Ako koristite prenaponsku zaštitu za zaštitu telefona kako bi zaštitili router, nemojte, naime takav uređaj dodaje otpor na liniju te izaziva opadanje SN margine (i porast line attenuationa) te pojavu puno većeg broja CRC, FEC i HEC grešaka a može vam u slučaju loše dolazne linije izazivati i pucanje veze.
Kvaliteta DSL parice?
- poruka: 6.156
- |
- čitano: 1.677.000
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Istraživao sam i zaključio da ovih 30 nije loše. Nije izvrsno također, ali je dobro.
A to što imam 13 metara kabela za router očito nije dobro
Udaljen si cca 2,3km od centrale. To je dobro ako ti odgovara trenutna brzina, za koju bi rekao da je maksimalna koju mozes imati jer su margine na nekoj normalnoj granici.
Pokusaj spojiti ruter kabelom duljine max. 3m i pogledati parametre linije pa postavi ovdje na forum da vidimo koliko se linija poboljsala. Ako zaista nisi u mogucnosti dovesti ruter bliže tel. uticnici odnosno tel. uticnicu premjestiti, najbolje ti je koristiti UTP kabel koji ima 4para koja su pojedinacno upletena.
Uzmes UTP kabel potrebne duljine i iskoristis jedan par žica npr. crvena i crveno-bijela i na taj par zakrimpaš rj11 koji mozes prikljuciti na ruter i na tel. uticnicu.
Učinio sam ovo prvo.
Spojio ga kabelom od 1 i pol metra sa utičnicom.
Razlike nema...
Što dalje da provjeravam?
P.S. Prije mi je propusnost bila 26/1.5. Zbog čega je mogla pasti?
EDIT: Slika utičnice. Kablovi su OK, čisti bakar.
Skoro pa nikad nije do kućnih instalacija.. To kod tebe je ok. Dužina kabela ti nema nikakve (mjerljive) veze a bome ni "debljina" (nikakav CAT6 nit slično). Znalo je biti zabavnih situacija sa 25-30m ranžirke (ne može bit tanje i lošije) i sve radi...
Ako plaćaš paket od 20mbit, ne diraj ništa. Ako plaćaš 30mbit a imaš tih 20ak, sutra ujutro odma zovi, nek to netko dođe provjeriti.
Plaćam 20, a plaćao bih i 30 kad bih mogao imati :)
A zbog čega je propusnost mogla past sa 26 na 20 Mbit/s?
Negdje putem... Relacija centrala - tvoj tel. izvod. A zašto? Snijeg, pijani t-comovac ili kooperant nešto zaneredio, vjetar, kiša u nekom prespoju, gremlini...
Aha, OK, hvala.
A moj telefonski izvod je što? Mjesto gdje se spaja zgrada na glavni vod ili moj stan na zgradu?

Ok, znači moram pronaći ormar u zgradi i na njega spojiti utičnicu i vidjeti kolika je propusnost. Ako je to uopće moguće.

Ok, znači moram pronaći ormar u zgradi i na njega spojiti utičnicu i vidjeti kolika je propusnost. Ako je to uopće moguće.
Nemoj. Velike su šanse da ćeš nešto zabrljati a i kao što kolega kaže, bez tracera ne možeš znati koja je tvoja parica. Nisu nikako označene...
Nemoj. Velike su šanse da ćeš nešto zabrljati a i kao što kolega kaže, bez tracera ne možeš znati koja je tvoja parica. Nisu nikako označene...
Budem pogledao.
Nisam lud da idem kopati ako ne znam što je što.
A umjesto tracera se može koristiti metoda eliminacije. Otpajam dok ne otpojim svoju :)
Ne bi bio problem jer je samo 7 stanova u zgradi.
Prebacio se na Iskon VDSL, down mi je ok, up je "problem". Tehničari bili kod mene, izmjerena udaljenost od centrale, 1800 m. Ima li bilo što što bih kod sebe mogao napraviti da potegnem veći up ili da budem sretan što uopće imam i ovakav up?
Predaleko si od centrale, nemožeš dobiti više od ovoga.
Ja sam cca 1.1 km od centrale i imam 3.4 mbps upload
Kakva je meni kvaliteta, znam da sam otprilike oko 1 km od centrale?
nisi 1 nego oko 2 km od centrale, 13.5 mbit max mozes povuc po ovome sta pise u ruteru

Izgleda da si dosta blizu ali linija je nevjerovatno loša. U teoriji, da je linija bolja, povukao bi 30ak mbit bez ijednog problema ali po parici kakva je sad...
Da li ima što da se kupi pa u to ušteka parica te poboljša parica, jer sam daleko od centrale, a želio bih veću brzinu.
Da li ima što da se kupi pa u to ušteka parica te poboljša parica, jer sam daleko od centrale, a želio bih veću brzinu.
A što bi moglo poboljšati kvalitetu žice koja ide od centrale do tebe? Ako si daleko i/ili je kabel u banani, nema ti pomoći. Žali se svom operateru, nek oni to sređuju.
Racuno sam neki dan preko nekog kalulatora i ispalo je max propusnost 8Mbit. Jel to tocno?
Pa tu negdje. Ali računaj da ti IPTV pojede 4-8mbit, telefon oko 1 (ako si na VOIPu) tako da ti od teorijskih npr. 15mbit ostane za net jedva 5-6mbit.
[edit] - mala škola DSLa. Malo vas je ovo pročitalo pa linkam opet, da ljudi ne postavljaju nebulozna pitanja...
Izgleda kao poprilično dobra linija ali imam dosta problema sa njom (pucanje konekcije) te me je strah upgrejdat internet (veća brzina). Koja bi bila teoretska najveća propusnost, predpostavljam oko 20tak megabita? 5-6 puta su mi dolazili tehničari kući i kažu da je parica loša ali na 3 različita modema imam dobra očitavanja. Trenutno su još spojena 2 dodatna modema/routera sa wi-fijem ali su na low priority pa mi ne smetaju.
A što bi moglo poboljšati kvalitetu žice koja ide od centrale do tebe? Ako si daleko i/ili je kabel u banani, nema ti pomoći. Žali se svom operateru, nek oni to sređuju.
A znam da se to ne može, ali sam ipak pitao. Kome točno da se obratim? Kod HT-a sam.

VDSL?
Kad sam pričao sa SZK rekli su da da ali ....
Prema tim parametrima ni ne možeš imati više od 10 Mbps bilo ono aDSL ili vDSL.
Kakva ti je kućna instalacija (telefonski kabel ili lan kabel; imaš li 1 utičnicu ili na vodu ima više priključaka)?
Mobitelom si sliko ekran..... hint: printscreen