AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.742
|
čitano: 6.734.041
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Uzeo, ko ga hebe. Drugi mjesec uzmem neku ploču i ram pa sam miran duuuugo vremena. Koju ploču i ram bi preporučili ovak na prvu prije nego sve moguće reviewe pogledam. Do 500€ budžet.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Što bi preporučili kao upgrade umjesto trenutnog R5 3600 uz 3070 za 1440p? Ima li smisla ići na 5600? Bojim se da 5800x3d ne bi mogao ohladiti u SFF kućištu (čitam po netu da ide uz undervolt ali dosta nategnuto). Ili ne dirati ništa još neko vrijeme pa ići na novu platformu?

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.10.2023 13:50 (steve90).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Onda ryzen 5700x mi se cini najbolji izbor za tebe iako je u gejmingu 5800x3d osjetno jaci ali i skuplji
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
steve90 kaže...

Što bi preporučili kao upgrade umjesto trenutnog R5 3600 uz 3070 za 1440p? Ima li smisla ići na 5600? Bojim se da 5800x3d ne bi mogao ohladiti u SFF kućištu (čitam po netu da ide uz undervolt ali dosta nategnuto). Ili ne dirati ništa još neko vrijeme pa ići na novu platformu?

Generalno, ne ocekuj neku preveliku razliku zato sto je 1440p reza, ali neke ce razlike bit... Uzmi si u protisu tray verziju R5 5600 za 126€ i to je to, nemoj nikakav 5700X jer to je isti k ko i 5600 samo ima manje jezgri. Uz to, ovaj R5 5600 ti je B2 verzija tj. mores ga kloknut allcore na 4.8ghz a PBO2 mozda i preko 4.9...

2 godine
neaktivan
Qui-Gon-Jinn kaže...

Odlična cijena, kolega Jacked (aka Lucidius-Filip) na aparatima.

steve90 kaže...

Ako misliš da te hlađenje neće slušat, 5700X, ali mislim da možeš ići i na 5800X3D dok mu još malo cijene padne jer uz malo štimanja radit će sasvim dobro, ne troši taj proc 200+ W.

Nova platforma i da malo pričekaš mi se možda čini kao najbolja opcija trenutno.

HrDsHL
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.10.2023 16:07 (Matan223).
3 godine
neaktivan

Teta Lisa je maksimalno fokusirana na softverski A.I dio: https://www.phoronix.com/news/AMD-Acquires-Nod-AI  

0 0 hvala 0
15 godina
Qui-Gon-Jinn kaže...

nije mi moglo doći u boljem trenu, taman kupujem komponente za novu konfu :D hvala!

e sad, koje zračno hlađenje uzeti...

Guns dont kill people... lasers do
14 godina

Digli sad oni cijenu za više od 100€ s kodom. Navalili ljudi... Samo se nadam da neće nešto izmisliti pa početi naše narudžbe storniravati jer je kao ''greška u sustavu'' 

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
6 0 hvala 0
4 godine
vrinho kaže...

Digli sad oni cijenu za više od 100€ s kodom. Navalili ljudi... Samo se nadam da neće nešto izmisliti pa početi naše narudžbe storniravati jer je kao ''greška u sustavu'' 

kako šupački

17 godina

Svi smo na iglama!!!!!!

\o/\o/

AMD Ryzen 7900X; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; AMD Radeon Gigabyte 7900 XTX; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
protjeran
unchosen one kaže...
Qui-Gon-Jinn kaže...

nije mi moglo doći u boljem trenu, taman kupujem komponente za novu konfu :D hvala!

e sad, koje zračno hlađenje uzeti...

A ništa, ostavit ću vam ovdje IBAN pa uplatite za pivu 

16 godina
moderator

Uzeo i ja jednoga, ako dođe onda idem tražiti ploču i ram tek. Da se ne veselim prerano 

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Mojem frendu dostavljen danas ujutro (placen 350E), moj bi danas trebao biti spreman za osobno preuzimanje, vidjet cemo hoce li biti sve u redu :)

Moj PC  
2 0 hvala 1
3 godine
neaktivan
vrinho kaže...

A cijena bez koda 923,91€ , epski.

16 godina

Ajde vi koji ste uzeli ovo:

https://www.mall.hr/procesori/amd-ryzen-9-7900x3d-procesor-12-jezgri-24-niti-4-4-ghz-5-6-ghz-boost-bez-hladnjaka-100-100000909wof

Kad vam dođe i složite konfu, ponudite svoj stari proc serije 5000 za neku normalnu lovu, može u inbox.

Hvala ;)

Tigar Krezumica
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
XXX-Man kaže...

Uzeo i ja jednoga, ako dođe onda idem tražiti ploču i ram tek. Da se ne veselim prerano 

da, to je pametno. meni su već sve ostale komponente na putu 

a ništa, ako otkažu, idem na 7800x3d, kako sam izvorno planirao

Guns dont kill people... lasers do
16 godina

Eto koliko ustvari košta i vrijedi ovaj proc, triput manje kao i intelovi isti k... . Da su cijene ovakve ne bi ova serija bila prodajni podbačaj.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
moderator

Možda da napišete koje ploče + ram ste uzeli?

Ili neka preporuka?

Koliko ima smisla X670E?

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Nema puno smisla osim ako ti nisu bitne điđe i dodatni sata utori na x670e, dobra 650e ploča će odradit svoje i performanse su iste.

Ja sam se malo požalostio što sam fulao akciju jer sam bio na poslu u to vrijeme, no kada bolje razmislim na 4k mi ionako razlika naspram ovog sada 7600x nebi bila primjetna

3 godine
XXX-Man kaže...

Ili neka preporuka?

Koliko ima smisla X670E?

Wiz3m4n kaže...

Nema puno smisla osim ako ti nisu bitne điđe i dodatni sata utori na x670e, dobra 650e ploča će odradit svoje i performanse su iste.

Ja sam se malo požalostio što sam fulao akciju jer sam bio na poslu u to vrijeme, no kada bolje razmislim na 4k mi ionako razlika naspram ovog sada 7600x nebi bila primjetna

Kod B650E čipseta treba pripaziti odnosno biti svjestan ograničenja prouzročenih šeranim resursima, da ne bi bilo "stavio sam m.2 u slot i sad mi ne radi pcie kartica".

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.10.2023 16:43 (notloB).
16 godina
notloB kaže...
XXX-Man kaže...

Ili neka preporuka?

Koliko ima smisla X670E?

Wiz3m4n kaže...

Kod B650E čipseta treba pripaziti šerane resurse, da ne bi bilo "stavio sam m.2 u slot i sad mi ne radi pcie kartica".

Prema cemu znamu jesu li resursi shareani?

3 godine
emerik kaže...
notloB kaže...
XXX-Man kaže...

Ili neka preporuka?

Koliko ima smisla X670E?

Wiz3m4n kaže...

Kod B650E čipseta treba pripaziti šerane resurse, da ne bi bilo "stavio sam m.2 u slot i sad mi ne radi pcie kartica".

Prema cemu znamu jesu li resursi shareani?

Piše na stranicama proizvođača ploče u rubrici "Tech Specs", obično je obilježeno asteriskom *, detaljno bi trebalo biti objašnjeno ili obilježeno u user manualu od ploče, rijetke E ploče ih nemaju, nabiflaju ih speckama i mogućnostima iz marketinških razloga a kad bolje pogledaš ili radi jedan fičr ili drugi, ili je jedan fičr okljašten da bi mogao raditi drugi i slično.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.10.2023 16:50 (notloB).
17 godina

Sa b650 gen 4 i b650e/pcie gen 5 pločama najgori problem može biti da ako zapuniš treči m2 slot da ti pcie bude radio na x8 a ne x16, tako da samo treba paziti na to da ne puniš sva 3 m2 slota, nema tu previše zavrzlama.

Moj PC  
0 0 hvala 2
4 godine
XXX-Man kaže...

Ili neka preporuka?

Koliko ima smisla X670E?

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/vodic-kroz-maticne-ploce-pocetnike/34633.aspx?page=67&jumpto=6689159&sort=asc&view=flat
Osobno mi je zvucna nepotrebna, bitno mi je da ima 6xsata portova i barem 3xM2, 4 je dodatak, sad na kojoj ce brzini raditi su mi takdoer nebitni jer u praksi se to niti ne kuzi jer ih koristim za pohranu svega zivog i mrtvog!
Od ponudenih svakako svojom cijenom i mogucnostima za mene je top izbor https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B650-TOMAHAWK-WIFI

12 godina
notloB kaže...

Kod B650E čipseta treba pripaziti odnosno biti svjestan ograničenja prouzročenih šeranim resursima, da ne bi bilo "stavio sam m.2 u slot i sad mi ne radi pcie kartica".

užas, koliko su te ploče poskupile u odnosu na prošlu seriju, a zapravo štede na njima kao da su ona najjeftinija 620 klasa

mater im njihovu bezobraznu, taman dočekaš vrijeme kad su ssd-ovi jeftini da se riješiš kablovinja i onda te sjebu s ovakvim sranjima

ciganska posla, em su preskupe, em umjetno nabiju razliku da bi x670 izgledale privlačnije

17 godina
unchosen one kaže...
XXX-Man kaže...

da, to je pametno. meni su već sve ostale komponente na putu 

a ništa, ako otkažu, idem na 7800x3d, kako sam izvorno planirao

Ma svi ce da uzivamo u 7900X3D procesorima!

\o/\o/

AMD Ryzen 7900X; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; AMD Radeon Gigabyte 7900 XTX; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
3 godine
Wiz3m4n kaže...

Sa b650 gen 4 i b650e/pcie gen 5 pločama najgori problem može biti da ako zapuniš treči m2 slot da ti pcie bude radio na x8 a ne x16, tako da samo treba paziti na to da ne puniš sva 3 m2 slota, nema tu previše zavrzlama.

Znam po sjećanju da Asrock B650E Taichi onemogućuje drugi pcie slot ukoliko je jedan od m.2 popunjen, ne znam koji kao što ne znam ni ima li još koja b650e ploča koja radi takva sranja.

17 godina

Za koji drek ce ionako taj drugi pcie?! 

Moj PC  
2 0 hvala 0
3 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

užas, koliko su te ploče poskupile u odnosu na prošlu seriju, a zapravo štede na njima kao da su ona najjeftinija 620 klasa

mater im njihovu bezobraznu, taman dočekaš vrijeme kad su ssd-ovi jeftini da se riješiš kablovinja i onda te sjebu s ovakvim sranjima

ciganska posla, em su preskupe, em umjetno nabiju razliku da bi x670 izgledale privlačnije

Eeee drug moj zato na moju stane tri nvme + jedan šerani uz slobodan x4 pcie slot + dva šerana, i sve to za samo skoro 400€ u vrijeme kupovine.

Nenormalni su ali nije ni intel puno bolji sa Z790, B650E je nekakav kompromis s time što je ova moja bila među tri najskuplje 650e ploče, može se puno jeftinije proći ali i puno skuplje, zavisi kome što treba.

3 godine
Wiz3m4n kaže...

Za koji drek ce ionako taj drugi pcie?! 

Capture card, 10gbit mreža, bolji zvuk, dodatni nvme ssd, još usba, neka specijalizirana kartica... Ja ću si uzeti Thunderbolt.

edit: double post, streljajte me

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.10.2023 19:39 (notloB).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice