Pomoc pri dijagnostici kvara

poruka: 29
|
čitano: 8.299
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Ovako molio bi nekoga za pomoc imam laptop hp 6735b i danas se ne zeli upalit vise pokusao sam drugi punjac pregledao konektor ramove izmjenio sve i nista ne zeli i dalje.

Postavio sam video na youtube sta se tocno dogada pa ako mi neko moze pomoc koji dio je otiso il nesto.hvala i lp

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Problem rijesen bio je sprzen cpu ah ta grmljavina -.-"

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.5.2013 5:48 (BlackZery).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Pomoc pri dijagnostici kvara
BlackZery kaže...

Problem rijesen bio je sprzen cpu ah ta grmljavina -.-"

Taj CPU u sebi ima memory controler jer ako pregori ode memory controler na procu pa onda ne dobiva slike i blinkat če 3 puta iako dijagnoza pokazuje da je kvar na memoriji. Testirao par keksa memorije sve pokazuje ispravnim.  Kad sam linkao cpu i model moj je bio proc Amd Athlon 64 x2 QL-60 model: AMQL60DAM22GG i naišao sam da je na procu ima memory controler (vidi slike! ) i takav na njuški nabavio i ugradio sam u laptop proradio. Postoji više vrsta proca koji na nekim modelima ima ugrađen memory controler a nekima nema. Važno je čitati koji je model na procu i surfat i nađe se odgovor.

Dijagnoza sa kodom kvara kod HP compaq 6735b 

Led blinka i to:

1 blinka ---- Processor iliti CPU

2 blinka ---- BIOS

3 blinka ---- Memorija i Cpu memory controller: Napomena, ako je test memorija ispravna tada zamjenite drugi isti model procesora!

4 blinka ---- Grafička iliti GPU

5 blinka ---- BIOS Failure

Proc Proc
Nenad
16 godina
neaktivan

Stara tema ali da se ubacim da ne otvara ništa novo. 

Imam problem na jednom laptopu (toshiba L350) i ne mogu dijagnosticirati što bi točno mogao biti kvar.

Upali se normalno, uđe u sustav (w7) i radi nekoliko minuta, i onda odjednom ekran postane plav (ne kao BSOD nego malo svijetlije) ili postane bijel.

Uglavnom kad se to dogodi totalno se sve zamrzne. I to se događa stalno i svaki put. 

Mislio sam da je možda neki problem do diska, ali probao sam i s live linuxom ista stvar se pojavi nakon nekoliko minuta korištenja.  

Đuro#2155
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

cpu ili gpu ti se pregrijava ili ti odlazi napajački dio matične.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Se7en kaže...

cpu ili gpu ti se pregrijava ili ti odlazi napajački dio matične.

da zaboravio sam reći da sam mjenjao pastu danas, jer sam mislio da se gpu pregrijava, temp u full loadu ne prelazi 60° (testirao sa heavyload)  tako da pregrijavanje sam isključio. 

I ekran zna ponekad biti plav, bijel, crven ... dok evo sad je upaljen i radi već 15min da mu ništa nije. 

Đuro#2155
15 godina

postoji mogučnost da ti se konektor od ekrana na matičnoj ne drži dobro ili je u prekidu pa probaj i to provjeriti sa oba dvije strane(sa lcd-a i s matične).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Se7en kaže...

postoji mogučnost da ti se konektor od ekrana na matičnoj ne drži dobro ili je u prekidu pa probaj i to provjeriti sa oba dvije strane(sa lcd-a i s matične).

ali onda ne bi se zablokirao cijeli kad se iskopča ekran ili nešto slično s ekranom, jer potpuno se zamrzne, i s glazbom u pozadini sam pustio. 

Pa čim se zaplavi sve stane. Sad vidim da punjač nije njegov original. Ima od Asusa 19V 4.74A, s tim da je on ne radi problem, iako sam probao i s još jednim punjačem od svog laptopa 19v 4.74A, i nije do punjača isto se događa i na mom. 

Probao sam sad s jednom pločicom rama, ali isto. Čim uđe u WIN minut radi, i manje i odmah plav ekran. 

Evo slika kako izgled kad poplavi. 

Đuro#2155
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.3.2014 18:21 (Franjo15).
16 godina
neaktivan

Uspio sam skužiti, jer sam nabavio bateriju za laptop, i dok laptop radi na bateriji ništa se ne događa sve radi normalno. Nema restarta, nema gašenja, nema plavih, bijelih ekrana, zamrzavanja. 

I sad sam ga baš držao na bateriji, i čim sam stavio punjač unutra kroz 10sekundi se ugasio i restartao. 

Pa mogao bih reći da je problem u tome. 

Pa sad nemam pojma što bi mogao promjeniti ili što napraviti da to popravim.  

Đuro#2155
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Franjo15 kaže...

- Nosi na servis.

15 godina
neaktivan
Franjo15 kaže...

Uspio sam skužiti, jer sam nabavio bateriju za laptop, i dok laptop radi na bateriji ništa se ne događa sve radi normalno. Nema restarta, nema gašenja, nema plavih, bijelih ekrana, zamrzavanja. 

I sad sam ga baš držao na bateriji, i čim sam stavio punjač unutra kroz 10sekundi se ugasio i restartao. 

Jel ti punjač originalni ili zamijenski ??  Jesi probao sa drugim punjačem ??

Spija
16 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
Franjo15 kaže...

- Nosi na servis.

Pa sam sam svoj servis. 

A i baš ti je dobar prijedlog :P

SPIJA kaže...
Franjo15 kaže...

Jel ti punjač originalni ili zamijenski ??  Jesi probao sa drugim punjačem ??

Probao sam s drugim punjačem. Ista stavar. 

Znači dok radi na bateriji nema nikakvioh problema. Ali čim stavim punjač, nakon par minuta odmah plavi ekran ili se restarta. 

Mislim da ću probati promjeniti kabal  što ide od utora za napajenje do matične, kako sam ga rastavljao ima kabal koji se spaja s matičnom pa ga nije problem zamjeniti. 

Iako nisam siguran da je i to problem 

Đuro#2155
14 godina
Franjo15 kaže...

Pa sam sam svoj servis.

- Nisi, da jesi, ne bi ovdje tražio pomoć. {#}

- Mogao bi sad kao kolega Ihush početi pisati roman o tome što je i tko je servis, ali

ne da mi se, možda kasnije.

- Bez prave opreme i znanja ništa od toga, probao si sve što se može probati

doma, bolje od toga čisto sumnjam da možeš napraviti.

- Ipak je ovo malo veća znanost od stolne mašine, tamo samo zamjeniš ono što nevalja i to je to,

možeš to i ovdje napraviti, odeš na Ebay, malo se kockaš i kupiš novu (polovnu) ploču, ugradiš i to je to,

jako jednostavno za reći i napisati, ali puno teže (skuplje) za ispuniti. ;)

- Ja pratim temu, baš me zanima živo da li ti se netko pametan (ovaj koji daje TD) javio, pogledao

u svoju magičnu kuglu i rekao, problem je... ili će ipak biti servis. ;D

- Bilo bi mi drago da netko kaže "napravi to i to", ti napraviš i riješiš problem.

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.3.2014 16:07 (Valentin17).
16 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
Franjo15 kaže...

Pa sam sam svoj servis.

- Nisi, da jesi, ne bi ovdje tražio pomoć. {#}

- Mogao bi sad kao kolega Ihush početi pisati roman o tome što je i tko je servis, ali

ne da mi se, možda kasnije.

- Bez prave opreme i znanja ništa od toga, probao si sve što se može probati

doma, bolje od toga čisto sumnjam da možeš napraviti.

- Ipak je ovo malo veća znanost od stolne mašine, tamo samo zamjeniš ono što nevalja i to je to,

možeš to i ovdje napraviti, odeš na Ebay, malo se kockaš i kupiš novu (polovnu) ploču, ugradiš i to je to,

jako jednostavno za reći i napisati, ali puno teže (skuplje) za ispuniti. ;)

- Ja pratim temu, baš me zanima živo da li ti se netko pametan (ovaj koji daje TD) javio, pogledao

u svoju magičnu kuglu i rekao, problem je... ili će ipak biti servis. ;D

- Bilo bi mi drago da netko kaže "napravi to i to", ti napraviš i riješiš problem.

Pa javio sam se jer uvijek ima netko tko je imao sličan problem ili nešto slično. Uvijek je dobro čuti glas više, i ne praviti se sam pametan uvijek. 

Naručio sam si novi kabel pa ćemo vidjeti. 

Mislim neću pričati što sam sve popravljao. Jer ipak ovo nije moj laptop, nego popravljam za frenda.  Ali nikad ne nosim računalo u servis ako nemam garanciju jer opasno deru za to, a i sam to mogu uraditi. Eto jedino što ne radim reparaciju matični npr. ali za to imam jednog koji radi za mene. 

Ali možda se nekad počnem i time baviti nije to neka velika znanost.

Je da nemam silnu opremu za dijagnostiku, ali korak po korak i polako skužim što je probelm. Pa sve se da popraviti. 

testirao sam RAM, nije do njega, dobio sam i hint od jednog električara koji misli da je proc problem. Ali nekako mislim, sam eto na svoju ruku, da problem radi samo na struji. To sam zaključio. Pa očitno onda nešto sa strujom nije dobro.

A s time da komp normalno radi sve na bateriji, nekako mislim da ipak je matična ok i da s njom nema problema kad već sve radi dobro na bateriji. 

Pa sam eto se bacio sad u shemu da možda ipak taj konektor koji je spojen s matičnom ne radi kako treba i nešto s njim nije uredu. 

Uglavnom nisam ja sad neki preveliki znalac, tu i tamo kupujem pokvarene laptope za sitnu lovu, i ono što ne valja mjenjam ili što već je potrebno i preprodam dalje. 

Kao što sam rekao, nije to neka znanost.

Ti kao sam niti nešto popravljao? 

16 godina

-kvar je neobičan... ako imaš nekog dobrog (ludog!) electricmana u blizini možda bi takav mogao otkriti koji chip-kondenzator ... ili prelemiti. Problem je što napajanja (originali i zaštite kao npr HP-smart.. ne žele konkurenciju)... tako da bi možda problem nestao s originalnim punjačem ili tražiti voltmetrom na tom dijelu. Problem jer voltaže često pokazuju divje vrijednosti, tek spajanjem takvog 'smarta' sve proradi. HW-lock. npr univerzalni punjači od coolermastera su radili, drugi ne rade, nakon tužbe (i dogovora) HPa ni novije serije colermastera ne rade.

Probaj nabaviti orginal.. bar na pola sata ili electric mana koji to prstom osjeti i ima rješenje..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Probao sam s dva punjača, jedan od mog laptopa PackardBell tj. zapravo liteon  je prouzvođač, a asus je radio taj laptop iste karakteristike kao originalni od ove toshibe , a i ovaj ima baš originalni od asusa iste karakteristike kao što je imao njegov original.

Jedino ako je baš originalni od toshibe po nečemu različit od ova dva, ali pošto sve radi normalno na bateriji dok baterija radi, neka 3 sata do 3.5 , i čim priključim punjač kroz minut odmah plavi ekran, restart ili bijeli. Ponekad crveni :D

Tako da sam nekako eliminirao da ipak nije do adaptera.  

A ništa kupio sam novi konektor danas, čekam da dođe iz UK pa ćemo vidjeti što će biti kad to promjenim. 

Đuro#2155
17 godina
neaktivan

Provjeri napajanje proc-a.

Ako se u istome nalazi NEC - TOKIN kond. , zamjeni sa više komada tantal ili keramikom iste ili približne vrijednosti.

Potrebna dobra oprema inače riskiraš matičnu.

16 godina
neaktivan
jamar kaže...

Provjeri napajanje proc-a.

Ako se u istome nalazi NEC - TOKIN kond. , zamjeni sa više komada tantal ili keramikom iste ili približne vrijednosti.

Potrebna dobra oprema inače riskiraš matičnu.

Kad mi dođe kabel za napajanje onda ću ga ponovo dovući do sebe lapotp, jer sam ga danas vratio i ako ne riješim problem s tim. A onda mogu i pogledati to oko proca. 

Ako ne riješim s kabelom, e onda više nemam ideja što i kako. Onda će morati ići nešto novo.  Možda čak najisplativije zamjena nove ploče, koja iz UK s poštarinom je malo manje od 500kn, jer gdje god da ga odnesem u servis ide cijena preko 100€ za neke reparacije. 

U ovlaštenom servisu za toshibu moj servis, nemaju opremu za reparacije pa samo nova ploča dolazi u obzir, koje je kod njih 2000+kn, a s njima nikad nisam imao dobra iskustva, jer jednu toshibu koju sam nosio na garanciju su zeznuli plastike i udubili nešto i nisu htjeli priznati. Kao bilo je tako došlo, pa su na kraju nabili trošak  da se to zamjeni. 

A reparacije najbolje radi zelcos, a kod njih je to 750kn,  iako imam lika koji to odradi za 300kn, ali to opet nije novo, a bolje mi onda uzeti novu za 500kn i zamjeniti. 

Uglavnom, biti će zanimljivo s ovim. 

A ovo s kondezatorima se baš ne upuštam, jer nisam se nikad igrao s tim. Osim ako se naruči nova, onda s nekim malo iskusnijim na tom području mogu se upustiti bez nervoze. 

Đuro#2155
13 godina
neaktivan

neznam oće li ti pomoć al eto postat ću...ima san barem 3 laptopa sa sličnim problemom...čak je jedan bio toshiba l300d

da ne duljim problem je rješilo grijanje chipseta sa heatgunom...na jednom dellu je mijenjao boje, plavi ekran, dikod zeleni, dikod žuti (curi pao na pod laptop)...grijao grafiku, proradilo...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako ti "nova" matična ima isti NEC TOKIN imat češ i isti problem pri uključivanju punjača (ili radu na istom),
odmah, sutra ili za godinu.

Ako nabaviš reviziju ploče izrađenu iza trenutka kad je toshiba shvatila
problem - OK (nema dotičnog NEC-a) iako ni tada napajanje proca nije idealno rješeno i ponekad dolazi do sličnih problema.

Tokin se nalazi s druge strane socketa za proc i nije ga lako skinut.

NEC TOKIN kond. NEC TOKIN kond.
skinut, priprema za tantal skinut, priprema za tantal
Gotovo. Gotovo.
15 godina
neaktivan

A sta ti valentin glumis. covjek je dosao po savjet. nosit ce ga na servis ako mora. Sasvim je normalno da pita ovdje, mozda je netko imao takav problem. Ako ti rjesavas sve stvari noseci odmah u servis onda si defintivno promasio podforum.

Misis da svi servisi imaju rework station i svu opremu i nekog tko je dobar na tome podrucju. Da si napisao da ce tesko to napraviti sam ako nema odgovarajuce uvijete i usput dao preporuku pa ajd. A ne napisati samo nosi na servis. Kome, tko to zna napraviti. Naravno , svaki jer ce to uzeti i odnijeti nekom drugom. 

Spija
Moj PC  
2 0 hvala 2
14 godina
SPIJA kaže...

Da si napisao da ce tesko to napraviti sam ako nema odgovarajuce uvijete

- To sam kasnije napisao, nauči se čitati. {#}

- Ako treba preporuku za nekoga tko to bude riješio bez problema, neka se javi na PM.

- Ne, ja ne nosim sve stvari odmah na servis, daleko od toga,

ali sigurno nosim one za koje nemam odgovarajuću opremu i znanje za popravak,

kolegi svaka čast na pokušaju, ali vjerujem da to sve bude ostalo samo na pokušaju,

ipak nisu baš svi servisi takvi kakvi ih vi svi ovdje smatrate, ima i onih koji rade pošteno,

a ne deru te za novce koje nemaš.

