Pozdrav, kratko pitanje. Ako u postavkama rutera pise da je attanabile data rate recimo 15Mbps, sto to znaci da je toliko i maksimalna brzina, ili postoji neko pravilo da je max brzina koja se pusta korisniku recimo 10% manja od toga.
Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.682.162
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav, kratko pitanje. Ako u postavkama rutera pise da je attanabile data rate recimo 15Mbps, sto to znaci da je toliko i maksimalna brzina, ili postoji neko pravilo da je max brzina koja se pusta korisniku recimo 10% manja od toga.
To je max sync izmedju routera i dslama. Ono sto se pusta korisniku je definirano profilom. Imas malo opsirnije na http://www.kitz.co.uk/adsl/IPprofile.htm. U biti uvijek ide ispod tog. Imas dolje tablicu nekih profila za providera kojeg su oni uzeli, ali koliko sam vidio, tcom koristi iste, ako ne jako slicne okvire.
Bas mi je to trebalo, uglavnom uhvatio sam vremena i spojio sam opermu koju sam dobio od ISKONA, kako bi vidio sto ce njihov ZyXEL ocitati, iako ce me ukljuciti iduci tjedan. Prema ovome sto pise biti cu tocno na donjoj granici 14/15 megabita (uzeo sam brzinu 20megabita), ali vidjet cemo sto ce jos od toga biti. Sve si sad mislim da je moguce da me prebace na 10 megabita jer dosta blizu toj donjoj granici.
Bas mi je to trebalo, uglavnom uhvatio sam vremena i spojio sam opermu koju sam dobio od ISKONA, kako bi vidio sto ce njihov ZyXEL ocitati, iako ce me ukljuciti iduci tjedan. Prema ovome sto pise biti cu tocno na donjoj granici 14/15 megabita (uzeo sam brzinu 20megabita), ali vidjet cemo sto ce jos od toga biti. Sve si sad mislim da je moguce da me prebace na 10 megabita jer dosta blizu toj donjoj granici.
Al ovo je na adslu. Oni su ti valjda za 20mbita dali vdsl2?
Inace, uvijek treba pazit kad iscitavas stvari iz routera, nije to nista uniformno (svaki proizvodjac to po svome), a ovi kinezi vole svasta pisat, tako da ako odstupa od fizickih parametara odbacis sve kao krivo, ako se poklapa onda uzmes tako kako je.
Al ovo je na adslu. Oni su ti valjda za 20mbita dali vdsl2?
Inace, uvijek treba pazit kad iscitavas stvari iz routera, nije to nista uniformno (svaki proizvodjac to po svome), a ovi kinezi vole svasta pisat, tako da ako odstupa od fizickih parametara odbacis sve kao krivo, ako se poklapa onda uzmes tako kako je.
Trentno sam na optimi, pojma nemam hocu li ostati na adslu ili ce me prebaciti na vdsl. U pocetku sam bio siguran ali da ce me prebacit na vdsl ali citam sada da neki pisu kako sam predaleko (1800m) tako kalkulator izbacije sa Line Attenuation 26.
s time da mi trenutni router prikazuje da je SNR Margin 24 dok ovaj od iskona kada ga spojim prikazuje 14.8

Na tih 20+db atenuacije udaljen si preko 1.5km i imati ćeš taj max oko 10Mbps bio li na vdsl ili adslu
Trentno sam na optimi, pojma nemam hocu li ostati na adslu ili ce me prebaciti na vdsl. U pocetku sam bio siguran ali da ce me prebacit na vdsl ali citam sada da neki pisu kako sam predaleko (1800m) tako kalkulator izbacije sa Line Attenuation 26.
s time da mi trenutni router prikazuje da je SNR Margin 24 dok ovaj od iskona kada ga spojim prikazuje 14.8
Da, ako ti je to line attenuation si predaleko, neces imat preveliku razliku vdsl/adsl. Eventualno uploada.
Je je, 5km
vrijedi li moja išta ? trenutno iam brzinu 10..a htio bih 20 ako moze i 30...pa neam pojma jel to moguce
Mozes 20. Mozda i 30, ovisi koliko ti je losa parica. Kako max nije prikazan tesko je razlucit, al vjerojatno neces toliko uspit.
vrijedi li moja išta ? trenutno iam brzinu 10..a htio bih 20 ako moze i 30...pa neam pojma jel to moguce
Ja sam uvjeren da ces moci preko 30 sa takvom atenuacijom.
Pozdrav svima
zadnjih mjesec i pol imam problema sa linijom. šumovi konstantni i dsl veza puca.
jednostavno mi nije jasno da sa ovakvim parametrima i dalje imam pucanja.
max propusnost izmjerena od strane tehnicara je 15,5 i na 14200kbps je 3 mjeseca radilo normalno uz marginu od cca 9db.
Line attenuation varira od 16,7 do 18,7 za normalnih dana a zna narasti na 22,5db.
Ima li itko ovakvih problema i što mi je sljedeće za napraviti ?
zračni kabel je promijenjen i router je spojen direkt na zračni kabel.
Inače sam na optimi i nakon 10ak prijavljenih smetnji su t-com ovci rekli da ne mogu isporučiti tu brzinu.
a 3 mjeseca je radilo :(
Pozdrav svima
zadnjih mjesec i pol imam problema sa linijom. šumovi konstantni i dsl veza puca.
jednostavno mi nije jasno da sa ovakvim parametrima i dalje imam pucanja.
max propusnost izmjerena od strane tehnicara je 15,5 i na 14200kbps je 3 mjeseca radilo normalno uz marginu od cca 9db.
Line attenuation varira od 16,7 do 18,7 za normalnih dana a zna narasti na 22,5db.
Ima li itko ovakvih problema i što mi je sljedeće za napraviti ?
zračni kabel je promijenjen i router je spojen direkt na zračni kabel.
Inače sam na optimi i nakon 10ak prijavljenih smetnji su t-com ovci rekli da ne mogu isporučiti tu brzinu.
a 3 mjeseca je radilo :(
Cek, pucalo ti je na 15.5, ne sad? Jer ti je sad margina velika ne vjerujem da ti sad puca? I kako mislis "sumovi konstanti"? Kakvi sumovi?
Ako ti je pucalo s marginom 9 onda jednostavno nemoze radit s tolikom marginom, vec je mora dignut, a onda vise neces moc imat tu brzinu. Neznam samo zasto su te stavili na taj paket koji si sad (7 mbita?).
Iako je cudno da imas probleme s vezom jer po prikazu na slici to izgleda jako dobra linija. Na tu atenuaciju jako dobar max, a margina raste jer je mala brzina propustena pa ima zalihe. Sve bi trebalo bit u redu. Mozda da je vidjet sliku tu s 15.5 i 9db marginom dal je bilo puno errora, al neznam, mozda se nesto u medjuvremenu smrdalo. Kako je router spojen direkt na zracni kabel?
Necija predviđanja su se pokazala tocnima, od nekih malo manje:) uglavnom na slikama se vidi prijasnje i trenutno stanje.
:)
http://www.bug.hr/forum/post/povezivanje-internet/kvaliteta-dsl-parice/4964584.aspx
Dobro da su te i prebacili na vdsl, obicno tako daleko ne zele.
Pozz ljudi, trebao bi pomoć oko pitanja kvalitete moje parice. Trenutno sam na OptimaCarnetu i imam paket od 3 MB/s. Htio bi preći na paket 10 ili 20 Mb/ s ovisno o mogućnosti, pa vas zato trazim za savjet. Nadam se da iz ovoga možete iščitati kolka mi može biti max brzina :
P.S
Čitajući malo temu sam vidio da ovisno o udaljenosti od pošte ima utjecaja na kvalitetu/brzinu veze, pa samo da kažem da sam ja udaljen otprilike 1-1.2 km od svoje pošte
Unaprijed hvala!
evo upravo sam spustio brzinu na 6mbit jer sam i sa 7 imao 15 pucanja u manje od 12 sati.
zračni kabel je proveden kroz kuću do utičnice, utičnica eliminirana i na kraj zračnog je stavljen konektor, konektor u spliter i iz splitera u router. isprobano sa i bez splitera i svi spojevi provjereni.
šumovi u telefonskoj slušalici(većinom šumi jako prilikom dizanja slušalice i nakon 10ak sekundi se smiri i ponekad prestane). isprobano sa 2 telefonska uređaja, sa i bez splitera. nekada jači, nekada slabiji a nekada ih nema. prije 3 tjedna sam bio 12 sati i bez linije. samo šum.
Sa marginom 9 na 14mbps je radilo odlično , bez padova brzine i pucanja. tj. povremena pucanja kada bi opteretio liniji maximalno.
evo slika u istom danu kada radi normalno i kada ne radi.
evo upravo sam spustio brzinu na 6mbit jer sam i sa 7 imao 15 pucanja u manje od 12 sati.
zračni kabel je proveden kroz kuću do utičnice, utičnica eliminirana i na kraj zračnog je stavljen konektor, konektor u spliter i iz splitera u router. isprobano sa i bez splitera i svi spojevi provjereni.
šumovi u telefonskoj slušalici(većinom šumi jako prilikom dizanja slušalice i nakon 10ak sekundi se smiri i ponekad prestane). isprobano sa 2 telefonska uređaja, sa i bez splitera. nekada jači, nekada slabiji a nekada ih nema. prije 3 tjedna sam bio 12 sati i bez linije. samo šum.
Sa marginom 9 na 14mbps je radilo odlično , bez padova brzine i pucanja. tj. povremena pucanja kada bi opteretio liniji maximalno.
radi
[IMG]http://i67.tinypic.com/a3oad2.jpg[/IMG]
ne radi
[IMG]http://i65.tinypic.com/2njelop.jpg[/IMG]
radi
http://i67.tinypic.com/a3oad2.jpg
ne radi
Nemam puno iskustva s paricama u zračnim kabelima ali oscilacije u margini i atenuaciji su mi nevjerojatne da se toliko može pogoršat i mijenjati unutar ne dana, i preko godine bi bilo jako čudno. Jel tehničar provjerio onu kutiju koja dijeli zračni kabel, na ogranke prema kućama?
Imas trostruki post
četverostruki.
podzemnog ima cca 1,2km. jedan je ormarić gdje se spajaju zračni i podzemni te još jedan spoj na stupu drugome gdje se grana na 3 kuće. zračni je promijenjen kompletan do podzemnog.
navodno je sve provjereno više puta iako baš i ne vjerujem, a zračnog kabela ima cca 80m.
je li moguće da dolazi do rasta atenuacije zbog lošeg podzemnog ili je veća mogućnost da nisu dobro spojili nešto ?
Ja sam uvjeren da ces moci preko 30 sa takvom atenuacijom.
meni jucer bili tkomovci stavili novi vdsl ruter ja sam bio na poslu ..kasnije zvao tel i rekli da ja nemogu imat vecu brzinu nego što li ju imam (10) -.-
Pozz ljudi, trebao bi pomoć oko pitanja kvalitete moje parice. Trenutno sam na OptimaCarnetu i imam paket od 3 MB/s. Htio bi preći na paket 10 ili 20 Mb/ s ovisno o mogućnosti, pa vas zato trazim za savjet. Nadam se da iz ovoga možete iščitati kolka mi može biti max brzina :
P.S
Čitajući malo temu sam vidio da ovisno o udaljenosti od pošte ima utjecaja na kvalitetu/brzinu veze, pa samo da kažem da sam ja udaljen otprilike 1-1.2 km od svoje pošte
Unaprijed hvala!
Atenuacija te stavlja na nekih 1900m od centrale, ne bas tako malo. Iako po maxu izgleda odlicna parica, samo po vdslu nece se bas previse razlikovat od onog sta imas po adslu (ako te budu htjeli spojit), eventualno malo veci upload i veca mogucnost izvlacenja u downloadu radi profila blizih maxsyncu. 10 mozes sigurno, ostalo po adslu je pitanje sta ce proc njima u sustavu (koliko sam skuzio tu po forumu sta pisu ima problema s postavljanjem profilima izmedju 10 i 20 :P)
radi
[IMG]http://i67.tinypic.com/a3oad2.jpg[/IMG]
ne radi
[IMG]http://i65.tinypic.com/2njelop.jpg[/IMG]
Gle ukratko, tebi ocito nesto nevalja. Nije samo problem u toj attenuaciji sto se mijenja, recimo da to jos moze bit tako, ali ti imas tu puno vise stvari koje ne stimaju s tom atenuacijom, jer ovo kad ti je "losije" tebi je max pao drasticno, povecala se atenuacija i margina se smanjila. Znaci tebi kad ne stima na manjoj margini imas drasticno manji maksimum. Ovo ces se morat izborit da ti otkriju gdje je problem i da poprave na infrastrukturi. Ako nije to kod tebe, onda je negdje DO tebe. Na nekom spoju raste impendancija jer je prosviro i to je to. Dok ti to netko ne sanira nazalost stanje se popravit nece. Ostaje problem da se izboris za to da oni otkriju gdje je to a ne da ti samo ruse brzinu kao sto si vidio da rade jer je to eto, najlaksi nacin rjesavanja problema. Pred tobom je velika bitka :)
četverostruki.
podzemnog ima cca 1,2km. jedan je ormarić gdje se spajaju zračni i podzemni te još jedan spoj na stupu drugome gdje se grana na 3 kuće. zračni je promijenjen kompletan do podzemnog.
navodno je sve provjereno više puta iako baš i ne vjerujem, a zračnog kabela ima cca 80m.
je li moguće da dolazi do rasta atenuacije zbog lošeg podzemnog ili je veća mogućnost da nisu dobro spojili nešto ?
Puno rjedje je kabel sam bas u pitanju (prekid) a puno cesce da se spojevi zahrdjave i slicne stvari.
Otprilike kilometar sam od centrale, ima errora ali ne osjetim to previse.
Te fec i nemozes osjetit, a skoro da ih i nema. To imas maxtv+hd?
meni jucer bili tkomovci stavili novi vdsl ruter ja sam bio na poslu ..kasnije zvao tel i rekli da ja nemogu imat vecu brzinu nego što li ju imam (10) -.-
To nema bas smisla, mozes sigurno vise od 10. 20 sigurno, 30 mozda. Moguce da nema mjesta na vdsl karticama ili opce nema vdsla u centrali?!
A cupas si kosu s glave jer dobivas smetnju stalno nazad a nemozes popravit a statistika ti ide kvragu.

rekli su kooperanti t-coma da ce poslati na mjerenje podzemnog. bas cu sutra pitati prijatelja u ericssonu da li je ikad izmjereno i kakva su mjerenja.
Da, imam max tv ali bez HD programa.
Je li netko pokusao zvati sluzbu i pitati za povecanje uploada? Treba mi veci upload a tek uz Turbo 50 daju upload veci od 6 mbit, a po ovome ja ne mogu imati 50 mbit down.
Mozda uz 17a profil?
Je li netko pokusao zvati sluzbu i pitati za povecanje uploada? Treba mi veci upload a tek uz Turbo 50 daju upload veci od 6 mbit, a po ovome ja ne mogu imati 50 mbit down.
Mozda uz 17a profil?
Ne moras imati 50 down za 50 paket. Sve preko 35 je ok :) Osim toga ak se ti ne bunis, ne smiju ti smanjiti paket... Sto se uploada tice, trazi aktivaciju 50mbit, pa vidi kak radi. Eventualno dodatno trazi 17a, ako nece sami staviti.
PC-strucnjak ti je ukratko opisao kako stvari idu :) Nisam radio s tim stvarima ali moja iskustva su jako slicna tome, bez da znam sto se u pozadini dogadjalo, al, da borba slijedi, slijedi :)
rekli su kooperanti t-coma da ce poslati na mjerenje podzemnog. bas cu sutra pitati prijatelja u ericssonu da li je ikad izmjereno i kakva su mjerenja.
Ako imas nekog poznanika mozda se to malo bolje/prije rijesi. Ako mozes, uzmi i vdsl, mozda se pri prebacivanju na vdsl stvar rjesi, mozda dobijes jos par ociju koji ce pogledat malo po infrastrukturi gdje sto ne valja.
Mozda uz 17a profil?
Aha, ma pitam radi ovog 38. Downstream ti je 35? Mislio sam da je 30. Po prikazanom ne mozes 50. Kako bi bilo na 17a neznam, trebalo bi vidjet, pokusaj da te prebace pa vidi. Upload bi se trebao povecat, sto ce bit s downloadom tesko je predvidjet, vjerojatno ostane isti/slican, al kako ima manji output power, mozda padne.