Savjetnik za odabir odgovarajuće tipkovnice izdvojena tema

poruka: 5.036
|
čitano: 1.553.106
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Savjetnik za odabir odgovarajuće tipkovnice
Stjepanj kaže...

nikad nisam shvatio tipkanje/igranje s pola tipkovnice! samo da nije razlog "navika"!

Tipkovnica pune širine (ili još šira, ako je u pitanju - pazi ironije - ergonomska) je loša za ergonomiju sjedenja/korištenja tipkovnice. Pogotovo za one koji tipkaju sa svih 10 prstiju, jer onda ili moraš biti malo gornjim dijelom tijela zarotirano ulijevo ili ti je miš malo predaleko i moraš istezati ruku.

Još kad tome pridodaš činjenicu da većina ljudi numerički dio tipkovnice ne koristi skoro nikad... Ne kužim ni što će ti on za igranje - imaš kursorske tipke i imaš WASD. Gdje u "u igru" ulazi numerički dio?

Numerički dio je imao smisla u vrijeme DOS-a, kad se miš uglavnom nije koristio. Danas više nema. Treba ga izbaciti, fizički odvojiti (neke tipkovnice, poput Microsoft Sculpt, dolaze baš s fizički odvojenim numeričkim dijelom) ili premjestiti na lijevu stranu tipvkonice (mada bi to nekima smetalo jer im lijevi rub tipkovnice služi za orijentaciju).

16 godina
neaktivan

Ima u Zeldi u Osijeku(ne baš doći slobodno i lupati po tipkovnici, ali prodavač mi je na kratko izvadio tipkovnicu iz izloga da ju pobliže pogeldam). Ima Kalih Red switcheve, te poprilično snažnu konstrukciju(metalni ili aluminijski back-plate i hrvatski layout. Nisam nikada probao Cherry MX Red switcheve tako da ne mogu usporediti koliko su bolji/lošiji (čisto sumnjam lošiji :P) od ovih Kalih switcheva. Switchevi se doimaju kvalitetno te sam ugodno iznenađeni( iako sam kao kreten tipkao na prazno, no barem nešto ). Mislim da je to najtiša mehanička tipkovnica koju sam u životu čuo.

Switchevi su dosta lagani za stisnuti te bih to naveo kao minus(vrlo je lako slučajno pritisnuti), iako je to također navedeno kod Cherry MX Red switcheva. Ne vjerujem da postoji razlika jer Kalih i brown switcheve pravi gotovo identične Cherry, uglavnom su same kapice za tipke ono što proizvodi malo nekvalitetniji osjećaj pod prstom, jer cijela izrada je kompletno jeftinija najčešće.

E sad, iako tipkovnica izgleda čvrsto i kvalitetno, crvena boja je meni veliki minus, jer mrzim bilo kakve kombinacije crveno/crno. Još kad se uz to doda da svijetli plavo, mogu samo reći meni osobno izgleda loše, iako oblik je savršen.

Definitivno mogu preporučiti Speedlink Ultor što se same kvalitete i osjećaja tiče. Ako ćete biti malo pažljiviji kod stiskanja (ili ste prirodno malo nježnije osobe)te želite apsolutno najtišu mehaničku tipkovnicu do 500 kn .

Mislim da bih ju osobno čak i kupio da nije crvene boje(izrada, ne mislim na sami switch, switch je stvarno okej). Ako ste u Osijeku, odletite do Zelde, vjerujem da će vam dopustiti makar da ju osjetite na kratko u rukama prije kupnje(odmah pored ima izložbeni primjerak razer tipkovnice sa njihovim zelenim switchevima pa ćete shvatiti o čemu pričam i koliko je ova tipkovnica tiša od bilo koje druge.)

Osobno sam se odlučio sam se za Roccat Suoru zbog dva razloga. Prvi je što koristi brown TTC switcheve, koji su navodno malo tvrđi od Cherry MX Brown, ali jednake prirode pokreta i osjećaja pod prstom. Drugi je definitivno izgled, koji je po meni najbolji od svih tipkovnica trenutno dostupnih ispod 1000kn. 

Sutra bi ju trebao imati u rukama pa ako nekoga zanima javim prvi dojam, iako vjerujem da će biti i više nego pozitivan. 

There are no ordinary moments, there is always something happening. It's the yourney that makes us happy not the destination.
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2016 3:17 (chicken5).
16 godina
mbaksa kaže...
...

Još kad tome pridodaš činjenicu da većina ljudi numerički dio tipkovnice ne koristi skoro nikad... Ne kužim ni što će ti on za igranje - imaš kursorske tipke i imaš WASD. Gdje u "u igru" ulazi numerički dio?

...

Stvar navike. Meni je puno lakše računati i tipkati brojeve na numeričkom dijelu. Položaj brojeva znam napamet.

Nikako se ne mogu priviknuti na WASD za igranje jer mi je sve zbijeno pa prečesto dolazi do pogrešaka (imam čak i onu gamersku mini tipkovnicu koja mi sad samo stoji u ormaru). Već 15-tak godina igram na kursorskim tipkama a numerički dio i okolne tipke su mi zbog odvojenosti, veličine i položaja pogodnije za korištenje u igrama. Imam dosta velik stol pa kad igram mogu tipkovnicu pomaknuti dosta u lijevo da mi kursorske tipke budu ispred lijeve ruke.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
11 godina
neaktivan
chicken5 kaže...

Osobno sam se odlučio sam se za Roccat Suoru zbog dva razloga. Prvi je što koristi brown TTC switcheve, koji su navodno malo tvrđi od Cherry MX Brown, ali jednake prirode pokreta i osjećaja pod prstom. Drugi je definitivno izgled, koji je po meni najbolji od svih tipkovnica trenutno dostupnih ispod 1000kn. 

Sutra bi ju trebao imati u rukama pa ako nekoga zanima javim prvi dojam, iako vjerujem da će biti i više nego pozitivan. 

Da, Roccat Suora fakat ne može biti ljepša. Kaj se tiče switcheva, koristio sam je malo i čini mi se da su mrvicu mekši od Cherryja, ali i dalje su odlični.

Micek kaže...
mbaksa kaže...
Nikako se ne mogu priviknuti na WASD za igranje jer mi je sve zbijeno pa prečesto dolazi do pogrešaka (imam čak i onu gamersku mini tipkovnicu koja mi sad samo stoji u ormaru). Već 15-tak godina igram na kursorskim tipkama a numerički dio i okolne tipke su mi zbog odvojenosti, veličine i položaja pogodnije za korištenje u igrama. Imam dosta velik stol pa kad igram mogu tipkovnicu pomaknuti dosta u lijevo da mi kursorske tipke budu ispred lijeve ruke.

Naravno da se radi o navici, ali wasd je definitivno superiorniji upravo zbog toga što ti je više tipki nadohvat ruke. 

12 godina
Stjepanj kaže...

500 čuna bez numerickog djela?, ne hvala! jos malo ce poceti prodavati u djelovima...

pogodi koja me od ove dvije izasla skuplje..

http://i.imgur.com/7U6n9Su.jpg?1

zzZZzz kaže...

p.s. ako koga zanima, na Massdropu je ponovo aktivna prodaja Varmilo VB87M  wireles tk mehanicka tipkovnica

massdrop je beskoristan ako zivis izvan USA

1) cekas pun k

2) zajebavaju oko garancije i povrata

3) dostava te izadje skoro 50% vrijednosti same tipkovnice (imali su i podloge za miseve gdje je dostava izasla vise nego sama podloga od 20$)

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2016 11:34 (Fanu).
17 godina
moderator
Micek kaže...
mbaksa kaže...
...

...

Stvar navike. Meni je puno lakše računati i tipkati brojeve na numeričkom dijelu. Položaj brojeva znam napamet.

Svakome je! Samo je pitanje koliko često to radiš. Ja osobno to radim vrlo rijetko, tako da bih puno više imao koristi od toga da nemam numerički dio, nego da par puta mjesečno koju minutu nešto tipkam na numeričkom dijelu. Sad sam cijelo vrijeme (100% vremena) u neoptimalnom sjedećem položaju zbog numeričkog dijela samo zato da bih nekoliko minuta mjesečno mogao lakše otipkati nešto brojeva! To jednostavno nema smisla, i zbog toga su TKL i slične tipkovnice za većinu ljudi puno bolje rješenje. Kažem većinu - jasno je da ima ljudi koji često koriste numeričku tipkovnicu, kako i onih kojima je ona zapravo važnija od alfanumeričkog dijela (računovođe recimo).

Micek kaže...

Vau! Ovo nikad dosad nisam vidio/čuo, niti mi je palo na pamet. A dobro, ima nas svakakvih.  

Meni je, i kad bih želio, tako nešto nemoguće napraviti jer su mi tipkovnica i miš na polici na izvlačenje.

Malokoja će igra tako profitirati u odnosu na WASD, koji je postao nepisani standard za igranje.

8 godina
neaktivan
Savjetnik za odabir odgovarajuće tipkovnice
Moj PC  
0 0 hvala 1
8 godina
neaktivan

woow, ovo izgleda svemirski:)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Switchevi su definitivno mekši od Cherry-a i to je ogromna zamjerka s moje strane... Za igranje igrica su taman pogodili, mislim da je ovo deff najboja tipkovnica za gaming... No pisati kompletan Word dokument s njom je pomalo problematično jer promašujem slova a trenutak aktiviranja switcha je vrlo visoko. Kad malo bolje razmislim, nisu ni toliko mekši od Cherry nego im je aktivacija dosta visoko i to je ono što je dobro za gamere jer je gotovo nemgouće stisnuti neku tipku a da se ona ne aktivira, s druge strane ako pišete nešto i samo malo dotaknete krivu tipku, greške su i više nego očite... Po meni je originalni Cherry MX Brown daleko bolji i raznovrsniji switch od TTC brown switcha u Roccat Suori. Ako netko treba tipkovnicu samo za igranje... definitivno Roccat Suora. Za ured - nikako ju ne bih preporučio jer kažem, nije ista ko Cherry i treba navikavanja dok ne postanete malo nježniji s prstima. Iako s druge strane jednom kad se naviknete na lagani pritisak, vjerujem da nema šanse da se ruke umore nakon dugotrajnih sati korištenja... 

EDIT: ovo je odgovor na post od Domdom32 koji mi iz nekog razloga nije povukao u reply formu.

There are no ordinary moments, there is always something happening. It's the yourney that makes us happy not the destination.
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.12.2016 13:18 (chicken5).
15 godina
neaktivan

Jel postoji koja trgovina u Zagrebu di bi se mogli isprobati različiti switchevi na mehaničkim tipkovnicama? 

Mislio sam uzeti al bi htio prvo vidjeti koji mi najviše odgovaraju.

Nothing is true, Everything is permitted!

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ima ti ih dosta trgovina, ail nećeš se nešto usrećiti s time. Doslovno ti je to tester sa šest do osam tipki, po jedna za svaku boju. Ovak nešto: https://www.amazon.com/WASD-6-Key-Cherry-Switch-Tester/dp/B00AZQKCD4

Možda će ti u nekim dućanima dati da probaš neku tipkovnicu malo, ali ja kad sam recimo bio u Linksu, gledali su me kao da sam im predložio da mi daju tipkovnicu doma na par dana da je isprobam :D

15 godina
neaktivan

Jel možeš u tom slučaju predložit šta bi bio najbolji hibrid za gaming i pisanje?

Dosta programiram pa mi je preciznost bitna i da se "osjeti" kad se neka tipka registrira ko na tradicionalnim tipkovnicama.

A od igara najviše igram Dotu 2 pa mi je bitno da mogu recimo za neku tipku napravit brzi double-tap.

Nothing is true, Everything is permitted!
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.12.2016 23:07 (Kuys).
17 godina

Rekao bih Cherry MX Brown switchevi ili njihovi klonovi poput Razer Orange switcheva. Eventualno Romer G switchevi od Logitecha.

Twitter: @191x7
11 godina
neaktivan

Slažem se, evo ja konkretno igram dotu dobrih 12-13 godina i brown tipke su mi više nego dobre.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Kuys kaže...

Jel možeš u tom slučaju predložit šta bi bio najbolji hibrid za gaming i pisanje?

Dosta programiram pa mi je preciznost bitna i da se "osjeti" kad se neka tipka registrira ko na tradicionalnim tipkovnicama.

A od igara najviše igram Dotu 2 pa mi je bitno da mogu recimo za neku tipku napravit brzi double-tap.

cherry mx blue je odabir ljudi koji kombiniraju gejmanje i posao (blue je taktilan switch tako da ces odmah znati kad se tipka registrira)
17 godina

I Brown je taktilni, isto osjetiš na pola hoda kada se registrira pritisak, samo što Blue uz to ima i glasan klik na tom mjestu.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Jel ima tko kakvih iskustava sa Gamdias HERMES Lite?

Kakva je za igre i pisanje u wordu?

I jel ima itko prijedlog tipkovnice za cijenu do 500 kn? 

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Joksa kaže...

Jel ima tko kakvih iskustava sa Gamdias HERMES Lite?

Kakva je za igre i pisanje u wordu?

I jel ima itko prijedlog tipkovnice za cijenu do 500 kn? 

Tipke se lako registriraju,procitaj rivjuove,ja bi izbjegavao http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16823225005

Ako ciljas na najjeftiniju mehanicku prisiljen si na ovo

https://www.links.hr/hr/tipkovnica-coolermaster-storm-quickfire-xt-mehanicka-eng-usb-ps2-101201081

ostalo su sve jeftine kopije cherry switcheva

battlelog:http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/carrycopter/ youtube: https://www.youtube.com/c/carrycopterr myanimelist:http://myanimelist.net/profile/carrycopter
12 godina
neaktivan

Osvrt nakon kojeg mjeseca korištenja. Ne kupujte Ozone proizvode. Mehaničkoj tipkovnici riknio USB connector (bez ikakog diranja otkako je spojena u računalo). Nedopustivo za proizvod te cijene. -.-

0 0 hvala 1
8 godina
neaktivan
Pozdrav svima....trebala bi mi mala pomoc...otkrila sam da mi decko zeli Corsair k70 RGB tipkovnicu pa sam ga odlucila iznenadit za Bozic....e sad koliko sam uspjela istrazit po netu kod nas se ima za kupit Corsair k70 RGB LUX i Corsair k70 RGB RAPIDFIRE i zanima me posto se ne razumijem u to koja je razlika, koja je bolja i zasto? Hvala :)

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Koliko vidim, razlika je samo u vrsti prekidača. LUX dolazi u tri verzije, s Cherry Brown, Blue i Red prekidačima, a RAPIDFIRE s Cherry Speed.

Cherry Brown i Blue prekidači su ti bolji za tipkanje, oni ti imaju taktilni response kad tipkaš, dakle na prstu osjetiš kad je tipkovnica registrirala tipku, ali dobri su i za sve ostalo. Razlika je u tome što Blue još proizvode i zvučni response, čuje se klik kad ih aktiviraš.

Cherry Red su linearni, lakše i brže ih se stisne, ali nema tog taktilnog responsea.

Ova RAPIDFIRE ima neke Cherry Speed, koji su izgleda "gamerski" switchevi. Isti su kao i Red, samo što se brže aktiviraju.

E sad, niti jedan od tih switcheva nije najbolji, nego se uglavnom svodi sve na preferenciju korisnika.

Ja bih ti preporučio Brown čisto zato što su meni oni najbolji i zato što bi oni bili neka zlatna sredina.

Blue su ti poprilično glasni, a ovi red i speed su dosta slični.

17 godina
Irena11 kaže...
Pozdrav svima....trebala bi mi mala pomoc...otkrila sam da mi decko zeli Corsair k70 RGB tipkovnicu pa sam ga odlucila iznenadit za Bozic....e sad koliko sam uspjela istrazit po netu kod nas se ima za kupit Corsair k70 RGB LUX i Corsair k70 RGB RAPIDFIRE i zanima me posto se ne razumijem u to koja je razlika, koja je bolja i zasto? Hvala :)

Za gaming red ili brown switchevi, jer ce te blue izluditi glasnocom nakon par dana :D

8 godina
neaktivan
11 godina
neaktivan

Nemoj u Instaru uzimat, grozne su cijene. Evo tu možeš vidjeti cijene po trgovinama. Naručiš poštom i uštediš 300 kn.

http://www.nabava.net/search.php?q=K70+LUX

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.12.2016 12:16 (Domdom32).
17 godina
Irena11 kaže...

saznaj kakve switcheve čovjek želi... ak uzmeš krive, neće bit baš nekakav poklon, šteta uzet krivi switch za tipkovnicu te cijene... 

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.12.2016 12:23 (lllnuclearlll).
8 godina
neaktivan
Vec sam ja to malo ispitala i zeli brown switch zato sam i pitala je li ona ok posto sam totalna neznalica u tom podrucju pa bas zato da ne kupim krivu ili losu :)
8 godina
neaktivan
U hvala na savjetu dobro ce doc :) ali sve u svemu je li ta tipkovnica ok...mislim ono dali valja i to?
Full nebi htjela fulat, znam samo da zeli Cordair k70 RGB i blue ili brown switch....cime razveselit gamera za Bozic nego dobrom gamerskom periferijom :)
11 godina
neaktivan

Nemaš kaj fulat s mehaničkom tipkovnicom ako znaš koji switch i sve. Jedino eventualno možeš proći nešto jeftinije s podjednako dobrom tipkovnicom, ali ako on želi baš tu, onda nemaš kaj puno razmišljat.

17 godina
Irena11 kaže...
U hvala na savjetu dobro ce doc :) ali sve u svemu je li ta tipkovnica ok...mislim ono dali valja i to?
Full nebi htjela fulat, znam samo da zeli Cordair k70 RGB i blue ili brown switch....cime razveselit gamera za Bozic nego dobrom gamerskom periferijom :)

Corsair K70 mehanicke tipkovnice su sam vrh ponude, tako da ne mozes fulati sa tom kupovinom.

S obzirom da si se odlucila na switcheve sa taktilnim feedbackom, idi na brown, jer nisu toliko glasni kao blue.

Kolega ti je gore dao link gdje imas dosta shopova koji imaju nize cijene.

... da se bar moja sjeti nekad pocastiti me tako dobrim komadom IT opreme.... :D

17 godina
Irena11 kaže...

Ako ne bude zadovaljan s tim mijenjaj decka .

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice