IBM t41

poruka: 25
|
čitano: 2.813
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
IBM t41

Imam stari laptop IBM T41 koji ne koristim već duže vrijeme. Odlučila sam ga izvući iz prašine, upaliti i vidjeti u kakvom je stanju. Sve radi, sve komponenete su u funkciji, instalirani su Windowsi 2000 (wow Iznenađen). Mislila sam ponovno napraviti čistu instalaciju OS-a i možda nabaciti pokoji program na njega te ga pokloniti sestrični (koja je 4. razred osnovne). Zanimaju me vaši savjeti:

- Koji OS staviti?

- Koji bi programi bili dobri za nju?

- Eventualne nadogradnje ako je potrebno?

Spec. su sljedeće:

ATI mobility Radeon 7500

HD 40 GB

LAN i WLAN kartica Intel/PRO

512 MB RAM-a

Intel Pentium M Processor 14000 MHz

Unaprijed hvala svima Osmijeh

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
IBM t41

Samo stavite TU ili TD ako se slažete ili ne slažete (kad ste već prelijeni za komentare Belji se) :

Windows XP

Avira AV

Office

Winamp

MPC-HC

+ tu i tamo neka dječja igrica ili tako nešto...

4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: IBM t41
Pa, da... Mislim da će to radit tako. Bolje ni ne može...
[=XII=] (_.:BRUNO:._) /////// Don't argue with trolls - it means that they win.
16 godina
GigaGirl kaže...

Samo stavite TU ili TD ako se slažete ili ne slažete (kad ste već prelijeni za komentare Belji se) :

Windows XP

Avira AV

Office

Winamp

MPC-HC

+ tu i tamo neka dječja igrica ili tako nešto...

slažem se, ja bih jedino izbacio winamp i mpc-hc, a stavio bi aimp i splayer

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
15 godina
neaktivan

Zauzimaju manje RAM-a?? 512mb baš i nije nešto... Ali čisto da može radit neke uobičajene stvari na njemu.

16 godina
GigaGirl kaže...

Zauzimaju manje RAM-a?? 512mb baš i nije nešto... Ali čisto da može radit neke uobičajene stvari na njemu.

ma tu su oni sa zauzećem rama, a radit će oni fino na xp-u

za informaciju splayer ti je zapravo mpc-hc ispod haube, samo što su mu dodane neke funkcije i ima puno ljepše sučelje, isto vrijedi i za aimp - to je zapravo prerađeni winamp

15 godina
neaktivan

OK tnx Namigiva

16 godina
neaktivan
IBM t41

Inače mogla bi razmisliti i onekoj linux distri tipa puppy linux, damn small linux itd.(bar na live cd da pogledaš)

ali bi s njima mogla imati problema sa drajverima i sl.

Evo bezveze neki link samo informativno.

U biti mislio sam preporučiti Ubuntu ali vidim da ova nova verzija zahtjeva 1GB RAM-a??? link

pa za to postoji i xubuntu(scroll dwn)

Možda bi ti iskusniji linuxaši mogli malo više reći

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.8.2010 0:45 (brixy).

2 0 hvala 1
16 godina
brixy kaže...

Inače mogla bi razmisliti i onekoj linux distri tipa puppy linux, damn small linux itd.(bar na live cd da pogledaš)

U biti mislio sam preporučiti Ubuntu ali vidim da ova nova verzija zahtjeva 1GB RAM-a??? link

mislim da za malu rođakinju i nije baš linux, neka se drži xp-a

15 godina
neaktivan
brixy kaže...

Inače mislio sam preporučiti Ubuntu ali vidim da ova nova verzija zahtjeva 1GB RAM-a??? link

Budući da laptop ne ostaje meni već ide curici koja će većinu vremena provesti na njemu onako čisto iz zabave, malo net i ostalo mislim da joj je bolje da krene s Windowsima. Inače na svom računalu imam Ubuntu i mislim da bi joj bio malo problem što se toga tiče, a i sad će još malo na informatiku u školi pa ju ne bih dodatno zbunjivala. Windowsi su još uvijek dominantniji OS.

Ali ipak tnx na savjetu Osmijeh

16 godina
neaktivan
mind_challenge kaže...

Pa ja mislim da je npr. ubuntu jednostavniji od windowsa - iz osobnog iskustva,

pogotovo za korisnike koji će samo surfati, slušati glazbu itd,

a o virusima i ostalom da da i ne govorim.

U paketu dobiješ sve šta ti treba čak i sadržaj namjenjen djeci

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.8.2010 0:51 (brixy).
15 godina
neaktivan
brixy kaže...
mind_challenge kaže...

Pa ja mislim da je npr. ubuntu jednostavniji od windowsa - iz osobnog iskustva,

a o virusima i ostalom da da i ne govorim.

U paketu dobiješ sve šta ti treba čak i sadržaj namjenjen djeci

Ipak ćemo se držati XP-a

Jel ima itko neki prijedlog za neki dodatni program koji bi možda bio koristan. Gledam kod sebe što imam instalirano i ne znam baš koliko bi joj sve skupa bilo korisno. Da dodam neki browser, chat,... ?

16 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

Ipak ćemo se držati XP-a

Jel ima itko neki prijedlog za neki dodatni program koji bi možda bio koristan. Gledam kod sebe što imam instalirano i ne znam baš koliko bi joj sve skupa bilo korisno. Da dodam neki browser, chat,... ?

Pa ako ćemo mainstream onda Windows Live Messenger i Chrome ili Firefox

I obavezno neki šareni desktopOsmijeh

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.8.2010 1:15 (brixy).
17 godina
IBM t41

ja bi obavezno stavio skype i LogMeIn da joj se možeš spojit i riješit neke probleme koje će eventualno imati.

Office si napisala? Nisam gledao

Što se održavanja i sigurnosti tiće ja stavljam MBAM, CCleaner, Glary Utils

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.8.2010 1:00 (Exploder).

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Exploder kaže...

ja bi obavezno stavio skype i LogMeIn da joj se možeš spojit i riješit neke probleme koje će eventualno imati.

Office si napisala? Nisam gledao

Što se održavanja i sigurnosti tiće ja stavljam MBAM, CCleaner, Glary Utils

Ja imam instaliran TeamViewer pa ću joj to stavit.

Tnx društvo, XP je instaliran, još večeras ću stavit ove programčiće i sutra joj ga svečano uručujem. Osmijeh

Slobodno se javite s još korisnih prijedloga.

16 godina
neaktivan
IBM t41

Ako stavljaš firefox mislim da bi se djeci sviđalo ovo - personas

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Hehe... Potražit ću neki roza Osmijeh

16 godina
IBM t41

ako hočeš malo ''djetinjastiji'' chat onda Digsby

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
mind_challenge kaže...

Trudim se da joj bude što jednostavnije i ugodnije, a opet funkcionalno. Stavila sam AIMP (i na svoje računalo jer mi je baš super) i neki baby skin, Mozillu sa Hello Kitty personom i wallpaper pack s nekim njenim naj serijama, crtićima i ostalim.

Trudim se Osmijeh

16 godina
GigaGirl kaže...
mind_challenge kaže...

Trudim se da joj bude što jednostavnije i ugodnije, a opet funkcionalno. Stavila sam AIMP (i na svoje računalo jer mi je baš super) i neki baby skin, Mozillu sa Hello Kitty personom i wallpaper pack s nekim njenim naj serijama, crtićima i ostalim.

Trudim se Osmijeh

i ovog se da fino kustomizirati, skroz je jednostavan, po meni jednostavniji i od wl messengera

15 godina
neaktivan
IBM t41

OK, sve sam stavila i radi odlično, nema trzanja, prevelikog opterećenja, može bez problema imati AIMP, Firefox i Digsby otvorene istovremeno (iako me Firefox malo zabrinjava jer samo on troši oko 100 mb RAM-a).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
GigaGirl kaže...

OK, sve sam stavila i radi odlično, nema trzanja, prevelikog opterećenja, može bez problema imati AIMP, Firefox i Digsby otvorene istovremeno (iako me Firefox malo zabrinjava jer samo on troši oko 100 mb RAM-a).

Možeš i Chrome samo ima siromašniji izbor tema ( onaj ključ gore desno tj."prilagodi i kontroliraj google chrome"/opcije/osobne stvari/nabavi teme )

15 godina
neaktivan

Mogu rec da je Chrome puno brzi u radu nego Mozilla, brze se otvara i mislim da stranice cak malo brze ucitava. Mislim da bi bilo puno bolje da njega stavis umjesto Mozille s obzirom na kolicinu tvog RAM-a.

15 godina
neaktivan
IBM t41

Nije mi namjera biti nametljiv niti tjerati te da promijeniš mišljenje pošto si već jasno dala do znanja što si odabrala, ali možda dobro dođe nekome drugome tko na ovo naiđe...

Ne znam koliko si upoznata sa posebnim programima prilagođenim djeci (predškolskom i školskom uzrastu) poput svite KDE Edu programa: ovo su sve aplikacije sortirane prema ciljanim godinama.

O tim aplikacijama znam pošto koristim KDE a uz to postoje čak i posebne distribucije namijenjene za djecu. Iako nemam s time iskustva, znam jer sam čitao o tome. Sada sam na brzinu pronašao tek edubunutu (koja sadrži "large number of educational applications including GCompris (hr), KDE Edutainment Suite, and Schooltool Calendar") i Skolelinux (DebianEdu) no sigurno ih ima još sličnih. Dodatna prednost ovakvih sistema su i nevjerojatno niski zahtjevi za hardverom: za edubuntu i za Skolelinux.

Naravno, ako netko zna za nešto slično namijenjeno Windows sistemima bilo bi dobro da ovdje iznese primjere jer ja nisam upoznat sa ničime sličnim.

I još nešto na kraju, čisto općenito...
Po mojem mišljenju djetetu se može gledati da mu se olakša tako da mu se stave Windows-i (jer će "po tome učiti" u školi), no to ne mora značiti da će se time djetetu i stvarno olakšati. Naravno ovisi da li će dijete osim u školi biti prepušteno uglavnom samo sebi na računalu (uz internet nije nikako preporučljivo) ili će imati pomoć od nekoga. Ako bude prepušteno većinom samo sebi, bez brige, naučit će što god će ga zanimati iako će vjerojatno bolji rezultati biti uz ipak nekakvo vodstvo.
No čini mi se da u svakom slučaju Windows-i i prepuštanje školi da napravi glavninu posla može biti samo loše. Uspjeh bi mogao biti ako dijete stekne išta više od memorizacije grafičkog sučelja i najosnovnijih radnji koje mu se inače ne trebaju skoro niti objašnjavati (nisam mogao vjerovati kada mi je sestra unazad godinu dana pričala što ih uče na informatici u prvom razredu srednje škole - nije ni ona sama mogla vjerovati), znanje sa kojim se neće moći u budućnosti pohvaliti niti previše iskoristiti jednom kada se promijeni (BTW, dal u našim školama još uvijek vlada XP ili prelaze ili su većinom već prešli na 7-icu?).
S druge strane, mišljenja sam da bi u tom slučaju korištenje Linux-a barem od doma pomoglo djetetu da shvati bit onoga što ga pokušavaju naučiti a ne kako se u verziji Office-a toj i toj dođe u meniju tom i tom do jedne stvari i onda kasnije bum - nova verzija, različiti rasporedi menija i dijete je izgubljeno.

Uostalom, sama priroda Linux-a (otvorenost) daje korisniku mogućnost da puno više nauči o računalima (sigurno da je subjektivno ali barem gledajući na svom primjeru, svakako sam puno više naučio u istom vremenskom periodu o računalima koristeći Linux nego Windows).

domicius
Moj PC  
2 0 hvala 3
15 godina
neaktivan
IBM t41

Samo da javim svima koji su sudjelovali u temi da je sestrična bila prezadovoljna s laptopom. Objasnila sam joj malo kako koristiti koji program, ostavila par korisnih linkova i objasnila postupak u slučaju da ima neki problem. Iskreno čisto sumnjam da je sve upamtila, ali naučit će polako Osmijeh.

Još jednom hvala svima !!!

3 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice