Win 7 & linux mint dual boot

poruka: 4
|
čitano: 3.530
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Win 7 & linux mint dual boot GRUB problem

Upomooooooć!

Imam na laptopu Dell studio (proc. t8700, 4 gb) WIN 7 home premium (64 bit, preinstall) i dodao sam Linux mint Helena (universal edition). Pri svakom podizanju sustava GRUB je nudio odabir (default je WIN 7), sve do jutros. GRUB se odbija učitati i ponuditi odabir. memory test javlja BAD RAM i neku adresu.

Što učiniti? Može li se sustav natjerati na boot samo win 7, bez odabira (nekakav force boot)? je li moguće da je na novom stroju, poslije dva mjeseca, crknuo RAM (kako biti siguran da je problem hardverski a ne softverski)?

Naime, kaj: u Beču sam i ne mogu do Hrvatske na servis (Mikronis), a računalo mi je nužno za rad.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Win 7 & linux mint dual boot GRUB problem

update:

zamijenio sam memorijske module i sad je RAM ok (na svim testovima). još jednom sam instalirao linux mint (to je sad treći OS) i GRUB radi ali ne prepoznaje WIN7 i ne nudi ga za load. nudi samo dvije verzije linuxa mint (staru i novu).

što učiniti? hvala na pomoći.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 15:05 (Ajar).
16 godina
neaktivan

Treba ti instalacijski dvd Sedmice da popraviš MBR i ,ako ti je Sedmica glavni OS i bitan za posao ,trebaš EasyBCD ,s kojim ćeš uredit Windows bootloader i ubaciti Mint ili bilo koji Linux u njega.

Pošto je ''obični'' EasyBCD (verzija 1.7.2) dosta siromašan opcijama ,treba ti beta verzija ,koju možeš skinuti ovdje ,samo se moraš prvo registrirati ,ili ,skini odavde zadnju verziju.

Iako je beta ,potpuno je stabilna i funkcionalna i ima puno korisnih opcija.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 15:55 (kizo2703).
16 godina
neaktivan

evo, ovako je to na koncu bilo i popravak je uspio u potpunosti:

> instalacijski DVD Win7 je neophodan (Dell ga prilaže uz napravu; valja ga SVAKAKO načiniti iz svake sedmice, ako već ne postoji!) no ne i EasyBCD (ne uspijeva oteti primat linux grub-u).

> backup datoteka iz Win7 jednostavan je (i možda neophodan) i iz (neinstaliranog!, samo s live CD-a) Linuxa. ja to počinih na vanjski USB hard drag and drop klasikom.

> valjalo je ponovo instalirati Linux (Mint), kako bi grub omogućio boot u Win 7 (ovo se ponavljalo par puta za redom, jer bi pri svakom restartu sedmice grub ponovo javio pogrešku i odbio podignuti bilo koji sustav - pri svakoj novoj instalaciji linux se instalira na komad diskovnog prostora ODVOJENO od Win7 /dev, a valja pri instalaciji samo odabrati "install side by side so I could choose at startup").

> boot s DVD-a za reinstall Win7 (ili sigurnosne kopije načinjene iz Win7 PRIJE nevolje).

> u izborniku za popravke (poslije odabira jezika/tipkovničkog rasporeda) odabrati command prompt.

> kad se pojavi nešto poput X:resources> valja redoslijedno utipkati i enterom svaku posebno provesti sljedeće naredbe:

bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot 

bootrec /rebuildbcd

poslije bootrec a prije / je razmak.

uz ovo, iz Win7 (control panel > system > administrative tools > computer management > storage > disk management) valjalo je obrisati sve "particije" osim Win7 (i prema potrebi ih formatirati NTFS) i Win7 "rastegnuti" (stretch) na preostao prazan prostor na disku.

rezultat: linuxa nema više i sustav se uredno (i svakoga puta) boota u Win7

inače, nije da win7 i linux ne mogu usporedno egzistirati no valja znati kako bootloader linuxa (odn. grub) preuzima primat nad bootloaderom Win7 i to može postati problem u ovakvim blesavim situacijama kad loš RAM (ili štogod takvo) poremeti i "softverske odnose" u dual-boot sustavima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.4.2010 11:38 (Ajar).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice