Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.678.364
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
To sta si izvukao te stavlja na preko 2km zice, i po kalkulatoru nekih 13mbita max i vdsl/adsl, a u praksi manje. Sad ovisno kakav biti maximum prikazalo bi bilo moguce dalje nagadjanje. Margina velika ali jako malo ti je sad pusteno tako da ima mjesta za rast al ne izgleda grozno.
pozdrav,
jel mi netko moze reci kakva mi je kvaliteta parice i koliku brzinu mogu imati tj. traziti?
ne razumijem se toliko u te tehnikalije sta znaci sta, a htio bih vecu od trenutnih 10Mbps.
jel koristi umjesto tel-kabla s tavana (kuca u pitanju) provuc eth-kabel? jel dobijem ista s time?
ruter je glupi Innbox koji ce bit zamjenjen ili TPlinkom ili novijim Innboxom, pa cemo vidit.
Jel moguce samostalno nabavit bolji ruter i koristit ili moram njihov?
pozdrav,
jel mi netko moze reci kakva mi je kvaliteta parice i koliku brzinu mogu imati tj. traziti?
ne razumijem se toliko u te tehnikalije sta znaci sta, a htio bih vecu od trenutnih 10Mbps.
jel koristi umjesto tel-kabla s tavana (kuca u pitanju) provuc eth-kabel? jel dobijem ista s time?
ruter je glupi Innbox koji ce bit zamjenjen ili TPlinkom ili novijim Innboxom, pa cemo vidit.
Jel moguce samostalno nabavit bolji ruter i koristit ili moram njihov?
Po prikazanom i na adslu mozes vise, samo je pretpostavljam problem s adslom jer im profili idu 4->10->20, a 20 nemozes i onda ti kazu "nemoze" a u biti mozes izmedju. Zatrazi povecanje jer prelaskom na vdsl ces moc puno puno vise i nece bit problema. Sad je samo pitanje imali vdsl kartica u centrali, ali pretpostavljam da vdsl kartice vise nisu problem otkad se to pocelo postavljat. Atenuaciju ti stavljana 14db, sto po kalkulatoru baca nekih 37 maks, znaci 30mbita bi mogao izvuc. Taj kabel sigurno je ethernet bolji, samo je pitanje kolika je duljina toga i dal je ispravan. Po prikazu ne izgleda da on stvara probleme. Nisi napisao dal ti je router gore, pa ti tel kabel spaja kompove ili ti je gore nekakav uvod u kucu i tel. kabelom si spojen do routera dolje. Ako ti je router dolje, odnesi ga gore na tavan i tamo ga spoji prije nego ista mjenjas te pogledaj ove parametre koje si stavio. Ako ti je line attenuation slican ovome (14, znaci ako bude nekih 12-13) i ako ti je maksimala slicna (sad je 21) onda nema potrebe za mjenjat.
Nemozes izbacit njihov router, barem ne jednostavno. Mozes ga bridgeat i stavit svoj iza, ali i dalje ti njihov vrsi konekciju a taj tvoj ti je vise za interni lan po kuci, nema veze s vezom per se.
Odlicno. Zvao sam Optimu, kazu do 43 bi moglo ali da jos tcom zovem jer je njihova infrastruktura pa da mi kazu.
e sad, dodao sam novu sliku, novi Innbox ruter, sad je taj Attenuation veci, i to ocito znatno :S sta sad da trazim stari ruter nazad? novi ruter gori nego stari, svasta...
Ruter mi je u kuci, na regalu znaci 20cm od stropa. neznam kako bih ga stavio na tavan i izolirao od vlage i sl.
kabel od parice na tavanu ide direktno u ruter i na njega je spojen zicom jedino telefon, laptop i mob Wifi.
sto se tice vdsl-a, iskreno ne kuzim ni sta je to (zahrdjao sam u ovome svemu izgleda). jel to ruter s karticom kao SIM, homebox i te fore?
Maximala ti je ostala ista, tako da vjerojatno router taj prikazuje krivo atenuaciju. Ona prosla atenuacija je bila tocnija s ovom maksimalom.
Nisam mislio da odneses gore router i izoliras od vlage, vec da ga samo spojis na 10 minuta i ove parametre pogledas pa usporedis. Ako su ti slicni kao kad je router dolje onda nema potrebe kemijat s kabelima kad je sve u redu (a vjerojatno je jer su ti podatci s stare slika svi vise manje pasali i ne upucuje nista na problem kabela).
VDSL je vrsta tehnologije, ne to sto si napisao. Ako su ti rekli "do 43" znaci da je vdsl vec dostupan tako da zatrazi prebacivanje na vdsl.
To cu probat jos svakako da. Zatrazio sam i brzi net, paket do 60mbps pa cemo vidjeti kolika ce zapravo biti.
Ne znam zasto ovaj pokazuje visu vrijednost onda, valjda ce se sredit i to i da mi nece pravit probleme s brzinom. U svakom slucaju hvala na odgovoru a ja cu jos iskemijat sta i kako, posto moram i zbog WiFi-a premjestat ruter jer par metara od rutera meni signal drasticno pada, i sa starim i s novim ruterom. Valjda ometa signal zid, tv i takve gluposti. Mozda i nekakvo premjestanje na tavan i izolacija bude OK rjesenje i za to. Ako nista, bit ce kraci kabel od parice do rutera mozda pomogne.
U svakom slucaju puno ti hvala na odgovorima!
To cu probat jos svakako da. Zatrazio sam i brzi net, paket do 60mbps pa cemo vidjeti kolika ce zapravo biti.
Ne znam zasto ovaj pokazuje visu vrijednost onda, valjda ce se sredit i to i da mi nece pravit probleme s brzinom. U svakom slucaju hvala na odgovoru a ja cu jos iskemijat sta i kako, posto moram i zbog WiFi-a premjestat ruter jer par metara od rutera meni signal drasticno pada, i sa starim i s novim ruterom. Valjda ometa signal zid, tv i takve gluposti. Mozda i nekakvo premjestanje na tavan i izolacija bude OK rjesenje i za to. Ako nista, bit ce kraci kabel od parice do rutera mozda pomogne.
U svakom slucaju puno ti hvala na odgovorima!
Wifi po kuci mozes rjesit da si postavis sam svoj router.
To je to sto se adsl-a tice. Trazi prebacivanje na vdsl pa ce ic jos nesto gore. Iako ako je atenuacija tocna neces se nesto proslavit.
Je li zna neko koje linijske kodove koristimo u dsl tehnologijama?
kak dobit više informacija iz rutera ? imam speedport W724 ruter i jedino kaj mi pokazuje na DSL informacijama je DSL UP/DOWN stream koji je 19385 kBit/s i 2433kBit/s
Detalje možeš dobiti na: http://<IP_rutera>/html/engineer/ro_dsl.htm
eto stanje...vrlo vjerovatno za k.... download mi je cca 15mbps upload 2
Pušteno ti je skoro max koliko je max, tak da u redu je to sve, 4 jede max tv a 15 ti je net, bolje ne može tak da to ti je to.
Dobro jutro,
jucer nam je dosao tehnicar HT-a i spojio nas na ADSL. Kad sam dosao doma vidio sam da imamo minimalnu brzinu (5). Kod Iskona smo imali 10 Mb, tako da cu ih svakako danas kontakirati. Mozete mi reci koliko je max moguce, ipak vise od 10? Nemamo MaxTV. Hvala.
DSL Info ParametersDSL
DSL Operating Mode
ADSL2+Path Mode
ATMStateonline
Training Result
ShowtimeMode LO/I2L0VPI/VCI0/33
ParametersUpstreamDownstream
Actual Data Rate895 kbps5159 kbps
Attainable Data Rate0 kbps0 kbps
SNR Margin13.2 dB13.6 dB
Signal Level7.3 dBm0.0 dBm
Line Attenuation21.3 dB36.5 dB
Mislim da bi mogao imati oko 20Mb/s, možda nešto niže ali moraš zatražiti da te prebace na vdsl2+.
Vjerujem da nije maksimalan transmit power (ima li toga za vdsl), jer je nelogično da za max upload od 21Mbps je download max 32mbps
Oko 200m parica
https://image.prntscr.com/image/b17a7d88d21443559dd45343116e2f67.jpeg
Vjerujem da nije maksimalan transmit power (ima li toga za vdsl), jer je nelogično da za max upload od 21Mbps je download max 32mbps
Oko 200m parica
Jel to dobro ili lose za mene? :)))
Sorry, ali ne razumijem se previse. Nadam se samo da ce podici brzinu interneta. Poslao sam im poruku na facebooku. Aktivirat ce mi vecu brzinu kroz 7 dana ako je moguce. To je bio odogovor. Tek je proslo 2 dana, tako da se jos nadam.
Maki, ti imaš 10mbps cca max, udaljen si oko 2km od centrale, imaš očajnu liniju.
Btw meni se stanje promijenilo, pušten je Turbo 20 sada mi piše max UL 20803 kbps DL 54539 kbps
Krepao mi je MaxTV
Eo jedno pitanjce za ljude sa iskustvom na terenu.
Može li se zbog tropolne utičnice od mjesta gdje su smještene parice do same utičnice i rutera izgubiti cca 20% upload i 10% download brzine ili je to skroz normalna pojava da brzine izmjerene na samom izvodu nikad skroz ne mogu odgovarati onima koje ruter dobije od utičnice ?
Oko 200m parica
Nelogicno je i upucuje na problem na infrastrukturi, nema veze s transmit powerom.
Eo jedno pitanjce za ljude sa iskustvom na terenu.
Može li se zbog tropolne utičnice od mjesta gdje su smještene parice do same utičnice i rutera izgubiti cca 20% upload i 10% download brzine ili je to skroz normalna pojava da brzine izmjerene na samom izvodu nikad skroz ne mogu odgovarati onima koje ruter dobije od utičnice ?
Mozes ti gubit i 90% radi losih spojeva, neispravnog spoja itd itd. Da li je uobicajeno? Ko to zna. Da li toliki pad treba bit? Ne.
Znaci ako imas podatke s izvoda i iz routera postavi ih tu jedno do drugog da se vidi cijela slika. Koliko je razdaljine od izvoda do routera? Izmedju je samo ta uticnica? Nema nikakvih drugih spojeva?
Oko 200m parica
Nelogicno je i upucuje na problem na infrastrukturi, nema veze s transmit powerom.
Dobro, ali sa aktivacijom 20Mbps se sada prikazuje da je max 54/21mbps na 17a.
Bi li trebalo biti više na 200m?
Oko 200m parica
Dobro, ali sa aktivacijom 20Mbps se sada prikazuje da je max 54/21mbps na 17a.
Bi li trebalo biti više na 200m?
Normalno da treba bit vise. Na 200m pri 17a treba ti bit oko 100 download, ne 50, upload na 40ak. Uzmimo da nije 200m jer ti ni upload ne odgovara 200m tako da tu ima ipak vise kabela. Meni je na 300m maximala bila 109/45. Tako da, neka je vise, i dalje je download u nesrazmjeru s uploadom te je problem na infrastrukturi. Sad, ti napravi sto mozes pa si provjeri kabel od uticnice do routera, za ostalo, ipak netko drugi mora pogledat stvari.
Mozes ti gubit i 90% radi losih spojeva, neispravnog spoja itd itd. Da li je uobicajeno? Ko to zna. Da li toliki pad treba bit? Ne.
Znaci ako imas podatke s izvoda i iz routera postavi ih tu jedno do drugog da se vidi cijela slika. Koliko je razdaljine od izvoda do routera? Izmedju je samo ta uticnica? Nema nikakvih drugih spojeva?
Imao sam više od godinu i pol pušten ovakav profil, sa tim da su te maximalne vrijednosti šetale 2-3 megabita gore dole, što je nebitno jer je takav profil radio stabilno i bez pucanja veze.
Prije cca mjesec dana sam skužio da je brzina opala jer kad je max tv upaljen net padne na 26-27, pogledam u ruter i imam šta vidjet, maximala pala na 36, a profil koji je pušten za obe usluge je bio 32, nekad nakon restarta rutera se syncao na 33-34, uglavnom kako kad, ali je i dalje sve radilo skroz stabilno, upload brzina je bila ista, a mene mrzilo zvat da pitam zašto je tako je nemam živaca kad znam njihov odgovor a i nije toliko bitno tih 2-3 megabita.
Neki dan kad je bilo nevrijeme, nekad u noći, bilo je i struje nestalo, kad je došla struja i kad se upalio ruter baš me zanimalo i ulogiram se da vidim parametre, opet imam šta vidit, syncao se ruter na stare vrijednosti, skoro identično kao prvi ss što sam postavio, profil je bio onaj stari od 38 megabita a maximala 46.
Nisam bio u prilici pratit vrijednosti 2 dana jer nisam bio kući, ali kad sam došao baš pogledam i i dalje je bio taj profil od 38 ali max je čak pala na 36 i margine su bile dosta niže od inače, ali i dalje je sve savršeno stabilno i speed test je davao 32 megabita uz upaljeni max tv, upload je bio 2.80.
Iz radoznalosti a i sumnje da će opet propusnost na 36 resetirao sam ruter, tako je i bilo, max 36 a profil 31, upload je pao na 2.40, uglavnom pomirio sam se sa tim i došao do zaključka da nisu tcomovci dirali meni profil nego do mog izvoda ne dolazi više stara brzina, tad u noći se syncao na stare vrijednosti jer je puno ljudi pogasilo rutere pa je bilo dovoljno bandwidtha za mene, bar ja tako mislim, uglavnom pomiiro se ja da je to tako kako je.
Prošli tjedan krepao speedport, gubio totalno struju, gasio se sam od sebe, nevezano za liniju i parametre, samo se toalno ugasi i kad ga kvrcnem po kućištu on se upali i radi, nekad sat nekad 2 minute, uglavnom 100% sam bio siguran da je kriv ruter sa resetiranje veze. Prijavio im ja kvar rutera, klasika, u roku 48 sati bla bla, a još im napomenem da sam siguran da je krepao ruter da pošalju novi il nek naiđe tehničar da zamjeni, nije dopiralo do njih, a ja morao od kuće na 2 dana. Dođem kući i klasika, ne vjeruju oni meni nego misle da puca jer nešto sa linijom nije u redu, spustili brzinu na 10 megabita download i 1 upload, a maximalna propusnost 26 megabita, normalno ruter se opet gasio i izdahnuo skroz. Zovem i kažem, inzistiram da dođe tehničar, jer mi se neda više raspravljat kad ne uvažavaju tuđe mišljenje. Došao sutradan dečko i ustanovimo da je ruter izdahnuo kao što sam govorio, stavimo novi i kažem mu da sam imao turbo 30 i da zove da vrate profil i da idemo na izvod da vidimo kolike su brzine tamo, maximalno je bilo 37 za download i 3.5 za upload, udaljenost 650 metara(tu sam se zeznuo trebao sam ga pitat da izmjeri neku drugu paricu koliko pušta). Prvo je pustio nešto malo ispod 30 za dow i 2.20 za upload, na nagovor tehničara pustio je više i rekao da je pustio 35 dow i 3 upload, to jest ovaj profil, nisam više davio i sad je tako kako je.
Znam da sam nadrobio pun krc nebitnih stvari, al jbg, kad te već zanima u detalje sam opisao.
Par pitanja koja mi nisu jasna.
Je li to ok maximalna propusnost za udaljenost od 650 metara od centrale i ovisi li broj vdsl korisnika i sa vremenom dizanje njima brzina ? Šta znače i kakvi su to profili 17a i 8b, može li se od njih tražit taj 17a, bi li upload porastao sa tim profilom, te imaju li neki uvjeti za to i može li radit na takvoj parici ?
Što se tiče gledanja tih parametara u ruter i davanja nekih prognoza koliko neko može imat je totalno netočno, eto da sam ja npr. postavio ss gdje piše 26 megabita max dok je bilo puštenu 10/1 tko bi dao prognozu da ide više od toga, tako da je dobitna kombinacija za taj odgovor tehničar na terenu i neko iz podrške sa voljom i znanjem da izvuče max iz parice heh
spaljeni ti si koristio DSLstats program pa evo malo parametara, kako komentiraš paricu, različiti profili, različit max, što je realno max ovdje
Ova brzina koju sada imaš
Jel ima neko iskustva sa hibridnim ruterom i sta je prednost za razliku od adsl2plus ruterom????
Jel ima neko iskustva sa hibridnim ruterom i sta je prednost za razliku od adsl2plus ruterom????
Hibridni po cemu? To samo po sebi nista ne znaci, a vjerojatno misle da podrzava adsl/vdsl, a prednost bi onda bila, well, da podrzava vdsl :)