@ spaljeni .. hvala! na grafikonu jel to znači da je limit VDSL 100 000 a ADSL2+ na 25 000 ?
Iskon "iskustvo"!
- poruka: 3.337
- |
- čitano: 1.346.002
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Naravno da jedno s drugim ne ide, ali da ti je svizac bio dovoljno mudar pa na brzinu donio naocale vidio bi da u ovom slucaju ako imas izbor kome vjerovat, tehnici ili misljenju osobe koja nije ni sigurna koliko je udaljena od centrale, vjerovao bi tehnici. Niti on moze sa sigurnoscu znat gdje je spojen, niti je to bitno jer ionako ne dogovara on liniju s dslamom nego router. Slicno je bilo i tu neki korisnik koji tvrdi da je u pri***** a ima 90mbita attainable i "nema optike blizu".
Imas neki relavantni podatak da je u pitanju "oko 1200m" jer tih "oko" nije malo ako je u pitanju +-100m.
Inace vec sam se dotakao ovakvih grafova tu negdje. Ovi grafovi su pretpostavljam nekakvi grafovi vrsne propusnosti (iako nigdje ne pise tocno kad ih netko napravi po cemu je radio). Jer niti 8b ide na 100mbita, niti 30a radi na te udaljenosti tako. Nemozes po ovom grafu na taj nacin secirat upload/download jer su oni u ovisnosti o profilu, pa ti se moze dogodit da na odredjenoj udaljenosti sijeces 17a, a na drugoj 8a.
bez svađe molim,
Nitko se ne svadja, barem ja nisam. Ti nisi toliko udaljen od centrale koliko ti se cini cestom i to je to, al ja sam to ionako ignorirao jer je bitno ono sto router prikazuej, a on vjerojatno nije pogledao screenshot prije nego je napisao. U svakom slucaju, stojim pri onom sto sam ti napisao prvi put.
Inace vec sam se dotakao ovakvih grafova tu negdje. Ovi grafovi su pretpostavljam nekakvi grafovi vrsne propusnosti (iako nigdje ne pise tocno kad ih netko napravi po cemu je radio). Jer niti 8b ide na 100mbita, niti 30a radi na te udaljenosti tako. Nemozes po ovom grafu na taj nacin secirat upload/download jer su oni u ovisnosti o profilu, pa ti se moze dogodit da na odredjenoj udaljenosti sijeces 17a, a na drugoj 8a.
Evo malo precizniji graf ako ce ti stimati....
Vidim ja odlicno ali ti izgleda ne slusas nego sljepo vjerujes tehnici. Ako je na 1300m onda ne moze imati upoad 5.000 Mbps i samo to.., nista vise niti nista manje ne tvrdim.
Dali on nezna koliko je daleko ili mu router ne prikazuje dobro je nebitno, ja samo govorim o teoretskom mogucem uploadu na 1300m.
Sad cekam prigovor na grafove, vjerojatno ti ni ovi nece stimati ili ih je netko onak bez ikakve veze slozio....
ima li tko problema sa WiFi-em na ZyXEL (crni VMG5313-B30A) VDSL modemu, nama u stanu gdje je vise manje konstantno spojeno 3-4 racunala + mobiteli zna pucati po dva tri puta u sat vremena, sto se tek nedavno pocelo desavati, nije stvar u vezi, jer preko LAN-a veza ne puca, samo WiFi?
Evo malo precizniji graf ako ce ti stimati....
Vidim ja odlicno ali ti izgleda ne slusas nego sljepo vjerujes tehnici. Ako je na 1300m onda ne moze imati upoad 5.000 Mbps i samo to.., nista vise niti nista manje ne tvrdim.
Dali on nezna koliko je daleko ili mu router ne prikazuje dobro je nebitno, ja samo govorim o teoretskom mogucem uploadu na 1300m.
Sad cekam prigovor na grafove, vjerojatno ti ni ovi nece stimati ili ih je netko onak bez ikakve veze slozio....
Ja neznam jesi ti ljut jer ti svizac nije donio cokoladu ili sta, ali te iste grafove sam ja vec vidio i zato sam to i napisao o tvom grafu. Evo ti tu sam ih i stavio http://www.bug.hr/forum/post/povezivanje-internet/t-com-internet/4716666.aspx prije 3 mjeseca vec.
Znaci, uopce ne kuzim sto ti pokusavas dalje objasnit. Router i dslam uredjuju vezu. Ako su uredili s 11.5 atenuacije onda je to tocno, ne ono sto korisnik pretpostavlja koliko je udaljen. Kako nesto ne stima u tome, znaci ili je 1300m ili 11.5 atenuacije (iako i to je moguce samo ne u njegovom slucaju), 100% je da je tehnika tocno uredila vezu, a da korisnik nije siguran gdje je spojen. Samim time, s njegovim ocitanjima iz routera on moze komotno 20/5 i to je bilo njegovo pitanje. Teoretiziranje od uploadu na 1300m u ovom slucaju je jednako bitno kao i teoretiziranje hoce li cijena kiselog kupusa sutra poskupit ili ne.
Tebi po statistici iz routera moze puno vise od 20/5. Ocito je tu neka greska bila da oni ili nisu imali vdsl karticu, ili nije bilo slobodnih mjesta ili nesto slicno, jer ti po parametrima veze mozes bez ikakvih problema 20/5 furat (mozes i vise ali eto kad su rekli da su to ukljucili, to mozes 100%), tako da ovo "ne garantiraju ispravan rad veze" nema veze s vezom i nemoze bit razlog nespajanja.
Router i dslam uredjuju vezu. Ako su uredili s 11.5 atenuacije onda je to tocno, ne ono sto korisnik pretpostavlja koliko je udaljen. Kako nesto ne stima u tome, znaci ili je 1300m ili 11.5 atenuacije (iako i to je moguce samo ne u njegovom slucaju), 100% je da je tehnika tocno uredila vezu, a da korisnik nije siguran gdje je spojen. Samim time, s njegovim ocitanjima iz routera on moze komotno 20/5 i to je bilo njegovo pitanje. Teoretiziranje od uploadu na 1300m u ovom slucaju je jednako bitno kao i teoretiziranje hoce li cijena kiselog kupusa sutra poskupit ili ne.
Ajd pricekat cemo da ga ukljuce da vidimo tih 5.000 Mbps uploada jer osim sto si se kao pijan plota uhvatio kiselog kupusa i attenuation-a, neke druge podatke sa ss-a si totalno zanemario no pricekat cemo.
Pa zasto ne navedes sto sam to propustio. Slika je mala, ima 4 podatka koja su bitna, ja mislim da nisam nista propustio, al rado cu prodiskutirat s tobom o tome sto ti mislis da jesam.

20/2? Prema onim statsima od prije, moral bi imat barem 20/5. Stavi statse dok spojis i puste vdsl.
Lijep pozdrav. Imam par pitanja vezano za iskon opcije pošto mi je istekao ugovor s t-comom, pa razmišljam o prelasku na iskon trio paket. Recite mi vaša iskustva sa VDSL-om. Pošto vidim da sam u zoni koja podržava, zanima me kakve trenutne routere daju, da li bi bilo probelma sa wi-fijem pošto živim u kući na kat sa više korisnika i mobitel i tablet i laptop. I ono najvažnije, upload pošto dosta skidam pa da održim pozitivan ratio znam ostaviti komp uključen ciijelu noć zbog "seeda"...Da napomenem sa t-com uglavnom nisma imao skoror nikakvih problerma otkad sam dobio Thomsonov router. i brzina je 10mbs i veza zna puknut max. jednom u mjsec dana nakratko. Puno hvala
Lijep pozdrav. Imam par pitanja vezano za iskon opcije pošto mi je istekao ugovor s t-comom, pa razmišljam o prelasku na iskon trio paket. Recite mi vaša iskustva sa VDSL-om. Pošto vidim da sam u zoni koja podržava, zanima me kakve trenutne routere daju, da li bi bilo probelma sa wi-fijem pošto živim u kući na kat sa više korisnika i mobitel i tablet i laptop. I ono najvažnije, upload pošto dosta skidam pa da održim pozitivan ratio znam ostaviti komp uključen ciijelu noć zbog "seeda"...Da napomenem sa t-com uglavnom nisma imao skoror nikakvih problerma otkad sam dobio Thomsonov router. i brzina je 10mbs i veza zna puknut max. jednom u mjsec dana nakratko. Puno hvala
Daj statse pokazi, jer ovako na daljinu tesko je nesto izgatati. U pravilu se sve svodi na stanje parice. Ko ima dobru, radi mu dobro.

Ne moras se zurit, dan nakon dostave pustaju vdsl...
I meni je stigao jucer router, nakon 2 tjedna. Jutros su mi navodno pustili vdsl ali nisam stigao probati, javim čim vidim
ja sam ga dobio jučer, ali usluga tek od 28, znači od sutra, 2 dana od dostave.
Meni evo još nije stigao iako je prošlo 2 tjedna od narudžbe. Dajte mi recite oće mi bit prekinuta usluga dan-dva dok oni to uštekaju nakon što spojim novi router ? Jer ovih dana mi baš treba veza i ne mogu si priuštit prekid toliki opet, već sam prošli tjedan izgubio dva dana zbog njihovog usranog kvara na centrali...
Prekid ćeš najvjerojatnije imati, ali se radi o prekidu od par sati. Recimo, mene su router vrlo brzo dostavili kao i obavijest o datumu prelaska na Iskon. Dan prije prelaska opet sam dobio sms. Na dan prelaska oko 8:30 sam i dalje bio na Optimi,a oko 11:30 su mi poslali poruku kako sam prebačen na Iskon. U pismu koji dobiješ navedeno ti je kako će prelazak sa starog operatera započeti oko 8 sati, a trebao bi biti završen najkasnije do 17 sati istog dana.
Ja ne minjam operatera jer sam već 20-ak godina na Iskonu na ovaj ili onaj način, ali u svakom slučaju oni će morat nešto uradit valjda kad ja spojim novi router umisto starog, s obzirom da VDSL zamjenjuje ADSL. Nadam se da neće trajat 2 dana kao kolegi gore.
nece, koristi stari router. kad ti prestane raditi net spojiš novi i opet sve radi
Hvala na savjetu, nadam se da bude tako ispalo. I da neće dostavljač doć baš na dan kad ja imam najviše drugog posla (po Murphyevom zakonu obično bude baš tako).
P.S.
Šta ti je avatar ? Imam osjećaj da mi je poznat iz nekog crtanog iz djetinjstva ali se ne mogu sitit. Sliči na Gargamela ali nije on...
nece, koristi stari router. kad ti prestane raditi net spojiš novi i opet sve radi
U krivu si. Dok dobis novi ruter, treba ga prvom prilikom spojiti. Zasto pitate se? Zato jer novi podrzava adsl i vdsl. Pa nema vise gnjavaze s ruterima dok oni prebacuju na vdsl...
U krivu si. Dok dobis novi ruter, treba ga prvom prilikom spojiti. Zasto pitate se? Zato jer novi podrzava adsl i vdsl. Pa nema vise gnjavaze s ruterima dok oni prebacuju na vdsl...
Kod mene nije tako. Dobio sam danas ruter i spojio novi, ali nemam interneta i telefona. U sms poruci koju sam dobio kada je stigla oprema pisalo je da sljedeci radni dan od dolaska opreme se ukljucuje vdsl.
spojio sam ja novi čim je stigao ali mu nemam gdje upisat svoje podatke za spajanje, tako da net nije radio. Pa sam vratio stari i čekao da se linija prebaci na vdsl, tada mi je stao raditi net na starom routeru. Spojio sam novi i nakon 2,3 restarta je proradilo (sam se restartao)
Kod mene nije tako. Dobio sam danas ruter i spojio novi, ali nemam interneta i telefona. U sms poruci koju sam dobio kada je stigla oprema pisalo je da sljedeci radni dan od dolaska opreme se ukljucuje vdsl.
Sjajno. Idući radni dan može značiti od petka do ponedjeljka...
Ja bi trebao dobiti router do kraja tjedna a idući ponedjeljak (2.11) je predviđen prijenos broja.
Opet sam uzeo 30/5 paket + 3 mjeseca za đabe i -15kn na mjesečnu naknadu 24 mjeseca.
spojio sam ja novi čim je stigao ali mu nemam gdje upisat svoje podatke za spajanje, tako da net nije radio. Pa sam vratio stari i čekao da se linija prebaci na vdsl, tada mi je stao raditi net na starom routeru. Spojio sam novi i nakon 2,3 restarta je proradilo (sam se restartao)
Kakve podatke za spajanje spominjes? Ruter defaultno dolazi u ruter modu, sve se skida s ACS-a il kak se ta mashinerija zove. Prvo paljenje traje nekih 5 min ili koliko, ali nakon toga mora biti online. Novi ruter mora raditi na starom adsl2+, bilo je ljudi koji su ga spojili isti dan i lijepo im pisalo adsl2+ na statsima i sve radilo. Ja zakasnio s preuzimanjem rutera od overseasa a iskon mi svejedno pustio vdsl drugi dan nakon "dostave" jer čika iz overseasa pokliko da je paket dostavljen prije nek je pokušo dostavu :D
moj user i pass za spajanje, bio sam na iskon carnet duo. dakle, modem nije došao sa "učitanim" auth podatcima za moju staru uslugu i nije se spojio preko adsl2, dok mu nisu ubacili novu konfu sa očito novim korisničkim podatcima (više neidem preko carneta), nakon što su pustili vdsl.
tako da stara usluga mi nije radila na novom routeru, radila je na starom dok nisu pustili vdsl, nakon toga sam spojio novi router i proradila je nova usluga. Jednostavno
Za 2 dana prelazim na Iskon, oprema je dosla danas.
Router koji sam dobio je Zyxel VMG5313. Vidim da nema vanjsku antenu pa se bojim kakav ce biti Wi-Fi signal. Playstation mi se nalazi u prizemlju, a router bi smjestio na kat. Trenutno imam Thompson TG782i (T-com, ima vanjsku antenu) i dobivam 40-50% signala.
Je li moguce (besplatno) zamijeniti router ako mi ovaj ne bude odgovarao? Vidio sam na njihovim stranicama i da imaju Siemens sx763 (on ima vanjsku antenu i vidim da su korisnici zadovoljni).
Za 2 dana prelazim na Iskon, oprema je dosla danas.
Router koji sam dobio je Zyxel VMG5313. Vidim da nema vanjsku antenu pa se bojim kakav ce biti Wi-Fi signal. Playstation mi se nalazi u prizemlju, a router bi smjestio na kat. Trenutno imam Thompson TG782i (T-com, ima vanjsku antenu) i dobivam 40-50% signala.
Je li moguce (besplatno) zamijeniti router ako mi ovaj ne bude odgovarao? Vidio sam na njihovim stranicama i da imaju Siemens sx763 (on ima vanjsku antenu i vidim da su korisnici zadovoljni).
Ovaj crni zyxel pokriva stanove od 70m2 ko od šale. Ako žica dolazi u obzir spoji thompsona žicom pa digni wifi i na njemu ako će trebat plejki :)
Siemens sx763 teoretski radi, ali moras vjerojatno sam sve konfigurirati. Plus ako si uzeo 20+ pakete (vdsl, a pretpostavljam da jesi ako imas crni zyxel) moš zaboraviti na siemens jer nema vdsl podršku.