Laptopi: kvarovi, objašnjena, održavanje, kupovina

poruka: 721
|
čitano: 229.822
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Laptopi (kvarovi,objasnjena,odrzavanje,kupovin
csgoplayer kaže...

Jura iz druge galaksije odradio sam sto si mi rekao, sve isto... da li postoji sansa da je windows otisao? da se odmah uhvatim reinstalacije.

Operativni sistem ili bilo koja druga aplikacija ne može biti uzrok pregrijavanja prijenosnika.

Rashladni sistem je dimenizioniran prema maximalnom TDP-u i svaki laptop mora raditi pod punim opterećenjem dakle na 100% opterećenja.

Eventualno se može desiti da neka aplikacija ili proces bez valjanog razloga drži zauzeće procesora na visokom postotku što će rezultirati povišenim temperaturama i bržim pražnjenjem baterije.

Sve skupa se može provjeriti s task menagerom(ctrl-alt-del----start task menager-----performance za provjeru zauzeća procesora ili processes za vidjeti točno koji proces drži visoko zauzeće procesora ako je to slučaj).

Ako je taj dio u redu najvjerovatnije će ti biti potrebno čišćenje laptopa odnosno rashladnog sistema i zamjena termalnih provodnika. U članku je objašnjen princip rada rashladnog sistema i razlog zašto problemi počinju najčešće nekako pred ljeto.

Bitno je naglasiti da većina kvarova na matičnim pločama (čitaj skup popravak) je prouzrokovana upravo radom na previsokim temperaturama.

Naravno teško je s sigurnošću diagnosticirati kvar putem foruma ali nekako mi se s obzirom na opis kvara upravo to čini kao naizgledniji uzrok tvog problema.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.6.2015 23:34 (ITelektronika).
13 godina
Laptopi (kvarovi,objasnjena,odrzavanje,kupovina)

Windowsi 8-1 svježe instalirani ( msdnaa bez ikakvih modifikacija, uredno rade na par drugih laptopa ), zadnji amd driveri ( e1-1500 ) laptop hp 2000. Problem je u tome što mi se pokazuju nekakve sjene , debele bijele linije iznad i ispod prozora, takoder u chrome-u na nekim stranicama. Kako pomičem prozor prema dolje linije se više vide, ako ga gore pomičem one se smanjuju. Mislim da je sa ekranom sve u redu jer dok gledam video nema nikakvih izobličenja. Evo slika http://i.imgur.com/TAmAb37.jpg

p.s. kada stavim high contrast theme problem nestaje , vratim ga na aero problem se vraća

također sam probao disable shadow under windows i ne pomaže

probao staviti starije, novije , tvornicke drivere od AMD-a i ista stvar

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2015 1:29 (g3arv8).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav, nedavno sam dobio laptop HP 630, sad to je prvi laptop u kuci pa me zanima, kako raditi s njim :D Treba li skroz ispratniz bateriju pa punit do 100%, hoce li nastetiti ako ga drzim cijeli dan na punjacu i koristim itd... 

Siky1234
17 godina
neaktivan
Siky1234 kaže...

Pozdrav, nedavno sam dobio laptop HP 630, sad to je prvi laptop u kuci pa me zanima, kako raditi s njim :D Treba li skroz ispratniz bateriju pa punit do 100%, hoce li nastetiti ako ga drzim cijeli dan na punjacu i koristim itd... 

Tvoj laptop ima litij ionsku bateriju i nju se može dopunjavati jer nema tzv. memorijski efekt. Ni u kojem slučaju je nemoju isprazniti do kraja jer je tako možeš oštetiti. Baterije starije generacije NiCd su imale memo efekat i njih se praznilo do kraja i punilo do vrha. Ove novije baterije baš suprotno. Posebni software brine se da ih se ne prepuni, ali ti moraš voditi računa da ih se previše ne isprazni. Pražnjenje baterije odvija se iako nije ništa na njih priključeno te moraš voditi računa da ne ostaviš ispražnjenu bateriju van laptopa par mjeseci.

Ja konkretno imam bateriju par dana u laptopu i napravim par ciklusa punjenje-pražnjenje. Potom je napunjenu izvadim te odložim na 3-4 mjeseca (ako mi ne treba laptop negdje vani). Potom napravim ove radnje ispočetka. Ovakvim korištenjem još uvijek imam originalnu bateriju u svom HP laptopu kojeg sam kupio 2004.godine.

Zora puca, bit će dana ...
15 godina
odjavljen

Pozdrav svima,

instalirao sam poznaniku na novi laptop Lenovo B50-45 Windows 7 Sp1 X64, drivere (nema žutih upitnika u device manageru), Office, par osnovnih programa, i sve updates.

Prema njegovim riječima laptop sporo otvara aplikacije, tj vrti, vrti pa otvori...

Jeli problem što nisam pogasio procese koje automatski pokreće u start upu, ili nešto drugo zbog čega mu treba više vremena da pokrene aplikacije, ili slab procesor?

Inače to je jedan od najjeftinijih laptopa.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.6.2015 11:51 (osvit).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
osvit kaže...

Pozdrav svima,

instalirao sam poznaniku na novi laptop Lenovo B50-45 Windows 7 Sp1 X64, drivere (nema žutih upitnika u device manageru), Office, par osnovnih programa, i sve updates.

Prema njegovim riječima laptop sporo otvara aplikacije, tj vrti, vrti pa otvori...

Jeli problem što nisam pogasio procese koje automatski pokreće u start upu, ili nešto drugo zbog čega mu treba više vremena da pokrene aplikacije, ili slab procesor?

Inače to je jedan od najjeftinijih laptopa.

Nek ti vrati laptop i napravi novu clean instalaciju windowsa sa svim driverima. Nemoj instalirati update. Napravi image sistemske particije i tek tada instaliraj potrebne programe i napravi provjeru.

Zora puca, bit će dana ...
15 godina

Riješen problem.

Može se tema zaključati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2015 13:28 (Rakun).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi,

vidim da je ova tema i dalje otvorena, pa ću tu pitat za savjet.

Dobio sam jedan stariji laptop, Toshiba Satellite A100-490, s problemom "ima tona, nema slike".

Nakon pritiska tipke za paljenje, ekran je u potpunosti crn, nakon određenog vremena se upali led backlight (uspjevam mijenjat brightness  s FN+F7/F8), nakon toga čujem standardnu Windows pozdravnu poruku i Skype pozdravnu poruku, na temelju čega pretpostavljam da se uredno pokrene.

Pokušao sam spojit VGA kabelom na eksterni monitor, ali niti na tom monitoru (provjereno ispravan) slika se ne prikazuje.

Dodatno, skinuo sam plastiku oko ekrana i došao do screen invertera i čini mi se da su vidljivi tragovi "gorenja". Slika je u nastavku, pa molim nekoga s iskusnim okom da pogleda i prokomentira. Je li moguće da je u tome problem... ili je možda grafička otišla?

P.S. Primjetio sam da laptop prašnjav iznutra, stoga pretpostavljam da i nije redovito čišćen/održavan, ako je uopće.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pozz,pokrenuo sam hd tune i ugl nasao mi je jedan bad sector,0,1% damaged,laptop star par mjeseci....I da current pending sector status warning.

Instalirao sam sentinel health je 98%....Pise mi kao "

There are 3 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there."

sad,dal da ga saljem na servis tj da mi zamjene hdd ili da pustim tako kako je? hvala

Get a life! What? I'm a gamer, I have tons of lives!
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.7.2015 18:08 (funky boy).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

ekipa, koji je otprilike životni vijek laptopa, uz redovno održavanje i paženje.

Znaci, nikad bez hladnjaka,ne držim ga na krevetu,  ne igram igrice na njemu, ciscenje prašine itd

0 0 hvala 0
14 godina

Pozdrav.

Jel se isplati kupiti ovog polovnjaka? Kućište mu je oštećeno ali je hardverski dosta jak (služio bi za surfanje). http://www.njuskalo.hr/toshiba-prijenosnici/toshiba-satellite-l-750-17-d-oglas-16096371

Šta loše mogu očekivati s takvim kućištem?

Hvala.

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Gledo sam ga. I ja neki dan. Ne isplati se. Vidis da je cijeli ubijen. Sad tko zna kakav je disk , bsod. Za surfanje i za 1k kuna nadjes nesto posteno
17 godina

Pozdrav ljudi!

Ima li tu netko od vas laptop Lenovo Z710? Naime, događa se to da mi se windowsi urušavaju (BSOD sa porukom VIDEO_TDR_FAILURE i nekakva datoteka nvlddmkm.sys) kada postavim u NVIDIA Control Panelu postavke na "High-Performance NVIDIA Processor". Pokušao sam sa više verzija drivera ali to ništa ne pomaže. Windowsi su Windows 10 Pro upgradeno sa Win 8.1 Pro original (to se događalo i na 8.1 verziji), a grafa je NVIDIA 745m. Rušenje se događa i kod surfanja i kod igranja. Za sada sam skužio da kada u NVIDIA control panelu postavke stavim na Auto-Select sve radi kako treba. Skužio sam da se urušavanje događa i kod igre Dirt Rally (po forumima to se događa sa svakom igrom) kada stavim u control panelu pod Program Settings da ga vozi na Auto-select: Integrated. Malo sam surfao oko toga ali nitko ništa nezna.... :( Također, pokušao sam instalirati drivere tako da sam ih obrisao sa Displey Driver Uninstall pa sve instalirao od početka ali ni to nije pomoglo... Instalirana verzija drivera je 353.62. Još sam skinio drivere sa službene stranice i opet BSOD. U postavkama sam još stavio i da pod Global Settings bude auto-select i izbacio DiRT da vozi na Nvidiji (dakle, sve default) i ista stvar... :(

Ima li tko kakvu ideju? Hvala.

0 0 hvala 0
15 godina

A ona fora u nVidia CP da se namjesti s Adaptive na Prefer Maximum Performance. Meni je pomoglo za TDR na W10.

Ne obaziri se na TD. To su trollovi.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ivan72478 kaže...

ekipa, koji je otprilike životni vijek laptopa, uz redovno održavanje i paženje.

Znaci, nikad bez hladnjaka,ne držim ga na krevetu,  ne igram igrice na njemu, ciscenje prašine itd

Vjerojatno postoji neki matematicki prosjek ali nema ga uopce smisla racunati po meni.

clock2much
17 godina
softwaremaniac kaže...

A ona fora u nVidia CP da se namjesti s Adaptive na Prefer Maximum Performance. Meni je pomoglo za TDR na W10.

Da, to sam napravio i sada radi bez problema ali s time da sam prije toga deinstalirao drajvere,obrisao registry sa CCleanerom pa u safe modu prvo instalirao NVIDIU pa Intel, zatim normalno startao laptop pa to podesio.... :)

13 godina

Pozdrav, prekjučer sam naručio u elipsu svoj prvi laptop, Acer ES1-512 quad core verziju. Imaju akcije pa sam ga dobio za 2140 kn sa dostavom (tih 40kn) i sa 5 godina jamstva pa me zanima koliko cesto treba njemu cistiti prasinu i mjenjat pastu i di ja njega nosim posto ima 5 godina garancije i nebih ga ja smio cistiti. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Gigabyte091 kaže...

Pozdrav, prekjučer sam naručio u elipsu svoj prvi laptop, Acer ES1-512 quad core verziju. Imaju akcije pa sam ga dobio za 2140 kn sa dostavom (tih 40kn) i sa 5 godina jamstva pa me zanima koliko cesto treba njemu cistiti prasinu i mjenjat pastu i di ja njega nosim posto ima 5 godina garancije i nebih ga ja smio cistiti. 

Ne trebaš ništa dirati 5 godina. Kad se pojavi kvar, u servis, jer sve što budeš radio moraš raditi u ovlaštenom servisu.

13 godina

Nije li puno 5 godina nečišćenja laptopa ? Koliko bi servis uzeo za to ? Mislim zelio bih izbjeći kvar laptopa uslijed neodržavanja. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.8.2015 17:27 (Gigabyte091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Sve zavisi od konfiguracije laptopa, kao i od samog korisnika. Cijena održavanja nije ista za svaki laptop. Ovlašteni servis je "MR servis", nazovi i pitaj. Laptop nije skupocjen da bi se isplatilo davati na čišćenje u servis. Uvjete garancije dobro pričitaj, ta produžena garancija u sebi najčešće sadržava uvjet, da korisnik redovno održava računalo u servisu, koje se naplaćuje, nešto slično kao i auto servisi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.8.2015 23:09 (ivo454).
14 godina
neaktivan
ivo454 kaže...

Laptop nije skupocjen da bi se isplatilo davati na čišćenje u servis. 

Nemoj ovakve bedastoće širiti nigdje. Molim te, stvarno te molim. Ono ozbiljno.

Zaštopani rashladni sustav skračuje životni vijek laptopa i naravno drastično ga usporava. 200kn dat jednom godišnje stvarno nije veliki izdatak, a to je manje od 10% cijene večine laptopa na tržištu.

Dell Precision M6800
13 godina

Gle pa znam da nije high end laptop ali sad bi ga trebao neodržavat i pustiti da pregori jer ne košta 10.000kn ? 

Laptop se kupuje prema potrebi, a pošto meni treba za multimediju, rad, internet i simulacije sklopova ovo je i vise nego dovoljno... Igrice ak odigram 2 puta godisnje i za to imam desktop komp.

Nazvat ću servis i pitati koliko kosta, 200kn godisnje nije problem za ciscenje laptopa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Evo da pojasnim računicu, 200kn godišnje je 1000kn za pet godina, a što je previše za takav laptop, a opet, sve zavisi od uvjeta garancije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Nema potrebe za kompletnim rastavljanjem. Sam korisnik kupi jednu bocu sa komprimiranim zrakom očisti ventilator utore i tipkovnicu i završi sve za 10 minuta.
13 godina
ivo454 kaže...

Evo da pojasnim računicu, 200kn godišnje je 1000kn za pet godina, a što je previše za takav laptop, a opet, sve zavisi od uvjeta garancije.

A gle, to će sigurno biti jedan od uvjeta garancije, mislim bolje 200kn godišnje nego 2 i pol soma svakih dve...

Svatko ima svoje mišljenje naravno, i ja tvoje kao takvo poštujem naravno, moje je takvo da je to moje računalo, i da ja, koštao on 1500, 2500 ili 10000 kn, njega budem održavao da funkcionira što dulje. Košta toliko koliko košta, nije uzeto jer se nema para, mogao sam si uzet neko za 6-7000 kn ali čemu kad znam da mi netreba takav laptop.

Pitao sam za održavanje jer ima 5 godina gare a znam da je uvjet da ga ja nesmijem otvarat, a pasta nakon 1-2 godine je već u banani, a kamoli nakon 5

200kn godišnje i nije neka cifra prevelika, odrekneš se nekog poroka na tjedan dana i već si uštedio za to.

16 godina

Kad pročitaš uvjete garancije i provjeriš cijenu eventualnog uvjeta, onda ćeš sam znati procjeniti što ti je činiti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Bio laptop 2000 ili 20000 KN,skup je-kostalo 20 ili 200 KN godisnje za ispuhavanje skupo je!

Pogotovo ako kao mi,Slavonci radite mjesecno za 2200KN.

Zato molim vas nemojte nekome govoriti sta vredi i dali je nesta jeftino ili skupo.

Ali...........

Svatko moze 2-3 puta godisnje otici na benzinsku stanicu i ispuhati kompresorom za pumpanje guma,svoj laptop.U svakome slucaju produziti ce vjek trajanja i postediti ga vremenskim rokom trajanja u servisu,ako lap je/nije pod garancijom!

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Milka30 kaže...

Bio laptop 2000 ili 20000 KN,skup je-kostalo 20 ili 200 KN godisnje za ispuhavanje skupo je!

Pogotovo ako kao mi,Slavonci radite mjesecno za 2200KN.

Zato molim vas nemojte nekome govoriti sta vredi i dali je nesta jeftino ili skupo.

Ali...........

Svatko moze 2-3 puta godisnje otici na benzinsku stanicu i ispuhati kompresorom za pumpanje guma,svoj laptop.U svakome slucaju produziti ce vjek trajanja i postediti ga vremenskim rokom trajanja u servisu,ako lap je/nije pod garancijom!

Nije skupo bez obzira iz koje perspektive gledaš. 200kn da ti netko napravi s računom i jamstvom podrazumijeva da gotovo pola ide državi. I tu se ne radi o nekakvom ispuhivanju nego rastavljanju kompletnog laptopa te zamjeni svih termalnih provodnika koji u stvari nisu ni malo jeftini ako se koriste oni renomiranih proizvođača. Ja imam  običaj i testirati sve komponente pa i to oduzme nešto vremena.

Naravno da u našoj državi i standard popriličan broj ljudi si nemože to priuštiti jer je primarno uvijek nešto drugo. Sasvim razumljivo ali nije argument da se podcjenjuje tuđi rad.

Savjet je da se laptop ispuhuje češće kako bi se otegao servis. Moja preporuka je to napraviti makar jednomu 6mjeseci zato jer kada se jednom nakupi dovoljno prašine ona će se formirati u tkz. tepih te će ju ispuhivanje samo porazbacati u većim komadima po unutrašnjosti laptopa te vrlo vjerovatno blokirati ventialtor. Upravo zato je preporuka češćeg ispuhivanja. Tim pristupom se čićenje u servisu može otegnuti na period od 2-3g što bi trebalo biti prihvatljivo za svaćiji džep.

14 godina
ITelektronika kaže...

Nije skupo bez obzira.....

Ma to sam se ja nadovezao na postove gore u kojima se spominje,kako nije skupo ovo-ono,laptop je vrijedan ili ne...

Hocu reci da danas nije lako zaraditi 50 KN,a kamoli 2000KN-koliko kosta najeftiniji laptop, a kamoli nesta skuplje.

Svaki laptop se moze rastaviti i ispuhati na benzinskoj(pri tome mislim na plasticni pokrov odostraga)drze ga 4-8 vijaka.

Ne gubi se garancija,a na taj nacin se moze ispuhati laptop dosta kvalitetno(iznutra prema van,naravno)

Eh sada promjena paste.....

Svakako je potrebna,ali vjerujte mi nece biti nista tvornickoj pasti ako 5 godina stoji(dokle traje garancija),jer sam znao u vise navrata "naletiti" na konfiguracije koje su vise godina radile bez imalo paste na procesorima.

11 godina
Milka30 kaže...
ITelektronika kaže...

Nije skupo bez obzira.....

Eh sada promjena paste.....

Svakako je potrebna,ali vjerujte mi nece biti nista tvornickoj pasti ako 5 godina stoji(dokle traje garancija),jer sam znao u vise navrata "naletiti" na konfiguracije koje su vise godina radile bez imalo paste na procesorima.

Tu si gotovo u pravu. Ali.....

Na desktop PC-u je ciljana temperatura rashladnog sistema uglavnom ispod 50c, komponente su uglavnom hlađene direktnim kontaktom hladnjaka i komponente osim one s malim TDP ali su hladnjaci svojim dimenzijama i više nego dovoljni.

Kod prijenosnih računala ciljana temepratura je uglavnom oko 60 te su hladnjaci zbog limitiranog prostora poprilično na knap. Također često se koriste termalni padovi pa čak i na komponente znatno višeg TDP-a(recimo GPU). Na mjestima gdje se koriste termalni padovi obično postoji razmak između hladnjaka i hlađene komponente pa je u pravilu doticaju s zrakom te ako tome pridodamo znatno više temperature rada to će u puno kraćem vremenu degradirati svojstva prijenosnika topline bilo riječ o pasti ili termalnoj spužvici. S obzirom da su hladnjaci dimenzionirani na "knap" temperature hlađenih komponenti će uslijed gore navedenog ići znatno gore. Kada ubacimo još utjecaj prašine.....

E sad, visoke temperature rada bga čipova uvelike smanjuju radni vijek istih. Zamjena je poprilično skupa pa eto, svako prema svojim mogućnostima bi ipak trebao pripaziti na radne temperature za što duži radni vijek. Opcije su predložene pa.....

Temperature se mogu provjeriti s Speccy. Ili sličnim programima.

Moja preporuka je pastu i termalne provodnike mijenjati svake 2g ako se laptop redovito ispuhuje. Ako ne, jedanput godišnje. Kod desktopa radi gore navedenog je situacija znanto drugačija.

www.itelektronika.com
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice