AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.172
|
čitano: 5.569.068
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

evo nije 450e vec 500e

A Gospe ti sada vidim kod nas na nabavi najjeftinija 7800XT je skoro 600e

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 8:04 (MGloc).
15 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ne znam tko kupuje RTX 4080 i ima full hd monitor, općenito takva situacija mi je žalosno smiješna ili igra na low postavkama ha ha ha

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ryzen 7600/x posebice u 4k nije nikako preslab za rtx 4080 i skoro da i nema bottlnecka. Iskoristit će ju sasvim lijepo. 1080p je drugi par opanaka i tu je jasno kao i dan da treba jedan 7800x3d.

Tko igra na full hd sa 4080?!

Pa onaj koji ima full hd 360hz + monitor. Prosto ko pasulj

Tko jebe ljeti??

Budale ili vojska!!
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina

Onda se nadam da uz 360 hz monitor u paketu ide i internet putem optike i da server nije negdje predaleko da bi se valjda iskoristilo niski odaziv i završilo prvi na ljestvici pored aim botova :D

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina

Kako nije preslab r5 7600/x kad je pocetni na listi procesora te serije i najslabiji.

Odma se vidi da ne pospjesuje E-penn dovoljno. To sto je on dovoljan i prigodan, nije fora.

Za kraj, to da valja na 4k jos pogorsava situaciju, jer tu tek treba pokazati raskos budjeta.

maximum effort
Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina

Na kraju sam odustao od am5 :).

Bacit cu 1000eur bezveze. Moguce i vise, jer bi bila steta igrati na 24 1080p sa takvim hardverom, vjerojatno bi i monitor kupio.

Kupit cu mozda gpu na akciji, nesto tipa rx 6800 - 7700, ili 6750 ako je bas dobra cijena. 5700x3d ako bude dobra cijena na aliexpressu(160eur) ili kod nas.

Prodam 5600x i kupim 5700x3d, oko 100eur upgrade

Neki gpu 300-450eur

Brat je na i5 8400, njemu cu pokloniti rx 6600, valjda ce biti ok.

Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina

Tebi je ionako trenutno najslabija karika grafička kartica. Taj procesor koji imaš pokriva sve grafičke kartice do 3080 (ali ne i Ti) ili 6800 XT iz prošle serije i rekao bih do RX 7800 XT i obične RTX 4070 iz sadašnjih serija.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 11:01 (Izzy).
13 godina
Da, prvo ce ici grafa. Iako sad zna malo stutterati, ne znam ako je do igre i ako bi bolji proc pomogao.
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 14:22 (Trilogija).

1 0 hvala 0
11 godina

damn 

Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
hahhaajaads kaže...

damn 

Obavezno gledanje za igrače s 12 i 16 jezgrenim x3d procesorima.

Taman sam i ja htio postaviti link.

Moguće da neko drugo namiještanje na CPPC pomogne i non x3d CPUovima, freq. npr.?

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 20:10 (notloB).
3 godine
hahhaajaads kaže...

damn 

Dakle nakon kupnje svake Amd mbo i procesora moras snimati i nove windowse jer po defaultu nebude radio kako spada, nakon toga su potrebne 3rd aplikacije za čisćenje uštimavanje itd itd  jer nativne od AMD- ne rade ono sto bi trebale
A đisz naziva core parking, preozbiljna platforma

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 20:24 (Boris grozni).
16 godina
Pa to je normalna stvar da kada promjenis maticnu proc da se napravi.

I bolje to nego prckanje 100 opcija u biosu oko voltaza da ne oksidira/pregori, a nema uputa sta i kako jer ni oni neznaju.

Najbolje jos biti na intelu 12xxx ili am4 i nemati nikavih problema.
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina

Windowsi se instaliraju za deset minuta.

Moj PC  
3 0 hvala 0
2 godine
Boris grozni kaže...
hahhaajaads kaže...

damn 

Dakle nakon kupnje svake Amd mbo i procesora moras snimati i nove windowse jer po defaultu nebude radio kako spada, nakon toga su potrebne 3rd aplikacije za čisćenje uštimavanje itd itd  jer nativne od AMD- ne rade ono sto bi trebale
A đisz naziva core parking, preozbiljna platforma

Ne, kada instaliraš winse instaliraš driver i nema nikakvog čišćenja nakon niti prije toga, ukoliko ne instaliraš nove winse onda ima čišćenja starih drivera.

Molio bih da se prestaneš prekenjavati i snebivati isključivo na amd a intel kojemu se raspadaju procesori dižeš u nebesa, fanboyizam nervira i jadan je.

15 godina

Kod kupovine nove ploče, novog cpu-a ili kombinacije, obavezno radim i fresh windows install, to mi je pod normalno.

Kužim ove što testiraju, šaltaju procesore i slično, ali ne vidim gdje je problem kod forumaša, a pogotovo kod ovih što ni na slici nisu vidjeli neki od ovih procesora.

Pazi kakva zavrzlama, treba instalirat fresh windowse, ali to je problem .

Osobno nisam imao problema s ovim, ali kažem, ja sam svakako nakon sastavljanja stavio i svježe windowse.

Moj PC  
2 0 hvala 1
11 godina

Ja stavim friski windows i kad ram mjenjam, a kamoli procesor ili grafu  Ne zato jer nista nece radit normalno, nego zato jer volim imat sve frisko i zato jer imam poslozeno u glavi da ako je sve frisko da je i fps veci 

Edit: i ne, ne treba dirat windows gore za taj core parking, nego treba komplet sve registre ili fajlove maknut od chipseta, samo sto to windows ne radi a trebao bi, tak da se moraju koristit 3rd party uninstalleri

Edit2: https://x.com/harukaze5719/status/1823281633958785291 ljudi moji, budemo imali novog najneprodavanijeg am4 procesora na trzistu, odma poslije zen5ice 

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 21:29 (hahhaajaads).
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
hahhaajaads kaže...

...nego treba komplet sve registre ili fajlove maknut od chipseta, samo sto to windows ne radi a trebao bi, tak da se moraju koristit 3rd party uninstalleri...

Mislim da to ne bi trebao raditi windows nego amdov installer/uninstaller, mislim da čak i pita za restart kako bi uklonio loadane drivere, međutim ostavi hrpu registryja i fileova.

15 godina

Ako je u startu odradjen clean install windowsa s tim procesorom na mbo, ne treba ništa drugo dirat, sve šljaka po defaultu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 22:23 (zabranjeniples).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Promjenio sam tri procesora nisam dirao winse i opet ću.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
dery kaže...

Ako bi prelazio na komplet novu platformu, pretpostavljam da bi stavio i fresh windowse ?

U slučaju da se i nađeš u situaciji da recimo na AM5 platformi, nakon x procesora staviš R9 X3D i ne želiš ić na clean install windowsa i tu imaš rješenje (objašnjeno u videu gore).

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 23:20 (zabranjeniples).
15 godina
zabranjeniples kaže...
dery kaže...

Ako bi prelazio na komplet novu platformu, pretpostavljam da bi stavio i fresh windowse ?

U slučaju da se i nađeš u situaciji da recimo na AM5 platformi, nakon x procesora staviš R9 X3D i ne želiš ić na clean install windowsa i tu imaš riješenje (objašnjeno u videu gore).

Tako je.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
16 godina
zabranjeniples kaže...

Ako je u startu odradjen clean install windowsa s tim procesorom na mbo, ne treba ništa drugo dirat, sve šljaka po defaultu.

Imao je Jay slučaj i gde ni to nije bilo tako, no tada je rešenje bilo prčkanje po BIOSu.

dery kaže...

Od Windowsa 2000, navikao sam da je Windows gotovo neuništiv i da mogu prebaciti disk sa postojećom instalacijom u nov računar i očekivati da radi bez problema. Trenutna instalacija Windowsa 10 mi je iz 2019. Ove godine sam samo uradio shut down na Haswellu iz 2014, Z97 ploči i DDR3 i sledeći boot odradio na AM5 platformi. Windows nije ni trepnuo, performanse su normalne. 

Poslednji put sam tako u Windows 7 eri pomislio "menjao sam procesor (prešao sa Phenoma II na i7), a nisam odradio svežu instalaciju, a ova je ionako stara godinama" i instalirao još jednu instancu Windowsa na drugu particiju, radi poređenja. Boot je bio brži dok nisam počeo da instaliram stvari, CPU i GPU performanse su bile identične. Na kraju sam ostao na staroj instanci OSa.

Reinstalacija Windowsa je ok u smislu da će rešiti dosta problema i da može biti brža nego izgubiti nekoliko dana na traženje pravog uzroka i rešenja, a sa druge strane je glupo izgubiti popodne zbog problema koji se potencijalno može rešiti u par klikova, i pri tom neretko ne saznati šta je tačno bio uzrok i samim tim biti u situaciji da se posle nekog vremena ponovo javi.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2024 23:48 (Ivan(4)).
11 godina
dery kaže...

upgrejdao sedmicu na desetku, promijenio i kompletnu platformu sa haswella na raketu i nisam mijenjao winse, kasnije prebacio kompletne winse s prastarog intelovog 520 ssda na kingston renegade nvme, sve ukupno 7-8 godina stari upgrejdani i migrirani winsi i dalje ferceraju bez ikakve greške, jednako brzo i stabilno kao i prvog dana

realno nema skoro nikakve potrebe kao nekad za formatiranjem i dizanjem winsa svako malo 

15 godina
picajzla0707 kaže...

upgrejdao sedmicu na desetku, promijenio i kompletnu platformu sa haswella na raketu i nisam mijenjao winse, kasnije prebacio kompletne winse s prastarog intelovog 520 ssda na kingston renegade nvme, sve ukupno 7-8 godina stari upgrejdani i migrirani winsi i dalje ferceraju bez ikakve greške, jednako brzo i stabilno kao i prvog dana

realno nema skoro nikakve potrebe kao nekad za formatiranjem i dizanjem winsa svako malo 

Skroz nebitno dal ima potrebe ili nema, radi se o core parkingu i rješenju poteškoća oko istog na dual ccd procesorima na AM5 platformi.

Onaj tko ne želi od početka stavit clean install, stvar može sredit na drugi način i to je objašnjeno u videu.

Poanta je da core parking više nije problem (osobno s ovim nisam nikad imao problem), odnosno da se da lako sredit.

3 godine
zabranjeniples kaže...
picajzla0707 kaže...

Skroz nebitno dal ima potrebe ili nema, radi se o core parkingu i rješenju poteškoća oko istog na dual ccd procesorima na AM5 platformi.

Onaj tko ne želi od početka stavit clean install, stvar može sredit na drugi način i to je objašnjeno u videu.

Poanta je da core parking više nije problem (osobno s ovim nisam nikad imao problem), odnosno da se lako sredit.

prosjecnom korisniku sigurno nije lako niti ima pojma o tomešta je s win licencom? dali i njih kupis nove ili prolazi obicni login kad se stavi samo novi cpu/mbo?

16 godina
picajzla0707 kaže...

Tebi možda da, ali opčenito na Windowisa ima raznih problema pogotovo sa driverima to svi znamo.Ukratko, Windows je gejmersko+špijunsko nužno sranje i točka+razne zamke da ne bude dosadno.

Windows explorer u akciji, ili mulac se opet potuko sa sistemskom memorijom.

Nije nikakvo čudo, kad vidiš Linux testove pa dođeš do zaključka da tamo od procesora(ranije Zen4 i sad Zen5 izvan AI i serverskih poslova)dobiš bolje performanse.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2024 20:14 (rambox).
15 godina
Licence su po pet eura pa nije neki problem svakih 3-5 godina kupiti licencu. Firme naravno plaćaju više.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Review od 9950X ak niste gledali, nit ne morate...dok sam videl da stevo stoji znal sam kakva je situacija  

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
Boris grozni kaže...

prosjecnom korisniku sigurno nije lako niti ima pojma o tomešta je s win licencom? dali i njih kupis nove ili prolazi obicni login kad se stavi samo novi cpu/mbo?

samo sam ih ponovo aktivirao preko mikrošuft servisa

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice