AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.743
|
čitano: 6.758.688
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Sve 5, ali kakve ova rasprava ima veze sa temom?

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx

10 1 hvala 1
12 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Jakovp kaže...

Sve 5, ali kakve ova rasprava ima veze sa temom?

Nikakve kao i 90% postova u ovoj temi 

13 godina

Temu treba samo bacit u podrum foruma tako da ne javlja pod ovo najčitanije.

0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
Louis Pluto kaže...

igre nisu tip programa gdje se dešavaju tone poziva na bazu podataka na serveru niti scratch disk u premieru ili nekakve situacije gdje bi se eventualno vidjela razlika među diskovljem raznih vrsta i brzina

pa jel nisu igre skup programa(kodova) i poligona koji se neprestano odvijaju(ucitavaju)- u starijim igrama je malo drukcije npr u fallout NW ako maknes sve poligone goodrays ostane a danas su i oni dinamicki kodirani.

sa hdd se vidi shuttering u velikim igrama tipa far cry, battlefield...sam sam to iskusio ali samo sa hdd-om i modernijim i vecim igrama.

12 godina

Imaš placebo i to očiti

11 godina

Da nabrzinu zavrsim pricu koja je pocela s Valentinovim komentarom na moj odabir. Gledam NVMe jer imam obnovljeni kod u ekupi od 100kn pa me MTE220S moze izaci oko 530kn, SX8200 Pro kada im stigne vjerojatno ~600kn. Samsung 860 QVO mi nije primamljiv jer je QLC, sata3 i jer je u ED.

Kako se ponasaju SSD-i i koji kupit prebacite vamo: https://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-optiki-diskovi/ssd-skola/97115.aspx ili https://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-optiki-diskovi/koji-ssd/50123.aspx

Stigla CH6, da post ne bude offtopic.. Nije mi zurba slozit komp, tako da ce vjerojatno netko prije mene javit prve dojmove.

8 godina
neaktivan
HCgamingCRO kaže...

pa jel nisu igre skup programa(kodova) i poligona koji se neprestano odvijaju(ucitavaju)- u starijim igrama je malo drukcije npr u fallout NW ako maknes sve poligone goodrays ostane a danas su i oni dinamicki kodirani.

sa hdd se vidi shuttering u velikim igrama tipa far cry, battlefield...sam sam to iskusio ali samo sa hdd-om i modernijim i vecim igrama.

loading s kružićem (ili kratka ponavljajuća scena, ili statička slika ili neki zavaravajući intermezzo, moguće i nekakvo dinamičko overhead učitavanje ili nemam pojma što su izmislili) znači da se igra učitava s diska na memoriju, ukoliko nemaš dovoljno meme igra ti je ispod sys. req., ne piše zabadava u svim sys. req. između ostalog količina slobodnog prostora na disku a ne i brzina diskovlja, tako je to bilo u vrijeme kada sam se aktivno igrao, koliko mi je poznato tako je i sada...

a sada pliz ukoliko još što želiš na tu temu otvori novu, više na ovo ovdje neću odgovarati

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobe...
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 11:59 (Louis Pluto).
13 godina
The_Fichek kaže...

Stigla CH6, da post ne bude offtopic.. Nije mi zurba slozit komp, tako da ce vjerojatno netko prije mene javit prve dojmove.

Ajde napokon da se i to dogodilo. Kolko je ispala na kraju u kn ? Sad nabodeš 1800x na to polovni, idu za kikiriki po oglasniku.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 12:11 (mislioc).
11 godina

Evo racun iz Cyberport.de, znaci samo maticna 120 eura ~ 900kn. Radi ove liste od Mailboxde: https://www.mailboxde.cz/prohibited-goods.html sam uzeo UPS kao dostavu, a ne ~7 eura jeftiniji GLS - pogotovo zato sto sam jos uzeo bezicnu Braun masinu za brijanje koja na kutiji ima oznaceno da koristi Li-Ion baterije, iako moguce da bi svabe zajebavali oko CMOS baterije da sam uzeo solo maticnu. Tada je u CU maticna kostala 130 eura i njihova dostava je isto tak negdje, blizu 20 eura. Interesiralo me i kako funkcionira Mailboxde, s GLS-om njihova dostava je blize 10 eura, zavisno o tezini paketa, moje je sve skupa bilo 4kg. Evo kalkulator kog zanima: https://www.mailboxde.com/shipping-calculator.html

Dok ne stigne SX8200 u ekupi cu malo gledat njuskalo, makar brzo nestanu Ryzeni 2600 i 1600 ispod 1000kn, tako da vjerojatno ide 3600 na rate u Linksu..

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 12:25 (The_Fichek).
17 godina
odjavljen

Imao si jučer tu na tržnici Ryzen 1600 za 600 kn.

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Kolega dolazi iz Njemacke sad za koji dan. Reko aj uzmi mi u mediamarktu ryzen 3600 pa ti dam pare kad dodjes. Nema problema otisao on ja mu skrinao proizvod br proizvoda 209 eura pise sve. I dosao on nemaju na stanju narucit ce pa ce biti za dan dva. No njega djelatnik ubjeduje da ne kosta 209 eura nego 130... A djelatnik ono imao je sve crno na bijelo, sliku sa njihovog weba. Broj proizvoda. Mene kolega zove i kaze 130 eura. Ja tvrdim da je to ne moguce i da je ovaj nesto zajebo i narucio 2600. Jednostavno nema sanse da je 3600 130 eura nakon mjesec dana od izlaska. I sad me to brine...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
BeLLicus kaže...

Mene kolega zove i kaze 130 eura. Ja tvrdim da je to ne moguce i da je ovaj nesto zajebo i narucio 2600. 

I sad me to brine...

https://www.mediamarkt.de/de/product/_amd-ryzen-5-2600-2443896.html

opravdano 

11 godina
XXX kaže...

Imao si jučer tu na tržnici Ryzen 1600 za 600 kn.

Uteklo, jbg. 3600 me vuce i radi toga sto mu vise "odgovara" CL15 3000Mhz mema koju imam, bolje podrzava AVX instrukcije.. Znam da je malo skup, idealnije bi bilo da je 1500kn, ali razbijat glavu radi +/-200kn mi nema smisla vise. S druge strane s viskom para se kupi bolja grafa, iako bi r5 1600 vjerojatno bio bottleneck za gtx 1070Ti koju bi lovio da lovim grafu (sad imam rx 580 8gb). Slobodno javi, ako se nadje opet koji polovni 1600 ili 2600.

Btw. dodatni razlog za uzeti CH6 je bio i sto je valjda jedina AM4 ploca koja podrzava AM3 coolere, ne trebam dati ~90kn za mounting kit.

14 godina

Malo dr*anja po tajminzima, prošao sam kroz to na brzinu, za FullHD igranje daje solidan boost, a za sve koji se igraju iznad 1080p nema nikakvog pomaka makar imali i 2080Ti.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina

Kome ovaj bureke prodaje, pazi na grafu Ryzen 2600 na 4.2ghz sa njegovim tweakom memorije daje jednak max fps kao i7 8700k na 5.2ghz. Jao kakav cirkus od kanala.

0 3 hvala 0
6 godina
protjeran
BeLLicus kaže...

Kolega dolazi iz Njemacke sad za koji dan. Reko aj uzmi mi u mediamarktu ryzen 3600 pa ti dam pare kad dodjes. Nema problema otisao on ja mu skrinao proizvod br proizvoda 209 eura pise sve. I dosao on nemaju na stanju narucit ce pa ce biti za dan dva. No njega djelatnik ubjeduje da ne kosta 209 eura nego 130... A djelatnik ono imao je sve crno na bijelo, sliku sa njihovog weba. Broj proizvoda. Mene kolega zove i kaze 130 eura. Ja tvrdim da je to ne moguce i da je ovaj nesto zajebo i narucio 2600. Jednostavno nema sanse da je 3600 130 eura nakon mjesec dana od izlaska. I sad me to brine...

Mene i cudi sto je u mediamarku i 209 eura...ja sam kupio tamo senheiserice za 100 eura a kostaju svugdje dalje oko 85(GSP 300) skup je taj mediamrk sto se pc dijelova tice-ali sto je dobro imaju svaki mj prvi petak je pdv free dan pa ako uspijes tada ustedis i 19% jos.

12 godina
The_Fichek kaže...
 iako bi r5 1600 vjerojatno bio bottleneck za gtx 1070Ti koju bi lovio da lovim grafu (sad imam rx 580 8gb). 

Nebi sa r5 1600 i 1070ti imao bottleneck cak i da ti je 1600 na stock postavkama

6 godina
protjeran
hahhaajaads kaže...
The_Fichek kaže...
 iako bi r5 1600 vjerojatno bio bottleneck za gtx 1070Ti koju bi lovio da lovim grafu (sad imam rx 580 8gb). 

Nebi sa r5 1600 i 1070ti imao bottleneck cak i da ti je 1600 na stock postavkama

Pa ja kad sam imao 1500x i gtx 1080-grafa nikad nije padala ispod 95%- nije to BN. Pascal je dosad najboli nvidiev proizvod.

13 godina
hahhaajaads kaže...

Ipak je Far Cry jako loše optimiziran u BF5 je to puno bolje. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 14:33 (mislioc).
6 godina
protjeran
mislioc kaže...
hahhaajaads kaže...

pa taj jedva 1060 izgura.

LOL jedna igra...

ali gledam 9900k nije nista bolji isto grafa ide do 70-tak posto nekad...sto reci?!

sve ovisi koliko je igrica optimirana za koristenje cpu-a...

nemoguce onda da na 1500x i 1080 u watch dogsu imas sve kako treba

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 14:36 (HCgamingCRO).
12 godina
mislioc kaže...
hahhaajaads kaže...

Ipak je Far Cry jako loše optimiziran u BF5 je to puno bolje. 

Da, ovdje u videu cak i bolje izgleda. Meni na 1660ti grafa na 99% i procesor na ~80%

Edit: govorim o bf5, to samo i igram zadnjih dana 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 14:58 (hahhaajaads).
15 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Evo racun iz Cyberport.de, znaci samo maticna 120 eura ~ 900kn. Radi ove liste od Mailboxde: https://www.mailboxde.cz/prohibited-goods.html sam uzeo UPS kao dostavu, a ne ~7 eura jeftiniji GLS - pogotovo zato sto sam jos uzeo bezicnu Braun masinu za brijanje koja na kutiji ima oznaceno da koristi Li-Ion baterije, iako moguce da bi svabe zajebavali oko CMOS baterije da sam uzeo solo maticnu. Tada je u CU maticna kostala 130 eura i njihova dostava je isto tak negdje, blizu 20 eura. Interesiralo me i kako funkcionira Mailboxde, s GLS-om njihova dostava je blize 10 eura, zavisno o tezini paketa, moje je sve skupa bilo 4kg. Evo kalkulator kog zanima: https://www.mailboxde.com/shipping-calculator.html

Dok ne stigne SX8200 u ekupi cu malo gledat njuskalo, makar brzo nestanu Ryzeni 2600 i 1600 ispod 1000kn, tako da vjerojatno ide 3600 na rate u Linksu..

Pa ova ploca je dzaba s obzirom sta pruza

14 godina

3750H bottlenecka 1660ti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
MGloc kaže...

3750H bottlenecka 1660ti.

Kakve veze ima mobilni procesor/graficka sa desktopom ? 

Na tom je sve drukcije, cak je i mobila verzija rtx 2060 slabija od iste mobilne gtx 1070...

6 godina
neaktivan

Pozdrav
Moje iskustvo s Ryzen 5 3600 na B450 ploči

Konfiguracija na linku
https://pcpartpicker.com/b/ws3bt6

Proces sastavljanja je prošao glatko iako čitajući iskustva nekih ljudi na reddit-u kako imaju problema s MSI B450 Tomahawk pločama tj. Biosom za treću generaciju procesora mislio sam da neće ići tako glatko. Ljudi očigledno imaju problema jel svojom krivnjom, neznanjem lošom srećom ne bi znao.
Na UserBencmark-u najkorištenija ploča za Ryzen 5 3600 je MSI B450 Tomahawk s 1229 komada drugo i trece mjesto po broju ploča drži isto MSI B450 s 423 i 280 komada na četvrtom mjestu je X570 s 258 komada. Iz ovoga proizlazi da je dosta i onih koji nemaju velikih problema s B450 pločama uparenih s Rayzenima treće generacije.

Update BIOS-a sam radio bez komponenata na matičnoj.
Skinuo sam v19 BIOS-a sa službenih stranica; koristio sam staru USB memoriju od 2GB; formatirao sam USB preko windowsa (FAT32) nekima windowsi nisu uredno formatirali USB pa sam proces updata nije ni započeo pa su koristili Rufus za formatiranje i sve je prošlo glatko.
BIOS treba raspakirati i preimenovati u MSI.ROM te kopirati na USB
Priključio sam napajanje na ploču 24 pinski konektor i 8 pinski konektor. Upalio sam napajanje.
USB stavljam u USB port predviđen za update stišćem tipku za update i sam proces započinje nako par trenutaka
Nakon otprilike 5min proces završava crveno LED svjetlo prestaje žmirkati i svjetlo na USB-u se gasi
Gasim napajanje, vadim USB, odspajam kabele napajanja.

Spajam sve komponente na matičnu, palim računalo čekam oko minute tada se na monitoru javlja poruka te ulazim u BIOS
vršim instalaciju Windowsa 10, update windowsa te instalacija drivera. Ulazim u BIOS palim XMP profil (Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz C15)

Nekoliko puta gasim palim računalo, restart i sve prolazi bez problema.

Napon se čini u redu
Sobna temperatura 26C
Stanje mirovanja 33C
Opterećenje 72C

UserBenchmark
https://www.userbenchmark.com/UserRun/18899919

Cinebench r15
Single 195
CPU 1629

Cinebench r20
Single 474
CPU 3603

Cinema 4D Viewport Performance Benchmark

Intel i9 9900K 1088 bodova

Ryzen 5 3600 1033 bodova
AMD Threadripper 1920X 857 bodova

*aktivni rad - modeliranje, sculpting, texturing, 3D rigging....

Cinema 4D Viewport Performance benchmark mjeri koliko će se brzo i glatko odvijati vaš aktivni rad unutar vašeg programa za 3d modeliranje (foto, video obradu). Za renderiranje i ostale multi-Processing optimizirane zadatke potreban nam je CPU sa što većim brojem jezgara, ali za aktivan rad potreban nam je procesor s taktovima koji su vrlo visoki (ili ima visok IPC = Instructions per Cycle).
Pomoću Cinebench Single-Core rezultata možemo procijenimo kako glatko bi se procesor ponašao tijekom *aktivnog rada u 3D aplikacijama, ali pošto se taj rezultat dobiva pomoću mjerenja performansi renderiranja taj rezultat i ne predstavlja dobru metodu za ocjenjivanje aktivnog rada i Viewport performansi. Viewport performanse ovisi o IPC-u i taktu procesora, a ne o snazi ​​grafičke kartice ili o broju jezgri samoga procesora.

Cinema 4D Viewport Benchmark u biti mjeri FPS tipične scene koja koristi uobičajne 3D objekte i modifikatore posložene hijerarhijski. Procesor tu hijerarhiju mora prolaziti jedan po jedan objekt bez mogućnosti prebacivanja izračuna na druge jezgre.Ryzen 5 3600 ima izvrstan Viewport Performance rezultat 1033 boda te za one koji stvaraju 3D sadržaj ( modeliranje, sculpting, texturing, 3D rigging....) je odličan zbog svog omjera uloženog i dobivenog.

Photoshop
AMD Threadripper procesori nisu dobri za Photoshop
Intel X-series procesori su OK za Photoshop, ali nisu idealan izbor jer za manje novaca se mogu dobiti veće performanse sa izborom drugih procesora
Intel 9th Gen procesori su vrlo dobri za Photoshop
Novi procesori Ryzen 3 generacije su izvrsni za Photoshop TOČKA

Sve te jezgre i napredak u smjeru dodavanja sve većeg broja jezgara je dobar ali IPC i takt jezgri je specifično važan u pogledu aktivnog rada
AMD je izgleda dobro odradio posao što se tiče IPC u odnosu na prošle generacije procesora.
Sama sirova snaga za renderiranje je odlična ali rendering je među zadnjim koracima pri kreativnom procesu. Optimizacija i planiranje je ključ kvalitetnog sadržaja bilo u video, foto ili 3d procesu stvaranja sadržaja.
Važnije mi je da procesor ima bolje performanse dok aktivno radim tj. sjedim pred monitorom da se što brže i fluidnije odvija sam proces stvaranja
a za rendering pa neka i traje duže neka procesor izračunava to mu je i posao hahahhhaha

Uglavnom zadovoljan sam sklopljenim računalom sve radi iz prve i kako treba.

24 0 hvala 15
12 godina
5ar5 kaže...

E to se cekalo, detaljno pojasnjenje da nije problem do biosa i starijih maticnih nego do ljudi.

Svaka cast na ovom, konfa izgleda prelijepo i uzivaj 

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 17:04 (hahhaajaads).
14 godina
hahhaajaads kaže..
nego do ljudi.

Prije do loših i nikakvih uputa nego do ljudi.

ps. a možda i sreća ima tu nekakvu ulogu.

ps. 2 ovo da windowsi nisu uredno formatirali USB mi je presmiješno iskreno, a glavno pitanje je gdje pronaći stari USB od 2 GB.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 17:09 (Valentin17).
13 godina

Takav USB se nadje kod klinaca kao igracka ili kod starijih ljudi kao glavni. Znas to :)

Zagovaram da mi koji ne znamo sve radje damo da slozi SHOP nego da se hvalisamo pa posli njurgamo.

coffe,coffe,coffe.....
14 godina

Ja sam koristio 16 gb usb3 stick i quick format napravio u Windowsu, stavio fajl na stick, preimenovao ga u MSI.ROM i prošlo bez beda iz prve.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2019 17:25 (vrinho).
Moj PC  
3 0 hvala 1
6 godina
protjeran
vrinho kaže...

Ja sam koristio 16 gb usb3 stick i quick format napravio u Windowsu, stavio fajl na stick, preimenovao ga u MSI.ROM i prošlo bez beda iz prve.

ja od 128 i samo formatiras na fat32. ni nemora se preimenovati.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice