Dosta sam novi što se tiče clockanja. Čitao sam neke turitoriale na forumu al mi nije previše jasno. Koliko znam ovaj procesor što imam je dosta lakše clockati zbog toga što je Black Edtion. Ako neko ima volje da mi u par koraka objasni kako da clockam taj procesor bez mijenjanja napona i sa hladnjakom koji sam dobio s procesorom bio bi vrlo zahvalan. Ne želim tražit granice u clockanju xD. Dali gubim garanciju ako ga clockam?? Hvala svima koji mi pomognu.
Dosta sam novi što se tiče clockanja. Čitao sam neke turitoriale na forumu al mi nije previše jasno. Koliko znam ovaj procesor što imam je dosta lakše clockati zbog toga što je Black Edtion. Ako neko ima volje da mi u par koraka objasni kako da clockam taj procesor bez mijenjanja napona i sa hladnjakom koji sam dobio s procesorom bio bi vrlo zahvalan. Ne želim tražit granice u clockanju xD. Dali gubim garanciju ako ga clockam?? Hvala svima koji mi pomognu.
Ne gubis garanciju, a za OC koristi AMD Overdrive i dizi multiplier jedan po jedan i testiraj nakon svakog.
takt procesora se dobiva formulom: FSB (ili HTT) (mhz) × množitelj = takt (mhz),inače se mora dizati HTT (ili na Intelu FSB),a to utječe na takt RAM-a itd.,ali tvoj Phenom je Black edition pa ima otključan množitelj. Dizanjem množitelja se samo podiže takt procesora,tako da nema utjecaja na ostale komonente. Za to koristi program AMD Overdrive,a preko njega možeš i mjenjati voltažu,pratit temperature...
OC-anjem gubiš garanciju,znači skini onaj program i diži množitelj
Mora da se salis ili je lapsus.
Pa bilo bi logično,ak klokaš i nekej prejde po zlu,nemreš sad ti njima otpeljati i tražiti drugoga.
Pa u teoriji je u pravu, svaki kvar nastao OC-om ne pokriva garancija... Samo što oni baš ne mogu dokazat da je OC uzrok kvara jer će ti naravno vratit postavke ne default... =)
Pa bilo bi logično,ak klokaš i nekej prejde po zlu,nemreš sad ti njima otpeljati i tražiti drugoga.
Zasto ne????, pa ko da oni kuze da je spaljen od OC.
Ne, pa ljepo se prošetaš do dućana, hitiš procesor na stol i ljepo kažeš: "Ne radi!!!".
Ja još nisam ćuo da na procesoru piše bio sam clockiran ili slično!
Ako te netko nešto pita, ti samo reci da neznaš kako se to radi =)
a šta ti misliš da će ti netko prodat procesor,ti previše OC-neš i digneš voltažu,pa se procesor pregrijava i nekako ga pokvariš i onda da će zamjeniti tvoj s novim??pogledaj npr. OVO pod reklamacije
edit:možete npr. vratite takt na standardni i reći da cooler nije dobro sjeo i da ste imali problema s temperaturama,pa vratite i uzmete novi
Evo ti nekih linkova s ovog foruma.
http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/overclocking-guide-pocetnike/6004.aspx
http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/programi-nadgledanje-sistema-overclock/190.aspx
http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/overclocking-opcenito/2235.aspx
Ako ti se čita i baš želiš naučiti overclokirati.
Ne, pa ljepo se prošetaš do dućana, hitiš procesor na stol i ljepo kažeš: "Ne radi!!!".
Ja još nisam ćuo da na procesoru piše bio sam clockiran ili slično!
Ako te netko nešto pita, ti samo reci da neznaš kako se to radi =)
Bas tako, i ja sam spalio graficku OC i odnio sam i rekao krepala oni su isli kao nesto testirat i skuzili da ne radi i dobio sam novu.
Dali mi se onda isplati clockat ako ću izgubit garanciju? Do kolko bi bilo sigurno da clockam ovaj procesor. Tvornički je postavljen na 4x3.0.
Dali mi se onda isplati clockat ako ću izgubit garanciju? Do kolko bi bilo sigurno da clockam ovaj procesor. Tvornički je postavljen na 4x3.0.
Neces izgubit garanciju(osim ako ne dodjes tamo njima i kazes spalio sam procesor OC), a clocaj ga dok ne postane nestabilan.
Hvala na dosadašnjim informacijama. Instalirao sam AMD OverDrive. Dali mi može neko malo objasniti kako se radi u njemu. Sory zbog glupih pitanja ali stvarno sam nov na ovom području.
gubi se garancija ako otkriju da si kloko.
To sam i ja skužio kad sam palio program. Al ne mislim ga dizat do nekih nezamislifih frkvencija.
Ako ga i skuriš, samo izvadi CMOS bateriju i matične ploče, na nekih 10 sekundi
i onda vrati natrag B.I.O.S. če se resetirati na standardne postavke i ovi na servisu neče skužiti
da si ga overclokiranjem skurio.
U tom programu mi piše da je temperatura 47. El to previše? Do kolko je normalno?
Ola, iskreno mislim da radiš glupost i da ga ideš OC-ati eto tak is fore...
Mislim da stvarno nema potrebe OC-ati taj procesor, nećeš gotovo ništa (u igrama) dobiti s tima,
a i na video kodiranju i kompresijama ćes dobiti jako malo, eventualno ćeš osjetiti promjenu ako
radiš animacije u full HD-u u After Effectsima ili 3D modeliranje (ali tu ti je RAM-a bitniji).
Ako samo želiš naučiti uzmi neku stariju kantu i ući se clockati, ne što više nego što stabilnije,
fučkaš overclock ako je nestabilan i nepouzdan...
EDIT: možeš ga puštati do 60 celzijevaca, preko nemoj ići....može on i više, ali nemoj nikako ako ti je
ovo prvi OC...inače ti je neka referentna granica 65-70 celzijevaca ovisi o procesoru...
Ola, iskreno mislim da radiš glupost i da ga ideš OC-ati eto tak is fore...
Mislim da stvarno nema potrebe OC-ati taj procesor, nećeš gotovo ništa (u igrama) dobiti s tima,
a i na video kodiranju i kompresijama ćes dobiti jako malo, eventualno ćeš osjetiti promjenu ako
radiš animacije u full HD-u u After Effectsima ili 3D modeliranje (ali tu ti je RAM-a bitniji).
Ako samo želiš naučiti uzmi neku stariju kantu i ući se clockati, ne što više nego što stabilnije,
fučkaš overclock ako je nestabilan i nepouzdan...
EDIT: možeš ga puštati do 60 celzijevaca, preko nemoj ići....može on i više, ali nemoj nikako ako ti je
ovo prvi OC...inače ti je neka referentna granica 65-70 celzijevaca ovisi o procesoru...
Ma odlučio sam da ga još uvijek neću clockati. Htio sam samo probat a kao što si rekao stvarno nema smisla. Hvala svima na savjetima... valjda će mi jednom poslužit.
U tom programu mi piše da je temperatura 47. El to previše? Do kolko je normalno?
AMD Overdrive zna često prikazivati krive temperature,uzmi si CoreTemp ili Hardware Monitor.
gubi se garancija ako otkriju da si kloko.
A pametnjakovicu daj mi reci nacin na koji mogu skuzit da si OC.
AMD Overdrive zna često prikazivati krive temperature,uzmi si CoreTemp ili Hardware Monitor.
Imam i HardwareMonitor i pokazuje mi isto.
Mozda tako sto je... skuren?!?!
Mozda tako sto je... skuren?!?!
Mozda mozda nema tu mozda, nemogu skuzit nikako.
A nemre se taj proc clockati normalno preko BIOS-a?
A nemre se taj proc clockati normalno preko BIOS-a?
Moze zasto nebi moglo, kao i svi drugi iz biosa.
Skužiti se može samo ako ga ne vrati na tvorničke postavke (radio sam na servisu i uspjeli smo otkriti samo par komada,bez obzira što znamo šta je al nema dokaza) što znači obavezno resetiraj BIOS,piše ti gore negdje,ono izvadiš bateriju .... i praviš se luckast,npr šta će to meni na tako dobrom procesoru,ne znam ja to i bla bla...
Skužiti se može samo ako ga ne vrati na tvorničke postavke (radio sam na servisu i uspjeli smo otkriti samo par komada,bez obzira što znamo šta je al nema dokaza) što znači obavezno resetiraj BIOS,piše ti gore negdje,ono izvadiš bateriju .... i praviš se luckast,npr šta će to meni na tako dobrom procesoru,ne znam ja to i bla bla...
Ma kako ste.... ako ti kupis samo procesor i imas garanciju na njega, i skuris ga neces ti slat cijelu konfiguraciju nego samo CPU, i nemogu skuzit.
Ma kako ste.... ako ti kupis samo procesor i imas garanciju na njega, i skuris ga neces ti slat cijelu konfiguraciju nego samo CPU, i nemogu skuzit.
A što ako su ti oni složili cijeli komp i imaš naljepnicu i ne smiješ ga otvarat? Dakle, ti im moraš odnjet cijeli komp, a prije toga nemaš mogućnost resetirat BIOS... Onda si lagano u banani... Pouka: Slažite sami svoja računala!