Savjetnik za odabir odgovarajuće tipkovnice izdvojena tema

poruka: 5.037
|
čitano: 1.560.353
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Savjetnik za odabir odgovarajuće tipkovnice
lllnuclearlll kaže...
thekeyofdestiny13 kaže...

Bok,ljudi,  što mislite o ovoj  svjetlećoj tipkovnici? Nebi bila korištena za gaming, već za tipkanje po mraku.

Nauči touch typing 

iako, i ja pogledam tu i tamo ako mi treba neki specijalni znak koji ne koristim često

Baš to...

Evo, najbolja moguća stvar za tipkanje u mraku : http://www.typingmaster.com/

12 godina
Mirko935 kaže...
lllnuclearlll kaže...
thekeyofdestiny13 kaže...

Bok,ljudi,  što mislite o ovoj  svjetlećoj tipkovnici? Nebi bila korištena za gaming, već za tipkanje po mraku.

Nauči touch typing 

iako, i ja pogledam tu i tamo ako mi treba neki specijalni znak koji ne koristim često

Baš to...

Evo, najbolja moguća stvar za tipkanje u mraku : http://www.typingmaster.com/

Izgleda jako zanimljivo, posebno plaćena verzija, al mislim da ima i dosta dobrih free stvari poput RATATYPE

http://www.ratatype.com/

17 godina
Savjetnik za odabir odgovarajuće tipkovnice

Jednostavno počnite pisati kak treba i koristiti to svakodnevno... Stvar se objasni u 30sec bilo kome...

Prvo ćete gledati u tipkovnicu, a nakon 2 dana više niti to... I onda svakodnevnim pisanjem ćete se usavršit.

Ja sam na svoj način pisao oko 45WPM, kad sam prešao na touch typing usporilo mi se dosta, da bih nakon mjesec dana opet došao na tih 45.

Evo godinu i pol nakon što sam naučio pisati pravilno pišem 70WPM i to mi je čist dovoljno. Trening je jednostavno pisanje svaki dan i to je to. Vjerujem da ću biti još brži uskoro sad kad sam kupio mehaničku tipkovnicu.

Krenuo sam i s ratatypeom, ali sam odustao nakon što sam pohvatao osnovne stvari... generalno dobro je za pohvatiti sve... 

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2016 15:49 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Azmo kaže...

Izgleda jako zanimljivo, posebno plaćena verzija, al mislim da ima i dosta dobrih free stvari poput RATATYPE

http://www.ratatype.com/

Ja sam učio još prije desetak godina na starom TypingMasteru (7 ili 6, pojma nemam više) pa sam zato to linkao. U to vrijeme je dosta free programa koje sam probao imalo većih problema s različitim rasporedima tipkovnice nego TypingMaster. Npr. kad bi te učio home row bi ti stavio da tipkaš "asdf jkl;" jer je tako na engleskoj tipkovnici pa bi onda morao tipkati točka-zarez sa shift+, umjesto da stisneš tipku č. TypingMaster bi skužio kakav raspored tipkovnice imaš pa bi te fino učio home row sa asdf jklč. Ako me kužiš.

Nemam pojma kako danas rade, lako moguće da ima vrlo dobrih drugih rješenja. Ima možda neki koji podržava baš našu tipkovnicu, znači, da ima primjere tekstova i riječi na hrvatskom? Jer sam nakon učenja s programom naše znakove morao naučiti sam. Pa ako znaš da pomogneš malo raji da ne moraju imati svijetleće tipkovnice.

15 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Ma nepotrebni su ti treninzi...

Jednostavno počnite pisati kak treba i koristiti to svakodnevno... Stvar se objasni u 30sec bilo kome...

Prvo ćete gledati u tipkovnicu, a nakon 2 dana više niti to... I onda svakodnevnim pisanjem ćete se usavršit.

Ja sam na svoj način pisao oko 45WPM, kad sam prešao na touch typing usporilo mi se dosta, da bih nakon mjesec dana opet došao na tih 45.

Evo godinu i pol nakon što sam naučio pisati pravilno pišem 70WPM i to mi je čist dovoljno. Trening je jednostavno pisanje svaki dan i to je to. Vjerujem da ću biti još brži uskoro sad kad sam kupio mehaničku tipkovnicu.

Možda su nepotrebni, i ja sam na qwerty mobitelu sad, evo, nakon mjesec dana korištenja bez nekog treninga u stanju pisati 95 % vremena bez da gledam tipkovnicu.

Ali svejedno mislim da su "treninzi" jako dobra stvar. Utrošiš par sati za osnove, između ostalog ti program lijepo objasni i kako držati ruke, kako pravilno sjediti i svašta nešto drugo, i naravno osim toga tipkaš tako svakodnevno.

Ne košta te puno ili čak ništa ako je freeware, a imaš recimo i opcije da prati koja slova najviše fulavaš itd. pa ti koncentrira vježbe na to. Imaš onda i najčešće korištene riječi, fraze itd. (doduše, na engleskom; ne znam ima li danas koji program to i na hrvatskom), posebne dijelove za brojeve kao i za numerički dio tipkovnice, znakove, nakon osnovnog treninga speed building dio itd. Ne bi vjerovao koliko dobro dođe.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2016 15:53 (Mirko935).
17 godina
Mirko935 kaže...

Možda su nepotrebni, i ja sam na qwerty mobitelu sad, evo, nakon mjesec dana korištenja bez nekog treninga u stanju pisati 95 % vremena bez da gledam tipkovnicu.

Ali svejedno mislim da su "treninzi" jako dobra stvar. Utrošiš par sati za osnove, između ostalog ti program lijepo objasni i kako držati ruke, kako pravilno sjediti i svašta nešto drugo, i naravno osim toga tipkaš tako svakodnevno.

Ne košta te puno ili čak ništa ako je freeware, a imaš recimo i opcije da prati koja slova najviše fulavaš itd. pa ti koncentrira vježbe na to. Imaš onda i najčešće korištene riječi, fraze itd. (doduše, na engleskom; ne znam ima li danas koji program to i na hrvatskom), posebne dijelove za brojeve kao i za numerički dio tipkovnice, znakove, nakon osnovnog treninga speed building dio itd. Ne bi vjerovao koliko dobro dođe.

Ma ispravio sam post prije tvog odgovora jer sam shvatio da san napisao glupost... naravno da trening može puno pomoći, na taj način sam i ja pohvatao osnove. 

15 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Ma ispravio sam post prije tvog odgovora jer sam shvatio da san napisao glupost... naravno da trening može puno pomoći, na taj način sam i ja pohvatao osnove. 

lol, sorry, nisam skužio...

Tako sam nekako i ja zapravo, kad se bolje sjetim. Prvo sam pohvatao osnove i prošao prvih nekoliko lekcija dok nisam znao sva slova, onda sam nakon nekih godinu-dvije skužio da i dalje ne znam dovoljno dobro brojeve (ne na numeričkom dijelu, nego ove iznad slova) i neke znakove pa sam se vratio opet u program i odradio taj dio treninga. Jedino što sad povremeno (jako rijetko) pogledam na tipkovnici je gdje mi je npr. znak za stupanj (prerijetko ga pišem da bih zapamtio). Onda shvatim da mi ni na tipkovnici ne piše pa isprobavam po redu 345 i nađem...

17 godina
Mirko935 kaže...

Tako sam nekako i ja zapravo, kad se bolje sjetim. Prvo sam pohvatao osnove i prošao prvih nekoliko lekcija dok nisam znao sva slova, onda sam nakon nekih godinu-dvije skužio da i dalje ne znam dovoljno dobro brojeve (ne na numeričkom dijelu, nego ove iznad slova) 

Zar nisu brojevi na istu foru kao i slova? Znači mali prst na 1 i na 0?

Ili ja pišem krivo cijelo vrijeme? taj dio nisam učio nego sam mislio da tak ide i tak pišem 

lijevi shift je za slova s desne ruke, a desni za slova s lijeve... crtl i alt isto...

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2016 16:45 (lllnuclearlll).
15 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...
Mirko935 kaže...

Tako sam nekako i ja zapravo, kad se bolje sjetim. Prvo sam pohvatao osnove i prošao prvih nekoliko lekcija dok nisam znao sva slova, onda sam nakon nekih godinu-dvije skužio da i dalje ne znam dovoljno dobro brojeve (ne na numeričkom dijelu, nego ove iznad slova) 

Zar nisu brojevi na istu foru kao i slova? Znači mali prst na 1 i na 0?

Ili ja pišem krivo cijelo vrijeme? taj dio nisam učio nego sam mislio da tak ide i tak pišem 

Jesu, jesu, 1 s malim prstom, 4 i 5 s kažiprstom lijeve, 6 i 7 kažiprstom desne itd. Isto kao slova, samo podižeš prema gore i lijevo prste s home rowa. Ali meni to nekako bilo predaleko od asdf pa sam ih dosta često fulavao dok se nisam malo više ispraksao. Tebi je valjda odmah dobro sjelo.

lllnuclearlll kaže...

lijevi shift je za slova s desne ruke, a desni za slova s lijeve... crtl i alt isto...

Dašta... Enter i Backspace s malim prstom itd. Jedino je problem što Alt i Alt Gr imaju drugačiju funkciju, npr. vitičastu zagradu bi po tome trebalo pisati s lijevim Alt+N s kažiprstom desne ruke, ali se ne može nego moraš s desnim Altom izvoditi akrobacije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.9.2016 16:52 (Mirko935).
17 godina

E sad još jedino ne znam kak se F1-F12 tipkaju isto tako i strelice i ins/del/pg up....itd. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

E sad još jedino ne znam kak se F1-F12 tipkaju isto tako i strelice i ins/del/pg up....itd. 

Sad bi ti sve...  Tipkaš kako ti dođe... Vjerojatno su F tipke i odvojene po 4 jer su predaleko pa je velika šansa da fulaš ako bi ih htio nekako "pravilno" tipkati. Za ostale isto.

Ali za numeričku tipkovnicu zapravo postoji pravilo.  Isprva mi je bilo čudno da se 0 stišće palcem, ali čak ima smisla kad probaš.

8 godina
neaktivan

Treba mi savjet oko kupovine tastature za gaming.

Zeznuo sam se prvi puta jer nisam ništa znao o anti-ghost opciji. Sada na svojoj novoj ne mogu igrati PES jer ne kapira 3 tipke odjednom.

U opciji su:

1 Genius tastatura KB-G265 gamin
0 Genesis tastatura RX39 Gaming
0 Tastatura MS ILLUSION žičana
0 A4TECH tastatura B120 USB Gami
7 Logitech tastatura G103 Gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
monacor kaže...

Zeznuo sam se prvi puta jer nisam ništa znao o anti-ghost opciji. Sada na svojoj novoj ne mogu igrati PES jer ne kapira 3 tipke odjednom.

PES se ne igra na tipkovnici  praktički ga je nemoguće igrati na tipkovnici. PES zahtjeva analogne komande...

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.10.2016 11:51 (lllnuclearlll).
13 godina
neaktivan
monacor kaže...

U opciji su:

Look no further!

zahvaljivat ćeš mi kad navikneš..

Live and let live.
17 godina

Jel itko ima iskustva s Coolermaster Octane tipkovnicom? 

Koristite blage riječi i jake argumente
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
cecenac kaže...
monacor kaže...

U opciji su:

Look no further!

zahvaljivat ćeš mi kad navikneš..

Za taj bih novac potražio xbox wireless kontroler za pc. Košta nešto više, ali se imho isplati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.10.2016 13:02 (Arto).
12 godina

Ima li netko CM devastator 2 tipkovnicu za podjeliti dojmove?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Arto kaže...

Za taj bih novac potražio xbox wireless kontroler za pc. Košta nešto više, ali se imho isplati.

A gle ovisi jesi igro plejku ko dijete ili si vise microsoftov podanik. Ja igram od ISS-a 1 na ovakvom joysticku i jednostavno sam naviko. On zada ima i switch mozes prebacivat iz Direct input na Xbox input tako da ti sve igrice koje podržavaju microsoft kontroler više manje uredno rade i na ovom a ovaj uz to još ima i hrpu cool featura. Al neće pogriješit ni sa jednim od ta dva, briljantni kontroleri.

Live and let live.
15 godina
cecenac kaže...
Arto kaže...

A gle ovisi jesi igro plejku ko dijete ili si vise microsoftov podanik. Ja igram od ISS-a 1 na ovakvom joysticku i jednostavno sam naviko. On zada ima i switch mozes prebacivat iz Direct input na Xbox input tako da ti sve igrice koje podržavaju microsoft kontroler više manje uredno rade i na ovom a ovaj uz to još ima i hrpu cool featura. Al neće pogriješit ni sa jednim od ta dva, briljantni kontroleri.

OT

ja sam se kao dijete i tinejdžer naigrao ps1 i ps2 i više nego li sam morao, tako da sam jako dobro upoznat sa njihovim načinom kako im kontroler radi, no jednom dok sam se prebacio na xboxov kontroler na pc-u i prilagodio se na drugačiji raspored gljiva, puno mi bolje sjeda nego neki tipa od ps-a, najviše za vožnje jer je gljiva gore puno bolje riješenje za driving igre

osobno ne vidim da se kupuje (ako se kupuje) ništa drugo nego li xboxov kontroler za pc, bio on žičani ili ne

ja sam isto prvo gledao te kontrolere tipa ps2 kopija i razne logitechove i slično, brat je imao nekog od logitecha, sličan ovom sa linka malo više, i ok, radi sve super, ali uvijek ima neke probleme oko toga koja tipka što radi, dok skužiš koja ti što radi i slično, dok složiš kontrole onako kako ti paše, ima tu zahebancije...

xboxov kontroler je jednostavno P&P, nema nikakvog prčkanja po raznim programima za emulaciju njega sa drugim kontrolerima, igra ga prepoznaje sama, i automatski slaže kontrole kao da se igra na xboxu, isto tako i ikone u igri su prikazane koje su na kontroleru što puno pomaže za lakše snalaženje što i kada moraš stisnuti

treba procijenit, ako se više igraju avanture i slične stvari, onda je bolja opcija ps stil kontrolera zbog rasporeda gljiva

ako se više igraju vožnje, onda je xboxov bolji odabir zbog bolje pozicije gljive, a to u kombinaciji  sa speedfreek apex dodatkom na gljivu radi još bolje za utrke (imam taj dodatak dolje i niti jednu vožnju ne igram bez njega)

battlelog: dev0lver - war thunder: dev0lver
17 godina
matija656 kaže...
osobno ne vidim da se kupuje (ako se kupuje) ništa drugo nego li xboxov kontroler za pc, bio on žičani ili ne

Tako je! Nikakvi drugi bakrači na PC ne dolaze u obvzir!

X360 ili X1 gamepad za PC i gotova priča!

Preporod nakon korištenja mnogih sranja od Logitecha i manje poznatih proizvođača!

8 godina
neaktivan

Da ne citiram, uglavnom, hvala svima. Inace me svi cudno gledaju kada kažem da pes igram na tastaturi, jednostavno ne znam da se naviknem na dzojstik nikako (ostario sam hehe), al eto možda i probam, ali prvo na nekom jeftinijem, jer ako bacim pare na ove skuplje a ne uspijem da savladam...ode mast u... :)

Sad sam u dilemi....al bas

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
monacor kaže...

Da ne citiram, uglavnom, hvala svima. Inace me svi cudno gledaju kada kažem da pes igram na tastaturi, jednostavno ne znam da se naviknem na dzojstik nikako (ostario sam hehe), al eto možda i probam, ali prvo na nekom jeftinijem, jer ako bacim pare na ove skuplje a ne uspijem da savladam...ode mast u... :)

Teško da se nećeš brzo priviknuti na gamepad. Eventualno kamen spoticanja može biti to što neka igra ne bi imala baš pogodne kontrole za upravljanje gamepadom, ali za arkadne i kojekakve druge igre gamepadovi su super stvar. Koliko sam se Super Marija i F-Zero (futuristička vožnja) naigrao na Super Nintendu (a poslije i na emulatoru na PC-u, s Logitechovim za ono vrijeme izvrsnim gamepadom WingMan RumblePad)... Ako igraš FPS-ove, onda su tipkovnica i miš i dalje najbolji kontroleri.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.10.2016 10:38 (mbaksa).
17 godina
monacor kaže...

Kupio si gamepad od 50-60kn. I obvezno ti mora imati gljive...

Mi igramo godinama već na Genius kontrolerima za 50kn... izdrže 2 sezone razvaljivanja bez problema. Kad krepa odeš po novi i to je to... 

11 godina
neaktivan

Preporuka žične tipkovnice do 250 kn.

Moj PC  
1 0 hvala 1
9 godina

Pozdrav svima,,

zamolio bih odgovor na jedno pitanje bestbuy tipkovnica i mis u kompletu do 400kn???? razmisljao sam o coolermaster octane ili COOLERMASTER MK Lite L Combo sta mislite o tome i dali ova druga ima hr tipke jer u linksa pise da su na eng???i mora biti zicana naravno wireless ne zelim ni pod razno!

hvala unaprijed na odg !

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.10.2016 8:38 (lndestructible).

0 0 hvala 0
14 godina
lndestructible kaže...

Pozdrav svima,,

zamolio bih odgovor na jedno pitanje bestbuy tipkovnica i mis u kompletu do 400kn???? razmisljao sam o coolermaster octane sta mislite o tome???i mora biti zicana naravno wireless ne zelim ni pod razno!

hvala unaprijed na odg !

Upotrebljavam Octane tipkovnicu već godinu dana i osobno sam prezadovoljan, miša nisam ni isprobao pa tu nemam komentara.

Osvjetljenje je ok, naša slova (ščćžđ) nisu naljepljena na tipke nego isto svjetle kao i ostala s te strane plusevi.

Problem nastaje kad tipkovnicu podigneš na "nogice" tada dolazi do izražaje savijanje dok se piše (čitaj kvaliteta izrade) i lagano klizanje po podlozi (kao da fale gumice na tim nožicama).

Malo je glasna dok se tipka ali pritisci na tipke su meni osobno ok.

Imaš na YT reviewa pa pogledaj i odlući dali se isplati dati 400kn za komplet.

Osobno kao ocjena solidna četvorka (niti smrdi ni miriši ), kad sam kupovao bilo mi je bitno da mi naša slova svjetle i da nisu naljepljena (imao sam logi illuminated gdje su se slova obrisala).

9 godina

huh sad si me bacio u nedoumicu jer sta ce mi plusevi na tipkovnici da nisu mogli slova nalijepit al aj... predjes valjda preko svega budem vidio jos u principu bitniji mi je mis al sam naletio na komplet pa reko da uzmem oboje ionako mi je budze planirani bio do 300kn doduse samo za mis al jos i ako tipkovnicu ugrabis super sad ne znam vise sta da radim u svakom slucaju tebi momak hvala na info :)

0 0 hvala 0
14 godina
lndestructible kaže...

huh sad si me bacio u nedoumicu jer sta ce mi plusevi na tipkovnici da nisu mogli slova nalijepit al aj... predjes valjda preko svega budem vidio jos u principu bitniji mi je mis al sam naletio na komplet pa reko da uzmem oboje ionako mi je budze planirani bio do 300kn doduse samo za mis al jos i ako tipkovnicu ugrabis super sad ne znam vise sta da radim u svakom slucaju tebi momak hvala na info :)

Mislim kako se nismo razumjeli, plus znaći pozitivno dok minus je negativno, dobro i loše onako po domaći.

14 godina
neaktivan

Ima li netko dobru preporuku za mehaničku tipkovnicu, po mogućnosti frameless i plavi ili bijeli backlit, do 1000 kn? Razmišljam o Roccat Soura, ima li netko iskustava s njom?

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Bok ljudi,

tražim curi neku tipkovnicu za posao. Nagovaram je na mehaničku, ali mislim da se ne bu htjela isprsiti. Možete li mi preporučiti nešto pristojno u rangu do nekih 350 kn?

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice