Znači po tebi je bolje doplatiti za cpu (recimo i5 9600K je konkurencija r5 3600) pa za hladnjak pošto dolazi bez ikakvog pa za ploču gdje možeš oc-a/imati RAM brzine vece od 2666MHz i uz sve to još nemaš HT i igra će ti opterećivat CPU osjetno više nego se malo poigrat postavkama ili ako ne znas pitati nekoga tko zna da ti to odradi?
Što se Intela tiče on ej trenutno "plug and play but you have a lot more to pay"
Da je skuplji je, ali netko ce tih par stotki vise izdvojiti za svoj mir... Ni ploce na koje taj ryzen ide a da barem nesto valjaju nemozes nac ispod 1000kn, a za to se vec i ista takva z370 ploca uzme... Imao sam tri riga sa tim rizenom, dva su prodana, jedan ovdje na forumu a jedan je jos kod mene,te sam sa svima imao iste probleme... A i5 9600k svaki bez problema ide na 4.9ghz te nikako nije u rangu s r5 3600 ako gledamo samo gaming, ne pricam napamet vec imam i jedan i drugi proc kod sebe... Imam i 8600k koji je takodjer nesto bolji kad se digne na 4.8 ili vise... Ne kazem ja da ryzen nevalja, svaka amd-u cast, čip je odlican , samo pricam o tome kako je sa njim mnogo vise problema i to sigurno stoji, ne pricam napamet vec iz vlastitog iskustva... A o isplativosti radije ne bi jer je danas to sve isto sranje..., A tko sto vise preferira i voli to ce i uzeti..., Amd ili Intel, dragom bogu svejedno...
Kakvih 1.000kn? Solidne b450 ploče idu već od 650-700kn, a radit će normalno i na jeftinjarama od oko 550kn.
Z370 treba BIOS update za i5 9xxx dakle ili doplata za BIOS azuriranje ili uzimat jos skuplje Z390.
i5 9600 + najjeftiniji cooler koji necem valja + najjeftinija Z390 ploča = 2.920kn
r5 3600 + B450-A Pro = 2.330kn ako hoćeš dodati cooler 2530kn, meni to nikako nije mala razlika.
A što se tiče performansi zbilja ovisi od igre do igre, niti jedan nije overall bolji od drugog.