Rtings je čisto ok medija za casual recenzije. Imaju jasno podijeljene kriterije i vidi se jasno gdje su neke slušalice bolje o drugih ovisno o namjeni. Npr. vido se da su HD600 daleko superiornije za kritičko slušanje od G335, i tako dalje.
Čim netko sere po Cloudu a hvali Clouda 2 znam da lupeta jer je riječ o gotovo identičnim slišalicama.
Teško ćemo doći do nečeg konstruktivnog ako je tebi za kvalitetu proizvoda dovoljna "casual recenzija". Mislim, nije to neka izmišljena pseudo znanost, imaš po netu frequency response grafove svih slušalica koje nešto vrijede gdje možeš točno vidjeti kako koje slušalice stoje u odnosu na ostale slušalice unutar kategorije. Što uopće znači casual recenzija? Po tome je svaka slušalica na svijetu OK jer eto ispušta zvuk.
Kada netko Logitech g335 -ocijeni sa 7.4, a HD600 sa 8.1 - takve ocjene može svatko bacat odokativno prema proizvoljnom nahođenju. Kao da uspoređujemo jugo 45 i S klasu. Da, oboje troše gorivo i imaju kotače pa ocjena za Jugo 7.5, S klasa je malo bolja pa ćemo dat ocjenu 8.1. Zato postoje realnije ocjene, zapravo razredi pa stoga i aute ozbiljniji recenzenti uspoređuju unutar klase, npr bmw3, Mercedes c klasa, audi A3.. pa potom po cijeni itd.
Što se tiče hyperx cloud, alpha, core, wireless, stinger i ostalih 150 DTS 7.1 DSP usb bla bla modela s istim takstarovim ili qpadovim (neznam tko je čiji više rebrending radio na njima) driverima - i cloudx 2 - radi se prvenstveno o proizvodima koji ciljaju na "gaming experience" (lol) sa "unikatnim softverskim rješenjima" pa se tako na njih i gleda (odnosno ne gleda ako želiš slušalice). Ali ti bi o kvaliteti zvuka. Ok, ali po kvaliteti zvuka su prosječne do ispodprosječne, dakle ocjena 4.5cca. Zato i kažem da su kao slušalice - ispodprosječno dobre. I time ih kao headset hvalim, uopće ne serem po njima.
Ali u tome i jest problem. Tebi je prosjek 7.5 jer si navikao na to da je razlika između prosječne kvalitete i vrhunskih slušalica čitavih 0.5 bodova na rtingsu. A zapravo većina, odnosno 95% headseta po kvaliteti zvuka spada u kategoriju smeće, dakle ocjene do 1. Ove hyperx spadaju u kategoriju 4-5/10 i ti na to gledaš kao na uvredu... I o čemu da onda raspravljamo? Ti bi još više niskih tonova iako kao i većina imaju previše basa (no ne toliko previše kao ostali). Da se razumijemo, vrhunski su rađene, izgledaju top, materijali odlični, to sve štima. Pakiranje je zakon, šteta što Sennheiserove ne dolaze tako upakirane. Al to plaćaš - pakiranje i spužve - a ne kvalitetu zvuka.
Ako pričaš o kvaliteti plastike, kože, kablova - whatever - onda pričaj o tome. I to je također respektabilan kriterij i nitko ti neće ništa prigovoriti. Ja sigurno nisam od onih sound nazis koji će se klet u nekakvu čistoću zvuka u srednjim tridesetima kada mi uši ionako sve slabije hvataju zvuk.
I koji je uopće kriterij kad razgovaramo o "gejmingu"? Onaj tko igra 10 sati dnevno reć će možda udobnost, netko će igrat na starim Encore P901 zvučnicima i uživat će više nego mi svi skupa, netko ima komp iza vaze pa hoće bežičnost.. ali svi ti kriteriji nemaju veze sa kvalitetom zvuka kao što ni RGB ledice nemaju veze sa brzinom memorije. I to nema smisla miješati.
Cloud 2 su vrlo kvalitetan "proizvod" sa osrednjom kvalitetom zvuka u odnosu na slušalice u istom pa i nižem cjenovnom razredu. No u odnosu na headsetove radi se o možda ponajboljem proizvodu.
sad mi tek nista nije jasno, ovi koji imaju G335 ih hvale , ovi koji nemaju ih pljuju
pa se ti (tj ja) odluči
Kupi koje želiš ali jasno reci što očekuješ. Ako želiš luksuzno pakovanje, dobru kvalitetu plastike, fine spužve/kožu/velur na ušima, produžne kablove i ostalo - to nažalost proizvođači kvalitetnih slušalica u pravilu ne nude. HD 600 dobiješ u kartonskoj kutiji sa upakiranim slušalicama u najlonskoj vrećici i sa plastičnom vezicom oko kabla, e i extra audio đek 6.35mm. A platiš ih skoro 300 eura. Dođe te sram raspakiravat ih pred nekim jer izgledaju kao da si ih kupio "na rinfužo".
Naravno da će svatko hvalit svog konja, pogotovo kad je 99% "recenzija" po netu i Youtubeu - 7.5/10 za maltene sve proizvode. A ozbiljniji "audiofili" koji nekog vraga znaju, ili imaju premalo pregleda (jer kad popljuješ većinu proizvođača naravno da ćeš teže dolaziti do publike) ili se uopće ne zajebavaju sa headsetovima jer nema smisla kad su obične koss ksc75 (koje znaju bit po 120kn) bolje od skoro svih headsetova - po kvaliteti zvuka - i najbolje su od 2005.. Ali izgledaju smiješno, u kutiji veličine kutije cigareta, moraš ih navuć na uho i svašta. Ocjena na rtings . pazi sad - 7.1 rofl. Al to je marketing vs inženjering.
Al svi mislimo da ćemo za 100kn dobit i 100kn bolji zvuk, pa za 200kn sigurno dobivamo i 200kn bolji zvuk. To nažalost nije tako.
Evo recimo PHILIPS SHP9500 imaju na rtings ocjenu 8.3 pa sad ti znaj logiku iza toga. Solidne slušalice ali ni blizu hd600. A ocjena 0.2 boda viša. Pa sad ti čitaj recenzije. Poslat sve na odvikavanje od basa i beatsa.
Ako ti je zvuk na petom mjestu uzmi ove hyperx cloud2. Solidan headset, lijepo upakiran, čvrst, onako finjak - doduše za manje love možeš dobiti bolje slušalice ali neće bit tako fensi gejmerske i moraš uzet stolni mikrofon.