Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.681.019
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Kvaliteta DSL parice?
m0rph.y kaže...

Evo nove zanimljivosti. Išao sam malo testirati kako se kanali ponašaju kad su oba prijamnika upaljena.

Kad je na Atlanti HD kanal upaljen, na drugom (Scenegate 8000) ne rade niti normalni SD kanali. Kad je na Atlanti upaljen normalni SD kanal, ne rade niti SK HD kanali na Scenegateu.

Moguce je da nisu PVC-ovi dobro slozeni. Dakle, oni bi ti trebali osigurati negdje oko 16 Mbps po PVC-u 0.40 kako imas HD kanale na 2 STB-a. Ako se dobro sjecam, uvijek su u HT-u govorili kada imas HD kanale, to je kao da ti treba bandwidth za 2 STB-a. E sad, koliko ce trebati da dode prijava do njihovog SMC-a da to provjere, to je pitanje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2016 16:12 (alen29).
15 godina
m0rph.y kaže...

Evo nove zanimljivosti. Išao sam malo testirati kako se kanali ponašaju kad su oba prijamnika upaljena.

Kad je na Atlanti HD kanal upaljen, na drugom (Scenegate 8000) ne rade niti normalni SD kanali. Kad je na Atlanti upaljen normalni SD kanal, ne rade niti SK HD kanali na Scenegateu.

Isključi jedan prijamnik vidi radi li sve, onda isključi i drugi pa provjeri za prvi...

Meni se čini kao što je kolega gore rekao nisu osigurali dovolju brzinu za oba prijamnika..

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2016 16:13 (MacTheBig).
10 godina
Kvaliteta DSL parice?

Situacija je ista kod oba prijamnika. Kad je jedan ugašen (nebitno koji) na drugom rade SK HD 1-3 i Arena 6 HD. Ostali ne.

Ako je tako, da li oni, prema podacima rutera (attainable rate) imaju prostora da osiguraju dovoljnu brzinu? Da li bi možda pomoglo da ADSL smanjimo sa 30 na 20?

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2016 16:17 (m0rph.y).

0 0 hvala 0
10 godina
Silent horror1992 kaže...

Evo kak je nakon kiša i lošeg vremena, ono kak su mi pustili nikad ništa puklo nije, radi sve ko što je radilo i na turbo 20, bar sam 10 puta tražio da puste 30 i uvijek neš smuljaju il ne može zbog max tv bla bla, sad naletio na neku žensku koja je to skockala u 5 min i sam mi žao što sam zaboravio pitat šta je sa upload da je ovoliko jadan.

slika

Nisam siguran jesi me sta pitao ili si nesto pokusao objasnit. Nitko nije rekao da ce ti veza pucat ni da nemozes 30 mbita. Tebi je bilo problema jer stvari previse variraju i pokazuju razlicite stvari koje ako je sve u redu ne bi smjele toliko varirat ,tako da ces morat preformulirat sto si mi htio rec/objasnit/pitat.

m0rph.y kaže...

Situacija je ista kod oba prijamnika. Kad je jedan ugašen (nebitno koji) na drugom rade SK HD 1-3 i Arena 6 HD. Ostali ne.

Ako je tako, da li oni, prema podacima rutera (attainable rate) imaju prostora da osiguraju dovoljnu brzinu? Da li bi možda pomoglo da ADSL smanjimo sa 30 na 20?

Imas zalihe za sve. I povecanje brzine i povecanje margine, ovisno sta treba, al po opisanom nesto nije dobro slozeno kad jedan stb remeti drugi.

12 godina
protjeran
Kvaliteta DSL parice?
Rekao si da će parica degradirat, da to neće tako vozit, te da vidim kako će bit nakon kiša i lošeg vremena, pa sam samo bzveze stavio da vidiš da je stanje identično kao i kad su pustili tu jaču brzinu.

0 0 hvala 0
10 godina
Rekao si da će parica degradirat, da to neće tako vozit, te da vidim kako će bit nakon kiša i lošeg vremena, pa sam samo bzveze stavio da vidiš da je stanje identično kao i kad su pustili tu jaču brzinu.

Mislim da nisi bas razumio sto sam napisao.

Nigdje se 30mbita nije spominjalo, vec 47 i da nece radit vec ce opcenito stanje degradirat vjerojatno jer su ti prevelike razlike izmedju stanja do stanja. Evo sad si stavio trece stanje, koje je opet negdje izmedju onog prvog i drugog. Ako nije do routera vjerojatno je negdje nesto lose spojeno i onda kako koji dan. A kad je takvo stanje onda je samo pitanje kad bude sve vise losih dana od onih dobrih.

I usput kad napisem "sad ce lose vrijeme slikaj tad" to ne znaci cekas da prestane lose vrijeme pa uslikas "jer je bilo lose vrijeme", nego kad ti grmi/kisa pada, tad uslikas stanje :) Isto tako "kad tad" nije 2 dana :) E da, "degradirat potpuno" znaci da ce ti ono stanje koje je bilo lose bit stalno (ono od 39 mbita) ne da ces imat 0 mbita :), a ova bolja stanja vise neces vidjat (max od 47) .

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2016 17:31 (sandokan111).
14 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

pozdrav, zanima me da li je istina kaj mi ovi iz Vipa mažu oći da ne mogu imat vecu brzinu od 20Mbita? placam im paket do 50Mbita. hvala 

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Kvaliteta DSL parice?

Pa pise ti max 67 mbita :) Znaci da, trebao bi moc 50.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2016 17:46 (sandokan111).

1 0 hvala 1
15 godina
tumba kaže...

pozdrav, zanima me da li je istina kaj mi ovi iz Vipa mažu oći da ne mogu imat vecu brzinu od 20Mbita? placam im paket do 50Mbita. hvala 

Koliko vidim parica ti je dobra, trebao bih moći imati 50.. ne znam što su im margine toliko velike, ima li uopće potrebe za tolikim, ako se smanje brzina ide gore..

14 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

ljudi ne kuzim se u to,zato vas pitam :) hvala na odgovoru

a kak da ja njima odgovorim da mi povecaju brzine jer oni mene uvjeravaju da je ovo maximum...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
sandokan111 kaže...

Mislim da nisi bas razumio sto sam napisao.

Nigdje se 30mbita nije spominjalo, vec 47 i da nece radit vec ce opcenito stanje degradirat vjerojatno jer su ti prevelike razlike izmedju stanja do stanja. Evo sad si stavio trece stanje, koje je opet negdje izmedju onog prvog i drugog. Ako nije do routera vjerojatno je negdje nesto lose spojeno i onda kako koji dan. A kad je takvo stanje onda je samo pitanje kad bude sve vise losih dana od onih dobrih.

I usput kad napisem "sad ce lose vrijeme slikaj tad" to ne znaci cekas da prestane lose vrijeme pa uslikas "jer je bilo lose vrijeme", nego kad ti grmi/kisa pada, tad uslikas stanje :) Isto tako "kad tad" nije 2 dana :) E da, "degradirat potpuno" znaci da ce ti ono stanje koje je bilo lose bit stalno (ono od 39 mbita) ne da ces imat 0 mbita :), a ova bolja stanja vise neces vidjat (max od 47) .

Pratio sam stalno je ovako, kad je curilo ko iz kabla isto sam mjerio i brzinu i gledao u ruter stalno je isto i margina ispod 8 nikad ne pada, puštena brzina je uvijek ta koja piše, a max zna varirat od 42-45, ako nije degradiralo od 2008. godine vljda neće i sad heh

Ono stanje od margina 4 i 39 max u ruteru je bilo samo dok nisam ruter rr nakon puštanja ove veće brzine, od reseta margina je 8-9 i 38 pušteno 42-45 max, vljda se ruter nije kak treba sinkronizirao il šta već, a ono od 47 sam vidio samo onda i nikad prije, uvijek je bilo ko sad 42-45 i to sam siguran jer sam 100 puta gledao.

Evo jedno pitanje jer sam možda krivo shvatio.

Linija ako će degradirat degradirat će nebitno dal pušteno bilo 4 mbita il ako "siluju" liniju na maximalne vrijednosti ? 

15 godina
tumba kaže...

a kak da ja njima odgovorim da mi povecaju brzine jer oni mene uvjeravaju da je ovo maximum...

Nije ti to maximum sigurno, reci im da ti spuste marginu da bude ravno 50 Mbpsa... nema potrebe za tolikom marginom sigurno... Ti možeš imati 50 sigurno. 

Doduše oni imaju u njihovim uvjetima za korištenje (http://www.vipnet.hr/o-vipnetu/uvjeti-koristenja/-/journal_content/56_INSTANCE_dVRgUzdEt9Tf/10307706/10971848) dio gdje za internet putem priključka drugog operatora je maksimum 20 Mbpsa. Ako je tako *ebeš to. Mislio sam preći na njih ali ako je to to onda neću sigurno...

I k tome još imaju "fair use". 

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2016 18:12 (MacTheBig).
14 godina
neaktivan
MacTheBig kaže...
tumba kaže...

Nije ti to maximum sigurno, reci im da ti spuste marginu da bude ravno 50 Mbpsa... nema potrebe za tolikom marginom sigurno... Ti možeš imati 50 sigurno. 

Doduše oni imaju u njihovim uvjetima za korištenje (http://www.vipnet.hr/o-vipnetu/uvjeti-koristenja/-/journal_content/56_INSTANCE_dVRgUzdEt9Tf/10307706/10971848) dio gdje za internet putem priključka drugog operatora je maksimum 20 Mbpsa. Ako je tako *ebeš to. Mislio sam preći na njih ali ako je to to onda neću sigurno...

kak se spusta margina? na centrali ili se moze preko agenta tehnicke podrske?

12 godina
protjeran
Kvaliteta DSL parice?

O kakvom ti spuštanju margine pričaš LOL 

0 0 hvala 0
15 godina
Kvaliteta DSL parice?

Nemam pojma kako oni to izvode s obzirom da nemaju svoje centrale, vjerojatno šalju zahtjev HTu. Nazovi SZK pa pitaj.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
MacTheBig kaže...

Nemam pojma kako oni to izvode s obzirom da nemaju svoje centrale, vjerojatno šalju zahtjev HTu. Nazovi SZK pa pitaj.

Daješ savjete ljudima a i sam nemaš blage veze o čemu pričaš, da bi margina bila niža brzina mora biti viša ili ti ga linija opterećenija i nestabilnija, ne možeš ti zvat njih i reć spustite mi marginu, ali im možeš reć dignite mi brzinu, a onda će ti po želji i margina biti niža haha

ako i ja lutam procjenama ispravite me, mada mislim da sam bar to kako treba skužio

15 godina
MacTheBig kaže...

Daješ savjete ljudima a i sam nemaš blage veze o čemu pričaš, da bi margina bila niža brzina mora biti viša ili ti ga linija opterećenija i nestabilnija, ne možeš ti zvat njih i reć spustite mi marginu, ali im možeš reć dignite mi brzinu, a onda će ti po želji i margina biti niža haha

ako i ja lutam procjenama ispravite me, mada mislim da sam bar to kako treba skužio

Dajem im savjete jer imam pravo.

Rekao sam da ne znam koja je procedura s VIPom s obzriom da nemaju svoje centrale, da je kod Tcoma dobio bi veću brzinu u roku 10 minuta.

Njemu je margina oko 25+, dok mu je propusnost parice preko 60 Mbpsa, a pušteno mu je 20.

Smanjenjem margine dobija veću brzinu. Što je veća margina linija stabilnija a brzina manja, osim ako baš nemaš neku svemirsku paricu gdje se može štediti na margini...

12 godina
protjeran
MacTheBig kaže...
MacTheBig kaže...

Dajem im savjete jer imam pravo.

Rekao sam da ne znam koja je procedura s VIPom s obzriom da nemaju svoje centrale, da je kod Tcoma dobio bi veću brzinu u roku 10 minuta.

Njemu je margina oko 25+, dok mu je propusnost parice preko 60 Mbpsa, a pušteno mu je 20.

Smanjenjem margine dobija veću brzinu. Što je veća margina linija stabilnija a brzina manja, osim ako baš nemaš neku svemirsku paricu gdje se može štediti na margini...

Nemoj se ljutit al ti lutaš procjenama 

9 godina
neaktivan
tumba kaže...
MacTheBig kaže...
tumba kaže...

kak se spusta margina? na centrali ili se moze preko agenta tehnicke podrske?

Nema potrebe za nikakvim ručnim promjenama u centrali, DSLAM-om se može upravljati udaljeno.

Marginu nitko ne rikta po volji, ona predstavlja omjer ispravnog dsl signala i šuma, poželjno je da ona bude što veća i ovisi isključivo o ostalim parametrima linije kao i naravno brzini prijenosa podataka koja je puštena. Promjenom brzine po parici se eventualno može riktati margina dok ne sjedne na željenu vrijednost.

Ne znam kako je kod ostalih operatera, ali HT tehnička podrška (iliti SZK) može mjenjati samo predefinirane profile za uslugu koju korisnik ima. Sve ostalo se šalje SMC-u u obliku prijave smetnje te bude odrađeno kroz par sati. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2016 18:38 (wAlpha).
15 godina
Kvaliteta DSL parice?

Ok, nećemo dalje u offtopic ići. Ja stojim iza toga što sam napisao.

Ako sam u krivu nek me ispravi netko tko se u to bolje razumi, a ne neka osoba kojoj je vrlo dosadno...

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...
TG782 pokazuje debelo vece gušenje nego što je stvarno, tako da covijek c cca 19 dB u modemu ima stvarno oko 16 dB a tu VDSL 30 kad je sve dobro radi.
Praksa je jedno teorija drugo. 

To sam si i mislio xD, a sta sad na kraju 8b ili 17a da mi stave? 

Evo jos jednom slike za sandokan111-a jer mu ne rade :)

adsl moj adsl moj
vdsl moj vdsl moj
adsl moj thomson adsl moj thomson
adsl susjed adsl susjed
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.5.2016 18:59 (Grgabyte).
12 godina
protjeran
MacTheBig kaže...

Ako sam u krivu nek me ispravi netko tko se u to bolje razumi, a ne neka osoba kojoj je vrlo dosadno...

Nemaš zašto bit uvrijeđen, naravno da si u krivu i to ti mogu sa 100% sigurnošću reć i ja koji nisam expert za ovo o čemu pričamo, eto čovjek ti je gore objasnio šta je ta margina i kako nastaju te magične brojke.

Ti si rekao da spuštanjem margine raste brzina te da on zove njih i traži spuštanje margine što je izjava nekog ko baš nema pojma o pojmu i širi dezinformacije jer mu je očito dosadno.

15 godina
MacTheBig kaže...

Nemaš zašto bit uvrijeđen, naravno da si u krivu i to ti mogu sa 100% sigurnošću reć i ja koji nisam expert za ovo o čemu pričamo, eto čovjek ti je gore objasnio šta je ta margina i kako nastaju te magične brojke.

Ti si rekao da spuštanjem margine raste brzina te da on zove njih i traži spuštanje margine što je izjava nekog ko baš nema pojma o pojmu i širi dezinformacije jer mu je očito dosadno.

Ok, grešku priznajem. Nadam se da ti je srce na mjestu sad. 

12 godina
protjeran
Kvaliteta DSL parice?
Krivo si protumačio, nisam ništa loše mislio kad sam te ispravio, samo ti si prvi izjavio da mi je dosadno pa pametujem tebi, otuda malo oštriji odgovor heh
Kako god naučili smo da ne treba davat savjet za nešto o čemu baš i ne znamo previše jer time samo odmažemo.

0 0 hvala 0
15 godina
Kvaliteta DSL parice?

Ma sve u redu ništ ti nisam reko, ja sam se možda krivo izrazio, mislio sam na postavljanje većeg profila od onoga što ima sad, dok sam napisao potpuno nešto drugo... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Pratio sam stalno je ovako, kad je curilo ko iz kabla isto sam mjerio i brzinu i gledao u ruter stalno je isto i margina ispod 8 nikad ne pada, puštena brzina je uvijek ta koja piše, a max zna varirat od 42-45, ako nije degradiralo od 2008. godine vljda neće i sad heh

Ono stanje od margina 4 i 39 max u ruteru je bilo samo dok nisam ruter rr nakon puštanja ove veće brzine, od reseta margina je 8-9 i 38 pušteno 42-45 max, vljda se ruter nije kak treba sinkronizirao il šta već, a ono od 47 sam vidio samo onda i nikad prije, uvijek je bilo ko sad 42-45 i to sam siguran jer sam 100 puta gledao.

Evo jedno pitanje jer sam možda krivo shvatio.

Linija ako će degradirat degradirat će nebitno dal pušteno bilo 4 mbita il ako "siluju" liniju na maximalne vrijednosti ? 

Nije samo stvar u maksu, u tom je problem. Ajde da ti samo to varira, al kuzis u cemu je problem s tim slikama. Evo ovak. Ne da mi se sad bas gledat direktno po slikama vrijednosti al cu ti opisat u cemu je problem i bubat brojke.

Slika 1 - atenuacija 15 -> max 39, margina 6.

slika 2 - atenuacija 24 -> max 47, margina 8.

slika 3 - atenuacija 20 -> max 42, margina 8.

Znaci standardno ide atenuacija ↑ -> max ↓ . Na istim atenuacijama margina ↓ -> max ↑.

Ti ako pogledas sebi stanja, atenuacija ti je narasla, i to dosta u jednoj slici, a max je veci nego tamo gdje je manja atenuacija i jos je margina veca nego na toj prvoj slici. Onda ti kasnije atenuacija padne, al padne i max od te slike a margina ostala ista. Itd itd.

Linija ce degradirat nebitno sta je pusteno kroz nju. Ako kazes da je ovo sad zadnje stanje najcesce, onda se postavlja pitanje kako si dobio one druge 2 slike. Takve stvari se ne bi smjele moc dogadjat da je sve u redu. Znaci ako si jednom dobio one dobre podatke, to upucuje da je to "best case scenario". Ova najgora slika bi bila neki "worst case scenario", a ovo sto najvise mjeris je kao standard neki. E sad, da bi ti dobio taj worst case, negdje mora bit neki problem, recimo da je neki spoj prosvirao i stvara se impendancija. Kad se on smoci, impendancija raste, hrdja se siri. Kad se prosiri dovoljno, ovaj worst case postaje "standard". Koliko ce tom trebat? Pa to nitko nezna.

MacTheBig kaže...

Vidim da ste vec rjesili ovo oko "da ti spuste marginu" jer to nije imalo bas nekog smisla. Al inace, ako vidis na statsima da je pustena brzina dosta manja od maksimuma i ovoliku marginu, to je stoga jer tako bude obicno podeseno da margina raste ako ima zalihe u brzini jer nema razloga u forsiranju targeta. Tek ako je pusteni profil jednak maksu, a margina velika "spustanje margine" ima smisla da se postigne veca brzina (ako linija drzi tako nisku marginu).

wAlpha kaže...
Marginu nitko ne rikta po volji, ona predstavlja omjer ispravnog dsl signala i šuma,

Po valjda stoti put, to je ratio, ne margina.

Grgabyte kaže...

Evo jos jednom slike za sandokan111-a jer mu ne rade :)

Nisi trebao, one dvije su mi bile dovoljne. Neznam bas da bi na 22db furao 27 max, al oke.

9 godina
neaktivan
sandokan111 kaže...

Neznam bas da bi na 22db furao 27 max, al oke.

Nisi procito PC - stručnjak-ovu poruku xD al nema veze ugl. thomson krivo prikazuje atenuaciju pa nisam na 22db nego 15-16 . Jel ne bi onda morao ic 17a a ne sadasnji 8b profil?

13 godina
neaktivan
Jedino poprilicno stvarno gusenje pokazuje na adsl SX763 te tplink w8951nb, svi ostali pokazuju poprilicno vise. Najvece gusenje pokazuju ZTE931. Ubiti velika gusenja pokazuju svi modemi sa BCM chipom. To su st780wl, tg782i, tg788vn, ZTE 931 VII i v4, speedport, innbox v51 i v45 itd.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
13 godina
neaktivan
8b se u pravilu uvijek ponasa puno bolje za brzine do 50 Mbita, tocnije profili za 30 Mbita i to na malo i vecim udaljenostima od predviđenog, samo radi vece snage signala. 17a za sve iznad ali zbog manje snage nemre gurat istu brzinu na recimo 1000 m
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
10 godina
Grgabyte kaže...

Nisi procito PC - stručnjak-ovu poruku xD al nema veze ugl. thomson krivo prikazuje atenuaciju pa nisam na 22db nego 15-16 . Jel ne bi onda morao ic 17a a ne sadasnji 8b profil?

Sve sam ja procitao i vec odgovorio, i ocito je da 22 nije tocno zato su te 2 slike bile nepotrebne.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.5.2016 0:35 (sandokan111).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice