Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.676.723
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Kvaliteta DSL parice?
verbatim_001 kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Evo molio bih savijete i mišljenje o mojoj parici. Prva slika je da se vidi operator i model routera, a na drugoj podaci. Imam O2TV paket sa 4Mbit/s i htio sam nadoplatit i uzeti paket na 10 Mbit/s, ali su mi rekli da je to nemoguće. Pa me zanima da li bi mi pomogao prelazak na T-Com i da li bi tamo mogao imati 10 Mbit/s i TV ili no chance.

Inače jedan mjesec sam aktivirao 10 Mbit/s, ali TV se je skomirao i bio je negledljiv, čak sam sa likom iz korisničke službe smanjivao na 9Mbit/s, pa na 8Mbit/s, i tak do 6Mbit/s ali TV je i dalje bio skomiran, a kažu da mi linija ima propusnost 17Mbit/s. Ništa ja to ne kužim. Lagano sam lud.

U potupnosti te razumijem, jer slična je priča i kod mene o čemu sam pisao u drugoj temi. U međuvremenu sam odlučio prijeći u T-com, prijenos broja je u tijeku. Molio sam kolegu, koji radi u T-com-u kao tehničar, da izmjeri brzinu. Ono što je on izmjerio drastično se ralikuje od Optiminih, ali čak i T-comovih podatka koje sam dobio u T-centru odnoso u službi za korisnike  (instalacije nisam mijenjao). Optima je imala podatak o propustnosti od 10 Mbps, T-com 11 Mbps, a kolega izmjerio oko 17 Mbps.

Drugi razlog prelaska i mogućnost vdsl koju ćemo, nadam se, naknadno realizirati.

Ajde mi molim te javi kako je prošlo sve to kada se finalizira, jer je meni završila ugovorna obaveza i mogu se slobodno prebaciti na bilo koju drugu mrežu.

Hvala unaprijed.

12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

spojio sam modem direktno na tavansku paricu što mislite?

http://i58.tinypic.com/2ih4460.jpg

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 11:56 (Doktor-X).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Evo i mojih. Ja sa vezom imam svaki dan problema ,brzina mi pada na 0.25 i tak.Jednom su mi ukljucili brzinu od 10 sve zivo se zrusilo morali ponovo stavljati na 4.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
MasterOfDisaster kaže...
Ajde mi molim te javi kako je prošlo sve to kada se finalizira, jer je meni završila ugovorna obaveza i mogu se slobodno prebaciti na bilo koju drugu mrežu.

Hvala unaprijed.

Danas su me zvali iz optimine szk da pitaju za razlog prelaksa na T-com. Objasnio im o čemu se radi da bi mi na to rekli da im nije jasno zašto je moj zahtjev za povećanje brzine odbijen od strane tehničke službe. Navodno su danas ponovili mjerenje i dobili propustnost parice od 18 Mbps.

Više me nije briga, ali se čovjek zapita tko je tu lud, a tko normalan... 

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 20:16 (verbatim_001).
12 godina
Kvaliteta DSL parice?

dobro ovo kod mene a

Downstream                                   Upstream  
SNR Margin :                                     19.7                               15.9 db
Line Attenuation :                             14.4                             9.4 db
Data Rate :                                       6397                               829 kbps
Max Rate :                                       20000                             1082 kbps    
CRC :                                                   0                                   0 

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 20:46 (GSP).

0 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
Kvaliteta DSL parice?
Moze li neko reci kvalitetu parice?
javascript:__doPostBack('ctl00$MainContent$oSlike$ctl00$ctl01','')
Dali je moduca veca brzina ili vdsl2?
trenutno koristim
MAXtv Osnovni paket
Flat internet
Brzina do 10 Mbit/s
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
verbatim_001 kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Hvala unaprijed.

Danas su me zvali iz optimine szk da pitaju za razlog prelaksa na T-com. Objasnio im o čemu se radi da bi mi na to rekli da im nije jasno zašto je moj zahtjev za povećanje brzine odbijen od strane tehničke službe. Navodno su danas ponovili mjerenje i dobili propustnost parice od 18 Mbps.

Da li ti se promjenila atenuacija ili je još uvijek 38? Koliko sam shvatio ti bi htio 10 Mbps + iptv. To ti je otprilike 15 Mbps adsl brzine za iptv i internet. Uz tu atenuaciju, ti ćeš vjerojatnije dobit 9 Mbps, ili 10 Mbps adsl brzine ako budeš imao sreće. Nedaj se zavarati njihovim obećanjima.

10 godina
neaktivan
Garac24 kaže...
trenutno koristim
MAXtv Osnovni paket
Flat internet
Brzina do 10 Mbit/s

Šta te konkretno zanima? Brzina? Sve ti piše na slici.

15 godina
neaktivan
mija15 kaže...
verbatim_001 kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Hvala unaprijed.

Da li ti se promjenila atenuacija ili je još uvijek 38? Koliko sam shvatio ti bi htio 10 Mbps + iptv. To ti je otprilike 15 Mbps adsl brzine za iptv i internet. Uz tu atenuaciju, ti ćeš vjerojatnije dobit 9 Mbps, ili 10 Mbps adsl brzine ako budeš imao sreće. Nedaj se zavarati njihovim obećanjima.

Da, upravo se o tome radi da će ti svaki od operatera obečati sve, samo da potpišeš ugovor, a na kraju ne znaš što je realno, a što ne. Prelazim na T-com iz razloga što kolega radi tamo pa će on te stvari riješiti.

10 godina
neaktivan
verbatim_001 kaže...
mija15 kaže...
verbatim_001 kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Hvala unaprijed.

Da, upravo se o tome radi da će ti svaki od operatera obečati sve, samo da potpišeš ugovor, a na kraju ne znaš što je realno, a što ne. Prelazim na T-com iz razloga što kolega radi tamo pa će on te stvari riješiti.

Ja se ne bih uzdao u kolegu. Kolega ti ne može približit centralu. 38 dB je 38 dB, i kod Optime i kod HT-a. Javi kakva će ti brzina ispast na kraju.

13 godina
neaktivan
Jos ce mu kod ht-a malo gusenje i porast jer ako je na ot ull-u dakle Annex A ima ukupnu frekvenciju pots + upstream + downstream manju nego na annex B jer kod annexa B je sve jos pomaknuto u desno odnosno povecana ukupna frekvencija zbog ISDN prostora, a zna se da kroz bakar sto je veca frekvencija veci su gubitci odnosno signal bez gubitaka je moguce dobacit na puno manju udaljenost, il ti ga povecat ce mu se gusenje i moze bit samo jos gore nego na OT.
Iako je moguce da je trenutni modem neidpravan i pokazuje divlje parametre, sto nije nemoguce ali u svim slucajevima po annex A moguce je na vecu udaljenost progurat i vecu brzinu. A centrale i od HT-a i id OT se nalaze na istom mijestu jer optima svoje dslam-e mora spojit nekako na ht razdjelik da bi ih se moglo spojit na paricu prema korisniku.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
15 godina
Kvaliteta DSL parice?

Zanima me kakva je kvaliteta ove linije i mogu li imati VDSL? Neznam kako vidite točnu udaljenost od centrale ali mislim da nebi trebalo biti više od 1 km.

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 13:54 (antimadridista).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
mija15 kaže...
Garac24 kaže...
trenutno koristim
MAXtv Osnovni paket
Flat internet
Brzina do 10 Mbit/s

Šta te konkretno zanima? Brzina? Sve ti piše na slici.

Zanima me kakva je kvaliteta ove linije i mogu li imati VDSL?

Od centrale sam udaljen nekih 250 metara a i ima onaj njihov stupic oko 30-40 metara od kuce.

15 godina
verbatim_001 kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Hvala unaprijed.

Ma tu više ne znaš tko je normalan. Ja sam više izgubio živce sa Optimom nit mi je tehničar došao, kad sam ih tražio drugi router nisu mi htjeli zamijenit, itd. Kad njih nije briga za korisnika niti mene nije briga za njih. Takvih gluposti nije bilo kod T-com-a, al sam eto htio malo uštedit novaca kod Optime, ali očito nisu bez razloga jeftiniji

13 godina
neaktivan
Ovo si dobro reko nije bilo kod Tcoma, sad ti je isto i s jedima i s drugima. Znam iz prve ruke :)
15 godina
neaktivan
mija15 kaže...

Ja se ne bih uzdao u kolegu. Kolega ti ne može približit centralu. 38 dB je 38 dB, i kod Optime i kod HT-a. Javi kakva će ti brzina ispast na kraju.

Ma sve je to ok, ja bih bio zadovoljan i s 9 Mbps. Dosta mi je samo različitih i, u nekim slučajevima, potpuno krivih informacija.

13 godina
neaktivan
Ne ovisi tebi o operateru koliko ces imat brzinu, ti si udaljen tolko i tolko od centrale i na tu udaljenost moze ic tolko i gotovo, nemoze sad tebi ni optima ni ht a ni bilo ko drugi priblizit centralu ili ti kupit kucu blize nnje.
FTTC koji je u pocetu izgradnje bi mogo rijesit sve probleme s brzinom.
No ne tako brzo, jer minimalno mora ic 1 Mbit po zakonu, tako da sve vise od tog nije trenut i u prioritetu ericcsoni da rijesi mrezu.
14 godina
PC - stručnjak kaže...
Ne ovisi tebi o operateru koliko ces imat brzinu, ti si udaljen tolko i tolko od centrale i na tu udaljenost moze ic tolko i gotovo, nemoze sad tebi ni optima ni ht a ni bilo ko drugi priblizit centralu ili ti kupit kucu blize nnje.
FTTH(Fiber to the home) koji je u pocetu izgradnje bi mogo rijesit sve probleme s brzinom.
No ne tako brzo, jer minimalno mora ic 1 Mbit po zakonu, tako da sve vise od tog nije trenut i u prioritetu ericcsoni da rijesi mrezu.

robimarko@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 22:21 (robimarko).
16 godina
odjavljen
robimarko kaže...
PC - stručnjak kaže...
FTTH(Fiber to the home) koji je u pocetu izgradnje bi mogo rijesit sve probleme s brzinom.

FTTC - fiber to the curb (isporuka optike do sekundara, od sekundara do korisnika bakar ili LAN)

My name is Legion... For we are many!
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.1.2015 8:44 (Sum_of_all_fears).
17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Neki dan na yt u vidio uslugu google fiber isss lik ima 100 tinjak mb/s negdje u arizoni i to je tek doslo tamo tj. Slabo je rasiren..

Ocekujem ovo kod nas 2050 kad bum u penziji par godina ...jejjj 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
4mal kaže...

Neki dan na yt u vidio uslugu google fiber isss lik ima 100 tinjak mb/s negdje u arizoni i to je tek doslo tamo tj. Slabo je rasiren..

Ocekujem ovo kod nas 2050 kad bum u penziji par godina ...jejjj 

U Nizozemskoj za 300 kn imaš 200/200 Mb/s (down/up), a već za 60€ imaš 400/400 Mb/s.

10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Za sve koje zanima kakva im je linija i da li mogu imati vdsl, evo par informacija.

Dakle, vdsl ima smisla samo na kraćim paricama. Koliko kratkim, svaki operater to definira za sebe. Ako ćemo gledati samo tehničke uvjete, na duljini do 2000 metara bi trebali imati veću brzinu na vdslu. Brzina na prosječnoj parici na duljini 2000m bi trebala iznositi oko 20 Mbps. Jasno, stvarna brzina dosta ovisi o individualnoj kvaliteti parice. Kako ćete vi znati koliko ste udaljeni od centrale i koliku ćete brzinu imati? Udaljenost možete aproksimirati downstream atenuacijom. 13.5dB mjereno na adsl2+ protokolu je otprilike 1000 metara. Na vdslu, atenuacija će biti nešto veća, otprilike +3dB za istu udaljenost. Tablica po kojoj bi okvirno mogli izračunati brzinu izgleda otprilike ovako:

Aten ds (ADSL)     Dl brzina        Upl brzina
27 dB                     ~20Mbps      ~2.5Mbps
20dB                      ~30Mbps      ~5Mbps
17dB                      ~40Mbps      ~8Mbps
13dB                      ~50Mbps      ~12Mbps

Radi se o ukupnoj fizičkoj brzini linka. Ako imate 20 Mbps Interneta + iptv (SD kanal), treba vam 20+3 Mbps ukupno.

0 1 hvala 0
14 godina
Kvaliteta DSL parice?

Evo moje pa ako može koji komentar znalaca?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Centrala blizu, cca 500 m, al parica katastrofa, po ovome ili nevalja kabel u kuci, osla izolacija ili su spojevi oksidirali kolko god su mogli.
15 godina
mija15 kaže...

Za sve koje zanima kakva im je linija i da li mogu imati vdsl, evo par informacija.

Dakle, vdsl ima smisla samo na kraćim paricama. Koliko kratkim, svaki operater to definira za sebe. Ako ćemo gledati samo tehničke uvjete, na duljini do 2000 metara bi trebali imati veću brzinu na vdslu. Brzina na prosječnoj parici na duljini 2000m bi trebala iznositi oko 20 Mbps. Jasno, stvarna brzina dosta ovisi o individualnoj kvaliteti parice. Kako ćete vi znati koliko ste udaljeni od centrale i koliku ćete brzinu imati? Udaljenost možete aproksimirati downstream atenuacijom. 13.5dB mjereno na adsl2+ protokolu je otprilike 1000 metara. Na vdslu, atenuacija će biti nešto veća, otprilike +3dB za istu udaljenost. Tablica po kojoj bi okvirno mogli izračunati brzinu izgleda otprilike ovako:

Aten ds (ADSL)     Dl brzina        Upl brzina
27 dB                     ~20Mbps      ~2.5Mbps
20dB                      ~30Mbps      ~5Mbps
17dB                      ~40Mbps      ~8Mbps
13dB                      ~50Mbps      ~12Mbps

Radi se o ukupnoj fizičkoj brzini linka. Ako imate 20 Mbps Interneta + iptv (SD kanal), treba vam 20+3 Mbps ukupno.

Ovo su moji podaci međutim operater u tcomu mi kaze da mi nije dostupan vdsl kad budu opet prikljucivali??

Maximum line rate:   18112 kbps (downstream) / 1256 kbps (upstream)
Noise margin:   8.5 dB (downstream) / 8.4 dB (upstream)
Line attenuation:   8.2 dB (downstream) / 5.4 dB (upstream)
Output power:   17.5 dBm (downstream) / 10.6 dBm (upstream)

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2015 22:34 (neno20st).
13 godina
neaktivan
Ok po toj parici sto se sameudaljenosti tice moze radit bez problema, margina je niskaal to bi se trebalo popravit, oksidacija ili los kabel.
No vdsl nije dostupan svima jer to nije samo profil promijenit, vec u tu centralu mora bit ugraden vdsl dslam u ovom slucaju su to huawi dslami, a dok se ne ugradi nema ni M odmogucnosti vdsl.
14 godina
PC - stručnjak kaže...
Centrala blizu, cca 500 m, al parica katastrofa, po ovome ili nevalja kabel u kuci, osla izolacija ili su spojevi oksidirali kolko god su mogli.

Jeli to zaključak iz ovo output power dijela? Gledam screen shoot od nedavno i dosta je drugačije izgledalo. Prije par dana mi je bio tehničar da prebaci na voip i rezao je i produživao neke žice, možda je do toga.

Evo starija verzija.

13 godina
neaktivan
Izgleda da mi se slucajno nesto odspojilo sve vuce na to da radi po jednoj grani da jedna zica u prekidu
13 godina
neaktivan
Edit htio reci izgleda da se tom monteru nesto potkralo, a i tesko je znat el sve ok kad telefon ne radi po starom pa neznas vise dali je jedna il obe zice.

I zasto na glupom m.bugu nemozes uredit post.
Ka informaticki casopis a najgoru mobilnu verziju portala imaju.
14 godina
PC - stručnjak kaže...
Edit htio reci izgleda da se tom monteru nesto potkralo, a i tesko je znat el sve ok kad telefon ne radi po starom pa neznas vise dali je jedna il obe zice.

I zasto na glupom m.bugu nemozes uredit post.
Ka informaticki casopis a najgoru mobilnu verziju portala imaju.

Vjerojatno je nešto zeznuo. Počelo mi se i dosta često događati kad browsam da nekad treba i po 30 sekundi da počne učitavati stranicu. Pogledam sutra.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice