Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.679.870
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Kvaliteta DSL parice?

Nemoj odustat. Ako ti tako skace u tako kratkom roku nek to dodje netko vidjet i postimat.

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Kvaliteta DSL parice?

ma necu nisam takav heheeh evo sada san bas isao doli u prizemlje di mi stari isto ima vdsl2 ima istu brzinu kao i ja ali na 8b profilu i margina mu je ravno 5.0 nesto kod mene ne stima kako triba e i da ima isti ruter kao i ja

14 godina
PC - stručnjak kaže...
Siemens je prastari DSLAM, koji kako krepava tako se korisnici sele na ispravni port, ili na drugi dslam.
ERICSSON je star vec 10 godina bar ovaj EDN 312xi, i taj DSLAM je takav kakav je ne moze mu se zamjenit samo kartica i da je VDSL jer je to neki hibridni dslam di je u toj jednoj plocici apsolutno sve.
ERICSSON 624 je relativno nov i VDSL dslam, ali zo je hibridna glupost gdje je slozenk da vdsl ide preko ATM-a, a za vdsl se sad sve ide preko PTM protokola di je VLAN i na strani korisnika i na strani prena agregaciji. Uglavno nevalja za nista jer ljudima net vecinom ne radi nego sto radi.

HUAWEI MA 5600 je dslam koji se sastoji od vise plocica, e tu se sad moze ubacit svasta, recimo 2 MSAN, 2 VDSL, 2 ADSL itd, uglavno u njega se moze svasta nesto skombinairat samaom promjenom plocice, promjenit plocica za link, povecat ukupna propusnost DSLAM-a.

Uglavno dobar uređaj, tocnije to je novi siemens, jer huawei te dslame radi po licenci siemensa.
Stim da su jako loše kvalitete, dalam star 6 mj. Pocele crkavat plocice.

A koji je ovo đavao, Infineon Technologies? Jel to Siemensov DSLAM sa Infineon chipsetom? 

Vendor ID (Local/Remote):TMMB / IFTN

BTW.

Hvala na demistifikacijama, gospon Stručnjak, nedajte da vas mlađarija i seljačine izbace iz takta svojim komentarima.

13 godina
neaktivan
To je huawei, nije bas huawei ono siemens dao dokumentaciju mi radimo. Vec licence oko tehnologija, ovog onog je siemensovo, huawei nesto petlja.
Nadzor tih dslama je vrlo nezgrapan.

Za sad mi se od svih tih dslama najvise sviđa ISKRATEL kojeg je optima pocela ugrađivat za vdsl.
Ja bi bio najsretniji da su novi ericssoni kupljeni, i to ne obi hibridni micro dslami vec standardni. Al ocito cije huaweia je super spram ostali.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
16 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Si siguran da je huawei, koliko sam ja vidio on ima samo broadcom soc, jer iftn je infineon, tj. lantiq a to je bilo samo kod starih simensa jer je infineon firma bila povezana nekako sa siemensom.

0 0 hvala 0
17 godina
.delboy kaže...

Si siguran da je huawei, koliko sam ja vidio on ima samo broadcom soc, jer iftn je infineon, tj. lantiq a to je bilo samo kod starih simensa jer je infineon firma bila povezana nekako sa siemensom.

Ja sam na Huawei DSLAMu i Broadcom je...

Kublach
13 godina
neaktivan
VDSL huwei cu tocno danas provjerit. Ali ima u opticaju i vdsl ericssona koji znam da su na BCM-u, a ovog novog huaweia cu danas provjerit.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
16 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Imao si djelomicno pravo, adsl plocice su IFTN a vdsl plocice BDCM, ali nemora znaciti da su sve tako.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Ag008 kaže...
dj_seljo kaže...
Ag008 kaže...

Seljo, VDSL ne radi na dslamima starim 10 godina. Pa još se valjda koriste prastari Siemensi koje ne podržavaju vdsl kartice. Koliko znam i Ericsson dslami su nešto bolji ali nemaju najbrže profile na sebi. Sada se većinom sve mijenja na Huawei.

Ja sam spojen na Kozalu, valjda najveću i glavnu centralu u Ri pa je ovdje infrastruktura do zgrada na razini prošlog stoljeća uz konstatna neulaganja, VDSL dobivjau samo osobe preko veze. Vektoring u bližoj budućnosti je samo znanstvena fantastika u HR.

Da, radi. Ti prvo moraš shvatiti da ako nešto ti ne možeš imati da to ne znači da nitko ne može imati.

Želim reći ako i rade na vektoringu, to je više neka beta projektić koji neće zaživjeti bez kraćih petlji, ulaganja u infrastrukturu- a to ne rade.

Ja sam se mjesecima žalio na svoj bakreni kabel, slao mailove nadležnima (koji nisu ni odgovorili). 900m od centrale a kabel nije mijenjan više od 30 godina te jedva ide 20Mbps na vdsl-u uz mizeran upload zblog loše margine.

Zamisli koliko ima ljudi poput mene, infrastruktura do korisnika je u očajnom stanju, centrale su nešto bolje ali ono do krajnjih korisnika je očajno. Nedavno je bnet postavljao i kopao kabele na dionicama i kada su kopali uz bakreni kabel, isti je bio sav popucao, crna izolacija na njemu je svakih par metara popucala. A spojnica u šahti je prepolovljena. To je realno stanje.

Sadašnjim tempom postavljanje optike HT za 10 godina neće pokriti ni 10% u gradovima a kamoli cijelu HR. Na drugom forumu su rekli da im je EU odbila neki zahtjev pa navodno ove godine neće ni 50% ostvariti od planiranog za širenje optike.

Po nicku pretpostavljam da si student u HT-u ali tvoje osobno mišljenje ne predstavlja realnu situaciju na terenu.

Inače se slažem sa ostalima, veća margina bolje.

Nije beta.
VDSL, po teorije, funkcionira najbolje na lokalnim petljama do 300 m. Raznim modulacijama se omogućilo povećanje, pa se sad drži VDSL na udaljenostima do 1km. No, ta parica mora biti u idealnom stanju.
Kako se radi na skraćivanjima lokalnih petlji, ne očekuj zamjenu kabla. A i, znaš li koliko je dokumentacije potrebno pripremiti da se promijeni samo 100 m kabla, a kamoli 900 m?
Što se tiče optike, trenutačno se pokrivaju komercijalno isplativa područja, a kasnij će država pokrivati, uz pomoć EU, komercijalno neisplativa. Za svako kašnjenje u realizaciji " 20% svih interneta na FTTH brzinama" do 2020. ćemo plaćati penale EU.

HT više ne ulaže u infrastrukturu, za to je zadužen ENT Servisi.

Nisam student, ali imam fakultetsku diplomu i nekoliko godina iskustva u radu s ovim o čemu pričamo. :)

sandokan111 kaže...
dj_seljo kaže...
I da, naravno da je bolja veza sa 15 dB marginom. I koliko ne razumiješ uopće pitanje margine sustava govori ovo tvoje nabrajanje. Obje veze bi radile sa marginom 15 dB, a ako veza radi na 3 dB to samo sugerira da je gušenje jako malo, odnosno da je vjerojatno lokalna petlja kratka.

Zapeo sam jer si uletio ko padobranac bez da pratis o cemu se radi. Tu ljudi ne razlikuju marginu od SNR-a i govore da je jedno te isto, a rade ko tehnicari po terenu i nemoze im bog dokazat da je SNR  i SNR margin 2 razlicite stvari. Evo prvi ovaj sum_of_all_fears a radio je ko tehnicar i spaljeni. PC-strucnjak to donekle razlikuje al i dalje ne razumije razliku izmedju te 2 stvari.

Sad kad smo to sredili, poprati pitanje tocno kako sam ga postavio. Nigdje se ne govori da veza od 3db NE MOZE radit na 15. Normalno da moze (vec sam i opisivao situacije takve). Ja sam jako precizno napisao.

1. Veza koja TREBA 3db marginu da bi radila

2. Veza koja TREBA 15db marginu da bi radila.

Znaci, ova od 3db MOZE radit na 15db. To nitko ni ne opovrgava. Ova od 15db s druge strane nemoze radit na 3db. I tebi je onda i dalje ova sta TREBA 15db marginu bolja????

Jer po rezidentnim strucnjacima veca margina -> bolja veza. Znaci po tome je ova s 15db marginom bolja i kvalitetnija. I ti znaci stojis iza te teorije?

dj_seljo kaže...

Margina i SNR nisu isti pojam. Ne trolaj.

Kad bi samo trolao. On i dalje misli da je to jedno te isto.

Napisao si:

"

Sto je bolje:

1. Da ti veza treba 3db marginu da bi normalno funkcionirala ili

2. Da ti veza treba 15db marginu da bi normalno funkcionirala.

Koja je od tih 2 veza bolja, stabilnija i kvalitetnija?

"
Ni ti ne razumiješ marginu sustava. Pojam SNR margina nigdje u teoriji nećeš naći. SNR je odnos signal- šum, a margina je rezerva sustava.
Zamisli tu rezervu na sljedeći način:

Imaš hlače koje su ti velike, ali ih uz pomoć remena možeš nositi ( margina sustava je velika). Odlučiš li se udebljati, opet ćeš moći nositi te iste hlače ( gušenje se može povećati, odnosno propusnost parice).
Uvijek će veza sa većom marginom sustava biti bolja, stabilnija i kvalitetnija. Koliko ne razumiješ pojam margine govori sljedeće: " Ova od 15db s druge strane nemoze radit na 3db". Možeš li nositi široke hlače ako si mršav??

Ag008 kaže...

Sandokan je u pravu samo je pogreška u kkomunikaciji i razumijevanju.

Kada tehničar na izvodu s Acternom zove kolegu da mijenja profil jer korisnik ima greške i pucanje, on povećava marginu s 6 na 8 pa na 12db da bi ista radila kako spada bez pucanja.

To je loše, jer potrebna, nužna, minimalna, kako god margina se tako povećava i bilo bi bolje da je minimalna niža.

No inače, kada na izvodu imaš dvije parice, jedna na 10Mbps daje 20db a druga 12db margine, uzima se ova bolja, dakle veća. Eventualno se kasnije može vidjeti da će raditi stabilno tek na većoj margini.

Ne, on ne povećava marginu, nego mijenja modulacije ili profile. Manja brzina = manje gušenje = povećanje margine sustava ( rezerva o kojoj toliko pričam).

14 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...
To je huawei, nije bas huawei ono siemens dao dokumentaciju mi radimo. Vec licence oko tehnologija, ovog onog je siemensovo, huawei nesto petlja.
Nadzor tih dslama je vrlo nezgrapan.

Za sad mi se od svih tih dslama najvise sviđa ISKRATEL kojeg je optima pocela ugrađivat za vdsl.
Ja bi bio najsretniji da su novi ericssoni kupljeni, i to ne obi hibridni micro dslami vec standardni. Al ocito cije huaweia je super spram ostali.

What?!?!
Kakav nadzor je nezgrapan?

Vidim radiš u Optimi, ha?

PC - stručnjak kaže...
VDSL huwei cu tocno danas provjerit. Ali ima u opticaju i vdsl ericssona koji znam da su na BCM-u, a ovog novog huaweia cu danas provjerit.

Pretpostavljam, radiš u skladištu ili tako nešto?

10 godina
dj_seljo kaže...

Nije beta.
VDSL, po teorije, funkcionira najbolje na lokalnim petljama do 300 m. Raznim modulacijama se omogućilo povećanje, pa se sad drži VDSL na udaljenostima do 1km. No, ta parica mora biti u idealnom stanju.

Wat? Vdsl se "drzi" do 1km al parica mora bit u idealnom stanju? WAT?

dj_seljo kaže...
Ni ti ne razumiješ marginu sustava. Pojam SNR margina nigdje u teoriji nećeš naći. SNR je odnos signal- šum, a margina je rezerva sustava.

Zamisli tu rezervu na sljedeći način:

Imaš hlače koje su ti velike, ali ih uz pomoć remena možeš nositi ( margina sustava je velika). Odlučiš li se udebljati, opet ćeš moći nositi te iste hlače ( gušenje se može povećati, odnosno propusnost parice).
Uvijek će veza sa većom marginom sustava biti bolja, stabilnija i kvalitetnija. Koliko ne razumiješ pojam margine govori sljedeće: " Ova od 15db s druge strane nemoze radit na 3db". Možeš li nositi široke hlače ako si mršav??

Razumijem ja, al ti imas problema s ignoriranjem i iz nekog razloga konstantno ignoriras glagol "treba". I kako mislis nigjde u teoriji ne postoji margina ??? Koje su to sad nebuloze. Nego odakle se ona stvorila? Izmislili je mali vilenjaci i svaki radnik koji radi na profilu je definira po svojim nekim nacitovanjima kako su mu zvjezde pokazale taj dan? Il je ovo bio tecaj hrvatskog pa mislis na "snr margina" kao pojam? U tom slucaju je potpuno irelevantno.

Jel ti jasno da neke veze ne mogu radit s marginom od 3db? Znaci imamo vezu kojoj snr varira od 30 do 40 (bubam nebitno) u nekih 10ak dana. Takva veza nece radit na 3db margini. Za takvu vezu ce trebat veca margina, 12 recimo. Takva veza TREBA 12db marginu.

S druge, imamo vezu kojoj snr varira od 40 do 41. Takva veza moze radit na 3db margini. Moze radit i na 12db margini al nema razloga. Takva veza TREBA 3db marginu.

E sad, ako su svi ostali parametri veze jednaki (posto cemo usporedit veze cisto na osnovu margina), koja od tih veza je kvalitetnija?????????? Ova kojoj margina varira za 10db i koja jednom ima max (bubam) 50, drugi put 40mbita, ili ova kojoj margina varira za 1db i koja jednom ima max 50, drugi put 48 ?????

Nastavno na to i ovo sto ja "ne razumijem", potpuno si krivo postavio.  "Ova od 15db s druge strane nemoze radit na 3db" bi bilo ekvivalentno da ti DEBEL pokusas uc u hlace koje su ti premale posto si sam stavio da su hlace margina. Ti ako si debel i zahtjevas velike hlace (veliku marginu) nemozes uc u uze hlace (malu marginu). Toliko o "nerazumjevanju".

Edit: Evo sam i nasao napokon ukratko objasnjeno nacin reguliranja veze marginom. γm je margina. Ocito je sto se s bitovima po kanalu dogadja ako se margina povecava. Takodjer, za rezidentne znalce (sum_of_all_fears i spaljeni) kojima je snr = snr margin moze i neko objasnjenje sto bi bio SNR u formuli a sto je γm.

http://s000.tinyupload.com/?file_id=59680225287525464833

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.4.2016 2:05 (sandokan111).
14 godina
neaktivan

Što ne razumiješ?

Sad ti imaš problema sa razumijevanjem. Gdje sam napisao da se ne spominje margnija. Rekao sam da pojam "SNR margina" nema smisla. I nema.

Trolaj nekog drugog. ;)

Hahaha. Parica kojoj toliko varira margina sigurno nije ispravna. Margine su uglavnom jako stabilne - osim ako se mijenja modulacija ili profil. I totalno krivo tumačiš marginu i dalje. Što će reći da ne razumiješ iako se ti iz petnih žila trudio reći da razumiješ.

Sinek, imaš li ti i trunka praktičnog iskustva sa paricama??

10 godina
dj_seljo kaže...

Što ne razumiješ?

Sad ti imaš problema sa razumijevanjem. Gdje sam napisao da se ne spominje margnija. Rekao sam da pojam "SNR margina" nema smisla. I nema.

Trolaj nekog drugog. ;)

Sve ja razumijem. Al se meni izgleda da si se sad sapleo pa nastavljas s trolanjem a vidis da sam u pravu. Pitao sam te jel to bio sam pokusaj sata hrvatskog ili nesto drugo. Izgleda da je bio sat hrvatskog.

dj_seljo kaže...
Hahaha. Parica kojoj toliko varira margina sigurno nije ispravna. Margine su uglavnom jako stabilne - osim ako se mijenja modulacija ili profil. I totalno krivo tumačiš marginu i dalje. Što će reći da ne razumiješ iako se ti iz petnih žila trudio reći da razumiješ.

Oh, malo izbjegavas odgovor. Znamo i ja i ti zasto.

dj_seljo kaže...
Sinek, imaš li ti i trunka praktičnog iskustva sa paricama??

Prilicno sam siguran da sam stariji od tebe, barem 10ak godina, sto se vidi iz tvog pristupa. Ako hoces nastavit o tehnikalijama slobodno, gore si izignorirao sve sto sam napisao. Ako ti se trola, komotno nastavi.

12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

hi ekipa evo jedan update sa mojim problemom bio je jučer kod mene ponovno tehničar iz t-coma i mjerio je stanje parice i kaže da je na 149 metru bio neki zajeb pa me prebacio na drugu paricu koja je bolja tj. bar kad je mjerio sa acternom nije bilo onog obrnutog peaka na onom grafickom prikazu uglavnom sada je stanje bolje no još uvijek nije kako je nekad bilo inače bio sam sa njim u centrali i jedno 30-tak korisnika ima u mome selu vdsl2 a inače izmjerena vdsl2 brzina u centrali je 128mbita a ja sam udaljen od centrale 670 metara i na toj daljini brzina je pala za više od 50%

stanje parice

http://oi67.tinypic.com/bjipn4.jpg

inače tehničar je bio kod mene jer sam tražio da mi se promjeni profil sa 17a na 8b no kao što vidite to se nije dogodilo

edit:

ja više neznam koji se vrag sa ovom mojom linijom događa sad idem vidjet u modem kakvo je stanje i sad odjednom mi je propusnost 68 mbita a prije je bila 51-2

http://oi64.tinypic.com/34ffxx4.jpg

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.4.2016 14:52 (Doktor-X).

0 0 hvala 0
16 godina
Kvaliteta DSL parice?

udaljen sam od centrale oko 1800m i nemogu imati vdsl sad su mi u kvartu ovi iz ht postavili onaj ormaric za skracivanje petlje pa me interesira hoce me spoijiti na to ako sam na optimi

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav, danas dobio ZTE ZXDSL 931VII V4.0. ruter, koliko vidim na starim verzijama treba kliknuti na status, network interface i onda na xdsl da bi se vidjela kvaliteta parice. Na ovoj novoj 4.0 verziji kad kliknem na status ne otvori mi se nikakvi novi podmeni, pa me zanima ima li netko kakvu ideju gdje provjeriti kvalitetu parice?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Probaj kliknuti na home pa tamo pogledaj po stranici ima li ti negdje opcija za DSL statistiku. Ovo sad si na postavkama za internet, a tu sumnjam da bi mogao nešto naći.
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Nema ništa, pretražio sam sve, stavio sam sliku što se nalazi pod home.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.4.2016 14:53 (Raoul).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

možda moraš biti administrator, da bi to vidio?

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Da, trebalo se ulogirat kao admin, hvala.

I da sada pitam, kolika bi mi mogla biti najveca brzina, sada je 10 mbps, hvala unaprijed?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Evo i ja imam isto pitanje..kolika bi mi mogla biti najveca brzina?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
TheArrow kaže...

Evo i ja imam isto pitanje..kolika bi mi mogla biti najveca brzina?

Sadašnja brzina ti je gotovo maksimum.

Never let a computer know you are in a hurry.
9 godina
neaktivan
IVOX kaže...

Sadašnja brzina ti je gotovo maksimum.

Nista od turbo opcija.Hvala na pomoci :D

17 godina

S time da bi možda moglo mrvicu mrvicu više 1-2Mbps jer ti je sada margina 8db. No kako imaš grešaka (doduše kako se greške zbrajaju moguće da je podatak od tjedan-dva)

Recenzije kineskih mobitela na anton008.com +Banggood kuponi za -10$ na PP
13 godina
protjeran
Kvaliteta DSL parice?

Do koje bi brzine meni išlo?

Death closes all: but something ere the end, Some work of noble note, may yet be done, Not unbecoming men that strove with Gods....Come, my friends, Tis not too late to seek a newer world
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.4.2016 20:41 (NiramX).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
NiramX kaže...

Do koje bi brzine meni išlo?

Mozda 2Mbps u DL vise.

Never let a computer know you are in a hurry.
11 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Ovo bi trebalo biti dobro? 

Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Može li mi netko reći kolika je moguća najveća brzina kod mene na osnovu ovoga. Btw nerazumijem se bas pa neznam jesam li dobru sliku sa potrebnim info poslo.

Pozz,

Unaprijed Zahvaljujem .

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
prosjecan_juzer kaže...

Može li mi netko reći kolika je moguća najveća brzina kod mene na osnovu ovoga. Btw nerazumijem se bas pa neznam jesam li dobru sliku sa potrebnim info poslo.

Pozz,

Unaprijed Zahvaljujem .

Upload je vec maksimumu, a download bi isao do 14-15 Mbps. VDSL je vec izvan mogucnosti sudeci po atenuaciji od 27 dB, cak i da ga uzmes, dobitak bi bio vrlo malen ako ikakav.

9 godina
neaktivan
Sreca pa mi upload bas ni netreba , pitao sam posto bi mi trebali ukljuciti brzi int 12.4 ovisno o mogucnosti parice pa me zanimalo vase misljenje njima nevjerujem 😂 .

Hvala na brzom odgovoru 😉
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice