Hladđenje laptopa thermal pad

poruka: 12
|
čitano: 9.596
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Hlađenje laptopa thermal pad

Jučer sam čistio Inspiron N5010(15R) i na hladnjaku koji hladi grafički čip nije bila termalna pasta nego thermal pad. Ček, ovako. Na jezgrama procesora je bila termalna pasta, onda, na nekim čipovima je bilo nešto bijelo gumeno, a na grafičkom čipu je bila valjda termalna pasta, ali u obliku kvadra, plitkog kvadra. Sad, ja sam promijenio pastu na procesoru, ali to nisam dirao. Pošto je skidano, znam bar na stolnom računalu, da se treba staviti nova pasta. E, da li da promjenim taj thermal pad ili da ga ostavim? Temperature svega su niže osim grafičke. Znači trebao bi promjeniti, jel? I gdje toga ima za kupiti?

Hvala!

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Hlađenje laptopa thermal pad

Ja ga uvijek mijenjam kad mijenjam i termalnu pastu, ali je problem što ga nigdje kod nas nisam našao za kupiti, pa ga naručujem s ebay-a. Nemam ti link, ali naručivao sam od nekog poljaka, za neku sicu (2, 3$).

I da, pad koji naručiš je većih dimenzija, pa si ga možeš narezati na par manjih.

Why so serious?! Let's put a smile on that face!!
15 godina
neaktivan

Ali uglavnom se tretira kao termalna pasta i treba ga mijenjati?

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Re: Hladđenje laptopa thermal pad

tako je. probaj potražiti i kod nas, možda sad netko i ima u ponudi, a ako ne onda ti preostaje ebay.

Why so serious?! Let's put a smile on that face!!
14 godina

Thermal pad nećeš naći kod nas, vjeruj tražio sam, preostaje ti ebay, samo pazi na debljinu, mora biti čim tanji da čim brže prenosi toplinu na hladnjak, ali opet ne toliko tanak da se kad se sve smontira ne ostvari kontakt između njega i hladnjaka, provjeri koje je debljine ovaj koji je sada na laptopu i po tome kupi drugi na ebay, dobit ćeš ih više pa ćeš imat za više zamjena.

Valentin

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...

Thermal pad nećeš naći kod nas, vjeruj tražio sam, preostaje ti ebay, samo pazi na debljinu, mora biti čim tanji da čim brže prenosi toplinu na hladnjak, ali opet ne toliko tanak da se kad se sve smontira ne ostvari kontakt između njega i hladnjaka, provjeri koje je debljine ovaj koji je sada na laptopu i po tome kupi drugi na ebay, dobit ćeš ih više pa ćeš imat za više zamjena.

Tražio sam po ebayu, ali to sve izgleda drukčije od ovoga.

Naručit ću onaj čiji prodavač ima najviši rating.

Hvala na odgovorima!

14 godina

OK, samo pazi da kupiš istu debljinu thermal pada koji imaš sada, ja sam se zaje.. i uzeo 1 mm debljinu (dosta bi mi bilo i 0.5 mm) i ispao je predebeo i grafička se je grijala i to dosta. Kad sam uzeo tanji radilo je ok.

Makar možeš probat i nešto drugo i bezbolno, fino skini hladnjak, očisti staru pastu koju si nanesal na procesor, skini taj thermal pad sa grafičke i sa svega na čemu se nalazi (čipset), samo nemoj ga bacit, stavi ga na stranu, pazi kako ga skidaš, e sada istisni malo više paste na grafičku i na čipset (tamo gdje je bio thermal pad- nemoj sada istisnut ne znam koliko više, ono umjereno, malo više nego na procesor), složi hladnjak natrag i probaj upalit laptop, pokreni HW monitor i prati temp. pod opterećenjem i bez njega, pa vidi jel se hladi dobro.

Čistio sam dosta laptopa i na svakom sam izbacio thermal pad i stavio pastu na sve, pasta odvodi toplinu puuuuno bolje nego pad, moralo bi radit i spustit temp i to dosta. Izbjegnut ćeš nepotrebni trošak. Ja sam stavio taj thermal pad sa ebaya, vidio sam da su temp. u idle veće nego sa pastom pod opterećenjem, tako da pad više ne stavljam natrag za ništa.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 20:45 (Valentin17).

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...

OK, samo pazi da kupiš istu debljinu thermal pada koji imaš sada, ja sam se zaje.. i uzeo 1 mm debljinu (dosta bi mi bilo i 0.5 mm) i ispao je predebeo i grafička se je grijala i to dosta. Kad sam uzeo tanji radilo je ok.

Makar možeš probat i nešto drugo i bezbolno, fino skini hladnjak, očisti staru pastu koju si nanesal na procesor, skini taj thermal pad sa grafičke i sa svega na čemu se nalazi (čipset), samo nemoj ga bacit, stavi ga na stranu, pazi kako ga skidaš, e sada istisni malo više paste na grafičku i na čipset (tamo gdje je bio thermal pad- nemoj sada istisnut ne znam koliko više, ono umjereno, malo više nego na procesor), složi hladnjak natrag i probaj upalit laptop, pokreni HW monitor i prati temp. pod opterećenjem i bez njega, pa vidi jel se hladi dobro.

Čistio sam dosta laptopa i na svakom sam izbacio thermal pad i stavio pastu na sve, pasta odvodi toplinu puuuuno bolje nego pad, moralo bi radit i spustit temp i to dosta. Izbjegnut ćeš nepotrebni trošak. Ja sam stavio taj thermal pad sa ebaya, vidio sam da su temp. u idle veće nego sa pastom pod opterećenjem, tako da pad više ne stavljam natrag za ništa.

Stignem. Kad mi dođe pad, skinut ću stari i vidit koliko ima prostora između čipa i hladnjaka. Ako je sitno, stavit ću pastu, ako nije stavit ću novi pad.

Nisam mjerio, ali ovo je pad, to da tražim? Nisam baratao padovima nikada, pa ne znam kako da biram {#}

I hvala na savjetu! {#}

14 godina
chutac kaže...
Valentin17 kaže...

Stignem. Kad mi dođe pad, skinut ću stari i vidit koliko ima prostora između čipa i hladnjaka. Ako je sitno, stavit ću pastu, ako nije stavit ću novi pad.

Nisam mjerio, ali ovo je pad, to da tražim? Nisam baratao padovima nikada, pa ne znam kako da biram {#}

I hvala na savjetu! {#}

To ti je pad. To tražiš.

Valentin
12 godina
neaktivan

Dali zna netko koja debljina thermal pada ide na grafu ATI 5670, stock hladnjak, za hlađenje memorijskih čipova, ne GPU-a

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Valentin17 na koju foru si umjesto theramal pada stavio pastu? lol! pa najtanja ima 1mm, nije valjda da si nakrkao toliko paste?{#}

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Hladđenje laptopa

da ne otvaram bezveze novu temu, evo malo humora kako ohladiti laptop {#}

ucim
Moj PC  
3 0 hvala 1
1
Nova poruka