- Ne znači da si ti glup ako priznaš da nešto ne možeš riješiti, da je to iznad tvojih mogućnosti,

naprotiv, tvrditi drugačije je glupo.

- ps. nisi se morao javiti samo da mene napadneš, ako si toliko "pametan",

predloži čovjeku riješenje ili odi pametovati negdje drugdje, po mogućnosti gdje mene nema. LP.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2014 8:47 (Valentin17).
16 godina
neaktivan

Samo polako, nismo tu da se maltetiramo i izbacujemo frustracije, većina ovdje traži i daje savjete. I nitko ne želi pametovanja. 

uglavnom, za ovaj nec tokin, uvjeren sam da je isti takav na ovoj toshibi s kojom imam problem. 

A danas opet nešto zanimljivo, zove frend s faksa, opet toshiba nema niti pola godine kako je kupio. I sličan problem ima. Radi nekih pola sata do 45min, i restart. I tako svaki put. 

A na bateriji radi mu isto sve normalno. Ja sam prvo ostao u čudu. 

Prvo sam mislio da me zaheava reko šta si ti radio da ti se to događa. A ja baš s jednim laptopom imam isti problem. 

Pošto je i sam prije nego me zvao odradio skeniranja, visuri malware i ostali napasnici da provjeri jel možda do toga. 
Ali eto nije ništa našao.

Pa sam mu predložio, naravno pošto je novi laptop nek prvo zove servis, pa možda oni znaju nešto bolje o tome, ako se događa ipak malo češće sigurno nije jedini koji je došao ili zvao zbog toga. Ili da nosi kod njih na servis. Ipak je pod garancijom. ;) zar ne Valentin

Đuro#2155
Moj PC  
0 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
SPIJA kaže...

Da si napisao da ce tesko to napraviti sam ako nema odgovarajuce uvijete

- To sam kasnije napisao, nauči se čitati. {#}

- Ako treba preporuku za nekoga tko to bude riješio bez problema, neka se javi na PM.

- Ne, ja ne nosim sve stvari odmah na servis, daleko od toga,

ali sigurno nosim one za koje nemam odgovarajuću opremu i znanje za popravak,

kolegi svaka čast na pokušaju, ali vjerujem da to sve bude ostalo samo na pokušaju,

ipak nisu baš svi servisi takvi kakvi ih vi svi ovdje smatrate, ima i onih koji rade pošteno,

a ne deru te za novce koje nemaš.

- Ne znači da si ti glup ako priznaš da nešto ne možeš riješiti, da je to iznad tvojih mogućnosti,

naprotiv, tvrditi drugačije je glupo.

- ps. nisi se morao javiti samo da mene napadneš, ako si toliko "pametan",

predloži čovjeku riješenje ili odi pametovati negdje drugdje, po mogućnosti gdje mene nema. LP.

Samo bez uzrujavanja. Nisam te imao namjeru napasti, mozda sam krivo dao tonalitet u svom postu pa si tako osjetio. Ako si se osjetio napadnutim, moja isprika. Nisam mu preporučio nikoga jer ne znam koga bi. Danas, sutra će meni trebati netko tko je dobar u tome. Ako si ti taj, napiši pa da ti se znam javiti. Ako se smiješ reklamirati, nemam pojma. Čitati sam naučio još davno, a naravno da bih mogao još učiti. Za mene vrijedi ono pravilo: "čovjek uči dok je živ".

Pametan nauči deset stvari a misli da zna jednu. Budala nauči jednu stvar a misli kako zna deset. {#}

Spija
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.3.2014 8:47 (SPIJA).
11 godina
neaktivan

Imam Dell Inspiron 1545 već 4 godine i trenutno je postalo gotovo nemoguće služiti se njime zbog raznih kvarova (baterija umrla još davnih dana, usb portovi ne rade...) i zato planiram kupnju novog laptopa. Međutim, zanima me koji je uzrok glavnog problema koji se u zadnje vrijeme samo pogoršava. Pretpostavljam da popravak nije moguć ili nije isplativ, ali svejedno bih voljela dijagnosticirati problem, čisto zbog toga da vidim jeli moguće da sam ga ja uzrokovala nekim svojim pogrešnim rukovanjem.

Naime, sve je počelo tako da me prilikom surfanja netom s malo više otvorenih prozora ili npr. gledanja videa online izbacivao s interneta i jednostavno prestao prepoznavati moj modem (ostale modeme od susjeda i dalje prepozna, ali ovaj na koji je do tog trenutka bio spojen ne) i tek nakon restarta se ponovno uspije spojiti na taj modem. To se dosta često ponavljalo. Kasnije se u istim tim situacijama znao zablokirati (zvuk bi se i dalje reproducirao ali ekran zaleđen potpuno i jedino rješenje je ručni restart). Također, gledam TV na njemu preko usb dvb-t prijamnika i ne daj bože da program s upaljenim tv-om ostavim  u pozadini i otvorim firefox da odem na fejs jer se odmah blokira. Zadnjih dana je gledanje tv-a postalo nemoguće i bez drugih programa u pozadini, a ne može više ni you tube reproducirati kako treba, pa čak ni windows media player (o divx playeru da ne pričam...).

Bila bih jako zahvalna ukoliko netko ima ideju u čemu bi mogao biti problem? I ispričavam se na laičkom opisivanju problema, al to je najbolje što znam {#}

0 0 hvala 0
14 godina
shootingstar231 kaže...

- Dobrodošla na forum.

- Po meni to tvoje sve izgleda kao softwerski problem, vjerojatno imaš neku lošu kopiju win,

puno nepotrebnoga smeća, možda virusa, razne gamadi i sl.

- Bilo bi dobro napravit reinstall windowsa, očistit prašinu i zamjenit termalnu pastu.

- Laptop nije nešto, ali ne bi trebao imati problema s osnovnim stvarima.

- Ako ne znaš sama, daj nekome da ti to sredi kako se spada.

11 godina
neaktivan

Znači misliš da bi se dalo nešto srediti i da još ima nade za njega? Jer ja sam ga praktički već otpisala...

Hvala na brzom odgovoru. Pokušat ću onda naći nekoga tko se bolje razumije da malo pročačka.

0 0 hvala 0
16 godina

- vjerojatno je problem software tj više smeća-malwarea i podešavanje, nadogradnje koje su neophodne..

- ako je ispravan, trebao bi biti dovoljno jak za današnje potrebe (navedeno za 1545 core2, 3GB .. to je OK). Pregrijavanje ili problem s HDDom bi mogli usporiti sistem, tako da ipak treba provjeriti, nakon tog vjerojatno clean install.

btw, ne daje se nekom tko će 'prčkati', nego nekome tko zna i može...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.4.2014 21:25 (ihush).
16 godina
neaktivan

evo mene ponovno :) upravo pišem s tog lapotpa s kojim sam imao problem. 

Ulovio sam vremena malo i zamjenio sam kabel, ali eto kako sam ga stavio tako sam brzo i vratio stari.

Problem je i dalje tu, sad radi na bateriji. Baterija je nova pa traje oko 3h za sada. Pošto je to lapotp od jednog malo starijeg gospodina, on ga i koristi 2,3 sata dnevno. Vijesti i malo čisto da vidi što ima. 

Biti će izgleda tako za sada, da će raditi na bateriji a punjenje samo na punjaču. Jer čim se uključi punjač, odmah nastaju problemi koje sam spominjao. 

Jer sve isto se događa i s novim i sa starim kabelom. To je bilo i za pretpostaviti, ali najjeftinije je to bilo za početak probati. :)

Uglavnom, evo slika kakvo se stanje događa na matičnoj.

Kolega je spominjao mjenjanje čipova (nec tokin). Što za to ipak nisam baš stručan. Tako da izgleda ipak ništa od nekog mjenjanje nečega na ovoj ploči. 

Ako će nešto i biti, to će onda nova ploča koja je iz UK cca 520Kn, a sumnjam da ću nači nekoga tko će to odraditi za puno manje od toga. A da se isplati. 

Đuro#2155
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.4.2014 19:28 (Franjo15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice