Hajde pokazi mi razliku... Isti ces posao obavit i na optici i na kabelu...
Jel hoces razliku ili "isti ces posao obavit i na optici i na kabelu"? Jer ako je ovo drugo, obavit ces isti posao i na 14400 baud modemu kao na optici i kabelu, pa ta referenca nema smisla. Poanta je da je razlika ogromna, od samog nacina tehnologije i skalabilnosti. Nije zaludu da ti taj tvoj kabel do centralne tocke dovlaci internet optikom.
A razlika? Pa razlika nema veze s 120mbps ili brojku koju si vec naveo. To je trenutno samo ogranicenje koje ISP radi, al mozes ti na kabelu imat i 1 gbps. Kad uvedu docsis 3.1 i ta brojka od 120mbps ce narast, a nikakve kabele oni mjenjat nece putem do tebe.
Osnovna i najbitnija razlika je da svi korisnici do cvorista putuju jednom te istom rutom, odnosno kabelom. Taj kabel ima svoj kapacitet koji je oversellan toliko da kabeli u iole napucenijim podrucjima (citaj, naselje gdje je vise nebodera) u peak satima imaju totalno zagusenje, pa tvojih 120mbps postane 10mbps s pingom od 500. Ovakve probleme optika nema, kao ni bakar, jer ti imas svoju paricu/opticki kabel do centrale i totalno te ne zanima dal je u to doba kad ti surfas peak ili nije peak. Naravno, oversellaju oni i optiku i parice na centralama, ali je puno teze zagusit centralu (a i njima je lakse povecat kapacitete centrale) nego sto je zagusit kabel.
Bufferbloat .
To sto ti se povecava latencija nema veze s uploadom na maximumu vec je problem kako radi kabel, odnosno hfc kao tehnologija, i ujedno je i jedan od razloga zasto ga ne preferiram.
Napokon je netko napisao glavno ograničenje kabelskog interneta barem onog koje nudi bnet. Sve je točno napisao od strane sandokan-a111
Prvi puta sam bio u situaciji da koristim kabelski internet od 01/2017 i frustrira me što nemam ujednačene performanse i to se odnosi upravo na peak trenutke kada u stvari i sam najčešće korisitm internet putem nekog od uređaja. Plaćam brzinu 60/15 i na trenutke je brzina bila sramotnih 25 Mbit-a sa osjetno visokim pingom. Youtube mi je znao prebacivati na 360p rezoluciju koliko je sporo radilo otvaranje nekih stranica. U takvom ustrojsvu mi nije jasno kako imaju obraza reklamirati brzinu 120 Mbit-a, a zna se da su dužni isporučivati 70% reklamirane brzine.
Prije toga sam koristio VDSL 50/10 (živio sam odmah uz centralu) i moram reći da je kvaliteta veze (ping pogotovo) bila bolja u odnosu na ovo što sada imam kod bneta preko kabelske. Bilo bi sjajno kada bi novi EuroDOCSIS 3.1 standard popravio stvari...
Godinu dana koristim Bnet i još nisam primjetio usporavanja i probleme, otkad sam prešao s VDSL-a na kabelski net preporodio sam se. A docsis 3.1 će dosta smanjiti ili u potpunosti eliminirati te problemete koje imate, ali tek nakon što u potpunosti migriraju na njega tj i downstream i upstream.