Da sam ja ISP, baš i ne vjerujem da bi zbog 99 ili 150 kuna mjesečno od jedne ili dvije osobe plaćao radnike, vozila i što sve ne.
pozz, evo moj problem je ovakav, naime preselio sam se u novo-sagrađenu kuću i najblizi susjed od mene koji ima fiksnu liniju je na udaljenost niti 100 metara. On do sebe ima žicu ispod zemlje. E sad ja sam zvao t-com da mi dovedu liniju ali kazu da im se ne isplati dok još ne bude zahtjeva, da oni neće samo za mene tu pravit stupove ili kopat za stavit žicu pod zemlju... Problem je šta ovdje se još gradi novih kuća ali neću čekat 5 godina dok se ljudi usele i predaju zahtjev za internet
Ah, ako te veseli, bolje cekat 5 godina da ti t-com provuce zice nego platiti telefonski stup i kablovinje 2000 maraka, cekati 5 godina da t-com provuce zice, samo da bi ti nakon sljedecih 5 godina oduzeo taj stup i zicu i poceo naplacivati njegovo koristenje, kao sto se desilo nama koji smo uredjivali kuce u nekim drugim vremenima :)
Da sam ja ISP, baš i ne vjerujem da bi zbog 99 ili 150 kuna mjesečno od jedne ili dvije osobe plaćao radnike, vozila i što sve ne.
-tržišno ne, ali koncesijski da. Mačak je u pravu za sve ostalo, osim što previđa uvjete koncesije. Tcom ima koncesiju na području HR i mora po sklapanju ugovora o roku od 90 dana dovesti liniju, isplativost je pokrivena koncesijom (jednako kao i gradski prijevoz i sl, i prazni busevi voze...). Uz to što je potreban i građevisnki plan, općina-grad, prostorno uređenje itd. pa je sve to moralo biti predviđeno (osim divlje gradnje, kad nema nikakve osnovice, pa se i tad kao za Kozari.... ).
Tcom je korisnicima koji su bili tako udaljeni, davao npr tmobile po posebnoj tarifi (100kn za flat) dok nije proveo linije. Jedini tcom postavlja linije, izuzetak vip-wireless i Bnet kao kabelska ali oni su samo za kvartove.
Pa odgovor, ako je kuća s građevisnkom dozvolom, tad je i neki urbanistički plan morao postojati.. i priključak je planiran, ili je po klasičnom HR obrascu sve 'divlji zapad' (divlja gradnja...).
edit: e da, nije samo trošak, postoje i fondovi upravo za takve namjene. Tako da tcom to treba, može i mora napraviti. Smao je pitanje u kojoj je fazi provedba (čitaj, koliko su novca uspjeli izvuči da bi postavili liniju).
Jer razmisljas samo o novcima, sad zamisli da svi oni koji su na vlasti i ti ih kunes pokazu malo ljudskosti ,iako bi ih ta ljudskost kostala mjesecno 5k manje od njihovih 20k velikih placa - zar nebi to bilo malo ljepse?
Tako bi t-com i u ovom slucaju mogao pokazati malo ljudskosti a ta ljudskost bi im se sigurno isplatila u roku od nekoliko mjeseci. Samo kao sto kazem, svima upravlja misao da postoji samo novac i njihova dobrobit a ne ono temeljno da postojimo mi svi, i da je svaki clan zajednice jednako vazan i zasluzuje jednako.
ukupni trosak: oko 500kn (wifi ap i antenica)
rok realizacije: sat vremena

Imao sam sličan problem, ali kod mene je bio problem to što je sve provedeno a razvodna kutija s tim svim kablovima je bila u rasulu(neka budala došla i poištekala kablove), a moj operater je Optima, a Tcom je zadužen da to popravi, mi i još pola nas u ulici nismo imali telefon ni internet, oni su rekli da nema potrebe za žurbom, oni će doći kad bude još zahtijeva u mom gradu -.-'
Tako da će biti teško nagovoriti ih da dođu :(
Normalno da postoji i urbanistički plan i građevinska dozvola, jedino šta su rekli da treba je nekakav idejni projekt-plan od općine i to imaju, stvar da bude gora, kuća se ne nalazi u nekoj vukojebini već u istri nekih 4 km od centra grada Labina...
Nisam imao iskustva s tim, neznam šta je to, ali ako misliš na mobilni internet, signal od t coma i vipa je skroz spor i slab jedva EDGE ide, jedino od tele2 usb stick je malo brži ali nedovoljno za ono šta meni treba a to je minimum 3-4 mbit/sec.
A ništa uglavnom, probat ću sredit nešto sa susjedom, makar da nekako provedem žicu od njega do sebe privremeno ili wireles, drugo mi ne preostaje jer oćito je t-com pokazao da su došli u hrvatsku samo pare pobirat s gotove infrastrukture koju su dobili džabe i da ne misli uložit ni kune jer očito im tako dobro ide da nemaju potrebu širit mrežu, pitanje je tko ih štiti i to im dozvoljava i za koju cijenu...
Svakako ti moraju po zakonu omogućiti telefonsku liniju ali dobit ćeš FGSM odnosno fix GSM to ti je fiskna linija preko mobilne mreže i ne mogu ti uvest na to internet...