Pa sta mu smeta da ga zarotiras za 90°
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Na fx'u i intelu sam to napravio nekak al se ne sjecam kak. Tu sam kemijao al nisam iskemijao..
Odnosno na intelu znam kak sam. Morao sam brackete one koristit il kak se vec zovu pa sam to na plocu moga zasarafit kak sam htio.
Na AM4 nije isti razmak izmedu svih rupa pa nemres niti one plastike okrenut..
Ak imas ideju kakvu slobodno prosljedi :p

Ako je to push n pull sistem kod tebe, skidaj taj donji samo ce grijati CPU.
Gornji vent(ako ga imas) okreni ga da puse u CPU cooler, a drugi gornji(ako ga imas) ostavi da izbacuje vazduh iz kucista.
6g na forumu i stavi vent da puse izvana u kuciste prema grafi, sta rec. Bilo bi krasno i da slikas sa upaljenim svijetlom i po mogucnosti maknutom bocnom stranicom.
Chase znaci tvoja ideja je da gornji puse u cpu cooler i onda gornji izvlaci zrak? Neznam otkuda ti pada takva ideja, donji mora puhati kroz cpu cooler a gornji izvlaciti iz cpu coolera nema tu previse filozofiranja, topli zrak se dize tako da nikako nije preporucljivo da ventovi pusu odgora prema dolje
Pa gledam sta uraditi u ovoj situaciji jer mi se cini da nema naprijed ventove (ne vidim ih spojene na maticnoj) te gore onda, ako su te dvije ledice dva venta, prebacio bih ih naprijed s prednje strane kucista a ostavio samo sa zadnje da izbacuje vazduh napolje.
Mracna slika ne znam koliko ima ventova ili sta, ovo sto sam napisao jbg bilo je brzinski i na 4.5" displayu sto se moze vidjeti, ali ako je push n pull sigurno treba skinuti donji vent koji uzima zrak s grafe, to nikako nece pomoci
On prica o dva gornja venta, savjetuje da jedan upuhuje zrak u kuciste, a drugi da izbacuje zrak van, bome logicki interesantan prijedlog
Inace na krovu je jedan vent (te dvije ledice su od jednog venta, a svaki vent ih ima po 4)

To je dobro postavljeno, graficka ako ide do 90 ti ju onda sa ovim zrakom od procesora koji izbacuju ventovi od hladnjaka prema njoj mozes samo ohladiti.
Problem je jedino sta su 200mm ventovi prilicno losi naspram 120 i 140mm ventova.
Solo761 kolega, rješenja ima brdo i samo je pitanje koje je izvedivo i koje daje najbolje rezultate. Evo neke ideje:
1)Staviti ventilator iza a vodeno premjestiti gore (ventilator upuhuje a vodeno izbacuje)
2)Maknuti filter i staviti da ventilatori upuhuju od gore tj preko vrm. (Nije baš estetski primamljivo a i prašine će biti za izvoz)
3)Premjestiti vodeno s vanjske strane kućišta (Estetski malo manje privlačno)
4)Zamjeniti pad na Vramu kvalitetnijim ili kombinacijom bakra i termalne paste
5)Nabaviti vrm cooler (Pitanje je da li će ga biti moguće montirati na tvoj setup)
Dosad najbolja, najjednostavnija i najčišća ilustracija Ryzena:
Jer zašto slike ne bi bile masakrirane... http://imgur.com/a/B45AL
Je ali tu fali tablica potrošnje energije, dakle vrlo bitna činjenica da je AMD Ryzen ergela vrlo štedljiva, i to sve na Samsung Fejk 14nm proizvodnom procesu.
Kak to da su Ryzen procovi tak štedljivi, možda da to pitamo Intel-ovog CEO-a kaj se tu zapravo dogodilo?
http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=0&jumpto=5361316&sort=asc&view=flat
Ako čemo bit realni jel, kaj se tiče svega oko Ryzen procova eto di je AMD jedino gadno zahebo stvar.AMD je zafrknul svoju vlastitu oznaku, pa su je na Wraith CPU hladnjacima zašrafili ukrivo i eto ti sad gadnog problema.S obzirom da je osjetno lakše delidalt i7 7700K, nego ispravit ovaj AMD zaheb tu je svaki dalnji komentar nepotreban.
Nego, spakiram ja tu neispravnu gigu da je nosim na servis i vidim onu zastitnu plastiku kaj ide preko socketa jel..i reko idem i to stavit. A kako godinama furam amd'a i ovo mi je prvi intel od tam 2009te uopce sam zaboravio da su pinovi na ploci lol. Doslovno sam ih pola nagnjecio s tom plastikom, kreten lol..
S obzirom na testirane činjenice, današnji Ryzen+Samsung 14nm uopče nema smisla klokat više od 3.8ghz dakle drž se optimalnih granica.Ne trebaš bit matematički genij, da bi izračunal koja je razlika u performansama 3.8ghz vs 4ghz, dakle razlika je nikakva totalno zanemarivo.
http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=166&jumpto=5326022&sort=asc&view=flat
Zen/Ryzen 2 bit če malo drukčiji, uostalom i 14nm proizvodni proces bit če dodatno optimiziran, pa če ta idealna CPU frekvencija skočit na 4.1ghz tu negdje.
teško da će vrm hladiti hladnjak od procesora, osim ako nije top flow kao ovaj moj be quiet
evo ti test amd wraith coolera koji jasno pokazuje kako takva pozicija ima prednosti za vrm, za razliku od daleko moćnijeg macho hladnjaka od kojeg vrm nema skoro nikakve koristi
pogledaj termalne slike, čak i bijedni stock amd cooler bolje hladi matičnu i vrm od macho hladnjaka, koji je inače odličan hladnjak
Pa svaki stock CPU hladnjak je takav, ili po engleskom Downdraft ili Topdown pušeči CPU hladnjak.Hlađenje matične ploče, ili recimo memorije ili naponskog djela oko procesora, to je vrlo bitna prednost Downdraft CPU hladnjaka.
Upravo zato ja gazim sumanute pljuvače/prigovarače po AMD Wraith "Downdraft cpu hladnjacima".Najbitnije da se trola po preimenovanoj cirkus temi, ne znaš ko pije ko plača trolerskih budalaština ko blata.
http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/cpu-chat-tema/224306.aspx?page=163&jumpto=5325300&sort=asc&view=flat
Topdown CPU hladnjaci su odavno poznata priča, a još bolje pa danas za AM4 Socket(ili bilo koji drugi socket) moš kupit hladnjak kao nekadašnji stari Scythe Samurai ZZ+92mm vent.Nažalost ovaj Scythe žutanjak više se ne proizvodi, šteta bio je odličan ali i prilično jeftin CPU hladnjak.Žutanjak bi odlično hladil svaki 4 Core Ryzen, pa čak i 6 Core to sigurno bez ikakvih problema.Kad smo več kod Scythe, imaju oni tri TopDown CPU hladnjaka za AM4 socket.Tu su noviji Iori pa veliki Kabuto 3 i Shuriken, i kolko ja vidim upravo je taj Iori(10cm vent) orjentacijskim tehnikalijama identičan starom Samurai ZZ hladnjaku.Novi Iori CPU hladnjak opet nije skup, pa eto košta kao nekadašnji Samurai ZZ samo 20 dolara.Kolko košta u Hrvatskoj ili EU, as ti gospe pa sigurno ne 20 dolara nego sitnih 32eura ili kod nas eto 256kn.
http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/scythe-katana-3-ac-freezer-7-pro-rev2/99961.aspx?page=0&jumpto=1931244&sort=asc&view=flat
http://www.scythe-eu.com/en/products/cpu-cooler/amd-am4.html
http://www.scythe-eu.com/en/products/cpu-cooler/iori.html
https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIA9ZH3S91407
https://www.protis.hr/products/details/cooler-scythe-iori-scior1000-socket-7751366115611551150am2am3fm1fm2/82189
https://www.alzashop.com/scythe-iori-d2146339.htm
Protok nije los, mogo bi bit i bolji al bome i gori :p.
Hebe me taj coer kaj ga nemrem zarotirat za 90 da je taj push/pull kak spada. Sad se ta dva kolju, ovaj gore na kucistu hoce izbacivat zrak, a ovaj na procu ga tera dole lol

Ovo nije u redu, ne smije se ta strixica grijati tako puno, sta jesi je clockao do kraja ili sta
Nista neviđeno, te strixice na 300 seriji su gadan flop
Sta se mene tice, bubni taj vent sa krova na taj hladnjak da imas push pull i da pusu u smjeru grafe. Na krovu netrebas nikakav vent.
EDIT:
Sad sam skuzio da imas vec dva venta na hladnjaku, u tom slucaju kako sam rekoa, stavi oba da pusu prema grafi, gornji vent stavi na upuh u kuciste, a zadnji da izbacuje zrak van.
Dode do 90 i onda spusta taktove i igra krene trokirat tak da imam profile za odredene igre koji mi zavrte ventove da se kartica ohladi.
Ne znam kakva im je to fora stavit tri venta na karticu i onda je nastelat tak da su ti ventovi prakticki neiskoristeni na stock profilu jel..
Zamisli nekog tko se ne kuzi, da 3.5k za karticu i onda mu igre trokiraju jer cemu hladit, logicnije je spustat taktove da temp ne prede 90. Bitno da je necujna..ma...
Neka, jos malo pa ce i vega i ode ta pecnica proc, dost mi je je vise..

Sta se mene tice, bubni taj vent sa krova na taj hladnjak da imas push pull i da pusu u smjeru grafe. Na krovu netrebas nikakav vent.
EDIT:
Sad sam skuzio da imas vec dva venta na hladnjaku, u tom slucaju kako sam rekoa, stavi oba da pusu prema grafi, gornji vent stavi na upuh u kuciste, a zadnji da izbacuje zrak van.
Tak i je..
Ak netko naleti na neku shemu kak na AM4 zarotirat T4 za 90 nek slobodno javi u pp :P
evo neki lik napravio kako se FPS skalira zajedno sa brojem jezgri/threadova u igrama
https://imgur.com/a/s7Img#RuPbBGH
CPU: Ryzen 7 1700 (downclocked to 3,0Ghz, I wanted slow cpu cores that need to divide workloads not 2 powerfull cores that can run the game by itself, this isnt a Ryzen performance test) GPU: GTX 1080, games were tested at 720p resolution because we want to stress the CPU. Yes, this is not a "Real World Test", but we dont want to test Ryzen performance, we want to test how many CPU cores can use some modern games.
ocita prednost prelaska sa 4c/8t na 6c/6t(12t)
EDIT:
Tak i je..
Ak netko naleti na neku shemu kak na AM4 zarotirat T4 za 90 nek slobodno javi u pp :P
provjeri ima li AM4 bracket za taj tvoj cooler, ako ne, nabavi novi cooler sa AM4 podrskom
ovaj trenutni setup ti je uzastan.
Nema bracket, T4 pase orginal na AM4..

Pitanje..
Vidim da imaju neki chipset driveri na AMD stranici, a ujedno i na stranici od MBO proizvodaca..
Jel trebam oboje skinut il kaj? Jos to nisam nikad vidio...
Skini sa AMD stranice zadnji čipset gdje ima Ryzen Balanced Power plan kojeg poslije instalacije izabereš u power opcijama
Pitanje..
Vidim da imaju neki chipset driveri na AMD stranici, a ujedno i na stranici od MBO proizvodaca..
Jel trebam oboje skinut il kaj? Jos to nisam nikad vidio...
Skini sa AMD stranice zadnji čipset gdje ima Ryzen Balanced Power plan kojeg poslije instalacije izabereš u power opcijama
Znaci ovaj od asusa mogu zanemarit?
Pa ovaj od AMD je napravljen za Ryzen-e kad su u Balanced modu da bolje iskorištavaju threadove onako kako je AMD zamislio a ne kako je to predvidio M$.
kolko se isplati trenutno preci sa fx na ryzen? razmisljao bi o nekom upgradeu no medjutim nisam siguran da li se isplati
kolko se isplati trenutno preci sa fx na ryzen? razmisljao bi o nekom upgradeu no medjutim nisam siguran da li se isplati
ja sam prešao sa fx8350, na ryzena 1700x ... fps je malo veći i stabilniji, rad po desktopu je manje više isti. jedino mi se promjenilo da kad igram ne vrti turbina da ohladi komp. sad ovaj sa pola snage odradi sve.
ako ti se da čekat ryzena 2, sa malo većim taktovima. čekaj.
Naravno da zavisi kaj radis po desktopu, tj. je li CPU samo za gaming kao najzahtjevniju namjenu.
Naravno da zavisi kaj radis po desktopu, tj. je li CPU samo za gaming kao najzahtjevniju namjenu.
velikim dijelom gaming, trenutno ne radi ispita
Dok ne pređeš na duplo jače grafe tipa GTX 1070 ili jače ili neku novu Vegu ne trebaš ni CPU mijenjati.
okej, tenks momci!
mislio sam mjenjati grafu kad i proc pa uzeti ovoje