Solo761 kolega, rješenja ima brdo i samo je pitanje koje je izvedivo i koje daje najbolje rezultate. Evo neke ideje:
1)Staviti ventilator iza a vodeno premjestiti gore (ventilator upuhuje a vodeno izbacuje)
2)Maknuti filter i staviti da ventilatori upuhuju od gore tj preko vrm. (Nije baš estetski primamljivo a i prašine će biti za izvoz)
3)Premjestiti vodeno s vanjske strane kućišta (Estetski malo manje privlačno)
4)Zamjeniti pad na Vramu kvalitetnijim ili kombinacijom bakra i termalne paste
5)Nabaviti vrm cooler (Pitanje je da li će ga biti moguće montirati na tvoj setup)
Hvala na idejama, no za sada je jedino vent odozdo, da puše preko VRM-a, pokazao da ima nekog efekta.
1. Vodeno ne stane na "plafon", smeta memorija. Na "plafonu" ima mjesta samo za čiste 12cm ventove. Zato i razmišljam o nekoj drugoj kištri, nevezano za ovu problematiku.
2. Sa gornje strane čak i nema filtera. Jedino na prednjem ventu i na ulazu za napajanje ima. Prije nego sam nabavio to vodeno sam imao dva venta gore, ali sam morao maknuti jednoga da stane blok.
3. Ovo nažalost nije opcija, ne zbog estetike nego jer bih morao iščupati šlaufove iz bloka i provući ih, a nisam siguran da li je predviđeno da to korisnik radi. Pa da ne bude za vječna lovišta nakon toga :).
4. I o ovome sam razmišljao. Čak i da li uopće ima neke padove ispod toga. No za sada to ne bih radio da ne bude neka pi*darija pa da me sa garancijom zezaju.
5. Ovo što sam na kraju napravio se svodi na to. Manji 7cm vent sam stavio ispod bloka da tjera zrak u taj "kanal" između bloka i matične u kojem je VRM. Spustilo je temperaturu sa 88 na 75 pod loadom oko 38 u idle-u.
Probao sam čak i izvaditi blok totalno van i staviti čisti vent da vuče van na stražnju stranu, ovaj odozgo ubacuje i temperatura identična kao kada je blok tamo, bez ovog venta. Nekako mi se čini da plastični shroud preko portova sa stražnje strane tu odmaže. Dijelom je i preko VRM coolera tako da napravi da zrak fino zaobiđe oko njega umjesto da prolazi kroz njega :D.