Ne, baš je zbugan bios izgleda kako je već kolega rekao. Doslovno s nekim postavkama radi (PBO lvl), a u nekim kombinacijiama s određenim xmp profilom ne.
Fora kod Ryzena je izgleda da nađeš neke postavke da uopće radi kako tako.
Gubi se smisao entuzijazma ako nešto tunaš da proradi, a ne da ga nabriješ dodatno. Barem ja tako mislim.
Kod Intela je 90% nestabilnosti najviše oko temperature tj. kakav si bin pogodio da izvučeš 5+Ghz. Jga, kad rafiniraju 14+++ pa su ga usavršili .
Evo vidim na MSI-ovoj stranici beta bios novi. Idem ga probat.
P.S. Merry C
Fora kod ryzena je da, po izlasku novih ryzena, pricekas 1-2mj stabilne BIOSe - uzmi u obzir da AMD jos ubacuje nove feature u AGESE (npr curve optimizer, PBO2, itd) pa su trenutni korisnici zen3 CPUova u biti beta testeri svih tih featura
imao sam mušica sa svojim 2700X kad sam ga kupio nedugo nakon izlaska, ali nakon par mjeseci radi stabilno bez ikakvih problema - u BIOS vise nisam morao ici
trenutni savjet je da se ne instaliraju beta BIOSi zbog razno raznih issuea (selektivno otkazivanje USB 2.0 portova na maticnoj, WHEA errori, nestabilnosti u radu, itd) - AMDu ce trebati jos bar mj dana da izbaci neku stabilnu AGESU (nadajmo se i prije)
Ryzen je u pocetku izvrstan za hardver fanatike koji vise vole tweakati sistem i provoditi vrijeme u BIOSu/benchmarcima nego igrajuci igre :D
Zato sam ga i kupio, ali opet - tweakanje i čekanje da nešto pokrpaju da radi - nije isto.
Volio bih da si mi ovo rekao prije, hehe.
Ali voljan sam mu dati šansu.