Cao moze li neko da mi kaze sto da radim sa mojim laptopom koji se pregrijava i poslije nekih 30 minuta rada na njemu gasi se...
MSI je u pitanju,star je nekih 5 godina...vec sam imala ovakvih problema,nosila sam ga na servis ali su mi tamo rekli da to tako mora i da on mora stojati na visini(npr. da stavim knjigu ispod njega
) juce sam ga otvorila i cistila od prasine i danas moze duze da radi,skoro sat vremena...nervira me to i ne znam sto da radim...neka mi neko kaze pls...
http://www.links.hr/?option=katList&id_kategorija=016004&naziv=hladenja
Neko od ovih hladenja za laptop.
To su dodaci koji nisu nužni ali mogu pomoći ( osobno ih ne koristim ali sam razmatrao tu mogućnost, osobito ljeti). Ventilator jel' radi? Radi neko vrijeme (čisto sumnjam ovo) ili nikako? Zavisno od opterećenja, računalo možda radi neko vrijeme (s obzirom ako ventilator ne radi nikako) a onda stane. Valjda su na servisu uzeli to (boldano) u obzir.
Cao moze li neko da mi kaze sto da radim sa mojim laptopom koji se pregrijava i poslije nekih 30 minuta rada na njemu gasi se...
MSI je u pitanju,star je nekih 5 godina...vec sam imala ovakvih problema,nosila sam ga na servis ali su mi tamo rekli da to tako mora i da on mora stojati na visini(npr. da stavim knjigu ispod njega
) juce sam ga otvorila i cistila od prasine i danas moze duze da radi,skoro sat vremena...nervira me to i ne znam sto da radim...neka mi neko kaze pls...
Ma vjerovatno nije dobro namazao pastu i vjerovatno nije dobro namještao heatsink. Kod rada na laptopu kad nešto radi npr 40 stupnjeva vent se automatski gasi, a kad se npr video a kad se temperature raste vent počne vrti i ispuhuju vruć zrak van.
To nije dobro i mora se što prije riješit da nebi oštetio ploču jer dosta laptopa podložni su na pregrijavanju na višem temperaturu.
Hvala... a sto sve trebam promijeniti i koliko je to novca otprilike?
Hvala a sto sve trebam promijeniti i koliko je to novca otprilike?
Hvala... a sto sve trebam promijeniti i koliko je to novca otprilike?
Ako se gasi zbog pregrijavanja onda ga treba rastaviti i očištiti "izduvnu granu" od prašine koja onemogućava izbacivanje vrućeg zraka van laptopa. Usput treba promijeniti i termalnu pastu. Neki laptopi su teži za rastaviti, a neki lakši. Koliko imam iskustva sa MSI-jem njihovi su laptopi prilično jednostavni. Mđt. ako nisi siguran odnesi u neki servis pa neka to oni završe. Koliko sam čuo to se naplaćuje 100-200 KN.
Dodatni vanjski hladnjaci su realno bacanje para. To je otprilike (u analogiji sa autom) kao kad bi imao začepljen hladnjak na autu i motor se pregrijava. I ti onda staviš ventilator izvan auta da ga hladi. Možda ima nekog smisla kod laptopa koji su zamjena za destop i na kojima se non-stop vrte zahtjevne aplikacije ili igre. Kod ostalih zakon je 1 godišnje laptop očistiti od prašine i miran si.
Ovako to izgleda kod nekih:
Pokusacu to pa ce valjda pomoci...hvala... a termalnu pastu mogu li promijeniti ja ili mora neko ko se malo vise razumije?
Pokusacu to pa ce valjda pomoci...hvala... a termalnu pastu mogu li promijeniti ja ili mora neko ko se malo vise razumije?
Potrebno je neko malo veće znanje i spretnost, najbolje pravac servis.