A1 kućni internet - optika izdvojena tema

poruka: 1.090
|
čitano: 824.140
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
A1 kućni internet - optika

Pozdrav

Kako sam shvatio, kao da su odustali 0od prakse, s novim paketom pokusati zadrzati musteriju,, OK.. kako god, valja pitati...

Ja neku vece, onako iz stosa, preko kompare, vidjeti, mogu li kompare saznati nesto vise od mene samog,,, Pa tako, na moju adresu mogu tri Telekoma preko optike ponuditi  (mada i cetvrti, ali moraju sprovesti par metara od sahta do malog kucista na zidu)

Izmedu ostalog da ih i nazovem.... pa sad,,, kasno bilo i sto ja znam, nisam ih nikad gledao preko interneta,,, e sad ne znam, valjda valja pokusati,,

ovih dana  cu polusati kontaktirati s njim Pa cu saznati, kako oni to rade,,,

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

poz

sta treba napravit za prelaz sa bakra na optiku,imam nedavno produzen ugovor na 24 mjeseca,ali u meduvremenu uveo optiku,cekao sam neko vrijeme da sam i zaboravio na optiku

ide novi ugovor ili se samo dobije novi modem i ide dalje sve po istoj cijeni? neke pogodnosti

...potpis nije potreban...
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.11.2025 16:47 (DaNiTo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: A1 kućni internet - optika
Pozdrav. Trebam savjet. Izgleda da A1 ima svoju instalaciju u mojoj zgradi (novogradnja). Drugi u ovom trenutku nemaju (a mozda uskoro budu imali, npr telemach).

Telemach mi djeluje inače bolji deal zbog static ip, te veća brzina i bolja cijena koja je ista i za poslovne i za privatne (jer mogu birati).

Moje potrebe su takve da trrbam samo internet, te imam NAS, iako trenutno preko vpn-a ga prosljeđujem u javnost, ali volio bi imati opcije (port forwarding) i kvalitetnu mrežu (iako imam dosta lan-ova po stanu). Ako bi išao ugovarati optiku, koje su mi mogućnosti, kakav ruter trebam tražiti, i kolike su razlike 300 Mbit/s vs 2Gbit/s paket? Te ako ugovorim sad slabiji net, mogu li poslje upgradeat a da iskoristim promotivnu ponudu?

Brzina mi ne igra tako veliku ulogu, sve iznad 200 mi je dovoljno, ne trebam ni tv opcije (imam jellyfin i par preplata za online), ali veći je stan i težim kvaliteti i stabilnošću.
Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Znači, već sam 2 tjedna bez optike. Modem ispravan, optika ispravna. Ugasili su mi internet nakon produženja ugovorne obveze. Isto mi je prestalo raditi na par dana kad mi je istekao ugovor i jedva su to sredili. A imam optiku u bridge modu i valjda je ta jedna osoba u A1 koja to zna složiti na godišnjem.

Je li moguće da je A1 toliko jadan? Da ne kažem samo koliko sam se natezao s njima da uopće dobijem bridge mode.

I još me dodatno zanima: je li ovaj zakon važeći?
https://www.hakom.hr/hr/pokvario-mi-se-modem-koja-su-moja-prava/11502

Znači, pišem prigovor i imam pravo na 30,00 € po danu, jel?
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Da, jadan je i to bas bas. Pisi prigovor i trazi nadoknadu za svaki dan. 

0 0 hvala 0
17 godina

Pozdrav!

Imam pitanje za spajanje na optički internet. U mojoj ulici je dostupan. Preko puta kuće je stup na kojem su instalacije. Neke kuće su se spojile a neke nisu. Spajanje se vršilo preko krova. Zanima me što i kako ide dalje kad kabl dođe do krova? Kako se provuče optika do prizemlja (dnevnog boravka)? Mora se bušiti deka? Kakva su iskustva? Imam dosta pitanja jer mi je kuća renovirana pa ne želim dodatne popravke...

Hvala!

TrustNo1

0 0 hvala 0
15 godina
Miki77 kaže...

Pozdrav!

Imam pitanje za spajanje na optički internet. U mojoj ulici je dostupan. Preko puta kuće je stup na kojem su instalacije. Neke kuće su se spojile a neke nisu. Spajanje se vršilo preko krova. Zanima me što i kako ide dalje kad kabl dođe do krova? Kako se provuče optika do prizemlja (dnevnog boravka)? Mora se bušiti deka? Kakva su iskustva? Imam dosta pitanja jer mi je kuća renovirana pa ne želim dodatne popravke...

Hvala!

Sve je stvar dogovora kako se dogovorite s majstorima, ako vam povuku optiku putem zraka i stave spojnu kutiju na tavan onda se treba smisliti put od tavana do rutera, ako imate bužire i da su prohodni a i da vode do mjesta gdje bi ruter u kući bio može se i tim putem naravno, instalacija isto može ić po fasadi stavi se u kanalaice, uglavnom postoji više mogućnosti sve ovisi što je izvedivo na licu mjesta i koliko ste vi fleksibilni i stvarno željni optike, neki padnu u nesvjest kad se čuje da se treba bušit a neko će djecu prodat sam da ima optiku u kući 

LP
7 tjedana

Nabavio sam PMG3000-D20B i radi i IPTV i internet. Trebao sam samo serial zamjenit, password je nebitan.

Radi sve super, ali upload mi je 5 puta sporiji i to ne znam zašto. Probao sam najstariji kao i najnoviji firmware, ali ne pomaže. 

Nisam jedini koji ima te probleme:

https://github.com/hack-gpon/hack-gpon.github.io/issues/198
https://forum.fibra.click/d/36541-rollback-sfp-zyxel-con-il-w3-hub-per-risolvere-il-problema-dellupload-cappato

Ovo opisano na fibra forumu nisam probao još. Probao sam maknut auto negotiation i fiksno postavit, ali tada uopće ne funkcionira niti za 1G baseX što se inače odabere kada je automatski. (Ima link, ali se ne može pristupit web UI-u niti dohvatit javni IP sa DHCP)

I osim navedenog, jedino mi preostaje neki drugi model GPON SFP-a uzet pa probat, kao onaj koji sam izvorni linkao.

A upload mi je jako bitan jer imam servere doma. Umjesto 250/100, sada imam 250/20. (down/up)

Edit: uzeo sam 2.5 verziju firmware-a (b1d) te sada mogu postavit fiksni 2.5G baseX na Mikrotiku i radi sve, ali upload je i dalje isti tj. loš.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.1.2026 12:05 (aoemarky).
17 godina

Pozdrav!

Hvala!

Kod mene, prije 2 godine. Zagreb Tresnjevka Jug, kuca, ulicna rasvjeta (bandera betonska) mi stoj nekih 2-2.5m, kad sam predao zahtjev, dosli su terenci i za 2 sata dobio internet i otada je usluga aktivirana. 

Tako je kod mene bilo, ljeto. Po meni, to aktiviranje mi ide dobro, brzo....

Vlasnik sam kuce s 3 optik ulaza (HT 2 ulaza, A1 1 ulaz i sad Telemach 1 ulaz)

Po meni je centar kuce najbolje mjesto za ruter. buzirom omoguci lakse provlacenje optik kabla do rutera i eto t tih 2 sata vremena. Nikad neces biti bez interneta. Mozes mali neko vrijeme koristiti oba,,, ali telefon ne,, dok se ne prebaci,,, onda vise onaj stari telekom ne nudi vise nista, seaktivirana usluga...

Ti moras sam u luci srediti,,,, gdje ce to stajati,,, samo omoguci terencima da oni lakse dovuku taj kabel... ONi imaju jedan Optik kabel od kutije na banderi  do krova, tamo stavljaju malu kutijicu, male dimezije, slican je nabzbuknom salteru, dimenizije, i onda drugim optik kablom do rutera.
Meni A1 je radio jako korektno,i topla preporuka,, Sad sam presao na Telemach,zbog omjera cijene/usluge.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.1.2026 0:09 (Jebodiah).
17 godina

Eto mene, nakon 17 dana, koristim uslugu od TM ipak.

I dalje postoji praksa, kad se odlucite, promjeniti telekom, da ce vas nazvati maticni telekom i ponuditi paket i cijenu novu, s ciljem da vas zadrze.

Kod mene, prvi razgovor je bio Odred za produzenje ugovora (nisu znali da sam predao zatjev za prijelaz na drugi Telekom) ponudio mi produzenje ugovora, isti paket tel + net 300/150 za 22 eura (placao sam po 16.90 tokom UO, a nakon isteka 28 eura). Naravno nisam bio nesto zadovoljan i nije ni trebao biti taj razgovor, Sutradan je bio razgovor s Odredom zazadrzavanje korisnika, s novom ponudom paketa tel + net 1GB za 19 eura  tako nekako . Zamolivsi gopsodu da me sutra nazove (bilo je kasno  19:20 ) en,,,NIkad me vise nisu zvali. Stvarno sam zelio ostati u A1, ali sta je tu je,, Cekao sam do dana s instalacijom, s kojim sam vec s terencima dogovorio,,, Zvali su me terenci vise puta, da vide situaciju,, hocu li ostati ili nastavljamo s instalacijom,,, I shvatio samm da rade za vise Telekom,tako nekako.

Na dan instalacije,,, nisu me zvali,,, bio sam jadan i zao mi bilo,,, Idemo,,, sto su decki napravili,,, jako me obradovalo,,, nije trebalo nista busiti, koristitli su postojeci buzere do kuce, pa unutar ,,, super,,, 4-5  dana sam imao internet na oba rutera, ali telefonm tek zadnji dan, kad je usluga deaktivirana.... Mene budalu  to razalostilo, ali idemo dalje,, oprosti Amisu,,, 

Imam 1Gbnet  down/up i telefon  oko 14.50 eura mjesecno. (kad se sabere ukupno)

Zadovoljan sam s A1, ruter koji je na slici, mi je tako drag, bio je drugi ruter. Prvi nekako pokvario, Huawei malo veci od ovog zadnjeg, Ali ovaj mali,,,, iznenadio me. da mobitel hvata njega s udaljenosti od 80m.  Mali je i da se lijepo  montirati na zid. Ovaj novi , koliko vidim ne mogu na zid,, mora stajati i po slici, puno je veci.

Zato ovu poruku posvecujem svom Amisu tj. A1 zadnji put, i nadam se ponovnom  susretu.  Preporucit cu te svakom.

P.S. Samo da dopisem, jednu sitnicu. Zasto moja preporuka. Danas dobo zadnji racun od A1  i racun je upola. sto znaci da su mi zaracunali samo pola mjeseci koriscenja, sto i jest bilo tako. Sasvim normalna pojava odnos prema korisnicima.  Ova poruka je onima, koji sumnjaju u fer poslovanje, pa pisu svasta. I da ovim putem pojasnim i onim ljudima koji rade u toj Telekom bransi , NEMOJTE KRITIZIRATI druge Telekom, da su im kvalitete lose, da su im brzine nestabilne, da koriste nase, vase itd,,,,, stvarno nije potrebno. Mi korisnici najbolje znamo kakvi ste, Ali dok razgovaramo o uslugama, suzdrzite se !!!

Normalan sam korisik, ne treba mi veca brzine, i s 300 sam zadovoljan. Stabilnost mi je vazno,,, uvijek je tu, nikad odsjecen. 

Sretnu Novu 2026 Vam zelim. Neka vam je uspjesna uz najpljepse zelje,ponajprije zdravlja vam od srca zelim.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.1.2026 14:23 (Jebodiah).
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice