu". Ako uracunas OC, onda Dual i Quad core, na istim frekvencijama rade isto, samo sto imas jos 2 jezgre rezerve. A kako se prosjecni Q6600 clocka na 3.6Ghz... nema vise neke velike razlike.

A i s obzirom koliko love dodje taj Q6600 ili ekvivalentni Phenom... sumnjam da ces puno usparat u odnosu na DualCore. Meni osobno onaj komentar o grijanju/potrosnji ne znaci apsolutno nista.

I analogija ti ne stoji btw...
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Koliko gluposti ste sposobni nadrobit, to je neviđeno. Quad je bolji u svakom slučaju, pitanje je samo može li ga se iskoristiti. Ako zanemarimo da se neki dual core bolje overclockaju (jer ne overclocka svatko, a i Q6600 G0 ide do 3.8GHz), quad može biti samo bolji od duala.

Ne treba igra koristiti sve četiri jezgre, dovoljno je da ih OS koristi i to je već napredak.

ODLICAN je q6600, malo stariji od mene, ali OK, a to sto ti kazes opet procitaj i promisli, dakle ti kupujes quad da ti windoze budu 3% brze...looooooooooooooool
Sad dolaze Nehili tako da quad mozete objesit macku o klin, bolje je sad uzet neki solidan dual, a onda se prebacit na nehil i fino bit miran, a sad kupit nesto sto trenutno ne da ne treba nego je bespotrebno ako nisi graficar, radis u studio za vizualnu obradu itd...

Ja idem sa stava Gamera a to je da je DUAL BOLJI i kraj!
Carpe Diem
16 godina
neaktivan
Lightning kaže...
supertovar kaže...

@Lightning

Mislim da to imas smisla jedino ako gledas cijenu i frekvenciju procesora na "defaultu". Ako uracunas OC, onda Dual i Quad core, na istim frekvencijama rade isto, samo sto imas jos 2 jezgre rezerve. A kako se prosjecni Q6600 clocka na 3.6Ghz... nema vise neke velike razlike.

A i s obzirom koliko love dodje taj Q6600 ili ekvivalentni Phenom... sumnjam da ces puno usparat u odnosu na DualCore. Meni osobno onaj komentar o grijanju/potrosnji ne znaci apsolutno nista.

I analogija ti ne stoji ebtw...
 Ovo sve stoji, samo ja kazem sto sam citao, a ne clockam radit ce sve po defaultu, osim zadnjih par mjeseci kad vec ovo ostari onda cu raspalit po njemu Belji se E8500
Carpe Diem
16 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

Koja su vaša mišljenja o novom chipsetu (s obzirom na to da i7 ima ugrađen kontroler)? Dal ću na x58 chipset za neko vrijeme (cca godinu dana) moć stavit bolji proc,

ili će ovaj zahtjevat novi chipset? 

Ili da se ostavim ovakvog razmišljanja i jednostavno kupim nešto iz core 2 linije pa za neko vrijeme opet promijenit kompletnu konfiguraciju.

Nije mi tolko presudna brzina procesora (donekle) ili graf. kartice nego stabilnost chipseta jer zbog obrade videa koristim raid polja, firewire, itd.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

Navodno ništa od OC na Corei7, tako da neki Q9*** OC bude brži ako je to istina. Doduše morao bi biti oc na recimo 3.3 GHz.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Maverick kaže...

Koja su vaša mišljenja o novom chipsetu (s obzirom na to da i7 ima ugrađen kontroler)? Dal ću na x58 chipset za neko vrijeme (cca godinu dana) moć stavit bolji proc,

ili će ovaj zahtjevat novi chipset? 

Ili da se ostavim ovakvog razmišljanja i jednostavno kupim nešto iz core 2 linije pa za neko vrijeme opet promijenit kompletnu konfiguraciju.

Nije mi tolko presudna brzina procesora (donekle) ili graf. kartice nego stabilnost chipseta jer zbog obrade videa koristim raid polja, firewire, itd.

Sigurno ćeš moći neko vrijeme, ali to vrijeme je sve kraće i kraće danas. Unutar dvije godine sigurno.
Ja sam baš zbog maksimalne kvalitete i stabilnosti uzeo X38 i mogu reći da je ploča zvijer i već dugo vrti RAID, maksimalnu količinu RAM-a, quad i hrpu diskova bez ikakvih problema 24/7.
Liniću i Šukeru je nakon n-te svađe odbrosio: "Ko pit bulovi ste!" Na to mu je Šuker, prisno uzvratio: "Najveći pitbul si ti!", na što je Bago ne trepnuvši ispalio: "Ne, pokraj vas sam pudlica!"
16 godina
Corei7-isplati li se

Ja ne znam sta bi vam svima reko, osim da se ne pravdate, nema "najboljeg kompa" za nista i koliko je svaki od vas u pravu toliko ste svi u pravu i nitko, ovisi s kojeg stajalista gledate i ne isplati se pravdat oko toga.

Moje misljenje, a znam da ce ga mnogi od vas opovrgnut i iskreno ne brine me to, je slijedece_

Nehalem kad dodje bit ce jako malen broj ploca koji ce ga podrzavat i bit ce to iskljucivo ploce za ddr3 , ali sporijom verzijom ddr3. Onda ce za mjesec-2 izaci malo bolja ploca i malo bolja verzija i7 koje ce podrzavati sve bolji ddr3, ali nikako ddr2. Dakle cijena ddr2 pada jako brzo, a ddr3 takodjer pada no nesto manje... ipak, ako kupis nehalem tek kad izadje ocekuj osjecaj potrebe cupanja kose i lupanja glavom u zid prvih 4-6 mjeseci kada ce jako brzo dolaziti sitna poboljsanja u samom proccu, novim maticnim i mogucnoscu ugradnje sve boljeg ddr3 za koji tvoja maticna nece biti spremna.

Konfiguracije sa duo ili quad i ddr2 ce postajati sve jeftinije (samim time ne isplati ih se kupovat oko Nove Godine jer ce doslovce za koji tjedan past cijena preko noci vrtoglavno, no sada se jos uvjek isplati) i to brzo kako ce se i7 razvijati, no sto to sve znaci? -> kao i sve novo i7 ce trebati, po meni naravno, jos oko 6-8 mjeseci nakon sto izadje da se ustabili kolicina noviteta i brzina kojom oni izlaze, a samim time i njegova cijena pada, a tek onda ce ga se isplatit kupit jer ce se vidjet neka razlika u odnosu na quad (na nekoj kucnoj upotrebi, na profi razini ne zelim sada komentirat), a nece kostat ko skuplji ispit na  na prometnom fakultetu :P

Dakle, po meni ce trebati cekati jos minimum oko godinu dana da ti ne bi bilo zao davat puno para na i7 kojem ce se cijena doslovce prepolovit u manje od pola godine, ako ne padne i vise.

Ako ti treba racunalo sada tj. skoro moja iskrena preporuka bi ti bila da uzmes neki komp do 6-7k kuna sada sto ce te u potpunosti zadovoljavati slijedecih godinu i pol -2. Quad ili duo? Ako mislis klokat quad (npr q6600 - jeftin a "dobro se kloka") sa malo boljom plocom i coolerom, dignes na 3.4-3.6GHz i odlican ti je za sve. Sad ce se javit 5 gejmera i reci duo, dovoljan za sve a brzi... Ok, lakse se kloka preko 4GHz, sto isto ne mora biti tocno, no za prosjecnog covjeka 3.4-3.6 bi trebalo biti dovoljno, a tu negdje ce i vecina korisnika Duo drzati svoje, dakle bit ce ti proc odprilike isto brz ko njihov (+/- 1-3%), a 4 jezgre omogucit ce ti da istovremeno radis na njemu stogod zelis, bez da razmisljas danas sutra hoce li igra ili aplikacija ili stogod ce ti vec trebat koristit 2 ili 4 jezgre. ako koristi 1 imas jos 3 slobodne za stogod, muziku, neko renderiranje ili stogod, ako koristi 2 opet imas 2 slobodne, a ako koristi sve 4, sto ce se dogadjat sve cesce i cesce u skoroj buducnisti, reci ces samo "In u'r face Dual Core users)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

Ne očekujte čuda sa igraćim performansama na Core i7 CPU-ovima. Neki naslovi će dobiti pojačanje od 10 do 15% ali većina će imati manje od 10%.

Veliki problem je što gameri ne mogu iskoristiti četiri jezgre a Nehalem / Core i7 ima četiri fizičke jezgre i osam threadova kada koristi Hyper-Threading. Igre to jednostavno ne mogu iskoristiti jer je teško izraditi kod koji može simultano vrtiti osam threadeova, a čak i kada bi se to izvelo, svi CPU-ovi sa četiri ili dvije jezgre bi radili sporije na njima.

Ovo bi za Intel moglo značiti probleme jer je budućnost CPU-a višejezgrena i višethreadna, a ako igraća industrija ne mogne iskoristiti četiri jezgre, šta će se desiti sa šesnaestojezgrenim i tridesetdvojezgrenim procesorima koji bi se mogli pojaviti u idućih par godina.

U većini trenutnih igara nećete vidjeti neku primjetnu razliku u frame-ovima pri poređenju dual-core Intela na 3.0 GHz i Quad Core Intela na istoj brzini. Razlike ima, ali postotak nije dovoljan da opravda skupu investiciju u quad core.

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

pa nisu tolko glupi da rade senaestojezgrene procesore,a igre jos nemreju koristit 4 jezgre....ak ce radit to ce sluzit za programe,al da nema nikakve dobiti od toga,nisu ludi da idu to radit

intel nemre imat probleme,zato kaj ce se uvijek bolje prodavat od amd-a...

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.9.2008 10:28 (Edge).
17 godina
neaktivan
drago7 kaže...

Ne očekujte čuda sa igraćim performansama na Core i7 CPU-ovima. Neki naslovi će dobiti pojačanje od 10 do 15% ali većina će imati manje od 10%.

Veliki problem je što gameri ne mogu iskoristiti četiri jezgre a Nehalem / Core i7 ima četiri fizičke jezgre i osam threadova kada koristi Hyper-Threading. Igre to jednostavno ne mogu iskoristiti jer je teško izraditi kod koji može simultano vrtiti osam threadeova, a čak i kada bi se to izvelo, svi CPU-ovi sa četiri ili dvije jezgre bi radili sporije na njima.

Ovo bi za Intel moglo značiti probleme jer je budućnost CPU-a višejezgrena i višethreadna, a ako igraća industrija ne mogne iskoristiti četiri jezgre, šta će se desiti sa šesnaestojezgrenim i tridesetdvojezgrenim procesorima koji bi se mogli pojaviti u idućih par godina.

U većini trenutnih igara nećete vidjeti neku primjetnu razliku u frame-ovima pri poređenju dual-core Intela na 3.0 GHz i Quad Core Intela na istoj brzini. Razlike ima, ali postotak nije dovoljan da opravda skupu investiciju u quad core.

To i nije u potpunosti točno. Nije teško napraviti takav kod, već je teško pronaći u nekim igrama razloge za takav kod. Potrebno je neko duže vrijeme da se multi-core podrška implementira, ali nije strašno teško.
Ništa što bi se programiralo za 8 jezgara nebi zato bilo sporije na 4 ili 2 jezgre. Bilo bi sporije, ali ne zato što kod za 8 jezgara usporava one s manje, već jednostavno zato što gube dio paralelizma.
Sve više igara sve češće podržava i više od dvije jezgre, a tako će biti i u budućnosti.

Što se 6 ili više jezgri tiče, zaboravljaš da igranje nije primarna i jedina funkcija računala; vjerovao ili ne, računala se koriste i za ozbiljne stvari. Najveću prednost od hrpe jezgara imaju serveri kojima ni 100 jezgara nebi bilo dovoljno (ovisno o vrsti i intezitetu posla), a kojima brzina manje znači, a zatim radne stanice itd.

Postoje i igre koje od više jezgara (i to više desetaka čak) mogu imati koristi: strategije, simulacije... za sve to je hrpa jezgara vrlo, vrlo upotrebljivo rješenje.
16 godina
naxeem kaže...
To i nije u potpunosti točno. Nije teško napraviti takav kod, već je teško pronaći u nekim igrama razloge za takav kod. Potrebno je neko duže vrijeme da se multi-core podrška implementira, ali nije strašno teško.
Ništa što bi se programiralo za 8 jezgara nebi zato bilo sporije na 4 ili 2 jezgre. Bilo bi sporije, ali ne zato što kod za 8 jezgara usporava one s manje, već jednostavno zato što gube dio paralelizma.
Sve više igara sve češće podržava i više od dvije jezgre, a tako će biti i u budućnosti.

