Uzeo sam staroj laptop hp 630, osnovni model, na njemu je bio instaliran Linux. Kada sam krenuo u instalaciju WIN 7, u onom djelu gdje biram particije na koje treba instalirat windowse pojavilo mi se 4 particije (10, 2, 20, i 288 gb,) i niti na jednu nisam mogao instalirat (kao nije ntfs format) ali ni jednu nisam ni mogao formatirat. Pa sam išao na delete za 3 od te četiri particije jer je na četvrtoj bilo nešto kao OEM HP reserved pa to nisam dirao. Malo sam prerasporedio prostor ali nikako nisam mogao ona dva gigabajta niti dodijelit nekoj drugoj particiji niti formatirat (kao nema mjesta za toliko particija) pa je ostalo unassigned Reko ko ga j.. - šta će staroj ta dva g, bacim instal windowsa na jednu od tih novih particija i sad nemam nikakve drivere instalirane i zanimljivo uopće ne prepoznaje tu HP OEM particiju(možda su tamo driveri), ni ne mogu na net jer kao nema hardvera za spajanje (a radilo je u linuxu). Što se tu kvragu desilo i kako da se izvučem iz toga??
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
..Što se tu kvragu desilo i kako da se izvučem iz toga??
- to si mogao izbjeći na vrijeme, prije brisanja funkcionalnog OSa (iskopirait potrebne drivere, ako se uopće nalaze driveri, jer to je recovery, moguće samog linuxa).
- sad ti ostaje skinuti potrebno s HPove stranice (model + konkretan tip, nešto u stilu #AKN..xxx)
- Možeš si pomoći nekim LiveCDom npr Suse (vjerojatno je on bio instaliran) ili Ubuntu... i imati ga pri ruci za ovakve potrebe, obrisati sve particije i sl.
- Drivere vjerojatno ni ne trebaš, jedini obavezan je za LAN da bi ostalo mogli windowsi obaviti manje-više automatski.
- za install win, pobriši sve particije i ostalo će automatika odraditi (kreira se 100MB boot i ostalo za sedmicu), osim ako imaš ideju o konkretnoj podjeli diska. Tad samo pobriši sve particije i upiši veličinu koliko želiš za sedmicu (npr 100GB) ostatak (neiskorišteni dio) kasnije kad je install gotov kreiraš iz windowsovog disk managera.
Nije nikakav strašan problem, pošto nemaš nikakvih podataka još na njemu. Jednostavno digni neki live linux USB i formatiraj particije. Recimo skinešubuntu u .iso formatu, skineš program unetbootin i prištekaš USB(2Gb ili veći) u USB utor i sljediš upute za pravljenje USB live linuxa.
Prilikom paljenja ulaziš u bios i odabireš da ti usb bude 1st. boot device.
Nakon što si počistio te particije ideš instalirati windows-e. Formatiraš preko setup-a i kreiraš particije kako ti sam želiš(kad napraviš particiju od nealociranog prostora klikni na format da bude u ntfs-u)
Od drivera, vjerujem da ti samo treba onaj za lan a to lako nađeš.. ako bude potreban neki driver kasnije(u device manageru žuti trokutići) jednostavno klikni na uređaj i update driver, search online for driver, windows bi trebao automatski pronaći i instalirati traženi driver.
to carevi, hvala, to je kad neiskusni misle da su iskusni