Radi se o HP pavilionu G6.
Dakle kada pokušam staviti windowse, automatski zaobiđe BOOT s CD-a i digne freedos. Nije problem u CD-u jer se na drugom laptopu bez problema stave winsi sa njega.
Zna li tko u čemu bi mogao biti problem?
Dakle kada pokušam staviti windowse, automatski zaobiđe BOOT s CD-a i digne freedos. Nije problem u CD-u jer se na drugom laptopu bez problema stave winsi sa njega.
Vjerovatno nevalja dcd/dvd čitač. Stavi drugi dvd čitač ili napraviš windows sa usb sticka.
Uđi u BIOS (F10?) ,i u Advanced tabu uredi boot order ,stavi CD na prvo mjesto i na Exit tabu spremi promjene.
A Pavilion ima i boot meni (F9) gdje možeš izabrati s čega ćeš bootat PC.
U svakom slučaju ,provjeri u Start meniju koja je tipka za kaj. Samo klikaj na Esc odmah nakon paljenja.
probaj postavit cd/dvd kao prvi boot uredjaj u BIOS-u.
Mozda i nemoras ulazit u bios, kod mene prilikom starta moram samo stiskat F12, restartam i uzastopce stiskam dok mi se ne pojavi lista devicova sa koje hocu bootat, onda tamo odaberes DVD.
edit: kolega me prestigo :)
Uđi u BIOS (F10?) ,i u Advanced tabu uredi boot order ,stavi CD na prvo mjesto i na Exit tabu spremi promjene.
A Pavilion ima i boot meni (F9) gdje možeš izabrati s čega ćeš bootat PC.
U svakom slučaju ,provjeri u Start meniju koja je tipka za kaj. Samo klikaj na Esc odmah nakon paljenja.
Slažem se sa @kizo2703.Vjerojatno je kao First boot postavljen Hard Disk, pa je to potrebno promjeniti kako je kolega rekao.
Pa nisam jednom dizao widowse. :D
Skuzio sam, radi se o tome da je laptop u biosima podesen na win8 i nista drugo nece prepoznat
Skuzio sam, radi se o tome da je laptop u biosima podesen na win8 i nista drugo nece prepoznat
Podešen na Windows 8?! Laptop koji je došao s FreeDos-om?
Molim te ,kaj sad to znači? Jesi uspjel bootat bilo šta (sad konkretno Windows 8 dvd?) Jesi instaliral Osmicu?!
Podešen na Windows 8?! Laptop koji je došao s FreeDos-om?
Molim te ,kaj sad to znači? Jesi uspjel bootat bilo šta (sad konkretno Windows 8 dvd?) Jesi instaliral Osmicu?!
Kaže mi čovjek da je u priority namješteno tako, da prepoznaje samo osmicu, ništa starije. Vidjet ću sutra.
U svakom slučaju ,provjeri u Start meniju koja je tipka za kaj. Samo klikaj na Esc odmah nakon paljenja...
kao što je gore natipkano...
- univerzalno pravilo, za sve ostale modele/brandove/notebook/desktop....
- tipke za BIOS/quick boot meni su obično DEL/INS/F2/F8-9-10-11-12, ESC, posebna tipka... (npr novi Lenovo Z500 ima poseban 'power button' za BIOS). Mora pisati na ekranu i u manualau, RTFM.
- tipka PAUSE zaustavlja BOOT-POST, naravno ako je na ekranu logo, to je beskorisno, ali se barem stigne pročitati koja je tipka za BIOS ili meni. (nastavlja se s ENTERom).
- tipka TAB je za prikaz POSTa umjesto logoa.
- Ovisno o BIOSu, za nova računala, poželjno je isključiti quick boot/express kod bilo kakvih izmjena jer preskače detekciju hardwarea (to nije stari quick koji je prebrojavao RAM), ako i EFI->Legacy, pa čak dodati pauzu u detekciji diskova upravo zato da se lakše odabere, jer se dešava da VGA ne stigne upaliti monitor i korisnik ništa ne vidi dok nije kasno (krene boot OSa).
- ako baš nikako ne uspjevate, odspojite HDD. Tako se može provjeriti npr dali je CD-DVD ili USB uopće bootabilan ili je neka postavka u BIOSu kao npr EFI problem. Nakon provjere i podešavanja se lako spoji disk nazad.
- Ovisno o kontroleru USBa, može biti problem s npr USB.3.0, probati na 2.0 ili drugi port, jednako za sam medij, hdd, CD.. ponekad nije svejdno koji SATA port se koristi.
- u pravilu, svaki put se treba krenuti od resetiranja BIOSa na defaulte, eventualno podesiti npr SATA-AHCI/IDE ili redosljed bootanja, pogotovo pripaziti na CPU fičere kao VTx, EMT, +4GB-RAM.. omogućit ih za novije OSeve, dok npr ponekom starijem ili linuxu mogu smetati. Naknadno se neke postavke ne smiju mjenjati, zato uvjek provjeriti prije installa.
ima još 'pravila', ali ovo je vjerojatno dovoljno za početak.
Kaže mi čovjek da je u priority namješteno tako, da prepoznaje samo osmicu, ništa starije. Vidjet ću sutra.
-logično da je novo računalo defaultno podešeno kao EFI (i GPT).. objašnjenje je malo kilavo, ali nije netočno, tj treba podesiti boot, omogućiti tzv legacy.. jer u suprotnom nema ni izbora boot medija. npr secu-boot. Svejedno, podesi i to je to.