Ponesi svoje kuciste na tu maticnu ide i 965 i 6300 pa probajte oba, ako nema fizickog kvara i cpu radi prihvatit ce ti garanciju
EDIT: Mislim na AM3+ socket idu oba, ako imas AM3 onda ti se ne isplati jer bi za 6300 morao i novu maticnu kupovat
AMD FX Club
- poruka: 5.910
- |
- čitano: 870.920
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
A i htio bi, al kad kaže da nema na šta spojiti računalo navodno, a bavi se s tim. Zato je sve skupa sumnjivo nekak.
Imam i AM3+ socket na matičnoj, pa nije problem.
Novi 6300 u trgovini košta ~800kn (8300 je malo više od 950), ja sam svoj 965 prodao za 400kn na njušci početkom godine. Vrijedi li toliko? Nebitno, bio je najjeftiniji na njušci u to vrijeme i otišao je po toj cijeni. Dakle ako želiš upgrade proca, probaj stavit svog na njušku i vidi kako stvari stoje pa ako uspiješ prodat, lijepo te novce i novce koje si htio nadoplatiti shady dealeru potrošiš u trgovini i miran si.
Zen je svakako naj bolja opcija. Ram ti nema tolike veze, cak vise je ovisio o ramu Phenom nego FX, zato na Phenomu kada bi podizao NB brzine bi dobio veci fps dok na novijima gotovo nikakvog utjecaja nema. Ja sam opet presao sa 965 na FX 8320 sto je kao puno bolje, no u igrama nisam puno vidio. E sad kako znat dali je procesor ispravan je vec teže, ali recimo ako bi postom uzimao cpu od nekog sto je riskantno, preporucio bi ti da ti lik slika sto je vise moguce informacija, dakle screenshot sa otvorenim cpuzom i HW monitorom da vidis temperature i sve ostalo o procu, također da se u istom screenshotu vidi sat i datum (cisto da bude legit :D). Također prije nego platis paket, otvoris ga pregledas jel sve citavo i jel garancija unutri. A ako budes mjenjao plus doplata to ti je jos riskantnije... Neznam ako ti radi Phenom drzi ga i uštedi za neki i5 (sto noviji, nemora biti K verzija) ili se strpi za Zen. Od tog dvoje ces vidjet naj veci skok i drzat ce te puno duze.
Zezas se?
Ne, FX nije nista puno bolji od Phenom II x4, marginalne promjene u "jezgrama", IPC je tek nešto sitno bolji. 965 je bio duže vrijeme jedan od best buy cpuova
Ne, FX nije nista puno bolji od Phenom II x4, marginalne promjene u "jezgrama", IPC je tek nešto sitno bolji. 965 je bio duže vrijeme jedan od best buy cpuova
Znam da je bio best buy, ali smijesno je porediti istog sa FX 8320/8350. Smijesno je to porediti frendu. :)
Phenom II X4 955 @4.2 GHz VS FX 8320 @4.2 GHz
Negdje je FX skoro duplo bolji, negdje svega par fps, negdje nije uopće bolji.
Starac se OK drži, no realno je očekivati da će ga FX uzeti na duže staze u heavy multitaskingu i kako se igre u budućnosti bolje optimiziraju za 4+ višejezgrene procesore.
Kako god sjajni su bili ti Phenomi, ja imam jednog tjeram Witchera Ultra-High detalji, samo poklekne malo u Novigradu.
Morat ću ga probati overclockati koliko mi dopusti matična pa da vidim da li će biti kakvog napretka.
Baš tak, u nekim igrama je duplo bolji a takvih je igri sve više.IPC im je podjednak, kako to objasniti da je duplo bolji ako nema duplo jezgri?
Ne pricam bezveze oba sam imao i 965 i 8320, jednog nakon drugog i nije tolika razlika... Ovaj ruski kanal sto si postao necu komentirati, kod njih je FX 6300 jednako jak sa naj jacim i5 haswellom... Pricao sam za igre, sto se tice ostalih stvari FX je daleko ispred.
najbolji cooler za clockovanje FX-eva do 200 kn?
LC CC 120
Ok BOSS
Ne pricam bezveze oba sam imao i 965 i 8320, jednog nakon drugog i nije tolika razlika... Ovaj ruski kanal sto si postao necu komentirati, kod njih je FX 6300 jednako jak sa naj jacim i5 haswellom... Pricao sam za igre, sto se tice ostalih stvari FX je daleko ispred.
Kako objasnjavas da mi je Phenom 955 na 4GHz (CPU/NB na 2800MHz) bio bottleneck za 6950, pa cak i za 6870 u nekim uvjetima? Sa FX8320 i crossfire 6950 nije bilo bottlenecka ni u jednom scenariju, te obje grafe su bile zakucane na 99%.
Neznam, nebi lagao o starim procesorima bezveze. Ovisi koja igra, ako je tipa BF i slicno gdje je moguce koristenje do 8 jezgri onda ti fps moze biti dosta veci na FXu ali u prosjeku je nemoguce, jer ne samo da vecina igara ne koristi 8 jezgri, vec je i per core snaga gotovo jednaka izmedju 965 i 8320...
Ja sam još kad ikad prije jedno 4 godine prešao s Phenoma na sve FX-ove koji su postojali. Na FX-ove prve generacije FX 8120 ili FX 6100 nije imalo baš smisla preći, ali na FX 8320 recimo je jer je brži nego Phenom II X4 kako u igrama tako još i više u aplikacijama koje su moderne arhiktekture.
Praktički sve nove igte koriste svih osam jezgri, dosta njih i vrlo intezivno.
Evo me opet, odustao sam od kupnje Intela i5 jer mi je ipak preveliki financijski zalogaj pošto trebam onda i matičnu i ram, a prvo želim riješit promjenu grafičke uz koju ću vjerojatno i napajanje morat mijenjat.
Procesor bi sad promjenio neki tek tolko da ima garanciju i dosta čitam da se isplati promjenit zbog novije arhitekture, više jezgra itd. E sad, uzet FX6300 za 600-700 kuna što je minimalna doplata od onog šta dobijem za svojeg ili se rastegnut za FX8320e s njuškala za 1000 kuna? Jel bitna razlika neka među njima? Ili ima neki drugi model u tom rangu koji možda nije FX, a da ga savjetujete?
Ne očekujem neki porast u performansama, ali ako ga mogu dobit za nešto sitno više novaca nego sam zamislio (FX6300), onda bi uzeo, zato pitam da znam šta mi se najviše isplati :) Inače, socket na matičnoj mi je AM3 i AM3+. Trebam paziti još na chipset ili nešto?
Evo me opet, odustao sam od kupnje Intela i5 jer mi je ipak preveliki financijski zalogaj pošto trebam onda i matičnu i ram, a prvo želim riješit promjenu grafičke uz koju ću vjerojatno i napajanje morat mijenjat.
Procesor bi sad promjenio neki tek tolko da ima garanciju i dosta čitam da se isplati promjenit zbog novije arhitekture, više jezgra itd. E sad, uzet FX6300 za 600-700 kuna što je minimalna doplata od onog šta dobijem za svojeg ili se rastegnut za FX8320e s njuškala za 1000 kuna? Jel bitna razlika neka među njima? Ili ima neki drugi model u tom rangu koji možda nije FX, a da ga savjetujete?
Ne očekujem neki porast u performansama, ali ako ga mogu dobit za nešto sitno više novaca nego sam zamislio (FX6300), onda bi uzeo, zato pitam da znam šta mi se najviše isplati :) Inače, socket na matičnoj mi je AM3 i AM3+. Trebam paziti još na chipset ili nešto?
Zašto kupovati na njuškalu kada imaš novoga kupiti u dučanu za iste pare: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=FX8320
Ja na tvom mjestu bi se strpio još pola god i saceko zen možda još malo dotad skupis novaca i kupiš sebi top ponudu od amd-a a možda i fx am3+ po puno nižoj cijeni nego je sad.
Pogledaj jel ti maticna podrzava 8320e, on za 1000 je vrhunska kupovina, bolji izbor nego "obicni" 8320 jer ima manji tdp i manje se grije na istom clocku :)
Sad 6300 je 800kn nov a ovaj 1000kn vidi sam sta ti odgovara najvise, ja bih uzeo onaj koji ti dolazi sa wraith kulerom definitivno.

Bio zaslijepljen ponudom, nije mi ni palo na pamet pogledat cijenu novog. Al 200 kuna razlike u cijenu novog, jel se osjeti već veći skok u performansama nego u financijama?
A da, al za Zena moram mijenjat i matičnu... Svjestan sam da dolazi i upgrade snage, al opet će mi trebat više od 2000 kuna za to, još ak uzimam i DDR4, pa i to treba mijenjat.. A ovdje zasad govorimo i investiciji od 200-300 kuna (u slučaju FX6300), pa čisto da zakoračim u modernije vrijeme s garancijom, to mi je na pameti.
I znam da još nije ni izašla grafička, al prema naznakama, jel bi 6300 mogao radit uz RX480? Ili neku GTX970...
Evo meni u 17.06 ističe garancija na procesor 3 god u to vrijeme je plaćen 1350Kn koja mu je sad cijena u trgovinama baš me zanima
od 1250 do 1500 kuna klik
moj je bio skoro 1700 još sam čekao mjesec ili dva nije ih bilo a lovu uplatio a da notua14 da to ohladi ni ne spominjem kad se sve zbrojilo bačeni novci naspram intela 2500k.
Usporedbe radi athlon 620X4 malo dignut na 3.2 u svima programima koje koristim sa 8350 maksimum sam dobio jednu i pol minutu u rendiranju sa ArtCam-om na vremenu od 25 minuta.
Evo, ekipa, imam sad u računali novi FX6300, kupljen na njuškalu ipak nešto povoljnije od prodajne cijene u dućanu.
Zanima me, pošto dosta ljudi priča o overclockanju tog procesora, kako se to radi i je li preporučljivo? Procesor je nov i ima 3 godinu garanciju.
Kopao sam malo po biosu (bez brige, nisam ništa dirao), jel ovo na slici ono što meni treba za overclockanje? Odnosno, multiplier i bus speed.
EDIT: vidim sad da ima kategorija foruma samo za overclocking, pa selim pitanje tamo, pardon :)
Evo, ekipa, imam sad u računali novi FX6300, kupljen na njuškalu ipak nešto povoljnije od prodajne cijene u dućanu.
Zanima me, pošto dosta ljudi priča o overclockanju tog procesora, kako se to radi i je li preporučljivo? Procesor je nov i ima 3 godinu garanciju.
Kopao sam malo po biosu (bez brige, nisam ništa dirao), jel ovo na slici ono što meni treba za overclockanje? Odnosno, multiplier i bus speed.
EDIT: vidim sad da ima kategorija foruma samo za overclocking, pa selim pitanje tamo, pardon :)
imas istu i maticnu ko ja a bogami i proc haha....da,sa tim mozes klokat iako imas jos i dizanje voltage na ramima itd
Hm, jesi ti i svojeg overclockao? Mi možeš možda reć kako? Pošto imamo sve isto :)
I nekak treba provjerit stabilnost na kraju, jel?

Sutra uzimam novu MBO te odustajem od ove ASRock 990FX, Extreme 3 (previse throtlinnga).
Znaci trebam MBO koja ce raditi ok u kombinaciji s AMD FX 8320 (odmah napominjem da vise ne uzimam ASRock...imao sam jeftinije, skupe...skuplje...i niti jedna na kraju nije bila ni blizu dobra kao ostali brandovi, ali ne bi ulazio u te rasprave).
Malo sam googlao i suzio izbor na sljedece:
Asus M5A99X EVO R2.0
Asus Sabertooth 990fx r2.0 - da, znam da dolazi r3.0, no ne mogu cekati vise ni par dana
Gigabyte GA-990X-Gaming SLI, sAM3+
Gigabyte GA-990FXA-UD3 R5, sAM3+
Koja bi od tih bila najbolja u kombinaciji s FX 8320?
Odmah mijenjam i CPU hladnjak te sam izbor suzio na sljedece:
Noctua NH-D14
Noctua NH-D15S
Noctua NH-C14S
be quiet! Dark Rock TF
Scythe Kama Cross 3
Primjetiti cete da sam stavio i top down coolere. Zasto? Zato jer npr. ASRock navodi bas top down za Vishere pa me zanima treba li mi top down i s novom MBO koju uzmem? Nisam nikada imao te top down hladnjake i ovo je prvi puta u zivotu da imam problema s temperaturama u kucistu pa gledam ipak i top down ako je potreban za dodatno hladenje MBO (napominjem da bi izbjegao DIY rijesenja u obliku dodatnih ventova koji pusu po VRM-ovima te zato bi ulozio vise novca u novu MBO i hladnjak, samo da izbjegnem ta DIY rijesenja i ne bi uopce ulazio u to iz cisto mojih razloga, volim sve lijepo plsozeno u kompu i izbjegao bi te dodatne ventove ako ih ne moram imati).
Sta ocekujem od kompa? Rad bez throtlinnga i bez da gledam kako mi CPU skace s 3.5 GHz na 1.4 GHz, bez pregrijavanja i da sve radi stabilno. Sto se OC tice, dovoljno mi je i 4 GHz, samo da sve bude ok.
Mozda bi bilo najbolje uzeti MBO s najboljim faznim te najbolje rijesenim hladenjem (znaci koja bi bila ta "najhladnija" od navedenih), a CPU hladnjak bi uzeo koji bi najbolje ohladio Visheru tj. FX 8320.
Ako treba ici i dalje na top down, kao sto treba za ASRock jer i sami to navode na svojoj stranici i na novim am3+ plocama i pod supportom za Vishere, onda bi uzeo top down...ako ne treba, uzeo bi npr. NH-D15S.
Po vama, koja bi od navedenih MBO i hladnjaka bila najbolja opcija i s kojom necu morati imati nocne more oko pregrijavanja?
Hvala!
Ne vidim smisla u bacanju novaca na novu maticnu a 4ghz kazes da ti je dovoljno. Meni se cini da je tebi problem los overclocking a ne maticna.
Bacati sada novce na maticnu i novi hladnjak a ove godine izlazi i amd zen i novi intel procesori.
Moj savjet ti je da pogledas malo oc amd procesora i fx klub pa da tamo vidis koji su problemi. Mozda je problem i lose hladenje, krivo sjeo hladnjak, lose nanesena pasta.
imam 990fxa-ud3 i 8320. drzim ga na 4.2 uz 1.32V stabilno i nista ne throtla. ne pregrijava se nit niš...