Što se 6 ili više jezgri tiče, zaboravljaš da igranje nije primarna i jedina funkcija računala; vjerovao ili ne, računala se koriste i za ozbiljne stvari. Najveću prednost od hrpe jezgara imaju serveri kojima ni 100 jezgara nebi bilo dovoljno (ovisno o vrsti i intezitetu posla), a kojima brzina manje znači, a zatim radne stanice itd.

Postoje i igre koje od više jezgara (i to više desetaka čak) mogu imati koristi: strategije, simulacije... za sve to je hrpa jezgara vrlo, vrlo upotrebljivo rješenje.
Da, postoje takve igre, no, barem koliko ja znam, ne postoji trenutno team koji razvija takav software koji bi se bazirao na takvom paralelizmu i iskoristavanju multicore-a -> ako netko nesto i radi na tom podrucjun onda se bakce sa 2 ili 3 ili 4 iskoristive jezgre. Nisam siguran da li se radi na softwareu koji bi se sam prilagodjavao broju jezgri i iskoristavao "cim vise slobodnih" istovremeno,  sto je po meni tuzno buduci da je to buducnost. Nadam se da grijesim i ispravite me pa da naucim nesto novo, no gornja granica brzine pojedine jezgre se nece tako brzo dizati, trenutno se vrtimo izmedju 2.4 i 3.2 GHz bez cloacka i mislim da ce tu stati i da ce proizvodnja i daljnje istrazivanje procesora ici na multicore umjesto na vece brzine, cisto iz nekih tehnickih razloga, a proizvodjaci igara jos uvjek idu na iskoristavanje MHz-a umjesto na iskoristavanje vise jezgara.

Tako da kada i7 konacno i dodje mislim da ga za igru nece biti smisla kupovat, on ionako, po meni barem, ce biti vise serverski nego kucni procesor.
17 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

Paralelno procesiranje postoji već godinama i koristi se stalno. Prije višejezgrenosti postojali su višeprocesorski sustavi, gridovi, clusteri... ako da je potpuno netočno to što tvrdiš.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
naxeem kaže...

Paralelno procesiranje postoji već godinama i koristi se stalno. Prije višejezgrenosti postojali su višeprocesorski sustavi, gridovi, clusteri... ako da je potpuno netočno to što tvrdiš.

Ne, nisam ni reko da to ne postoji i da se generalno ne koristi, vec da vecina teamova koji rade igre ne rade software tako da koristi visejezgrenost vec  da jos uvjek naginju varijanti puno MHz na jednoj jezgri.
17 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

To da, ali i to se mora brzo promijeniti. Ne u potpunost, nažalost, jer neke stvari ne možeš napraviti paralelno.

Ono što je budućnost je interna podjela single-thread zadataka na više jezgara.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

Ukratko, ako netko ima neki COre 2 Duo proc serije 8x00 i zadovoljan je trenutačnim performansama svog ljubimca, ne isplati mu se još prelazit na novu CPU arhitekturu.

S druge strane, ako je netko zaglavio s kakvim Pentiumom IV ili nekim od prvih primjeraka dual core prockasa, a hoće što bolje performanse - go for it, dileme nema! Namigiva

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Corei7-isplati li se

Pa Bože dragi SAMI najbolje znate dali vam se isplati ili ne.

Sve ovisi za šta koristite komp.

Osobno su mi bzvz takve teme kad dođe netko na forum i pita   npr. imam E6600 kaj mi se isplati kupit E8500 FFS.

Pa to moraš bit u stanju sam razlucit.

90% usera na ovom forumu kao i drugim sa slicnom tematikom imam konfiguracije koje su overkill za njih.

Ali eto valjda je danas moderno bacat lovu za nešto šta ti ne treba u potpunosti.

MORTAL, CAN YOU FEEL THE FORCE OF DARK SIDE... I ROCK YOU LIKE A HURRICANE^^

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice