Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.680.856
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kvaliteta DSL parice?
spaljeni kaže...

Sta baljezgas bez veze ? Idi ponovo citaj...

@LucasZG je htio povecati upload !

Gdje sam ja napisao da ce povecanjem margine povecati brzina downloada ?

Lupetas bez veze a imas sve napisano... covjek je rekao da mu je veza nestabilna i da mu je mali upload. Tvoj savjet je bio da ganja t-com da popravi infrastrukturu i da se "stela" veza malo... pa nije to motor da ga stelas malo...

Margine su mu bile 6.4dB i sam je rekao da mu puca veza i po tebi su to super margine u odnosu na njegove opisane probleme ? Lupetas gluposti sa tim niskim marginama jer teorija nema veze sa praksom i stanjem t-com infrastrukture gdje linije doslovce osciliraju kako u koje doba dana i vrsnosti prometa po centralama. Nekome je margina 6dB odlicna ako je na novom kablu i blizu a netko ce i sa 8dB imati 10 pucanja na dan dok sa 12dB recimo nece...

Moj savjet je bio da trazi da mu povecaju marginu na bar 7dB jer ce mu 20Mbit/s svakako ostati za download a linija bi trebala biti stabilnija i da trazi promjenu annex-a kako bi povecao upload a tvoj odgovor na to je bio da u Iskonu nema tko to odraditi da su tamo svi idijoti ?!?

I tko je sad pomogao covjeku sa korisnim savjetom ? Ne javlja se vise tamo pa mozemo zakljuciti da je vjerojatno sad zadovoljan i da mi je to ipak tako postimano kako sam predlozio jer vjerojatno bi i dalje tamo kukao u temi kao i svi ostali koji probleme imaju...

Evo ti jedna slika pa gledaj ako su ti ona tri primjera previse za rjesavati...  Target margina 8dB, jel dobra ?!? Evo jos jedna slika, target 10dB. Koja je bolja, manja ili veca i zasto ? Koja korist od te tvoje napuhane ( ispravne ) teorije kada u 99% slucajeva nije primjenjiva na t-com infrastrukturi kratke petlje ??

Sorry, ali nitko u telekomu neće odraditi navedeno... Naime, niti onaj tko se prvi javi zna šta je margina niti zna kako se mjeri niti zna šta su aneksi. A sigurno operater neće za jednog korisnika mijenjati aneks a niti marginu jer vjerovatno imaju preddefinirane profile koje puštaju.

sandokan111 kaže...

Mozes ti cekat do sutra, ali mi ako cemo pricat prvo moram ustanovit da ti razumijes sto govoris i da ne trolas, a ocito je da je jedno od te 2 stvari jer ne bi stavio po 2 arbitrazna random podatka i onda sad tu pricao da se treba sagledat cijela slika :). 12db je i dalje velika margina. Velika != previse. Molim te citati s razumjevanjem.

A kako ili trolas ili ne razumijes, da bi ja s tobom dalje na ove teoretske zavrzlame odgovarao, imas ta 2 linka, pa fino nastavi, rado cu razgovarati. Al jasno je i meni i tebi zasto ne nastavljas. Tamo si spominjao da neke parametre krivo citam, evo i dan danas cekam odgovor na to koje i kako i zasto sam ja bio u pravu ti ne, te me posebno zanima onaj prvi link gdje ce netko povecanjem margine povecat download?

A zašto bi margina od 12db bila velika? U određenom trenutku sam na parici imao pušteno 25db zbog pucanja veze.

Standardna margina za ADSL koju puštaju operateri je ili 6 ili 9 db - govorim samo kada imaš DATA promet. Pojedini operateri čim se uzme IPTV dižu marginu na 12db.

Kublach
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 9:11 (Kublach).
17 godina
Kublach kaže...

Sorry, ali nitko u telekomu neće odraditi navedeno... Naime, niti onaj tko se prvi javi zna šta je margina niti zna kako se mjeri niti zna šta su aneksi. A sigurno operater neće za jednog korisnika mijenjati aneks a niti marginu jer vjerovatno imaju preddefinirane profile koje puštaju.

Nemoj pricati nesto sto nemas informacije, nesto sto nisi siguran ili ne znas. Da,  imaju predifilirane profile ali nije istina da se takva intervencija ne moze napraviti od strane tehnicke sluzbe bilo kojega ISP-a.

998-M2x-B i 998-M2x-M spadaju u istu grupu 998 annex-a sto znaci nije klasicna promjena iz A u B ili M recimo itd... razlika je jedino u tome da 998-M2x-M ima nesto veci raspon nosioca tonova za upload tako da je njegovom primjenom isti i veci nego kod klasicnog 998-M2x-B.

Mjenjao ga je moj ISP za mene, mjenjao ga je moj ISP i za druge, mjenjao ga je i t-com za neke druge, moze se... nitko nije igdje napisao da se to trazi od studenta na fb helpu ili sluzbi za korisnike ili automatu za prijavu kvarova. Ljepo je napisano koga zvati tj. traziti, citaj umjesto sto napamet pises pa ce ti valjda biti jasnije. Evo ti slikovni prikaz jedne intervencije kod promjene annex-a, upload je skocio skoro duplo, sa 1.00Mb/s na 1.7Mb/s.

11 godina
Kvaliteta DSL parice?

@spaljeni trazio i ja na iskonu 998-M2x-M i dobio napuhan srednji prst :D

odgovor na moj upit/zahtjev za promjenu: "navedenu izmjenu nismo u mogućnosti izvršiti jer takva nije omogućena u našem sustavu."

I na neku foru sad je upload margina između 6.5-8.2db a upload stoji preko 2mbit. 

http://imgur.com/uECHa3Nl.png

Kupujem HUAWEI stickove za mobilni internet, ponude na PM ;)
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 15:04 (srcipesak).

0 0 hvala 0
17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Ajde stavi sliku iz dslstats-a Tones-Bitloading da se vidi od koje vrijednosti ti pocinje ici spektar za upload.

Gledajuci ovu tvoju sliku nekako si mislim da ti vec imas tako postiman annex a taj odgovor si dobio od ko zna koga tamo...

Slika ce pokazati tocno na kojoj si modulaciji/annex-u.

998-M2x-M ima raspon za U0 od 7-60

998-M2x-B ima raspon za U0 od 28-60

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 15:33 (spaljeni).

0 0 hvala 0
17 godina
spaljeni kaže...
Kublach kaže...

Nemoj pricati nesto sto nemas informacije, nesto sto nisi siguran ili ne znas. Da,  imaju predifilirane profile ali nije istina da se takva intervencija ne moze napraviti od strane tehnicke sluzbe bilo kojega ISP-a.

998-M2x-B i 998-M2x-M spadaju u istu grupu 998 annex-a sto znaci nije klasicna promjena iz A u B ili M recimo itd... razlika je jedino u tome da 998-M2x-M ima nesto veci raspon nosioca tonova za upload tako da je njegovom primjenom isti i veci nego kod klasicnog 998-M2x-B.

Mjenjao ga je moj ISP za mene, mjenjao ga je moj ISP i za druge, mjenjao ga je i t-com za neke druge, moze se... nitko nije igdje napisao da se to trazi od studenta na fb helpu ili sluzbi za korisnike ili automatu za prijavu kvarova. Ljepo je napisano koga zvati tj. traziti, citaj umjesto sto napamet pises pa ce ti valjda biti jasnije. Evo ti slikovni prikaz jedne intervencije kod promjene annex-a, upload je skocio skoro duplo, sa 1.00Mb/s na 1.7Mb/s.

Upućen sam i previše jer radim u jednom telekomu baš na kreiranju profila. Profili se rade za sve korisnike a ne jedan profil jedan korisnik niti se to radi na zahtjev korisnika nego isključivo zbog promjene kupljenog paketa i/ili tehničkih problema. Tako da me pitaš da ti pustim 6db marginu ne bi je dobio jer puštamo minimalno 9 db. Ukoliko trebaš instrukcije iz područja DSLa slobodno se javi na PP. Isto tako svim korisnicima puštamo annex B i koliko god ti tražio da ti se pusti annex A - ne puštamo ga (ili recimo annex M koji je korisniji, iako ga naša oprema podržava). Također ako sam preddefinirao da se koriste 9 db i 12db mogu na pojedinoj parici pustiti i 6db - ali ako korisnik ima brzinu koja je po ugovoru potpisana nemam ja šta njemu puštati 6db ili annex M da si poveća upload. Kada će u službenom cjeniku biti upload od 3mbps tada ću preddefinirati da helpdesk može mijenjati i annex iz B u M.

Kublach
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 18:48 (Kublach).
10 godina
Kvaliteta DSL parice?

Ja na Iskonu imam primjerice paket od 20/5Mpbs a realno ide 19/1.3Mbps. Upload se ne može povečati a bude bliže ugovorenoj jer kako su mi rekli time se narušava stabilnost veze a pošto sam udaljen oko 1200m lokalnog čvora jedino po pravilu mogu mi staviti annex B. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 19:13 (froxie24).

0 0 hvala 0
10 godina
spaljeni kaže...

Sta baljezgas bez veze ? Idi ponovo citaj...

@LucasZG je htio povecati upload !

Gdje sam ja napisao da ce povecanjem margine povecati brzina downloada ?

Ma sve ja citam, al se ljudi zapetljaju u pokusaju da budu u pravu u stvarima koje ne razumije potpuno pa si tako ti meni svisca pozvao, a i dalje ni si bio u pravu. Znaci imas u tom citiranom postu tocno sta si napisao, al evo ti link na tvoj post http://www.bug.hr/forum/post/povezivanje-internet/iskon-iskustvo/4827780.aspx gdje crno na bijelo pise

Upload bi se trebao dici na oko 2.000 Mbps ako ne i nesto vise jer 998-M2x-M koristi veci spektar. Download mozda neku zericu ali target marginom 7.0 dB ce isti vjerojatno nazad na staro stanje no stabilnija veza svakako...

Sto i problema s hrvatskim imas pa nisi napisao da ce se i "download zericu dignut" al ce se s marginom na 7 vratit na staro? ?? ?? Ajde mi opisi kako se to download povecava prelaskom na 998-M2x-M.

I dalje cekam odgovor na http://www.bug.hr/forum/post/povezivanje-internet/iskon-iskustvo/4821934.aspx koje sam ja to podatke krivo citao jer smo cekali i docekali da nisi bio u pravu. Al eto normalno i dalje ignoriras ovaj dio, pa eto, cisto me zanima o cemu pricas jer si ocito u krivu. Vidim da se trudis ali ti fali jako puno teorije.

spaljeni kaže...
Evo ti jedna slika pa gledaj ako su ti ona tri primjera previse za rjesavati...  Target margina 8dB, jel dobra ?!? Evo jos jedna slika, target 10dB. Koja je bolja, manja ili veca i zasto ? Koja korist od te tvoje napuhane ( ispravne ) teorije kada u 99% slucajeva nije primjenjiva na t-com infrastrukturi kratke petlje ??

Nije meni previse, nego ti nemas teorije i ne razumijes to sto vidis, i kao i 90% tehnicara rjesavas stvari onako "kako radi" a pojma nemas zasto to tako radi i onda imamo teorije "mala ti je margina". Margina je mala samo ako ima problema, ako problema nema, margina je odlicna kolika god da je. I naravno, i dalje je 0 margina idealna

Sum_of_all_fears kaže...

A vidiš da valja bezveze...

A ti si otpisao potpuno kad si skuzio da ne razlikujes snr i snr margin pa sad si spao na ove bespotrebne upadice. Ja se samo nadam da si barem te linkove procitao i NAPOKON shvatio da su to potpuno 2 razlicite stvari i neces vise bubat "mala ti je margina".

Kublach kaže...

A zašto bi margina od 12db bila velika? U određenom trenutku sam na parici imao pušteno 25db zbog pucanja veze.

Standardna margina za ADSL koju puštaju operateri je ili 6 ili 9 db - govorim samo kada imaš DATA promet. Pojedini operateri čim se uzme IPTV dižu marginu na 12db.

Zato jer je to velika margina. Neznam tocno sta je nejasno. Nigdje nije napisano da NIJE POTREBNA, samo da je VELIKA. Znaci, ako ti veza trazi marginu od 12db da bi bila stabilna, to znaci da ti je veza LOSA. Vani veze uredno rade s target marginama od 3db. 3 do 6db je mala margina i 6 je neki standard. 12db je velika margina.

Ovo se naravno ne smije zamjeniti kad netko ima zalihe brzine pa mu se margina dize debelo iznad targeta jer ima mogucnosti pa se time osigurava kvaliteta veze, al naravno, ljudi ni ovaj aspekt ne razumiju pa vide 15db marginu na vezi od 60mbpsa i misle UUUUUUU KOJA DOBRA VEZA, a tako je jer lik ima maxsync od 100mbita pa je potpuno nepotrebno da mu se linija forsira na target marginu od 6db kad ce s vecom marginom izbjec sve potencijalne probleme.

spaljeni kaže...

998-M2x-B i 998-M2x-M spadaju u istu grupu 998 annex-a

Jos da je znat sto je ovo 998 a ne samo "grupa anexa iz 998" :).

Al dobro je, trudis se, sve 5, samo isti savjet koji si dao njemu dajem ja tebi. Ne upadat s stvarima u koje nisi siguran i ispravljat bezveze.

10 godina
Kublach kaže...

Također ako sam preddefinirao da se koriste 9 db i 12db mogu na pojedinoj parici pustiti i 6db - ali ako korisnik ima brzinu koja je po ugovoru potpisana nemam ja šta njemu puštati 6db ili annex M da si poveća upload. Kada će u službenom cjeniku biti upload od 3mbps tada ću preddefinirati da helpdesk može mijenjati i annex iz B u M.

To je problem telekoma jer rade na taj nacin, i onda imamo tehnicare koji idu po terenu i ne razumiju 2 ciste sto je profil i maximum dosega mu je da promjeni profil na liniji. On na portu puno vise od profila moze mjenjat, i ne vidim razloga da ako moze nesto ispravit da ne ispravi, vec se sve svede na "stavi ovaj profil ako ne radi, rusi brzinu i stavi ovaj drugi" pa onda ja dobijem od bisera iz "tehnicke podrske" pisani odgovor da linija s 2db atenuacije nemoze podrzavat vise od 20mbita u downloadu na vdslu umjesto da izadju na teren i vide sto su sjebali.

17 godina
Kvaliteta DSL parice?

De reci u kojem da znamo pobjec od tog telekoma, zali boze takvih uzvisenih velicina koje smatraju da treba biti kako oni zamisle a ne slusati korisnike od koji placu dobivas....

Postujem struku ali opet pricas totalno bez veze jer nisam ja napisao da svima treba mjenjati annex ili marginu, citaj ponovo...

Ti nebi odobrio marginu 6dB jer si predefinirao 9dB ?!? Pa ok ako je veza unutar parametara koji se moraju isporuciti, zbilja nema smisla bilo sta prckati medjutim ako je paket 30/5

a korisnik dobiva 30/2 ti mu nebi promjenio annex u 998-M2x-M i posebno forsirao nizu marginu za upload da dobije bar 30/3 recimo i onda je taj paket zakonski pokriven ono sto je ISP duzan isporuciti.

Ako uopce i radis to sto si reko da radis vjerojatno si u H1 no ponavljam ako... 

Sve sto sam ja napisao oko promjene margina i annex-a je savjet u slucajevima gdje korisnik ne dobiva ono sto po specifikaciji paketa mora dobivati i drzimo se toga ! Dali @srcipesak dobiva upload koji treba ?

Koliko je minimalni upload kod tvojega ISP-a ako je paket recimo 30/5 ? Kakve veze ima annex a i tko ga je uopce spomenuo unazad par stranica ?!

Meni se sve cini da je povrijedjena necija osobna velicina pa sad trkeljas sta stignes, ako ikom trebaju instrukcije i ako vec radis to sto navodno radis trebaju ti instrukcije iz komunikacije + instrukcije makar slusanja onoga tko te placa.

sandokan111

http://www.bug.hr/forum/topic/povezivanje-internet/iskon-iskustvo/184724.aspx?page=37&jumpto=4828034&sort=asc&view=flat

Korisniku si "znalacki ocitao" da moze imati 30/5 i rekli smo da cemo pricekati to ukljucenje te brzine, ima covjek 20/2 danas i sta smo to onda docekali da nisam u pravu ?

Gdje je tih njegovih 30/5 sto si tvrdio da ide glat... ? Nema...

Nadalje, gdje sam ja rekao da se download povecava prelaskom na 998-M2x-M ?!? Napisao sam mozda neku zericu jer promjenom odnosa uploada naspram downloada i moze doci do promjene !

Pa nece download biti fixno isti ako je upload 1Mbit/s i 2Mbit/s no tu se ponajvise mislilo da ce covjek ostati u paketu 20/x tj. da bi i sa marginom 7dB imao i dalje 20mbit/s-a ali stabilniju vezu.

Pa daj citaj sa razumjevanjem umjesto sto lupetas kako je margina 6dB bolja od margine 8dB itd...  Jeli ti jos nije jasno zasto je iz one zadnje 2 slike bolja veca margina ? Ti bi da si tehnicar i da je

parica takav kakva bez mogucnosti sanacije, ostavio korisniku onu manju marginu i molio se bogu da ne dropa ponekad i da mu veza ne puca ?

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 20:31 (spaljeni).

0 0 hvala 0
17 godina
sandokan111 kaže...
 Zato jer je to velika margina. Neznam tocno sta je nejasno. Nigdje nije napisano da NIJE POTREBNA, samo da je VELIKA. Znaci, ako ti veza trazi marginu od 12db da bi bila stabilna, to znaci da ti je veza LOSA. Vani veze uredno rade s target marginama od 3db. 3 do 6db je mala margina i 6 je neki standard. 12db je velika margina.

Ovo se naravno ne smije zamjeniti kad netko ima zalihe brzine pa mu se margina dize debelo iznad targeta jer ima mogucnosti pa se time osigurava kvaliteta veze, al naravno, ljudi ni ovaj aspekt ne razumiju pa vide 15db marginu na vezi od 60mbpsa i misle UUUUUUU KOJA DOBRA VEZA, a tako je jer lik ima maxsync od 100mbita pa je potpuno nepotrebno da mu se linija forsira na target marginu od 6db kad ce s vecom marginom izbjec sve potencijalne probleme.

OK, nismo se razumjeli... Slažem se... Inače čisto za info, HAKOM ne dozvoljava korištenje margina većih od 15db

sandokan111 kaže...

To je problem telekoma jer rade na taj nacin, i onda imamo tehnicare koji idu po terenu i ne razumiju 2 ciste sto je profil i maximum dosega mu je da promjeni profil na liniji. On na portu puno vise od profila moze mjenjat, i ne vidim razloga da ako moze nesto ispravit da ne ispravi, vec se sve svede na "stavi ovaj profil ako ne radi, rusi brzinu i stavi ovaj drugi" pa onda ja dobijem od bisera iz "tehnicke podrske" pisani odgovor da linija s 2db atenuacije nemoze podrzavat vise od 20mbita u downloadu na vdslu umjesto da izadju na teren i vide sto su sjebali.

Slažem se da je problem što su na pojedinim pozicijama ne stručni ljudi. Nažalost, na svim odjelima treba velika količina ljudi - koja trenutno i radi - ali trebaš ljude koji nešto znaju. A ne možeš zaposliti onoga tko se nije javio na natječaj pa zaposliš najbolje koji su se javili. Održiš im edukaciju a oni rade po svome jer ih zapravo to ne zanima nego jbg. rade da naprave... To je problem same edukacije i školstva što fakultet završavaju i oni koji nešto znaju i oni koji ništa ne znaju.

spaljeni kaže...
...

Korisnik plaća 5/1 ili 50/10 svejedno i ako dobiva deklariranu brzinu nema šta tražiti veći upload na ovaj ili onaj način.  Jasno se zna pravilnik 70% brzine veće od 10mbps ili 50% brzine manje od 10mbps. Ako korisnik ne dobiva ono što treba dobivati zna se što ide dalje... Proba se prilagoditi sa postojećim profilima, ako korisnik ne dobiva i dalje ono što bi trebao onda mu se ponudi raskid.

Inače, upravo ti si korisnik od kojeg i zbog kojeg se telekom mora ograđivati sitnim slovima...

spaljeni kaže...
... medjutim ako je paket 30/5 a korisnik dobiva 30/2 ti mu nebi promjenio annex u 998-M2x-M i posebno forsirao nizu marginu za upload da dobije bar 30/3 recimo i onda je taj paket zakonski pokriven ono sto je ISP duzan isporuciti....

Ne, jer je očito korisnik daleko i da se razumiješ oko margina znao bi da spuštanje margina uzrokuje povećanje errora na parici... A i kad bi to upalilo (možda u jednom od 1000 slučajeva) morao bih 999 puta probati - a moj posao nije cijeli dan isprobavati jednu paricu i na njoj sve anekse i sve margine pa saznati da se na 8 db generira previše grešaka, na 9 db je stabilno pa da ti postavim 8,5 db gdje je super (...dok ne padne kiša a onda priča kreće ispočetka - dobar dan meni trza slika na IPTVu - ili još gore meni puca veza - ako mi ne popravite ODMAH raskinuti ću...).

spaljeni kaže...
Ako uopce i radis to sto si reko da radis vjerojatno si u H1 no ponavljam ako... 

Radim, a gdje... Možda i u tvom telekomu pa mi naletiš koji puta :)

spaljeni kaže...

Koliko je minimalni upload kod tvojega ISP-a ako je paket recimo 30/5 ?

Isti kao i kod svih. Napisao sam ti iznad. Imaš HAKOMov pravilnik pa možeš proučavati.

spaljeni kaže...
Meni se sve cini da je povrijedjena necija osobna velicina pa sad trkeljas sta stignes, ako ikom trebaju instrukcije i ako vec radis to sto navodno radis trebaju ti instrukcije iz komunikacije + instrukcije makar slusanja onoga tko te placa. 

Ne... Jedem kokice i čitam tvoje nebuloze i moram ti reći da se baš dobro provodim...

A kaj se tiče komunikacije sva sreća što do mene ne dolaze korisnici pa mogu biti čak i nepismen i nekomunikativan - za cici-mici razgovore postoji helpdesk.

Kublach
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 20:44 (Kublach).
17 godina
Kublach kaže...
Ne, jer je očito korisnik daleko i da se razumiješ oko margina znao bi da spuštanje margina uzrokuje povećanje errora na parici... A i kad bi to upalilo (možda u jednom od 1000 slučajeva) morao bih 999 puta probati - a moj posao nije cijeli dan isprobavati jednu paricu i na njoj sve anekse i sve margine pa saznati da se na 8 db generira previše grešaka, na 9 db je stabilno pa da ti postavim 8,5 db gdje je super (...dok ne padne kiša a onda priča kreće ispočetka - dobar dan meni trza slika na IPTVu

E vidis umjesto kokica i zabave to bi ti i trebao biti posao da ako treba i 6h "ores i kopas" po jednoj parici racunajuci i tu kisu ako treba.... ali da, to bi trebao raditi, za to placu dobivas.

17 godina
spaljeni kaže...
Kublach kaže...
Ne, jer je očito korisnik daleko i da se razumiješ oko margina znao bi da spuštanje margina uzrokuje povećanje errora na parici... A i kad bi to upalilo (možda u jednom od 1000 slučajeva) morao bih 999 puta probati - a moj posao nije cijeli dan isprobavati jednu paricu i na njoj sve anekse i sve margine pa saznati da se na 8 db generira previše grešaka, na 9 db je stabilno pa da ti postavim 8,5 db gdje je super (...dok ne padne kiša a onda priča kreće ispočetka - dobar dan meni trza slika na IPTVu

E vidis umjesto kokica i zabave to bi ti i trebao biti posao da ako treba i 6h "ores i kopas" po jednoj parici racunajuci i tu kisu ako treba.... ali da, to bi trebao raditi, za to placu dobivas.

Na cijeli moj post ti govoriš što je meni posao a ne poznaš me, ne znaš koji mi je opis radnog mjesta? Spuštaš se niže nego što sam očekivao ali uredu.

Radim ADSL, VDSL, SHDSL za privatne i poslovne korisnike. Postoje prioriteti i zna se što se radi - kako kod nas tako i u drugim telekomima.

Ako korisnik ima 30/2 na VDSL2 tehnologiji vjerovatno se nalazi oko 1,6 km što znači da mu spuštanje margine može samo pogoršati situaciju (dovesti pucanje veze, trzanje slike na IPTV). Ako se na toj udaljenosti žali na tu brzinu onda mu se nudi raskid ugovora koji može prihvatiti ali i ne mora. Ako se korisnik nalazi bliže onda ima problema po parici pa problem opet nije za mene nego za terenskog tehničara i to ne mog operatera nego Hrvatskog Telekoma!

Tu moja rasprava sa tobom oko DSL-a prestaje jer očigledno ne razumiješ ograničenja tehnologije i ne razlikuješ teoriju od prakse. Ja bi bio najsretniji kada bi svi imali džabe 100/100 po mogućnosti na FTTH usluzi ali živimo u Hrvatskoj. Kome to smeta ima dvije opcije:

1. Žaliti se HAKOMu i ništa ne dobiti jer tamo rade gospoda koja razumiju ograničenja tehnologije

2. Odseliti iz Hrvatske negdje gdje je standard veći

Kublach
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 21:42 (Kublach).
17 godina
Kublach kaže...
ne znaš koji mi je opis radnog mjesta? Spuštaš se niže nego što sam očekivao ali uredu.

Radim ADSL, VDSL, SHDSL za privatne i poslovne korisnike.

Ako korisnik ima 30/2 na VDSL2 tehnologiji vjerovatno se nalazi oko 1,6 km 

Nista to nisko nije...  uzviseni i presvetli zaposlenice mada sto vise pises to vise mislim da samo trolas i nemas blage veze.

Korisnik na 1,6km da ima 30/2 ? Sa VDSL2 8b profilom ? Ok, sada sam spreman na one instrukcije o ADSL-u sto si ponudio pa gospodine uzvazeni profesore pitanje prvo:

1. Koliko je moguce teoretski i matematicki na 1600m imati sinhronizaciju sa 8b profilom po jednoj parici/liniji ? ( kako god...  zna se )

14 godina
spaljeni kaže...
Kublach kaže...
ne znaš koji mi je opis radnog mjesta? Spuštaš se niže nego što sam očekivao ali uredu.

Radim ADSL, VDSL, SHDSL za privatne i poslovne korisnike.

Ako korisnik ima 30/2 na VDSL2 tehnologiji vjerovatno se nalazi oko 1,6 km 

Nista to nisko nije...  uzviseni i presvetli zaposlenice mada sto vise pises to vise mislim da samo trolas i nemas blage veze.

Korisnik na 1,6km da ima 30/2 ? Sa VDSL2 8b profilom ? Ok, sada sam spreman na one instrukcije o ADSL-u sto si ponudio pa gospodine uzvazeni profesore pitanje prvo:

1. Koliko je moguce teoretski i matematicki na 1600m imati sinhronizaciju sa 8b profilom po jednoj parici/liniji ? ( kako god...  zna se )

Ovo i mene zanima jer bi po toj logici ja na 1km udaljenosti gdje mi sada niti jedan telekom ne nudi VDSL trebao imati 50/10 ili čak 50/20.

robimarko@gmail.com
17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Bogme i mene, zato sam profi i postavio pitanje.  Ja na 1300m bi glat mogo imat 35/5 po njegovom obracunu daljine vs brzine.

To sto se prandjikam sa 24/2 i sto sam 20m od izvoda koji direktno ide do centrale nema veze.... pa ako na 1600m njegovi korisnici imaju 30/2 mora da pise/kreira opake profile za ADSL, VDSL, SHDSL itd...

Ja prelazim na njegov ISP !!  Neka me javno gazi, pljuje, drzi mi predavanja ali za evo 28/4 na 1300m i javnu sramotu cu od njega pretrpiti !

0 0 hvala 0
10 godina
spaljeni kaže...
 http://www.bug.hr/forum/topic/povezivanje-internet/iskon-iskustvo/184724.aspx?page=37&jumpto=4828034&sort=asc&view=flat

Korisniku si "znalacki ocitao" da moze imati 30/5 i rekli smo da cemo pricekati to ukljucenje te brzine, ima covjek 20/2 danas i sta smo to onda docekali da nisam u pravu ?

Gdje je tih njegovih 30/5 sto si tvrdio da ide glat... ? Nema...

Ti si stvarno los troll. Cak i kad si u krivu i dalje tupis po svome. Pa jesi ti pogledao http://www.bug.hr/forum/post/povezivanje-internet/iskon-iskustvo/4827191.aspx ?? Pa pogledaj stanje u routeru na toj slici. Njemu samo stoji profil 20/2,al naravno da moze imat vise. Ili je sad neka nova teorija?

I molim te hoces objasnit koje to parametre krivo citam pls, evo vec te 5ti put pitam http://www.bug.hr/forum/post/povezivanje-internet/iskon-iskustvo/4821934.aspx.

spaljeni kaže...
Nadalje, gdje sam ja rekao da se download povecava prelaskom na 998-M2x-M ?!? Napisao sam mozda neku zericu jer promjenom odnosa uploada naspram downloada i moze doci do promjene !

Pa nece download biti fixno isti ako je upload 1Mbit/s i 2Mbit/s no tu se ponajvise mislilo da ce covjek ostati u paketu 20/x tj. da bi i sa marginom 7dB imao i dalje 20mbit/s-a ali stabilniju vezu.

Hahaha tebi stvarno fali teorije. Znaci promjenom odnosa uploada naspram downloada MOZE DOCI do promjene u downloadu? RLY? Sta su download i upload u nekom tjelesnom odnosu pa ako je upload dobre volje taj mjesec onda ce i download bit dobre volje pa ce bit malo veci? Znaci pricamo o ovom postu http://www.bug.hr/forum/post/povezivanje-internet/iskon-iskustvo/4828407.aspx. Jel ti kuzis zasto se upload povecava po annexu M u odnosu na B ?

Znaci, pricamo o 998-M2x-B i 998-M2x-M. Znaci 2 annexa koja imaju potpuno isti frekvencijski spektar za download. I koje je tocno objasnjenje da ce doc do povecanja downloada ako se upload poveca? Sta ce magicno jedan te isti spektar imat razlicita gusenja po istim frekvencijama. Jel znas ti zasto nastaju gusenja uopce?

Ajmo malo laicki jer mi je ocito da ne kuzis u biti sto se dogadja s tim frekvencijama.

Imas 2 cijevi. Jedna dovodi vodu do tebe, druga odvodi. Jedna promjera 2cola, druga 4 (2 - upload, 4 - download). Maximum vode koji moze doc do tebe je 5 kubnih metra po sekundi recimo, a maksimum koji moze otic je 2 kubna metra po sekundi.

Tvoj susjed s druge strane je bio gastabajter pa je fino ugradio razlicite cijevi

Jednu od 3 cola, drugu od 4 (3 - upload , 4 - download). Njegov maximum koji moze doc do njega je I DALJE 5 kubnih metara po sekundi, ali zato moze otic 3 kubna metra.

Nije se njemu magicno povecao protok do njega jer ima mogucnosti da vise vode izbaci jer je cijev i dalje ista. Ista stvar je i s ovim anexima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2016 0:05 (sandokan111).
17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Kao sto rekoh i prije a i ti sam svako malo to spominjes...

Drs se ti Kiselog Kupusa, Vodovodnih Cijevi i tome slicno, da niskih margina posebno.

Sto se tice 998-M2x-B i 998-M2x-M je bilo rasprave na forumu jos prosle godine u ovo vrijeme, nije te ni bilo na ovome forumu nego si na drugome prodavao pamet o niskim marginama.... pametnom dosta.

U konacnici da mu Iskon moze prodati skuplju uslugu, prodao bi mu, ocito s nekim razlogom covjek ima 20/2 a ne po duhu svetom ili sto se netkome tako htjelo. Routeri svasta prikazuju, doslovce svasta....

0 0 hvala 0
10 godina
spaljeni kaže...

Kao sto rekoh i prije a i ti sam svako malo to spominjes...

Drs se ti Kiselog Kupusa, Vodovodnih Cijevi i tome slicno, da niskih margina posebno.

Sto se tice 998-M2x-B i 998-M2x-M je bilo rasprave na forumu jos prosle godine u ovo vrijeme, nije te ni bilo na ovome forumu nego si na drugome prodavao pamet o niskim marginama.... pametnom dosta.

U konacnici da mu Iskon moze prodati skuplju uslugu, prodao bi mu, ocito s nekim razlogom covjek ima 20/2 a ne po duhu svetom ili sto se netkome tako htjelo. Routeri svasta prikazuju, doslovce svasta....

I tako je nas svizac zamotao cokoladu jer ne zna objasnit stvari. Hvala, pametnom stvarno dosta :)

17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Sve je vise nego jasno.

Imas unazad par poruka vise slika i primjera sinhronizacije pa navali slobodno dokazivati ludu teoriju o marginama 0.

Takodjer imas doslovce prikaz na jednoj slici oba annex-a 998-M2x-B i 998-M2x-M, tocno se vidi razlika medju oba.

Najgore sto ce te neki ljudi poslusati i od stabilne linije dobit ce samo probleme, pucanja veze i glavobolju... ... i naravno muke sa ISP-om jer ce tamo nekome tupiti ja bi manju marginu...

1 0 hvala 0
11 godina
spaljeni kaže...

Ajde stavi sliku iz dslstats-a Tones-Bitloading da se vidi od koje vrijednosti ti pocinje ici spektar za upload.

Gledajuci ovu tvoju sliku nekako si mislim da ti vec imas tako postiman annex a taj odgovor si dobio od ko zna koga tamo...

Slika ce pokazati tocno na kojoj si modulaciji/annex-u.

998-M2x-M ima raspon za U0 od 7-60

998-M2x-B ima raspon za U0 od 28-60

Pokrivam se ušima i žicam upute za podešavanje dslstatsa za crni zyxel (vmg 5313 b30a). Treba ukljuciti telnet? Nisam vidio opciju brzim prelaskom kroz menije. Ima kakve veze što je zyxel u bridge modu (pretpostavljam ne)?

17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Da, ukljuci telnet pod Remonte MGMT u izborniku Zyxela.

U DSLstats pod Configuration/login odaberes iz izbornika

Zyxel VMG1312-B i uneses login podatke od svog routera, stisnes gore zeleno "play" i to je to...

0 0 hvala 0
11 godina
spaljeni kaže...

Da, ukljuci telnet pod Remonte MGMT u izborniku Zyxela.

U DSLstats pod Configuration/login odaberes iz izbornika

Zyxel VMG1312-B i uneses login podatke od svog routera, stisnes gore zeleno "play" i to je to...

Haha, da uopce sam zaboravil na supera. S njime najednom sve proradi ;)

Bio si u pravu, vec je M dignut, buduci je 7-60 koliko vidim. Valjda su to odradili prvi put dok sam jos imao 1.x upload pa ih gnjavio dok nisu digli na 2.x. To je valjda bilo to. Samo ne znam na koga sam naletio s druge strane ko tvrdi da ne mogu to podesiti :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2016 12:42 (srcipesak).
17 godina
srcipesak kaže...
Bio si u pravu, vec je M dignut, buduci je 7-60 koliko vidim. Valjda su to odradili prvi put dok sam jos imao 1.x upload pa ih gnjavio dok nisu digli na 2.x. To je valjda bilo to. Samo ne znam na koga sam naletio s druge strane ko tvrdi da ne mogu to podesiti :D

Mozda si naletio na profesora @Kublach koji kaze i javno da se to ne moze odraditi i da on to nebi nikad odradio...

Inace ti i ja smo mozda na istoj ili unutar 50-100m daljine od centrale, pogledaj moju sliku i vidi svoju pa ces vidjeti da su ocitanja vrlo slicna.

Mozda si blize nekih 100m ako se gleda Line ATT ali  margine su ti postavljene labavije sto je sasvim normalno jer si na 20/5 paketu.

E sad da si na 30/5 paketu i da ih malo gnjavis oko tih margina onda bi maximalno sa tom svojom paricom imao otprilike ovo sa moje slike.

Eto pa procjeni sam dali ti se isplati traziti 30/5 paket... download mozes dobiti veci bar ko moj ali upload ce ostati isti ili sitno poboljsanje ako ih namolis da jos oruse marginu

no to moze dovesti do nestabilnosti veze u nekim situacijama. Kako ja nemam telefon nego goli Iskon.NET30 paket ako nekad i pukne net, ne smeta mi... iako za sada se ne mogu pozaliti a nije mi ni problem promjeniti paricu no slabe vajde od toga jer sve su slicne na tom izvodu i to je tako na ovoj daljini sa tog izvoda nesto vise i ne moze.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2016 14:23 (spaljeni).
15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav, moze li mi netko reci koliko najvise bi se moglo izvuci iz ove parice? Cini mi se da je vec sad maksimalno sto se da.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Link StatusConnected

Modulation TypeVDSL2

Actual Rate (Up/Down)7630/45353 kbps

Attainable Rate (Up/Down)39951/70544 kbps

Noise Margin (Up/Down)28/10.6 dB

Line Attenuation (Up/Down)21.4/11.5 dB

Output Power (Up/Down)9.3/14.5 dBm

Data Path (Up/Down)Interleaved/Interleaved

Interleave Depth (Up/Down)23/727

Interleave Delay (Up/Down)1/4 ms

INP (Up/Down)0.5/1.5symbols

Profile17a

LinkEncapG.993.2_Annex_K_PTM

CRC Errors (Up/Down)0/0

FEC Errors (Up/Down)0/343

HEC Errors (Up/Down)0/0

Imam problema zadnjih 4-5 dana s vezom,zna puknut pa net uopce ne radi 24h,pa onda radi 10h ili vise ili puca svako malo pa proradi. Tehnicari jos nisu uspjeli rijesiti problem, govore mi da je to velika brzina a ja im govorim da nemaju pojma i da su sigurno nesto sjebali na centrali ili da ruter ne radi ispravno!! Prije godinu dana kad su me prvi puta spojili na turbo50 su bili ovakvi isti parametri i dosad je radilo sve savrseno!! Any ideas?

Edit: Veza trenutno radi ali evo konstantnim refreshanjem parametara zadnjih 2h sam primjetio da mi je FEC errors u downloadu skocio na 1800....jel to mozda problem i razlog za brigu?

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2016 15:32 (ZokyCRO).

0 0 hvala 0
16 godina
Kvaliteta DSL parice?

Imam pitanje,u svom stanu imam instalacije stare 40 godina (dvije prastare bakrene žice u zidu),te imam brzinu interneta,max izmjerenu; 36 megabita download,6 megabita upload.Prosjek 32 megabita download 5,5 upload.

Na koju foru to radi na tim prastarim žicama?Prije par godina,t-com tehničar je izmjeri direktno na bakrenim žicama,maximum od 12 megabita,download,navodno nemože više od toga,kaže on.

Nisam stručnjak po tom pitanju,ali zanima me kako sada potegne 36 megabita?

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Zato jer su ti sada uključili VDSL2 koji radi na širem frekvencijskom spektru od ADSL-a

Povjerenje zahtijeva godine za izgradnju, sekunde za uništenje i vječnost za popravak
9 godina

Pozdrav, može li mi netko reći što i koliko bi trenutno mogao ostvariti na mojoj parici. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2016 15:14 (Antoniio22).

0 0 hvala 0
10 godina
spaljeni kaže...

Sve je vise nego jasno.

Imas unazad par poruka vise slika i primjera sinhronizacije pa navali slobodno dokazivati ludu teoriju o marginama 0.

Takodjer imas doslovce prikaz na jednoj slici oba annex-a 998-M2x-B i 998-M2x-M, tocno se vidi razlika medju oba.

Najgore sto ce te neki ljudi poslusati i od stabilne linije dobit ce samo probleme, pucanja veze i glavobolju... ... i naravno muke sa ISP-om jer ce tamo nekome tupiti ja bi manju marginu...

Lol. Naravno da je jasno. Kad nesto nemozes objasnit onda samo ignoriras. Dosad si valjda izbacio jedno 5-6 nebuloza koje nicim fizickim nemozes potkrijepit osim "wah wah, ne slusam, wah wah moj tata je jaci" pa prestanes s pricom i okrenes na neke druge gluposti koje isto tako ne razumijes da bi samo jos jednom odustao :) Evo zadnji primjer s 998-M2x-B i 998-M2x-M. Razlike su jasne, ja sam ih naveo, i ti si se pogubio.

Al eto, uvijek moze gore. Imali smo stranicu prije "tehnicara" koji ne razlikuje snr od snr margine, ili prica da vdsl2 ne radi nakon 1600m pa je i dalje radio posao, tako da, uvijek moze gore. Naucit ces i ti valjda.

ZokyCRO kaže...
Imam problema zadnjih 4-5 dana s vezom,zna puknut pa net uopce ne radi 24h,pa onda radi 10h ili vise ili puca svako malo pa proradi. Tehnicari jos nisu uspjeli rijesiti problem, govore mi da je to velika brzina a ja im govorim da nemaju pojma i da su sigurno nesto sjebali na centrali ili da ruter ne radi ispravno!! Prije godinu dana kad su me prvi puta spojili na turbo50 su bili ovakvi isti parametri i dosad je radilo sve savrseno!! Any ideas?

Edit: Veza trenutno radi ali evo konstantnim refreshanjem parametara zadnjih 2h sam primjetio da mi je FEC errors u downloadu skocio na 1800....jel to mozda problem i razlog za brigu?

Ti ne bi smio imat problema s vezom pa prijavljuj kvar dok to netko ne pogleda. Cak ti ni margina nije tako mala, al ako treba nek je dignu jos, imas dovoljno zalihe u brzini da ona moze rast a i dalje dobijas paket koji kupujes. Cudno mi da ti nisu router promjenili? To obicno rade bez pitanja kad korisnik prijavljuje kvar. 1800 fec nista ne znaci jer su to ispravljene greske i jako malo ih je da bi bili nekakva indikacija. Ljudima rade veze s milionima. Samo prijavljuj probleme, nema predaje :)

danko99 kaže...

Na koju foru to radi na tim prastarim žicama?Prije par godina,t-com tehničar je izmjeri direktno na bakrenim žicama,maximum od 12 megabita,download,navodno nemože više od toga,kaže on.

Nisam stručnjak po tom pitanju,ali zanima me kako sada potegne 36 megabita?

Receno ti je, prebacen si na vdsl. A to da su zice stare, nema veze, bakar nece isparit :P Eventualno ce spojevi i izloacija prosvirat pa ce tu bit problema :)

Antoniio22 kaže...

Pozdrav, može li mi netko reći što i koliko bi trenutno mogao ostvariti na mojoj parici. Hvala.

Parica po prikazanom izgleda odlicno, al si taman tu negdje gdje se vdsl i adsl preklapaju jer si daleko. Na fastu i prikazuje max cak i bolji od prosjeka. Povecanje u uploadu i nesto u downloadu na vdslu jer tu po profilima adsl ni ne ide vise nego sto imas, po vdslu ti mogu stavit 97% maxsynca.

15 godina
neaktivan
Antoniio22 kaže...

Pretpostavljam da je ovo Enkom na Amisu? Vidim po postavljenom uploadu od 880 kbps. Iskreno, ne vjerujem da bi nesto puno mogao bolje imati na VDSL-u sudeci na gusenja od 27 dB. Ako si bas zainteresiran, trazi onaj najmanji paket od 24/1 Mbps pa provjeri stanje. Ako pak ispadne dobro, uvijek mozes traziti vise jednom kada si na VDSL-u i vidis max parice.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice