Asus Sabertooth Z77

poruka: 14
|
čitano: 6.926
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Asus Sabertooth Z77
Na prvi pogled, Asus Sabertooth Z77 je zaista impresivan komad hardvera. Nakon desetak dana intenzivnog (i nedovršenog) testiranja ipak mogu napisati nekoliko rečenica o ličnom iskustvu sa ovom matičnom pločom.
Za početak nekoliko riječi o opremljenosti ploče.

Ploča, kao i većina savremenih Asusovih matičnih ploča, ima više nego dovoljno različitih mogućnosti koje će zadovoljiti i natprosječnog korisnika.
Naravno, u oči prvo upada crni oklop Thermal Arrmor koji ima zadatak da zrak, koji usisaju dva opcijska ventilatora, usmjerava direktno po elektronskim komponentama na matičnoj ploči. Ovdje je bitno pomenuti i Thermal Radar koji je zadužen da putem 12 senzora koji u realnom vremenu prati temperature, brzinu obrtaja ventilatora (sa svršenim postavljanjem profila) te praćenje napona.
Kad sam već pomenuo napone, Asus je odlično implementirao DIGI+ Power Control, kojim je moguće vršiti digitalnu kontrolu napona na procesoru, grafici i RAM-u.

Veoma je zanimljiva i opcija USB BIOS Flasback pomoću kojeg je, između ostalog, moguće vršiti nadogradnju UEFI-ja bez toga da računar stavljate u pogom. Jednostavno na prazan USB stik kopirate odgovarajući BIOS/UEFI, USB stavite u označeni USB port i pritisnete tipku za reset i posao je gotov za nekoliko sekundi.

Opcija Network iControl, omogućava se download zakrpa za operativni sistem, dok je računar ugašen.
Ploča je opremljena i sa opcijama USB 3.0 Boost, USB Charger+(koji omogućava da vaš smartphone napunite 3x brže čak i kada računar ne radi), Dust Defender, USB guards (elektronska zaštita od udara statičkog elektriciteta) o kojima ne bih posebno pisao ovaj put. Ista podržava Intel 22/32nm i3, i5, i7 procesore LGA 1155, Intelove tehnologije Smart Response i Smart Connect, nVidia SLI i AMD Crossfire te Virtu Lucid.
Za spajanje na monitor ploča ima HDMI izlaz kao i display port. Za zvuk je zadužen integrisani Realtek čip.

Kada uzmete ploču u ruke, zaista djeluje impresivno i robusno. Osim kvaliteta nekog proizvoda na potrošača djeluje i završna obrada a to je Asus u ovom slučaju perfektno uradio. Svi konektori za ventilatore, SATA, USB, front panel, itd., su smješteni na rubovima ploče što je i logično zbog ugrađenog oklopa za hlađenje. Opcijski ventilatori VRAM -a moraju se ugraditi prilikom instalacije ploče što po meni i nije baš najsretnije rješenje. Osim rupa za ugradnju hladnjaka procesora, ploča ima nekoliko rupa namjenjenih protoku zraka sa druge strane ploče i dodatnom hlađenju ugrađenih komponenti.

Prilikom prvog pokretanja ploča otvori Easy Mode UEFI iz kojeg, naravno, možete ući u Advanced opcije gdje detaljno možete podesiti sve parametre. UEFI je user frendly i lako se snaći što je bitno za osobe koje nisu do tog momenta imale susreta sa UEFI-jem.
U UEFI-ju posebno bih izdvojio opcije OC Mode – koji automatski overklokira računar za minut te kontrolu ventilatora gdje osim regulacije brzine možete uključiti opciju da nakon što isključite računar opcijski ventilatori nastave da se vrte i potpuno ohlade komponente. OC Mode je na prvom pokretanju automatski klokao i7 2600k na 4,4 GHz dok sam na ručnom i prilično grubom podešavanju uspio klokati na 5,1 GHz sa zračnim hlađenjem (Noctua NH-U12P).

PCIE i DIMM utore koji se ne koriste možete zaštiti  poklopcima koji dođu uz ploču kako ne bi u njih pala prašina. Na žalost to je sve što dođe uz ovu ploču osim naravno DVD-a sa drajverima i softverom te uputstva za korištenje.

DIGI+ savršeno radi i moguće je detaljno podesiti faze procesora, grafike i memorije kako iz UEFI-ja tako i iz Asusove aplikacije AI Suite II. Zanimljiva mogućnost u ovoj aplikaciji (TurboV Evo) je i ta da možete klokati u realnom vremenu bez da izlazite iz operativnog sistema u UEFI. Ukoliko vam probleme pri radu zadaje RAM tu je gumbić RAM OK koji otklanja te probleme.

Za one koji se nadaju da će na ovu ploču instalirati piratski Windows, loša vijest! Nemoguće je aktivirati Windows, na pločama koje imaju UEFI, sa postojećim aplikacijama jer, vjerovali ili ne, ploča odmah briše bootsector i računar pada u restart loop. Neću pisati o tome može li se piratski Windows na drugi način instalirati ali ko kupi ovu matičnu ploču neka odvoji novac za Windows ili neka instalira Linux - koji savršeno radi i na ovoj ploči. Ali uostalom ovo je posebna tema za forum.

Matičnu ploču Asus sabertooth Z77 mogu ocjeniti kao odličnu, doduše uz manje nedostatke.

ZA: Cijena, kvalitet ugrađenih komponenti (kondezatori, VRM i zavojnice sa jezgrom od legure), UEFI, hlađenje, overclocking potencijal, izgled i završna obrada;

PROTIV: Opcijski ventilatori koji se moraju ugraditi u ploču prilikom instalacije u kućište, nema debug LED;

5100 5100
1 1
2 2
3 3
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.6.2013 10:35 (phoenix2003).
Moj PC  
11 1 hvala 9
14 godina
neaktivan
Asus Sabertooth Z77

Sredi malo te kablove i nabaci još koju sliku{#}.

The Dark Knight
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Asus Sabertooth Z77
Cijena i nije neki pozitivni faktor ove ploče, kao ni OC potencijal koji nije ništa lošiji od primjerice jedne entry level ploče kao što je P8Z77-V. Na stanu to što izgleda mrak, ali jedna P8Z77-V DELUXE za cca 200kn više je pojede za doručak i po meni je 10 puta bolji izbor, tko god šta sad rekao. Btw., dobar review.
heilige
15 godina
Xash kaže...
Cijena i nije neki pozitivni faktor ove ploče, kao ni OC potencijal koji nije ništa lošiji od primjerice jedne entry level ploče kao što je P8Z77-V. Na stanu to što izgleda mrak, ali jedna P8Z77-V DELUXE za cca 200kn više je pojede za doručak i po meni je 10 puta bolji izbor, tko god šta sad rekao. Btw., dobar review.

Djelimično si u pravu...međutim ploču sam nabavio direktno iz USA gdje je dobrih 50$ jeftinija od deluxe a otprilike isto košta kao v pro verzija. Cijene koje formiraju domaći distributeri nisu i nemogu ni biti referenca. Na kraju ja nisam pokrenuo ovu temu da se nadmećem koja je ploča bolja već jednostavno da opišem stvar.

13 godina
neaktivan
Cijena je itekako važna referenca ako si je već odlučio istaknuti, i ako pišeš review na hrvatskom portalu/forumu gdje će većina korisnika ako se odluči za kupovinu istu nabaviti preko lokalnih distributera. Nikakvo nadmetanje nije u pitanju, samo osobno mišljenje u vidu usporedbe.
heilige
17 godina
protjeran
phoenix2003 kaže...

Za one koji se nadaju da će na ovu ploču instalirati piratski Windows, loša vijest! Nemoguće je aktivirati Windows, na pločama koje imaju UEFI, sa postojećim aplikacijama jer, vjerovali ili ne, ploča odmah briše bootsector i računar pada u restart loop. Neću pisati o tome može li se piratski Windows na drugi način instalirati ali ko kupi ovu matičnu ploču neka odvoji novac za Windows ili neka instalira Linux - koji savršeno radi i na ovoj ploči. Ali uostalom ovo je posebna tema za forum.

jel možeš ovo malo detaljnije pojasnit ili daj neki link, jel to vrijedi za sve ploče koje imaju UEFI.

trial verzija se može instalirati?

''how yes no''
15 godina
Xash kaže...
Cijena je itekako važna referenca ako si je već odlučio istaknuti, i ako pišeš review na hrvatskom portalu/forumu gdje će većina korisnika ako se odluči za kupovinu istu nabaviti preko lokalnih distributera. Nikakvo nadmetanje nije u pitanju, samo osobno mišljenje u vidu usporedbe.

Cijenu sam zaboravio napisati. Ploča je koštala 234$ na Amazonu. Carinu i porez nisam platio jer mi je donio čovjek koji je doputovao iz Amerike. Bitno je pomenuti da imam prijatelja koji je vlasnik prodavnice hardware-a i dobro mi je poznato kako zarađuje i on i drugi distributeri. Također moja osobna odluka je bila da kupim ovu ploču i ponovo napominjem da je samo opisujem da bi informisao kolege na forumu o njoj. Također, da ista ne valja napisao bih da sam se zeznuo i upozorio druge kolege da je ne kupuju.

15 godina
mierda-del-torro kaže...
phoenix2003 kaže...

jel možeš ovo malo detaljnije pojasnit ili daj neki link, jel to vrijedi za sve ploče koje imaju UEFI.

trial verzija se može instalirati?

In addition to the standard PC disk partition scheme, which uses a master boot record (MBR), EFI works with a new partitioning scheme: GUID Partition Table (GPT). GPT is free from many of the limitations of DOS MBR.

http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface

Biće da je ovo ali moram priznati da je i mene iznenadilo i nisam imao vremena da istražujem da tačno utvrdim do čega je.

17 godina
phoenix2003 kaže...

Moguce je instalirati. Ne trkeljaj gluposti. Druga stvar. Nakrmbačili su plastike na tu plocu koja vise odmaže nego što pomaže. Taj ventilator na maticnoj zuji ko nenormalan i jos više ubrzava nakupljanje prasine unutar plastičnog pokrova,a izmedju ostalog koncept je bezvezan jer se nakuplja toplina izmedju tzv.armora i komponenti. Da ne ulazim u detalje kako se z77 cipset uopce ne grije ni pod najvecim opterecenjem pa ne vidim uopce smisao te zujalice. Mislim opisao si plocu isto da sam otisao na asusov sajt i procitao specifikacije "podrzava i3,i5" koristi iNetwork koji sluzi da prevedemo na hrvatski tome i tome,a to sto ne radi nikako to nema nikakve veze. A Asus suite II je valjda najveci bloatware ikad nakrmbačen na neko računalo i nikakva tipka "ram" mu nece pomoci da mi ne sjebe windowse
15 godina
Asus Sabertooth Z77

Sreća po mene, ploču i druge kupce pa vaše mišljenje nije referenca!{#}

Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
Asus Sabertooth Z77

Pa nisam rekao da je losa ploca,nego jednostavno tako je kako je. Nije ni jeftina. Ploca se fura na neki transformerski izgled sa plastikanerskim glupostima bezveze podvaljujuci tezu "Exclusive thermal shield from other galaxy,preventing heat up of components increasing productivity by 125%" .Mojne me te priče molim te. Bolje da su stavili bolju zvucnu umjesto tih gluposti ili kvalitetnije mosfete na naponsku jedinicu,vise bi je cjenili pravi tech geeks.Pogledaj sta je prava ploca sa 32 faznim napajanjem,a izgleda ko i svaka obicna ploca.

http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/Z77X-UP7/

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.2.2013 22:07 (Romano).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Asus Sabertooth Z77

Čuj, nekoliko godina radim BOINC aplikacije što znači da računar radi na maksimalnoj snazi 24/7. U zadnjih nekoliko dana radio sam PrimeGrid čiji algoritmi nisu za....ancija. Temperature ploče (napajanja procesora) su više nego dobre. To što ovoj ploči domaći dileri dižu cijenu nije moj problem. Pogledaj koliko košta u USA i u kojem segmentu leži ova ploča. Ploču sam namjenski kupio radi pojačanih komponenti a u vezi toga što će raditi pod preopterećenjem na 24/7 i ona to radi bez ikakvih problema! Moje potrebe zadovoljava a to što neko ima drugo mišljenje ja ga cijenim i ne govorim nikome da "trkelja gluposti"!

P.S. Ova ploča koju pokazuješ u USA košta 400$!!! Sabertooth Z77 košta 239$!

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.2.2013 23:13 (phoenix2003).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Asus Sabertooth Z77

haha,oke moja isprika.Na trkeljanje sam mislio da se ne mogu windowsi instalirati. Za te komplikacije imas jedan super forum http://forums.mydigitallife.info/forum.php Nije nikakav piratski nego tehnicki forum

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Asus Sabertooth Z77

Nisam imao vremena da ispravim, mada razmišljam da napravim dodatak opisu nakon proteklog vremena korištenja ploče.

Moj PC  
0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice