AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.735
|
čitano: 6.687.013
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
axos kaže...

Solo761 kolega, rješenja ima brdo i samo je pitanje koje je izvedivo i koje daje najbolje rezultate. Evo neke ideje:

1)Staviti ventilator iza a vodeno premjestiti gore (ventilator upuhuje a vodeno izbacuje)

2)Maknuti filter i staviti da ventilatori upuhuju od gore tj preko vrm. (Nije baš estetski primamljivo a i prašine će biti za izvoz)

3)Premjestiti vodeno s vanjske strane kućišta (Estetski malo manje privlačno)

4)Zamjeniti pad na Vramu kvalitetnijim ili kombinacijom bakra i termalne paste

5)Nabaviti vrm cooler (Pitanje je da li će ga biti moguće montirati na tvoj setup)

Hvala na idejama, no za sada je jedino vent odozdo, da puše preko VRM-a, pokazao da ima nekog efekta.

1. Vodeno ne stane na "plafon", smeta memorija. Na "plafonu" ima mjesta samo za čiste 12cm ventove. Zato i razmišljam o nekoj drugoj kištri, nevezano za ovu problematiku.

2. Sa gornje strane čak i nema filtera. Jedino na prednjem ventu i na ulazu za napajanje ima. Prije nego sam nabavio to vodeno sam imao dva venta gore, ali sam morao maknuti jednoga da stane blok.

3. Ovo nažalost nije opcija, ne zbog estetike nego jer bih morao iščupati šlaufove iz bloka i provući ih, a nisam siguran da li je predviđeno da to korisnik radi. Pa da ne bude za vječna lovišta nakon toga :).

4. I o ovome sam razmišljao. Čak i da li uopće ima neke padove ispod toga. No za sada to ne bih radio da ne bude neka pi*darija pa da me sa garancijom zezaju.

5. Ovo što sam na kraju napravio se svodi na to. Manji 7cm vent sam stavio ispod bloka da tjera zrak u taj "kanal" između bloka i matične u kojem je VRM. Spustilo je temperaturu sa 88 na 75 pod loadom oko 38 u idle-u.

Probao sam čak i izvaditi blok totalno van i staviti čisti vent da vuče van na stražnju stranu, ovaj odozgo ubacuje i temperatura identična kao kada je blok tamo, bez ovog venta. Nekako mi se čini da plastični shroud preko portova sa stražnje strane tu odmaže. Dijelom je i preko VRM coolera tako da napravi da zrak fino zaobiđe oko njega umjesto da prolazi kroz njega :D.

14 godina
neaktivan
Solo761 kaže...

Hvala na idejama, no za sada je jedino vent odozdo, da puše preko VRM-a, pokazao da ima nekog efekta.

1. Vodeno ne stane na "plafon", smeta memorija. Na "plafonu" ima mjesta samo za čiste 12cm ventove. Zato i razmišljam o nekoj drugoj kištri, nevezano za ovu problematiku.

2. Sa gornje strane čak i nema filtera. Jedino na prednjem ventu i na ulazu za napajanje ima. Prije nego sam nabavio to vodeno sam imao dva venta gore, ali sam morao maknuti jednoga da stane blok.

3. Ovo nažalost nije opcija, ne zbog estetike nego jer bih morao iščupati šlaufove iz bloka i provući ih, a nisam siguran da li je predviđeno da to korisnik radi. Pa da ne bude za vječna lovišta nakon toga :).

4. I o ovome sam razmišljao. Čak i da li uopće ima neke padove ispod toga. No za sada to ne bih radio da ne bude neka pi*darija pa da me sa garancijom zezaju.

5. Ovo što sam na kraju napravio se svodi na to. Manji 7cm vent sam stavio ispod bloka da tjera zrak u taj "kanal" između bloka i matične u kojem je VRM. Spustilo je temperaturu sa 88 na 75 pod loadom oko 38 u idle-u.

Probao sam čak i izvaditi blok totalno van i staviti čisti vent da vuče van na stražnju stranu, ovaj odozgo ubacuje i temperatura identična kao kada je blok tamo, bez ovog venta. Nekako mi se čini da plastični shroud preko portova sa stražnje strane tu odmaže. Dijelom je i preko VRM coolera tako da napravi da zrak fino zaobiđe oko njega umjesto da prolazi kroz njega :D.

Da li stane samo blok na plafon bez ventilatora, pa da ventilator staviš s vanjske strane kućišta iznad bloka?

14 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Bok

frend je slozio komp i ima sljedeci problem, kad pokrene igricu, dobije black screen, ventilatori počnu glasno vrtit, a zatim se ugasi. Jedina igrica koja mu radi je Ryse: Son of Rome i to na najnižim detaljima i rezoluciji.

Komp je sljedeći:

RyZen 1600

MSI B350 PC Mate

2x8gb Corsair vengeance 3000mhz 

XFX RX 480 GTR

SSD Kingston 120gb

sve je to novo, osim napajanja Seasonic 620w, staro nekoliko godina

RAM je probao i na 2133MHz pa valjda nije do toga

Može neki savjet što napraviti?

Ako sam nešto progriješio, ispravite me. :D Mlad sam, još učim! :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Tony1999 kaže...

Obavezno staviti noviji BIOS na matičnu ploču ukoliko isti postoji.

Razni hardverski problemi

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.5.2017 20:51 (Valentin17).
15 godina
odjavljen

Prva mini itx ploča dostupna u Europi, dućan šalje u HR, 22 eur poštarina.

https://www.caseking.de/en/biostar-x370gtn-amd-x370-mainboard-sockel-am4-mbbs-015.html

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx

0 1 hvala 1
12 godina

izbjegavati Biostar

koliko citam po netu, bios je uzasan i jos nije pravilno preveden sa kineskog

cekati asrock, asus i ostalu ekipu za mATX/mITX

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.5.2017 8:19 (Fanu).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
odjavljen
Ma koristiti cu google translate lol
No ozbiljno, ako je to jedini razlog onda nema beda, snalazio sam se ja i sa puno gorim stvarima. Pitanje je kada ce drugi izbaciti itx, nemaju cak ni u najavi. Matxa ima koliko hoces, mozda ne high end ali ima.
http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx

0 1 hvala 0
13 godina
Tony1999 kaže...

Bok

frend je slozio komp i ima sljedeci problem, kad pokrene igricu, dobije black screen, ventilatori počnu glasno vrtit, a zatim se ugasi. Jedina igrica koja mu radi je Ryse: Son of Rome i to na najnižim detaljima i rezoluciji.

Komp je sljedeći:

RyZen 1600

MSI B350 PC Mate

2x8gb Corsair vengeance 3000mhz 

XFX RX 480 GTR

SSD Kingston 120gb

sve je to novo, osim napajanja Seasonic 620w, staro nekoliko godina

RAM je probao i na 2133MHz pa valjda nije do toga

Može neki savjet što napraviti?

Napajanje.

Prije nekoliko mjeseci jedan kolega tu s foruma je imao isti problem s istim napajanjem i XFX RX 480 GTR.

Nakon kupnje jačeg napajanja riješio je sve probleme.

Taj Seasonic s dva raila na +12V(24A) se pokazao nedovoljnim za grafe gladne struje.
Ako sve drugo ne pomogne, neka proba s jačim napajanjem koje ima jedan rail od barem 40A.

EDIT: Ako će kupovati novo napajanje preporuka za Corsair Enthusiast Series TX550/650 GOLD modularno 7 godina garancije.
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.5.2017 12:30 (Mile 74).
15 godina
protjeran

Rail od 24A bi trebao biti vise nego dovoljan za 480-ku...

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
ansha kaže...

Rail od 24A bi trebao biti vise nego dovoljan za 480-ku...

Trebao bi, ali iskustva govore drugačije.

Colossus7:

Poz svima, prije nego čitate dalje, ovaj post nije nikakav flame niti slično stoga molim da se ni ne shvati kao takav, jednostavno dijelim iskustva i frustracije kao dugogodišnji Radeon kupac iako sam imao i hrpu Geforce kartica tijekom svog gaming staza.

Dakle da skratim vrlo dugu i bolnu priču tj. proces koji sam prošao sa novo kupljenom XFX RX 480 GTR Black Edition 8GB karticom, nakon dan i pol zezanja sa svim zivim i nezivim metodama koje su uključivale :
hrpu instalacija/cleana sa DDU programčićem

raznim verzijama crimson drivera od 16.7.2, 16.7.3, 16.7.9 i najnovije 16.11 koji već je sad aktualan, pa čak i probavanja instalacije sa Driverpacks, DriverBoosterom, i offical AMD light toolom koji autodetekta i skida potrebne drivere,

undervoltingom raznih postavki i kombinacija, zezanja po device manageru,

kombiniranja sa raznim monitorima, HDMI, DVI priključima i rezama,

došao sam do istog zaključka kao tip u ovom postu dole sa amd foruma, ali me zanima da li je još netko imao isti problem, jer vidim po netu osim onog famoznog problema sa vatima u pci-express slotu kojeg je AMD navodno riješio sa 16.7.2 verzijom drivera, guglajući naletio sam na hrpu postova i frustriranih kupaca sa istim problemom...

Konkretno kada se pokrene neka igra, ili se sruši odmah u desktop sa famoznom driver stopped responding porukom, ili grafa samo baci black screen na monitor. Zanimljiva stvar je u tome što npr kod mene igru pokrene uredno (testirao sa Tomb Raiderom I Batman Arhkam Knight lol) i igru vrti fantastično dok igra ne dodje do loading screena ili zgineš.

Onda kada igra prestane opterećivati karticu sa zahtjevnim radnjama, fanovi na grafi se uspore, ili stanu skroz, i baci black screen. Nekada ga izbaci nakon pol minute nekada, tek kada igra loadira sljedeću scenu itd. jednostavno umjesto kada igra spušta opterećenje na grafu, grafička radi nekog razloga nemoze to podnijeti i black black screen, monitori kazu signal lost i OS se smrzne nakon toga, i jedino sto mozes je napraviti hard reset kompa.

Prvi problem je što grafa osim 16.9 verzije drivera (bez obzira na OS) i što sam sve svaki put počistio temeljito sa DDU i Cleanerima iz Safe moda, jednostavno grafa je odbijala instalirati starije verzije drivera, ni automatski ni ručno preko device managera ili pokretanja MSI fajla u samom AMD folderu kada ga se otpakira. Offical installer je samo nudio AMD Installer manager, HDMI audio driver i onaj Gaming Evolved stuff, driver nikada ne stavi listu kao ponudu da ga instalira.

Jedini driveri koje sam uspio instalirati su bili svjeziji 16.9 i 16.11, pokušavao sam 16.7.2 pa čak i zloglasni 16.7.3 driver jer navodno riješava taj black screen problem nekim vlasnicima rx480 kartica ali ne svima. Priče i rješenja su već na razini gatanja u grah, od rollbacka na stare drivere, paljenja gašenja integriranih grafi na procu ko ih ima, reinstalla windoza, updejta biosa nema šta ljudi ne pokušavaju, neda mi se sve to ni pisati.

Na kraju dolazim do ovakih postova na više mjesta kao da im je zamjena napajanja riješila problem, do sad je u konfi bio Radeon 6870 1GB ram koji je zahtijevao 2-6 pinska konektora i na papiru taj stari radeon je vukao više watta nego ova nova grafa ako se ne varam pa sam išao zaključkom da će napajanje biti dovoljno jako za novu Radeonku (ima 1 8-pinski utor)

Spajao sam je preko prilozenog 2-6 pin na 1-8 pinski adapter jer 8 pinski od Seasonica je uboden u matičnu ploču, da nadojava proc.(EPS)

I have experienced black screens with a recently bought XFX RX480 GTR Black and it seems that it boils down to the basic PSU not rising up to the card's needs. TL DR version is insufficient AMPS.

I own a Seasonic MII 620W PSU, that has two 12V rails with 24A each. Seasonic is considered a good manufacturer and 620W should be enough for an RX 480 but it isn't. After I installed the card I immediately launched the heaven benchmark to see its potential, but after one second after starting the screen turned black and I had to hard reset. I tried a game, but it had the same result. I tried everything that I found on the internet (DDU, "x" amount of drivers, BIOS updates, reinstalling windows, upgrading to win 10), nothing worked.

Then I decided to go at it "oldschool" and borrowed a more powerful (even though of lesser quality) High Power PSU with 700W and and a single 12V rail with 52.5A and needless to say the GPU card performed flawlessly. SInce my Seasonic has 620W and 2 rails with 24A (2x24A=48A???) it might not have been enough or the PSU has some kind of protection when the Amps that the card requires spyke.

I have come to this conclusion while observing the volts and amps listed in hwinfo64 for the gpu while the heaven benchmark was running. The watts usage never went above 130W but the Amps were all over the place with an average of 50A and spykes as high 120A (maybe this is where the PSU protection kicked in and shut off the power and the screen went black). I know it sounds unreasonably high for an amperage measurement but giving the the power issues that the RX 480 had at launch they are plausible.

My suggestion is to buy a good PSU with at least 700W and 52.5A on a single rail! I hope this helps somebody (to not waste 3 weeks troubleshooting RX480 gpu problems like I did)

Vaša mišljenja, i ako je ovo gore istina, preporučite napajanje sa tim specifikacijama, ako je moguće do cca 600-700kn.

Usprkos hrpi ljudi sa ninja mašinama proizvođač tvrdi da je 500W compatible napajanje dosta za tu grafu. Šta god to značilo.

Colossus7:

Evo samo da javim da sam išao kupit novo napajanje, nije bilo na lageru u dućanu di sam išao ništa na lageru ni od Fractala ni nekih drugih kvalitetnijih napajanja, pa s obzirom da mi je komp morao biti u funkciji odmah više radi posla i komunikacije manje radi gejminga, odučio sam se ić na varijantu da su railovi bili jednostavno preslabi na starom Seasonicu iako je bio 500 watta i odlično stabilno i pouzdano napajanje, na kraju nisam htio potrošit hrpu para i uzmem Corsair VS 550w koji ima Single rail 12v @42amp. Došao doma, pošteko sve (imam negdje 5 diskova od toga 2 u raidu, 3 venta na kućištu, periferije tipa vanjski diskovi i printer, 2 monitora + Plazma telka, sluške, Xbox360 joystick, napajanje je super tiho i lijepo nadojava sve potrebno.

Grafička radi sad kao zmaj, vrtio Tomb Raider i Arkham Knight na max settings, jede igre za doručak, sa mojom konfiguracijom i stock settings fan ne prelazi 1700rpm i 71 stupanj temperaturu.

Ja ultra zadovoljan.

Napajanje platio 400 kn :)

Hvala svima na savjetima. Tako da ubuduće znaju ostali koji budu kupovali RX 480 , pa ako radi probleme a nisu driveri, grafička je vjerovatno ispravna samo treba dovoljno struje na 12v railovima.

Pozz

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.5.2017 12:23 (Mile 74).
15 godina
protjeran

Nije to normalno, ako je do napajanja, onda je napajanje neispravno. 24A je dovoljno za rx480...

Moj PC  
2 0 hvala 2
8 godina
neaktivan

Bolje bi bilo da sačeka neke profesionalne recenzije tih TX napajanja.

13 godina

Da, nema još recenzija ali 43A/51A single rail, sve japanski kondenzatori, 105°C,

gold efikasnost i 7 godina garancije je meni dovoljno za preporuku.

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
ranko091 kaže...
LeftY_CRO kaže...

kolko se isplati trenutno preci sa fx na ryzen? razmisljao bi o nekom upgradeu no medjutim nisam siguran da li se isplati

ja sam prešao sa fx8350, na ryzena 1700x ...fps je malo veći i stabilniji, rad po desktopu je manje više isti. jedino mi se promjenilo da kad igram ne vrti turbina da ohladi komp. sad ovaj sa pola snage odradi sve.

ako ti se da čekat ryzena 2, sa malo većim taktovima. čekaj.

Da si uzeo R5 1400 pa dobio bi istu gejmersku priču.

R5 1400 je opčenito osjetno bolji proc od FX žutanjka, i na kraju potrošnja je 100W niža u odnosu na defoltni FX-8350.Ja sam to prognoziral i prije nego kaj su izašli testovi, pa kad su iskočili službeni Ryzen 4/8 testovi to je samo i potvrđeno kaj drugo.

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=14&jumpto=5244690&sort=asc&view=flat

FX i 8/16 su apsolutno neusporedivi, onako na desktopu dok procovi manje više ljenčare i nečeš primjetit neku razliku.Ali kad se krene u ozbiljne CPU poslove, odma se lako primjeti ogromna razlika između žutog i zelenog proca.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.5.2017 13:39 (rambox).
14 godina
neaktivan

Koja je bolja ploca za Ryzen 1600? ASUS Prime B350-Plus ili Gigabyte GA-AB350-Gaming 3?

Asus ima kvalitetan VRM, bolja m.2 utor, ali ima stari lan i audio chip... 

Gigabyte ima bolji audio i lan, m.2 utor je uspod graficke pa se i vise grije, a za VRM nisam nasao niti jedan konkretni podatak osim da je 4+3

Bio bi i lagani OC na 3.8 sa stock coolerom, i memorija od 3200 mhz

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.5.2017 15:44 (Bezimeni777).

0 0 hvala 0
16 godina

Pozdrav, nabavio sam R5 1600x i sad mi treba matična i RAM. Može kakakv prijedlog.

Matičnu koju gledam je GIGABYTE GA-AB350-GAMING_3 a ram što brži da sd OC-a.

Budget mi je 2200 kn.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Point-X kaže...

Ploču uzmi Gigabyte X370 Gaming 5, a RAM GSkill Trident Z 2X 8 GB na 3000 MHz ili više.

Moraš se malo razvući ako želiš to složiti kako treba.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.5.2017 16:41 (Valentin17).
14 godina
neaktivan
Ja osobno nikad vise gigu, tri sam imal i tri su krepale..i eto, iz osobnog iskustva ja ih preskacem..

Sad imam asus prime al ne dovoljno dugo da bi sa sigurnoscu reko da je to to. Sam ti mogu rec da je ta razlika u zvuku i lanu neprimjetna naspram gige, a app bundle je bolji na asusu neg na gigi..
------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina
Sale_ds kaže...
Ja osobno nikad vise gigu, tri sam imal i tri su krepale.

Vidiš ja bih suprotno mogao reći za ASUS, ali moj uzorak je malo veći od tvoga.

Bit svega je da valjda imaš lošu sreću i da se kvare i jedne i druge.

13 godina
Valentin17 kaže...

Vidiš ja bih suprotno mogao reći za ASUS, ali moj uzorak je malo veći od tvoga.

Bit svega je da valjda imaš lošu sreću i da se kvare i jedne i druge.

Nema pravila danas, osim ako pokusavas na jeftinoj ploci da clockas onda ti nece pomoci nista 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
17 godina
odjavljen
rambox kaže...
FX i 8/16 su apsolutno neusporedivi, onako na desktopu dok procovi manje više ljenčare i nečeš primjetit neku razliku.Ali kad se krene u ozbiljne CPU poslove, odma se lako primjeti ogromna razlika između žutog i zelenog proca.

Osjetio se razlika i u cijeni, FX je 775 kn a razen 1700 2800 kn. Cijena je također neusporediva, koliko para toliko muzike.

12 godina
protjeran
Bezimeni777 kaže...

Koja je bolja ploca za Ryzen 1600? ASUS Prime B350-Plus ili Gigabyte GA-AB350-Gaming 3?

Asus ima kvalitetan VRM, bolja m.2 utor, ali ima stari lan i audio chip... 

Gigabyte ima bolji audio i lan, m.2 utor je uspod graficke pa se i vise grije, a za VRM nisam nasao niti jedan konkretni podatak osim da je 4+3

Bio bi i lagani OC na 3.8 sa stock coolerom, i memorija od 3200 mhz

ALC887 je teško govno, ali baš teško.

17 godina
odjavljen

Meni je zvuk super sa tim chipom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
XXX kaže...

Meni je zvuk super sa tim chipom.

Koristiš li slušalice ?

17 godina
odjavljen

Da, Sony MDR-XB 700 i sve mi radi savršeno.

12 godina
protjeran
XXX kaže...

Da, Sony MDR-XB 700 i sve mi radi savršeno.

Jesu te sluške samo 24 ohm ? Možda zato radi ok.

Ja imam HyperX Cloud Core i zvuk na tom čipu je toliko tih i jadan da imaš osjećaj da koristiš in ear slušalice od 30kn, generalno je zvuk nikakav, a između ostalog da taj čip valja ne bi ga trpali na low budget matične.

17 godina
odjavljen

da 24 ohma ali imam i logitecg G430 na 32 ohma i isto zvuče odlično

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
XXX kaže...

Probao sam svoje Beyer DT 770 i DT 1990 na tom čipu (250ohm) i govno, drek valja zvuk. Ionako, nijedna matična to nebu gurala baš, a da ne pričam o T50rp... Zato postoje DAC-ovi i vanjska pojačala.

Bene docet, qui bene distinguit.
12 godina
protjeran
XXX kaže...

Cloudice su 60, ne može ta zvučna njih upogonit na najbolji način, al jbg, kolko para tolko muzike na toj low integruši.

17 godina
odjavljen

Vjerovatno nisam zahtjevan poput vas ali za neku usporedbu na prošloj matičnoj sam imao audigy se diskretnu, i ne čujem nikavu razliku u igrama, muzika flac, jubito i sl. u odnosu na ovu inegriranu. Čak bi rekao da je ovdje zvuk jači...možda nabavim neku bolju zvučnu pa budem onda pametniji. Makar skroz sam zadovoljan i sada.

Moj PC  
2 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice